Plasterki ziemniaków przełożone pieczarkami i ugotowanymi na twardo jajkami. Całość zalana śmietaną, posypana tartym serem. I tyle:) Prosta, a jednocześnie bardzo dobra ziemniaczana zapiekanka. Można przygotować
Smaki Na Talerzusamo się robi. Czas też może przerażać, jednak wszystko można sukcesywnie przygotowywać z dnia na dzień. Składniki: 500 g podudzi z kurczaka bez skóry 1 kg czerwonej papryki 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 2 łyżki listków tymianku 1 cebula 1 łyżeczka cukru palmowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)pieczeniowego rękawa. Pieczemy w 200°C przez około godzinę. Studzimy (płynu nie wylewamy, tylko przecedzamy przez sito), usuwamy skórkę. Blendujemy, dodajemy płyn z pieczenia, dodajemy przyprawy, drobno posiekaną cebulę. Mięso oczyszczamy, nakłuwamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy papryką. Całość zapiekamy
R'n'G KitchenKurczak pieczony na batatach , super obiad Kurczak pieczony na batatach to odkrycie roku . Dynia jest smaczna , ale bataty robią podczas pieczenia ,nieporównywalnie lepszą robotę . Próbowałam piec
Ogrodnik w podróżyJeśli chodzi o dania obiadowe, przekąski czy śniadania to do ich przygotowania musimy wybierać tylko wegańskie produkty. Czyli tutaj też żadnego sera, jajek, mleka, śmietany a już na pewno mięsa nie możemy wykorzystać. Widzicie sami zatem, iż weganie zwłaszcza ci początkujący nie mają łatwego zadania. Moja dzisiejsza propozycja dla Was to sałatka wegańska z kalafiora. Nie dodałam do niej żadnego(...)średniej wielkości cebula czerwona 18 dkg sera tofu Jak przygotować wegańską sałatkę z kalafiora . Kalafiora obrać z liści, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Do małej miseczki wlać olej, dodać mieloną słodką i ostrą paprykę oraz 1 łyżeczkę soli, wymieszać a następnie bardzo dokładnie natrzeć kalafiora. Kalafior owinąć folią aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza
mecookspopularne są na całym świecie. Przygotowywane są w różnych krajach w tysiącach wariantów. Pomimo ich wielkiej różnorodności, prawdziwymi mistrzami ich przyrządzania pozostajemy jednak my, Polacy. Najpopularniejsze są ruskie, z mięsem, jagodami albo z serem. Często kojarzą nam się z beztroskim dzieciństwem, rodzinnym domem i babcią. Moim faworytem w dzieciństwie były zdecydowanie pierogi z jagodami albo na słodko z serem, polane(...)łyżki cukru pudru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka jagód Sos jogurtowy 6 łyżek jogurtu naturalnego ½ łyżki cukru pudru ⅓ łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Sos jogurtowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy
Wędrówki po kuchniSkrzydełka z kurczaka w miodzie fot. Moja Książka Kucharska Skrzydełka z kurczaka w miodzie. Przepis na chrupiącego kurczaka z piekarnika. Pyszne i chrupiące skrzydełka z kurczaka
Moja Książka Kucharskazimą bardzo często ją gotuję, gdyż w tym okresie kiszone ogórki smakują najbardziej. Zupę ogórkową, aby była ona bardziej treściwa i sycąca, należy gotować na wywarze z mięsa np. z żeberek, ale przyznam, że często na szybko robię wersję mniej kaloryczną i dodaję tylko do niej masło. Do zupy ogórkowej najważniejsze jest użycie dobrej jakości kiszonych ogórków, które kisiły(...)średnie ziemniaki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 - 3 łyżki masła klarowanego 100 ml śmietany 18% 2 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól i pieprz do smaku kilka gałązek koperku i natki pietruszki Jak przygotować zupę ogórkową? Jeśli będziemy gotować zupę na wywarze z żeberek, to żeberka umyć, włożyć do garnka
Kuchcik gotujeKurczak, warzywa, orzechy nerkowca oraz ryż to główne składniki tego dnia. Jest ona niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smakuje bardzo oryginalnie. Całość
Kuchnia MagdaLenyJuż starożytni Rzymianie wiedzieli, że brokuły są smacznymi i zdrowymi warzywami. Szybko przekonali się o tym mieszkańcy innych europejskich krajów. Nazywane zielonym kalafiorem, są popularne wśród
My Chcemy JeśćJestem ogromną fanką mięsa z kaczki i wciąż poszukuję nowych możliwości jej przyrządzenia. Jakiś czas temu wpadła mi w ręce książka Mateusza Gesslera pt. „Moja kuchnia polska” gdzie znalazłam wiele fajnych i bardzo łatwych przepisów. Kaczka wpadła mi w oko już przy pierwszym przeglądaniu książki, więc postanowiłam ją sprawdzić. Takim tez sposobem powstały udka kacze, najpierw marynowane(...)udka z kaczki 4 łyżki miodu 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka mielonego imbiru sól, pieprz Przygotowanie: W większej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i do tak powstałej marynaty włóż udka. Odstaw je na całą noc do lodówki. Włącz piekarnik i ustaw
karmelowymięsa. Ja postanowiłem postawić na perliczkę, którą podaną właśnie w taki sposób miałem okazję jeść trzy miesiące temu we Francji i z tęsknoty postanowiłem ten smak powtórzyć. Delikatne białe mięso o subtelnym smaku białego wina i ziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie(...)główka czosnku 1 cytryna kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki wędzonej 2 ząbki czosnku ćwiartka cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek świeżo mielony
Food SquareProsta, pyszna i błyskawiczna sałatka z roszponki i zielonego jabłka z dodatkiem soku i skórki z cytryny. Chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo soczyste jabłko idealnie komponuje
Moja DelicjaPrzedstawiam dziś przepis na bardzo przyjemne i łatwe danie kuchni tajskiej. Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie z mleczka kokosowego, masła orzechowego, chilli z fasolką szparagową i
karmelowyWczoraj na obiad przygotowałam tarty. Ich spód stanowi ciasto francuskie, a wnętrze ricotta z dodatkiem musztardy oraz szparagi, pomidor i kukurydza. Z podanej porcji wyszła jedna
Czerwień i błękitPasztet warzywny To mój pierwszy warzywny pasztet. Jest zupełnie inny, niż mięsne i fasolowe, czy soczewicowe. Słodszy, bardzo wilgotny i mazisty. Nawet mój absolutny Mięsożerca przyznał
Pełny talerz