mięso mielone - 22854 przepisów (strona:1227/1524)

Puree z dyni 128

Puree z dyni nie jest daniem samym w sobie. Jest to składnik potrzebny do przygotowania różnych dyniowych dań. Za równo na słodko, jak i na słono

Moja Delicja
Ciasto jaglane z kruszonką cynamonową 692

Moja propozycja na aromatyczne ciasto jaglane z jabłkami z sądeckich sadów, z wiejskim twarogiem i pod pierzynką z kruszonki cynamonowej. Jakie zapachy!, gdy uchyli się drzwiczki

Apetyczna babeczka
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby? 134

zbyt dużo soku. Warto pamiętać, że grzyby nie nadają się np. do opiekania przy ognisku, ponieważ szybko się przypalą, a w środku nadal będą surowe. Grzyby najlepiej doprawiać świeżo mielonym pieprzem, solą oraz świeżymi, aromatycznymi ziołami – natka pietruszki, tymianek czy rozmaryn sprawdzą się tutaj idealnie. Pamiętajmy jednak, że gotowe dania z grzybów wymagają spożycia na bieżąco, a przechowywane(...)pojemnikach, bez dostępu światła i powietrza, chronić przez wilgocią. Odpowiednio przechowywane, można wykorzystywać nawet przez 2-3 lata. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Grzyby marynowane to świetna przekąska i dodatek do mięs. Najlepiej marynuje się grzyby niezbyt twarde – borowiki, gąski, koźlaki, boczniaki, rydze, maślaki a nawet pieczarki, sprawdzą się wyśmienicie. Pamiętajmy jednak, że grzyby w marynacie słodko-kwaśnej wymagają pasteryzacji, zaś

Kulinarne Przeboje
Polędwiczki wieprzowe z kurkami i aromatyczną kaszą gryczaną 277

garście kurek Listki z kilku gałązek estragonu posiekany koperek 2 średnie białe cebule 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 4 łyżki słodkiej śmietanki 30% (lub więcej) sól morska świeżo mielony pieprz olej do smażenia klarowane masło WYKONANIE Kaszę zalewam w garnku dwoma dużymi kubkami wody. Wrzucam przekrojony czosnek w łupinie i liście laurowe. Gotujemy aż wchłonie wodę. Kasza powinna(...)rumiano. Dodajemy zblanszowane kurki oraz posiekany estragon i kilkanaście minut dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Na koniec duszenia dodajemy posiekany koperek, śmietankę, sól i pieprz. Mięso myjemy i dokładnie czyścimy ze ścięgien. Nacieramy solą morską, pieprzem i olejem rzepakowym. Smażymy na oleju kilka minut z każdej strony. Mięso powinno być miękkie, w środku różowe. Zdejmujemy polędwiczki

OstryKęs
Świąteczne ciasto z miasta Ferrara Panpepato 100

Ten przepis pochodzi z miasta Ferrara w Emilia-Romania, choć podobne, ale różne wersje istnieją pod tą samą nazwą również w Toskani i Kampanii. Nazwa Panpepato

RafalCook
klopsiki z szafranem 121

ładniki 500g mielonej wo łowiny lub wieprzowiny (lub mieszanina obu) \ ½ cebuli , drobno posiekanej 1 czosnek z ąbek, posiekany 2 łyżki natki pietruszka ,lub suszona 3-4 łyżki panko,lub bułki tartej 1jajko m ąka do obtaczania opcjonalnie-ja bez mąki smażę 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos 2 marchewki pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana(...)kilka klopsików na patelnie. Smażyć delikatnie, obracając często, na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić .Powtórzyć czynność z pozostałymi klopsikami ,do wykorzystania do końca mięsa. Dolać oleju w razie potrzeby . Klopsiki gotowe to robimy sos. W tej samej patelni, podsmażyć marchew, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż cebula jest miękka. Dodać pietruszkę, paprykę

mojej kuchni
klopsiki z szafranem 130

ładniki 500g mielonej wo łowiny lub wieprzowiny (lub mieszanina obu) \ ½ cebuli , drobno posiekanej 1 czosnek z ąbek, posiekany 2 łyżki natki pietruszka ,lub suszona 3-4 łyżki panko,lub bułki tartej 1jajko m ąka do obtaczania opcjonalnie-ja bez mąki smażę 2-3 łyżki oliwy z oliwek sos 2 marchewki pokrojone julienne ,czyli na zapałkę ½ cebuli , drobno posiekana(...)kilka klopsików na patelnie. Smażyć delikatnie, obracając często, na złoto-brązowy kolor ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni i odstawić .Powtórzyć czynność z pozostałymi klopsikami ,do wykorzystania do końca mięsa. Dolać oleju w razie potrzeby . Klopsiki gotowe to robimy sos. W tej samej patelni, podsmażyć marchew, cebulę i czosnek na średnim ogniu, aż cebula jest miękka. Dodać pietruszkę, paprykę

w mojej kuchni
Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach 163

To jedno z moich ulubionych dań jednogarnkowych. Warzywa grillowane zachowują chrupkość,a przy tym są "ugotowane".Kiełbasa z grilla przywołuje miłe wspomnienia z wakacji, a dynia

