mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1217/1524)

Dorsz na grzybach shimeji z zasmażanym ryżem 70

language:#0400;} Dziś postanowiłem przyrządzić kolejne danie, którego głównym składnikiem jest ryba morska. Dorsz- o tą rybę toczone były wojny (wojny dorszowe) i nic w tym dziwnego, skoro jego mięso jest bogate w witaminy i minerały i bardzo smaczne! Żeby podkreślić i wzbogacić jego walory kulinarne serwuję go na grzybach shimeji, które tradycyjnemu grzybiarzowi mogą wydać się „zbyt egzotyczne(...)łyżka miodu 100 g ryżu 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko L 150 g grzybów shimeji 50 ml wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru palmowego ¼ łyżeczki mielonej kozieradki 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżeczka mąki z tapioki Sól, pieprz       Przygotowanie:   Grzyby oczyściłem, podzieliłem pojedynczo, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu. Następnie lekko podlałem wodą

R'n'G Kitchen
Ruskie 86

podsmażoną cebulą i skwarkami. Znam także osobnika, który kocha ruskie ze śmietaną, a moja przyjaciółka wielbi combo, czyli ruskie podsmażone, na to skwarki z cebulą, śmietana i odrobina mielonej ostrej papryki. Są różne gusta. Zacznijmy od farszu Ruskie to farsz, a jak farsz jest skopany, mdły, mało wyrazisty, to równie dobrze można przeżuwać kurz spod szafy i smutek oblepiony(...)sera białego półtłustego 500 g ziemniaków 4 duże cebule drobno pokrojone i przesmażone na złoto (na 5 łyżkach oleju) 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól i sporo świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie farszu: Ziemniaki i ser rozdrabniamy. Ja przepuszczam przez praskę, bo nie lubię grudek. Jeśli nie macie praski, to ziemniaki można zetrzeć na grubych oczkach tarki, a ser potraktować ubijakiem

ladykitchen
Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy 85

push({}); Drukuj Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy Składniki 4 duże marchewki 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g czerwonej soczewicy 0,5 łyżeczki papryki mielonej sól pieprz 1/3 szklanki oleju 3 jajka 1 szklanka bułki tartej 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Instrukcje Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości (około 10 minut(...)keksówki 25 cm, wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C, pieczemy godzinę. Smacznego. :) Uwagi Tu znajdziecie przepisy na inne pasztety : Pasztet z gotowanego mięsa z rosołu i warzyw. Pasztet z pieczarkami Pasztet z selera Pasztet z żurawiną Pasztet warzywny Pasztet z cielęciny Artykuł Pasztet z marchewki, cukinii i czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu

To co lubię - gotuję i polecam
Ruskie pierogi z komuny 147

Licheniu. Tak nam zasmakowały, że po powrocie postanowiłyśmy zrobić je w domu, choć nie pamiętam, by kiedykolwiek wcześniej pojawiły się na stole u mojej mamy. Rodzice wolą pierogi z mięsem, więc ruskie dostałam do zjedzenia u siebie. Pod koniec tygodnia w Warszawie wzięłam udział w ogólnopolskiej konferencji, podczas której były jedynym wegetariańskim daniem, więc zjadłam je ponownie 😊 Śmiało mogę przyznać(...)oleju ciepła woda (tyle, ile ciasto zabierze; wychodzi ok. 220 ml) Farsz 500 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków 500 g zmielonego twarogu cebula olej pieprz biały pół łyżeczki mielonego kminku sól Z wymienionych składników zagnieść jednolite i miękkie, ale odchodzące od rąk ciasto. Przykryć je wilgotną ściereczką i odstawić na kwadrans, by odpoczęło. Cebulę pokroić w drobną kostkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybki kurczak z boczniakami z Woka 146

cienkich ściankach 2 żółte strąki świeżego chilli pęczek szczypiorku do posypania 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki wina mirin ( lub cherry ) 4 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka drobniutko startego, świeżego korzenia imbiru 1/2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżki oleju rzepakowego sól do smaku Makaron sojowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu . Najczęściej wystarczy(...)momentu aż lekko się przysmażą .Po chwili dorzucamy pozostałe warzywa i kurczaka. Podsmażamy cały czas mieszając około 5 minut . Dolewamy , resztę sosu sojowego i wina mirin , smażymy aż mięso się zetnie.. Czyli kurczak nie będzie wykazywał śladów surowizny Ewentualnie doprawiamy solą do smaku , jeśli sos sojowy nie był mocno słony .Na koniec wrzucamy odcedzony z wody makaron i smażymy

Ogrodnik w podróży
Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą 99

Makaron z brokułem, brukselką, krewetkami i ciecierzycą to pyszne, pożywne i zdrowe danie obiadowe lub kolacyjne. Bogate w zielone warzywa i strączki. Do tego świderki i

Moja Delicja
Sałatka śledziowa warstwowa. Śledzik pod pyszną pierzynką. 92

 ...na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, Sylwestra i karnawał w sam raz. Również na wszelkie zwyczajne posiadówki czy na piątkową kolację. Przepis prosty i od razu

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 102

Zapiekanka z selera i ziemniaków to świetna alternatywa do zwykłego puree. Podałam ją w towarzystwie Dorsza z sosem Velouté z trawy cytrynowej , z którym stworzyła świetne

Moja Delicja
Grillowa sałatka ziemniaczana 212

zawsze znikają ze stołu jako pierwsze. W mojej rodzinie takim hitem jest sałatka ziemniaczana z ugotowanymi na twardo jajami, kiszonym ogórkiem i koperkiem. Jest przepyszna. Pasuje w szczególności do mięs, a już najbardziej – podana do dań z grilla. Zdecydowanie najlepiej smakuje na drugi dzień, co jest jej sporą zaletą – nie musimy przygotowywać jej na ostatnią chwilę. Do przygotowania(...)pęczek koperku 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 2 łyżki soku z cytryny ½ szklanki Majonezu Kieleckiego lekkiego 2 duże ząbki czosnku (dla chętnych 3) sól morska świeżo mielony pieprz Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach (w skórce) do miękkości (ok. 20-25 minut) w osolonym wrzątku. Przelewamy solidnie zimną wodą i jeszcze ciepłe obieramy (skórka powinna sama schodzić

Poezja smaku
Pyry z gzikiem - moja ulubiona wersja :) 219

odgrywają ziemniaki (zwane pyrami lub kartoflami). Osobiście uwielbiam potrawy przygotowane na ich bazie! Kaczka z pyzami (inaczej kluchy na łachu, parowce), szagówki, placki ziemniaczane (plyndze), szare kluchy, pyzy z mięsem, purre (pyry deptane), pyry z gziką, a na deser babka poznańska, rogale marcińskie, chruściki oraz szneka z glancem. Na danie główne wybrałam moją ulubioną potrawę Pyry z gzikiem. Pyry(...)łyżki majonezu przyprawa do ziemniaków Składniki na gzik: 250 g białego sera 200 ml śmietany 12% (gęstej) pęczek rzodkiewek pęczek koperku 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać i gotować około 10 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić. Por, cebulę i boczek drobno pokroić. Składniki na marynatę wymieszać na gładką masę. Do naczynia żaroodpornego

Trufelkowo
Uszka z grzybami – sprawdzony przepis 929

Jedną z potraw podawaną w polskich domach na Wigilię są uszka z grzybami . Jest to tradycyjne  danie serwowane zazwyczaj z czerwonym barszczem. Potrawa ta wymaga

Kuchnia co dnia
Wigilijna kasza jaglana z suszonymi śliwkami i miodowo-korzennym aromatem 231

Dawniej w Polsce na wigilijnych stołach królował jesiotr z rakami, zupa migdałowa czy gotowana rzepa, a na deser podawano tłuczeńce, czyli korzenne ciastka z czerstwego chleba

My Chcemy Jeść
Domowy paprykarz z dorszem 227

Oryginalny paprykarz szczeciński powstał w 1965 roku i był wynikiem pomysłu na wykorzystanie odpadów po wykrojeniu kostki z zamrożonych bloków rybnych. Recepturę oparto na afrykańskiej potrawie

My Chcemy Jeść
Egzotycznie i pikantnie 220

cukinia (pokrojona wzdłuż na cieniutkie plastry) 1 laska cynamonu 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego lub zwykłego 1/2 łyżeczki nasion kardamonu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 gwiazdka anyżu 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 2-cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki łagodnego curry (np. KORMA) 1/2 łyżeczki garam masala 1/2 łyżeczki kurkumy 3-4 łyżki oleju(...)dopuszczam, żeby się przypiekły.  Dodaję drobno posiekany czosnek, imbir i papryczkę chili, mieszam, po chwili dodaję pokrojonego w kostkę 1-go (!) pomidora oraz całe piersi kurczaka, posypuję mięso garam masalą, kolendrą, curry i kurkumą. Przykrywam garnek, zmniejszam ogień i duszę ok.15-20 minut przewracając od czasu do czasu.  Następnie polewam mięso sosem sojowym, wrzucam podgotowane ziemniaki i marchewkę

Kuchnia Prezydentowej
Leczo z kiełbasą i cukinią 123

Czerwona papryka, dojrzałe pomidory i złocista cebula to najważniejsze składniki węgierskiego leczo. Dla Węgrów leczo to zupełnie pospolity posiłek, który potrafi przyrządzić każdy. Można je podawać w połączeniu z mięsem i dodatkami, takimi jak ryż, jednak samo w sobie stanowi danie prawie wegetariańskie. Prawie, gdyż przyrządzane jest na bazie słoniny, której używa się jako produktu podstawowego do wszystkich potraw przyrządzanych(...)kostkę. Tak samo postępujemy z pozostałymi warzywami. Kiełbasę kroimy w plastry. W szerokim garnku rozgrzewamy olej lub smalec i na średnim ogniu przysmażamy kiełbasę i cebulę, posypujemy mieloną papryką. Następnie dodajemy pokrojone pozostałe warzywa, przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem około 30 minut

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania