Ostatni raz przepis na schab wstawiałem w Święta, więc trochę czasu minęło :) Po piersi z kurczaka, to rodzaj mięsa, który najczęściej robię w parowarze. Sobotę zacząłem od kawki, później odwiedziłem BioBazar i Targ Śniadaniowy. Za dużo nie kupiłem tym razem, ale to bardzo ciekawe miejsca i polecam odwiedzić :) Schab podałem z suszonymi śliwkami, ale nie nadziewałem go i nie robiłem(...)suszone 4 cienkie paski marchewki 4 cienkie paski buraka 1 mały kawałek pora natka pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : pieprz czarny kardamon mielony imbir czosnek w płatkach Schab myjemy, odsączamy nadmiar wody i przekładamy do głębokiego naczynia. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej każdy plaster
Parowar FacetaSkładniki : około 1 kg 20 dag karczku polędwiczka wieprzowa około 35 dag czosnek, sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, papryka mielona słodka majeranek, sól słoneczna - do polędwiczki, szałwia suszona. imbir świeży około 2 cm wino czerwone wytrawne Przygotowanie : Polędwiczkę posypałam solą słoneczną, zawinęłam w papier do pieczenia ( taki jak do ciasta) i zamroziłam do dnia następnego Umyty karczek(...)posypałam wszystkimi wymienionymi przyprawami oprócz soli, imbir oskrobałam, przekroiłam na pół- włożyłam do rękawa, ząbki czosnku przekrojone wzdłuż włożyłam w mięso nacięte czubkiem noża Tak przygotowane mięso przechowałam w rękawie do dnia następnego Przed pieczeniem karczek wyjęłam z rękawa i ostrym nożem przebiłam je wzdłuż robiąc nożem obrót tak by powstał otwór w który zmieściła się zamrożona polędwica
Proste Potrawyprzepyszny zestaw na letnie przyjęcia w ogrodzie. Grzanki z rostbefem wołowym z burakiem i truskawkami Składniki na rostbef z burakiem i truskawką 1,5kg oczyszczonego rostbefu marynata do mięsa: 3 główki młodego czosnku w łupinie porozdzielany na ząbki, 3 cm kawałek świeżego imbiru, świeżo zmielony pieprz, 3 łyżki miodu grzanki upieczone w piekarniku z bochenka chleba sól wędzona(...)mozelskie Rieslingi. Idealna sprawa na letni obiad. Winiarnia: Weingut Karl Erbes (Mozela) 2017 Riesling feinherb Ürziger Würzgarten Do kupienia w Winers . Kasza gryczana z wieprzowiną i szparagami Składniki kilo mielonej wieprzowiny pęczek dymki razem ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru brązowego 3 papryczki chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy jasny
Ugotowane pozamiatanekupić od razu płaty z karpia a nie karpia w całości – odejmie to Wam mnóstwo pracy! Kupując rybę sprawdźcie zapach – jeśli pachnie rybą/ stawem – będzie ok, jeśli pachnie zepsutym mięsem z kurczaka – nie bierzcie i pozwalam na zrobienie małej awanturki ;p Ja się kiedyś tak nacięłam na ryneczku. Przepis jest dość prosty i jeśli nie czujesz się doświadczoną kucharką(...)Całość wymieszaj i gotuj na średnim ogniu przez 25 minut. Składniki SOS 1 szklanka wody ½ szklanki sosu sojowy 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki wódki 2 łyżki miodu ½ łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie Przygotuj naczynie żaroodporne z pokrywką – wyłóż je papierem a następnie ułóż w nim płaty karpia. Jeśli gdzieś pod palcami wyczujesz duże ości, możesz je przy okazji wyjąć
Eat me! Fit me!pierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy
Niezły MłynekBardzo polubiliśmy się z polędwiczką wieprzową. Właściwie ostatnio nie ma tygodnia, kiedy nie gościłaby u nas z raz. Dziś postanowiłam połączyć smak świeżych pomarańczy z nutą
Zielona Kuchniateż pierwszy raz się z nim spotkałam, ale na pewno zostanie ze mną na dłużej. Wspaniale nadaje smaku każdej sałatce, idealny do warzyw (np. przygotowanych na parze), do mięs i… od po prostu do kromki świeżego pieczywa. Polecam. Olej porowy, to produkt pochodzący z Manufaktury Łagowski. Poza wspomnianym olejem w ofercie Manufaktury Łagowski znajdzie również: olej pomidorowy, olej pieprzowy(...)szpinakiem i cieciorką… Składniki: 2-3 garście szpinaku 5 czubatych łyżek cieciorki z puszki 2 większe ogórki konserwowe 2 jajka olej porowy Manufaktury Łagowski odrobina soli i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy. Do miski przekładamy cieciorkę, szpinak i pokrojone w kostkę ogórki. Całość polewamy olejem porowym, doprawiamy delikatnie solą
Słodkie okruszkiobiad z brązowym sosem, dżemem z czerwonej borówki czyli lingon i ziemniakami. Na pewno znacie to danie z IKEA. Szwedzkie klopsiki Składniki: około 60 klopsików 1,5 kg mielonej cielęciny 2 duże cebule 1 czosnek solo 1 łyżka białego pieprzu 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1½ łyżki suszonego oregano 2 łyżki musztardy francuskiej 2 żółtka 300 ml śmietanki(...)pokrój cebulę bardzo drobno nożem, a czosnek przeciśnij przez praskę. Przygotuj dużą miskę. Wlej śmietanę, dodaj żółtka, sól, pieprz, oregano, pokrojoną cebulę i czosnek. Wymieszaj i dodaj zmielone mięso. Wyrób dokładnie na jednolity farsz. Formuj okrągłe kuleczki o wadze około 35 g. Rozgrzej tłuszcz w małym garnku i smaż po 6-8 klopsików na raz przez 4 minuty. Temperatura tłuszczu
codojedzeniaBardzo proste w przygotowaniu lekkie danie grillowe. Mięso wystarczy zamarynować w pesto dobę wcześniej i przygotować na grillu lub patelni grillowej. Jest bardzo aromatyczne z wyraźnym aromatem bazylii i czosnku. Składniki: podwójna pierś z kurczaka sól czarny pieprz na pesto: 3 ząbki czosnku pęczek świeżej bazylii 15 ml oliwy z oliwek 50g orzeszków piniowych lub włoskich 30g sera grana padano(...)Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Opcjonalnie możemy użyć gotowego peto. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki. Nacieramy z obu stron solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem a następnie mieszamy z pesto. Zostawiamy w szczelnie zamkniętym pudełku w lodówce na 24h. Przygotowujemy na rozgrzanym grillu do uzyskania złotego koloru. Serwujemy z podpieczoną bagietką
Pyry na GazAjwar, cukinia i bakłażan. Ser feta i ryż arborio. Trochę Grecji, trochę Serbii, trochę Włoch. Prosta zapiekanka wegetariańska. Przenikające się smaki warzyw i kremowy ryż idealnie
Kucharzycapierwsze curry to sposób w jaki przygotowujemy potrawę, a czy dodamy mięso ,warzywa, rybę, to właśnie te składniki będą naszym głównym składnikiem w sosie. Przyjęta u nas przyprawa curry to nic innego jak gotowa mieszanka przypraw. Samo curry to danie. Tak przygotowane ,bardziej przypomina te z kuchni tajskiej za sprawą mleka kokosowego które nadaje mu wyjątkowego smaku i delikatności. Był(...)ćwiartki kurczaka 200 ml mleka kokosowego 4 łyżeczki mieszanki curry pół pęczka kolendry lub garść listków tajskiej bazylii 3 papryczki chilli łyżeczka startego imbiru lub 1/3 łyżeczki imbiru mielonego sok z jednej limonki sól i pieprz do smaku łyżka oleju kokosowego łyżka czerwonej pasty curry 2 ząbki czosnku Przygotowanie : Ćwiartki kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy, marynujemy
Niezły Młynekkaczka, 10 goździków, łyżka soli, pieprz czarny świeżo mielony, 500 g cebuli czerwonej, 200 ml soku z czarnej porzeczki, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, 2 goździki, tłuszcz do duszenia ( u mnie gęsi), 1 łyżka miodu, sól świeża, chrupiąca bagietka. 2 figi, rukola, Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć, usunąć resztki piór. Odciąć kuper. Natrzeć rozgniecionymi przyprawami. Włożyć do naczynia(...)wino, dodać rozgniecione goździki. Dusić jeszcze około 15 minut. Doprawić do smaku miodem i solą. Bagietkę pokroić na kawałki, każdy przekroić wzdłuż na pół. Kaczkę wyjąć z piekarnika. Mięso porwać na kawałki, wyjmując przy okazji kości i kosteczki :) Posmarować bagietki tłuszczem z kaczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3-5 minut. Figi pokroić na plasterki. Złożyć kanapki
królestwo garówznane nam dobrze rurki. Swój aromat zawdzięcza zawartości olejków eterycznych, które decydują o jakości przyprawy. Sprzedawany jest w formie sproszkowanej lub w kawałkach (laskach). Świeży ma słodki zapach. Mielony można przechowywać do 6 miesięcy, cynamon w laskach do roku. W Polsce najczęściej sprzedawany jest cynamon pochodzący z Indonezji. Zawiera on duże ilości substancji zwanej kumaryną, która uszkadza wątrobę. Dlatego(...)dowodzą, iż zapobiega też chorobom układu krwionośnego, obniża ryzyko cukrzycy, działa przeciwbakteryjnie, rozgrzewająco i pomaga pielęgnować urodę. W kuchni Orientu cynamonu używa się do przyprawiania potraw słonych, dziczyzny, duszonego mięsa i warzyw. Marokańczycy przyprawiają nim sałatki, Meksykanie aromatyzują herbatę, a Europejczycy stosują do słodkich dań. Wzbogaca swym aromatem strudel jabłkowy, gruszki, desery i musy. Dodawany jest do piernika i grzanego
Wiem co jemsuchego maku 400 ml mleka 3 cukru pudru trzcinowego 2 łyżki miodu 1 jajko 1 łyżka rodzynek 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1 łyżka pokrojonych suszonych moreli 1 łyżka mielonych orzechów włoskich olejek migdałowy LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru pudru trzcinowego kilka kropel aromatu cytrynowego lub migdałowego skórka pomarańczowa kandyzowana do posypania Sposób przygotowania CIASTO: Mleko podgrzać(...)przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach
Wanilia i KardamonPRZYPRAWA BBQ – 2 łyżki brązowego cukru, – 1 łyżka soli, – 1 łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu, – 1 łyżka kminku, – 2 łyżeczki musztardy, – 2 łyżeczki papryki w proszku, – 2 łyżki chili w proszku, – 1 łyżeczka soli cebulowej, – 1 łyżeczka soli selerowej, – 1 łyżeczka czosnku w proszku, – 1 łyżka oregano. ŻEBERKA(...)Podnieś temperaturę do 200°C na 10-20 minut. – Wyciągnij żeberka z wędzarni i przykryj je folią aluminiową. Pozostaw je na 10 minut, aby „odpoczęły”. Spowoduje to, że mięso będzie delikatne. – Podaj i delektuj się smakiem. WĘDZONY KURCZAK – Rozgrzej wędzarnię do 135°C – 1 cały kurczak, kawałki kurczaka – udka, skrzydełka. – Natrzyj obficie kurczka przyprawą
naRuszcie