mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1195/1524)

Krewetki królewskie tandori 171

względu na bardzo smaczne mięso krewetki są zaliczane do najpopularniejszych owoców morza. Szczególnie zasobne w te skorupiaki są ciepłe zatoki mórz południowych, wody przybrzeżne Morza Północnego i Atlantyku. Europejscy rybacy łowią krewetki u wybrzeży Wielkiej Brytanii, Francji, Hiszpanii i Włoch. Krewetki królewskie doskonale nadają się do marynowania, smażenia w cieście, grillowania, zapiekania. Często podaje się je zawijane np. w szynkę(...)królewskie tandori. Składniki: - ok. 500g krewetek królewskich (miałam mrożone, bez pancerzyków, oczyszczone) - 4 łyżki jogurtu naturalnego - 4 łyżeczki przyprawy tandori masala - ½ łyżeczki chilli - 1 posiekany ząbek czosnku - 1 łyżeczka mielonej kolendry - sok z ¼ cytryny - olej kokosowy lub masło klarowane Krewetki rozmrażamy (zamkniętą torebkę z krewetkami wkładam do zimnej wody często ją zmieniając). Szykujemy marynatę (przygotowałam w woreczku strunowym

mojewypiekiinietylko
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 130

Składniki: 6 żeberek wieprzowych 3 litry wody 3 marchewki mały por  mały seler pietruszka 5-6 ziemniaków 500 g kiszonej kapusty pieprz ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się(...)ugotowaniu dodajemy je do garnka z zupą.  Całość doprawiamy pieprzem, odrobiną soli (jeśli potrzeba), łyżką słodkiej papryki i sporą ilością majeranku. Gotujemy do momentu aż wszystkie warzywa oraz mięso będą miękkie. Smacznego

Taste Therapy
Kurczak curry z fasolką szparagową 212

chili, gorczyca, kozieradka, goździki, cynamon, pieprz, gałka muszkatołowa) wchodzących w skład różnych masali. W zależności jakie przyprawy i w jakich proporcjach są one połączone, powstaje gotowa mieszanka (masala) do mięsa, warzyw, drobiu, a nawet do potraw jajecznych. Masala sprowadzana z Indii jest bardzo ostra, pikantna i należy nią ostrożnie przyprawiać potrawy, gdyż łatwo przesadzić i pikantność będzie jedynym co będzie(...)piersi z kurczaka 200 g fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka masali do drobiu lub 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 puszki mleczka kokosowego 1 łyżeczka suszonej lub świeżej pietruszki (opcjonalnie) sól i pieprz do smaku 2 - 3 łyżki oleju lub masła klarowanego do smażenia 1/2 szklanki ryżu

Kuchcik gotuje
Bigos bezmięsny 225

Bigos bez mięsa jest naprawdę smaczny. Jest ostry, kremowy i idealnie pasuje do tradycyjnego schabowego z ziemniakami, ale wystarczy pododać z pieczywem i będzie samodzielnym daniem. Jeśli nie zjecie go od razu, to zostawcie go na noc. Najlepszy jest oczywiście po kilku dniach, wielokrotnie odgrzewany, gdy wszystkie smaki porządnie się przegryzą. Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 8 śliwek suszonych(...)marchew, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, olej rzepakowy do smażenia, 3 - 4 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka miodu, sól do smaku, 2-3 łyżki sosu sojowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Jeśli  Wasza kapusta jest bardzo kwaśna, to można ją przepłukać w zimnej wodzie i delikatnie odcisnąć. Wody nie   wylewajcie, bo może się przydać

Moniki Smakołyki
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 151

Paluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do

Ostra na Słodko
Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem 84

Tak jadano w latach dwudziestolecia.  Składniki: 500 g cielęciny 400 g zielonego groszku 2 kajzerki 3 jajka 5 łyżek masła 1 szklanka bułki tartej 2

R'n'G Kitchen
Aksamitne kopytka z podane z twarogiem i smażoną cebulką 176

Dzisiaj podaję przepis na idealnie aksamitne kopytka, które właśnie udoskonaliłam. Do ciasta dodałam olej, przez co jest delikatniejsze i nie lepi się do rąk. Poza tym

Czerwień i błękit
Grillowana papryka z kaparami 125

później przerobić  je na pyszne dania (paprykę możecie równie dobrze upiec w piekarniku o każdej porze roku;)). Sałatka z grillowanej papryki świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs, ale równie dobrze smakuje ze świeżą bagietką. W końcu to swego rodzaju włoskie danie ;) Jest przepyszne! Gorąco polecam! Grillowana papryka z kaparami Składniki:   3 czerwone papryki (grillowane lub upieczone(...)papryka zaparuje i ostygnie, zdjąć z niej skórkę.  W miseczce wymieszać kapary, czosnek wyciśnięty przez praskę, bazylię, oregano i posiekaną natkę pietruszki, oliwę oraz ocet balsamiczny. Doprawić świeżo mielonym czarnym pieprzem. Upieczoną paprykę pokroić w paski, ułożyć na talerzu i polać sosem z kaparami. Można przybrać natką pietruszki i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Pasztet z wątróbki 159

się święta Bożego Narodzenia. Aczkolwiek w samą wigilię zazwyczaj jemy tylko potrawy rybne, pasztet z wątróbki będzie idealny na pierwsze czy drugie święto, kiedy już na spokojnie można zjadać mięso czy przetwory mięsne. Pasztet zachwyci wszystkich swoją prostotą i wyśmienitym smakiem. Przekona nawet najbardziej zagorzałych przeciwników wątróbki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 700 g wątróbki drobiowej(...)ręcznikiem. Na patelni po boczku podsmażamy drobno pokrojoną cebulę oraz wątróbkę. Następnie, gdy wątróbka będzie usmażona odkładamy ją również do przestudzenia. Następnie bułkę namaczamy w mleku. W maszynce do mielenia mielimy boczek, wątróbkę oraz namoczoną bułkę. Następnie powstałą zmieloną masę doprawiamy solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową oraz majerankiem. Do masy wbijamy również jajko i całość dokładnie mieszamy. Następnie gotową masę

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 100

boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona   Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę. Wlej świeżej(...)minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami.   Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować.     Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG

Kulinarny S.O.S.
Fasolka po bretońskuz suchej fasoli 100

boczku wędzonego lub parzonego 1 cebula ok. 90 g koncentratu pomidorowego 30% 3 ziela angielskie 2 liście laurowe łyżeczka majeranku przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka mielona   Wsyp do rondla suchą fasolę, zalej zimną wodą (ok. 10 cm ponad poziom) i odstaw na 8-12 h lub najlepiej na noc. Po tym czasie odlej wodę. Wlej świeżej(...)minut. Na końcu dopraw do smaku przyprawami.   Nie mocz suchej fasoli dłużej niż 12h, ponieważ może zacząć fermentować.     Pomysły dla mięsożerców… – Ziemniaki faszerowane mięsem – Pyzy z mięsem – Cukinia faszerowana mięsem – Klopsiki z piekarnika – Kalafiorowy MÓZG

Kulinarne S.O.S.
Curry z kalafiorem 203

Curry to sposób przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej. Najczęściej w curry znajdziemy mięso, ser i warzywa. Wszystkie składniki zanurzone są w aromatycznym sosie. Odmian curry jest bardzo dużo. Smak zależy od doboru odpowiednich przypraw. Najczęściej w paście curry znajdują się kurkuma, imbir, kmin rzymski, gorczyca, chilli. Możecie użyć gotowej przyprawy curry, albo pasty, ale zachęcam Was do przygotowania własnej. Zajmuje(...)dodatkiem pieczywa. Tak jak lubicie. Ilość porcji: 4 porcje Czas przygotowania: 45-60 minut Składniki: Pasta: papryczka chilli – 1 sztuka świeży imbir – kawałek wielkości kciuka kurkuma mielona – 1 łyżeczka kmin rzymski – 1 łyżeczka nasiona kolendry – 2 łyżeczki Curry: kalafior – 1 główka pomidory krojone – 1 puszka marchewka – 130 g (2 sztuki) cebula

wiecejwarzyw.pl
Kanapka drwala na ostro 🍔 241

kubańską i podwójny sznycelburger . Zobacz mój film z przygotowania kanapki drwala Składniki – Kanapka drwala na ostro 2 duże bułki dowolne 3 plastry boczku wędzonego ser cheddar 250 g mielonej wołowiny (karczek) sos worchestershire – tutaj możecie go kupić 1 łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki cebulki prażonej 1 ser liliput lub havarti 2 jajka, mąka, bułka tarta papryczki jalapeno(...)piekarnika. Zabieramy się za wołowinę. Dodajemy do niej sól i pieprz, musztardę, a także dwie łyżki sosu worchestershire i prażoną cebulkę. Dolewamy też ok. 100 ml wody, by mięso emulgowało. Całość dokładnie mieszamy i formujemy na dwa burgery. Teraz pora na ser. Obtaczamy go w mące, jajku i bułce tartej. Ponownie obtaczamy go w jajku i bułce tartej. Robimy

Kuchennyviral.pl
Serowe oponki 149

chrześcijańskiego święta Wielkanocy to zwyczaj jedzenia tłustych potraw sięga starożytności. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną. Staropolskie przysłowie mówi: „ Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła(...)także spróbować moich dwóch innych przepisów deserowych – truskawki zapiekane w kokilkach , a także drożdżowe racuchy . Zobacz mój film z przygotowania oponek Składniki – Serowe oponki 500 g twarogu mielonego 2 jajka 450 g mąki 100 g margaryny cukier waniliowy łyżka proszku do pieczenia łyżka cukru zwykłego 0,5 l oleju łyżka octu Przepis – Serowe oponki Mąkę wysypujemy

Kuchennyviral.pl
Kurczak po kubańsku 367

curry. Zobacz mój film z przygotowania kurczaka   Składniki – Kurczak po kubańsku 8 pałek z kurczaka 1 limonka pół pomarańczy 9 ząbków czosnku pół papryki pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego oliwa lub olej świeża kolendra pół łyżeczki pieprzu i soli Przepis – Kurczak po kubańsku Przygotowanie kurczaka zaczynamy od nagrzania piekarnika do temperatury 200 st. Celsjusza. Nasze pałki(...)upieczeniu. Zawartość blendera dokładnie miksujemy, po czym otrzymany sos rozkładamy dokładnie na nasze pałki – obtaczamy je. Całość pieczemy ok. 40-50 minut. I gotowe. Nie trzeba polewać sosem mięsa w trakcie pieczenia. Uwaga! Pałki możemy zastąpić całym kurczakiem. Z tym, że przed włożeniem jego do naczynia wykrawamy kręgosłup. Nacinamy korpus z jednej i drugiej strony kręgosłupa. Koszt

Kuchennyviral.pl

Proponowane wyszukiwania