mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1198/1557)

Muchy jak się ich pozbyć z domu ! jest na to sposób ! DYI 211

swoim zapachem jak się okazuje odstrasza muchy i te mniejsze i te większe. Wypróbowałam w domu, w pewien gorący poranek, gdy na podwórku leżały ukochane kości psów niby bez mięsa, ale jednak zaczęły przyciągać muchy. I to był dzień testu ! Wyjęłam taki gliniany pojemnik w którym rozpalamy węgiel do grilla nim stawiamy garnek do tajina – tym razem miał(...)muchy znowu zniknęły. Po kilku dniach much nie ma i nie wracają. Już wiem też, że można do tego wykorzystywać fusy z kawy , nie musi być sama kawa mielona. A przy okazji jest to pełne Zero Waste wtedy, więc same plusy.   Przy kontenerze na śmieci ( odbierają je dwa razy na m-c ) przykleiłam lepy płaskie od Brosa

Kuchnia na wzgórzu
Kardamon i jego właściwości 303

Kardamon to przyprawa używana od lat. Występuje w postaci sproszkowanego proszku, nasion lub strączków. Możemy ja rozpoznać poprzez cytrynowo – imbirowy zapach. Jeżeli chodzi o smak to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Smarówka na wędzonym boczku 252

wędzonego boczku Surowiec -1 kg boczku chudego Przyprawy i materiały pomocnicze -peklosól 19-20 g/kg -sznurek wędzarniczy -folia spożywcza do zapakowania lub pakowarka próżniowa ewentualnie jakiś pojemnik Wykonanie Kupione mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Tniemy w paski 6-8 cm. Nacieramy peklosolą zgodnie z gramaturą i pakujemy bądź wkładamy w pojemnik. Peklujemy 4-5 dni w lodówce w temperatura(...)godzin w temp.20-25 Dalsze czynności do zrobienia smarówki Składniki i przyprawy -1 kg wędzonego surowego boczku -110 g cebuli drobno siekanej -12 g czosnku świeżego -2 g pieprz czarny mielony -1 g zioła prowansalskie -0,5 g majeranek -0,5 g ziele angielskie -0,5 g gałka muszkatołowa Wykonanie Boczek pakujemy w próżnię i gotujemy 5 min licząc czas

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Sajgonki z farszem mięsno - warzywnym 183

Składniki na farsz (na 12 sajgonek): 50 g makaronu ryżowego 4 suszone grzyby mun 1 marchew 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 150 g mielonej karkówki 2 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ(...)wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia cebuli.  Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie. Następnie na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy sos sojowy i doprawiamy go dość mocno pieprzem i do smaku solą. Po tym czasie na patelnię

Smak mojego domu
Polędwiczki w sosie śmietanowo serowym o nucie czosnkowej z popcornem z kaszy gryczanej 224

śmietanki 30%, 1 łyżka sosu sojowego, 20 g tartego sera żółtego, 50 ml bulionu, 2 szczypty przyprawy garam masala , pieprz czarny świeżo mielony do smaku, papryczka chili świeżo mielona do smaku, 1 łyżeczka zielonego pieprzu marynowanego, sól do smaku, ponadto: olej do smażenia, 100 g kaszy gryczanej, pęczek koperku, świeży brokuł. Przygotowanie: Polędwiczki: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon(...)smażymy !) po ok. 1,5 minuty z obu stron. Smażona zbyt długo stanie się twarda i nieapetyczna. Śmietankę mieszamy z sosem sojowym, bulionem, pieprzem i zalewamy nią polędwiczki. Mięso dusimy w śmietanie, od czasu do czasu mieszamy. Kiedy sos w połowie nam się zredukuje, dodajemy garam masala , ser żółty, marynowany pieprz zielony i mieszamy. Całość doprawiamy pieprzem i chili. Sól

Moniki Smakołyki
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 230

Duszone pory w białym winie, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Posypane prażonymi orzechami laskowymi. Świetny dodatek do mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej dorady

Moja Delicja
Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym 388

jednego pęczka) sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piersi umyj, oczyść, osusz. Pokrój na kawałki. Posól i popieprz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć mięso z kurczaka. Usmaż. Wyłóż na talerz. W dużym rondlu zagotuj wodę na makaron, posól. Gdy zacznie wrzeć wrzuć brokuły. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 4 minuty. Przy pomocy(...)jeszcze 2-3 minuty (sos ma się zredukować). Dopraw solą, pieprzem. Dodaj pomidorki pokrojone w ćwiartki, drugą garść pietruszki oraz odcedzony makaron. Wymieszaj. Wyłóż na talerze. Posyp świeżo mielonym pieprzem. Od razu podawaj.   The post Makaron z kurczakiem, brokułem i pomidorkami koktajlowymi w sosie śmietanowym appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Piers z kurczaka, pieczarki,papryka. A'la risotto. Szybki, smaczny obiad. 429

Kolejny smaczny i błyskawiczny w przygotowaniu obiad. Podaje go bardzo często i wszystkim smakuje. Jeśli ktoś nie przepada za ryżem, to spokojnie można go wymienić 

Kuchnia z widokiem na ogród
Ziołowe podudzia z pieczonymi warzywami i puree z marchewki 244

marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek,   1 łyżeczka kopru , listki świeżej bazylii. Przygotowanie:  Marynata: do miseczki wsypujemy zioła(...)oliwą i posypujemy solą.   Piekarnik nastawiamy na 180°C, ziemniaki, czosnek, cebulę (bez cukinii) przekładamy na brytfankę obok układamy podudzia, jeśli mamy specjalny stojak to na nim wieszamy mięso. Pieczemy ok. 40 min.. Piekarnik ustawiamy na podwójną grzałkę od spodu i termo obieg. W połowie pieczenia do warzyw dodajemy cukinię, a 5 min. przed końcem pomidorki. Puree

Moniki Smakołyki
Fasola po bretońsku 242

uwielbiam. Składniki: 1 kg fasoli typu Jaś około 700 g passaty (przecier pomidorowy) 1 duże wędzone żeberko 0,5 kg ulubionej kiełbasy 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, słodka mielona papryka, 3-4 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia: Fasolę należy przepłukać wodą, a następnie umieścić ją w garnku, w którym będziemy gotować. Zalewamy(...)godzinie po prostu spróbujcie, czy czasem fasola nie jest już miękka. Ja na samym początku, do gotującej się fasoli, dorzucam wędzone żeberko. Kiedy żeberko będzie mięciutkie, na tyle że mięso zacznie odchodzić od kości, możemy je wyjąć, obrać i pokrojone mięso dorzucić do gotowej fasolki. Na patelni smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dorzucamy także kiełbasę pokrojoną w kostkę. Całość

upichcic
ŚLEDZIE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM 280

trunki, wbrew ogólnej wyniosłości.Ryby - nie, nie jedzą ich wegetarianie. Problem w tym, że nigdy nie potrafiłam z nich zrezygnować, pomimo, że jadam raz na "ruski rok". Tak, jak mięsa nie ruszę (choć nie mam żadnych oporów przed jego przyrządzaniem), z rybami bywa różnie. Czasem mnie odrzucają, czasem nie robią wrażenia, a znów innym razem aż krzyczą z talerza. Organizm(...)osób 4-5 pojedynczych płatów matjasów1 duża cebula 1 słoiczek musztardy sarepskiej (170g)3-4 łyżki płynnego miodu, najlepiej akacja lub wielokwiatowy5 goździków3 ziarna pieprzu (lub pieprz mielony) Śledzie płuczę i zamaczam, zostawiam na 3-4 godziny, zmieniającprzynajmniej raz wodę. Odcedzam i osuszam. Kroję w małe kawałki.Cebulę obieram i sparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości.Następnie kroję

W kuchni Karmel-itki
Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku 422

Ciasto na pierogi:  2 szklanki mąki pszennej  1 jajko  łyżka oleju  1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody  szczypta soli  Farsz: 

Moja smaczna kuchnia
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 203

mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych osłonek kukurydzy – skrobia kukurydziana. Ją stosujemy(...)produkcji makaronów. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami. Można zrobić ją samemu, mieląc nieugotowaną kaszę gryczaną w mocnym blenderze kielichowym lub w młynku do kawy. Mielimy tylko i wyłącznie kaszę gryczaną białą, nie paloną!   Mąka jaglana – powstaje przez zmielenie odtłuszczonego ziarna prosa. W smaku słodko-gorzka (przez saponiny obecne w tym ziarnie). Polecana jako zagęszczacz

Karo in the Kitchen
Hummus zielony 122

spożywanie dużej ilości ciecierzycy zmniejsza ryzyko zachorowania na tę najgroźniejszą chorobę cywilizacyjną. Z czym podać hummus zielony? Można podać go ze wszystkim i do wszystkiego na przykład do ryb, mięs, warzyw i różnego rodzaju pieczywa, wspaniale smakuje podany z chlebkiem typu pita, grzankami czy włoskimi grissini. Smacznego! Print Hummus zielony .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill(...)cytryny 1 szklanka ciasno upakowanego szpinaku bardzo zimna woda ilość uzależniona od konsystencji jaką chcecie uzyskać płatki papryczki chilli lub ostra papryka w proszku - do smaku 1 łyżeczka mielonego kminku sól do smaku Instructions Ciecierzycę włożyć do miski blendera dodać ząbek czosnku, skórkę otartą z 1/2 cytryny, szpinak, pastę Tahini zmiksować na gładką masę dodając w międzyczasie wodę, wodę

SprawdzonaKuchnia.pl
Modro kapusta 221

serwisu Przepisy kulinarne :) Modro kapusta to przepis tradycyjny zapożyczony z Górnego Śląska, to czerwona kapusta na ciepło. W przepisie dowiedz się jak wykonać modro kapusta jako dodatek do mięs, rolad, dań obiadowych. Modra kapusta w Wielkopolsce charakteryzuje się dodawaniem goździków i rodzynek, zdecydowanie bardziej na słodko niż w kuchni śląskiej. W przepisie na modro kapusta znajdziesz takie dodatki jak cebula(...)podziel na mniejsze części, by łatwiej było ją poszatkować. Kapustę drobno poszatkuj – rozdrobnij ją na mniejsze części. Do szatkowania kapusty możesz użyć: nóż, tarkę jarzynową, maszynkę bębnową do mielenia warzyw, robot kuchenny lub blender. Czerwona kapusta na ciepło Czerwona kapusta jest poszatkowana. Przełóż ją do garnka i zalej gorącą wodą, aż cała będzie zakryta. Duś czerwoną kapustę (pod przykryciem

ugotuj-przepis.pl