Z Kuchni Do Kuchni
Pomysł na… potrawkę z kalafiora i papai 149

Miało być curry z kalafiora, ale wyszło troszkę inaczej. Do kalafiora dołączył bób i miał zastąpić ciecierzycę. Potem poszło już wszystko. Trochę ciecierzycy, trochę papai. Doprawione

Kucharzyca
Sałatka z soczewicą i fasolką szparagową 188

kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich. W Polsce niegdyś uprawiana jako roślina pastewna na długo została zapomniana. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych,  źródłem dobrze przyswajalnego białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego, a także potasu, który obniża ciśnienie krwi oraz kwasu foliowego niezbędnego(...)pokrojonej na 2 cm kawałki 1 szklanka pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 1 cebula czerwona pęczek koperku listki świeżej bazylii 4 łyżki oliwy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny sól świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Następnie ją płuczemy, zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Kaczka na czerwonej kapuście 240

osób) 2 piersi z kaczki (po 250-300g) 600-700g czerwonej kapusty 500ml soku pomarańczowego 1 łyżka octu 8 łyżeczek cukru sól czarny pieprz świeżo mielony 2-3 gałązki świeżego rozmarynu kilka łyżek oliwy Do podania pieczone ziemniaki z rozmarynem Instrukcje Z kapusty usuwamy twardy głąb i ewentualnie zewnętrzne liście. Kroimy w niezbyt szerokie paski. Następnie wkładamy(...)jeśli kaczka jest chuda, mniej jeśli ma pod skórą dużo tłuszczu. Kaczkę podsmażamy dość intensywnie najpierw przez 3 minuty od strony skóry, a potem tak samo długo od strony mięsa. Podsmażoną kaczkę umieszczamy niezwłocznie w rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg) piekarniku, skórą do góry. Zapiekamy przez 15 do 20 minut zależnie od grubości mięsa. Po wyjęciu z piekarnika pozwalamy mięsu

Kulinarna Pokusa
Sałatka z grillowanym bakłażanem i cukinią, z wędzoną makrelą i grejpfrutem 196

Dzisiaj mamy niewątpliwie dzień rybny. Na obiad była pyszna Zupa z łososiem , a na kolację Sałatka z grillowanej cukinii i bakłażana z wędzoną makrelą, soczystym grejpfrutem

Moja Delicja
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 261

punktem odniesienia nawet dla nieobeznanych z topografią Starówki, ponieważ nie sposób nie trafić do restauracji, która znajduje się na początku jednej z uliczek odchodzących od placu Zamkowego:).Zaproszeni goście mieli okazję poznać właścicieli i obsługę restauracji, czyli ludzi odpowiedzialnych za klimat tego miejsca, oraz usłyszeć o szczegółach akcji Odbijamy Starówkę, której Karmnik jest inicjatorem (w ramach tego projektu na Starym(...)cieplejsze, ale niewątpliwie w smaku było dobre i ciekawie przyprawione).Niestety, po zachęcającym początku walory smakowe pozostałych dań nie powaliły nas na kolana. Barszcz czerwony z mini pierożkami z mięsem (13 zł) był przyzwoity, ale nie zachwycał – czegoś w nim brakowało, choć pierożki trochę ratowały sytuację.Na drugie danie kucharz zaoferował przybyłym gościom pęczotto (24 zł) oraz

karmelowy
Knedle serowe z morelami 157

Lubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z

UgotujmyTo.pl
Naleśnikowe sajgonki z wołowiną i warzywami 102

szklanka wody około 2 szklanki mąki 1 duże jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Na farsz: 250g mielonej polędwicy wołowej 2 garści mrożonej mieszanki chińskiej 150g makaronu ryżowego – cienkie nitki 2 centymetrowy kawałek imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego ząbek czosnku 3 łyżki sosu sojowego połówka małej papryczki chili, bez pestek lub 2 szczypty suszonego chili łyżka oleju(...)czasu mieszając, przez 2-3 minuty. Jeśli używamy świeżej papryczki chili, drobno ją siekamy i dodajemy do czosnku i imbiru na minutę do przesmażenia. Do składników na patelni dodajemy mięso i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż się zrumieni. Upieczone, ściągamy z patelni na którą wrzucamy mrożoną mieszankę – smażymy, aż warzywa się rozpuszczą i staną się miękkie

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania