smalec , olej kokosowy , oliwa z oliwek ) 50 g cebuli 5 g (2 ząbki) czosnku 1 litr rosołu (bulionu warzywnego – osoby na redukcji) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej opcjonalnie śmietana 30% lub śmietanka kokosowa opcjonalnie starty parmezan płatki migdałów , pestki dyni lub słonecznika chipsy z boczku Szparagi umyć, osuszyć i odłamać(...)bazylią lub wspomnianym parmezanem i śmietaną. Osoby na redukcji mogą zastąpić rosół bulionem warzywnym (marchew, pietruszka, seler, por, przyprawy – po ugotowaniu warzywa wyrzucić) i dodać porcję chudego gotowanego mięsa jak pierś kurczaka czy indyka aby podbić białko a zmniejszyć tłuszcz. Smacznego! — BTW całości: czystego kremu na rosole bez jakichkolwiek dodatków: 1505 g, 1117 kcal
Ola la LCHFtylko biała część 1 cebula - opiecz na ciemny kolor 2 listki laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól morska drobno mielona lub inna czarny pieprz świeżo mielony 2 łodygi świeżej zielonej pietruszki 2 l 500 ml wody Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 20 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . Uwaga(...)usunięciu szumowin. Gotowy wywar na żeberkach wołowych. Uwagi: 1. Jeśli zamierzasz wykorzystać warzywa z wywaru, np. do zupy, zachowaj ich jędrność w następujący sposób: pogotuj najpierw samo mięso ok. 10 minut na wysokim ciśnieniu po tym czasie otwórz szybkowar, dodaj warzywa zamknij szczelnie garnek i gotuj kolejne 10 minut na wysokim ciśnieniu 2. Jeśli wolisz mniej tłustą wersję
Szybko SzybkowarDostojne brownies, wprost rozpływające się w ustach. Szybkie i odpowiednio zakalcowate, użyta kawa dodaje elegancji, a mielone migdały dodają truflowy posmak. Najlepsze jeszcze na ciepło, z dodatkiem lod ó w waniliowych…? Przepis od Dorotki ( MW ), lekko zmodyfikowany( zastąpiłam część mąki migdałami) Migdałowo-kawowe brownies Składniki: • 160 g masła/margaryny Kasia • 4 jajka • 200 g gorzkiej czekolady(...)granulowanej kawy • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii • 100 g mąki pszennej • 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej) • 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa) • 2 nakrętki wódki W mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody. Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy
Mia Cucina SofietaZaległe urodziny My. Nawet nie pytałam czym mam napchać brzuchy 5 osób. Najpierw był pomysł na długo pieczoną wołowinę, ale w międzyczasie napatoczył się konkurs. Jak
KardamonovyChoć dzisiejszy obiad z cała pewnością do FIT nie należy, to przyznaję, że nigdy, ale to nigdy nie odmówiłabym tej zapiekanki! Uwielbiam zapiekanki ziemniaczane i makaronowe
Ostra na Słodko5 / 5 ( 18 votes ) Kurczak w kremowo ziołowym sosie, idealny do makaronu Kurczak w kremowo ziołowym sosie, to prosta pyszna potrawka. Nadaje się do ryżu, makaronu
Ogrodnik w podróżyChrzanica - kuchnia podkarpacka Chrzanica to smaczna, aromatyczna zupa rodem z Ziemi Brzozowskiej, przygotowana na bazie wywaru z mięsa i zakwasu na żur. Dominującym smakiem w zupie jest oczywiście chrzan, który doskonale komponuje się z białą kiełbasą i jajkiem, z którymi chrzanica jest podawana. Gęstości zupie nadają ugotowane i rozdrobnione warzywa oraz śmietana. Kropką na „i” jest koperek, który podkreśla smak(...)pieprz Umyte i obrane warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebulę) kroimy w kawałki i gotujemy na wywarze przez kilkanaście minut. Gdy będą miękkie wyciągamy z wywaru i rozdrabniamy (mielimy lub po nowoczesnemu blendujemy). Warzywa, zakwas, chrzan i czosnek dodajemy do wywaru i chwilę gotujemy. Zaprawiamy śmietaną. Kiełbasę kroimy w paski lub kostkę, podsmażamy na patelni i dodajemy do chrzanicy
Trzeci talerzMamy dla Was zupełnie niecodzienny przepis z wędzoną rybą, która w połączeniu z plastrami ziemniaków i cebuli tworzy rozpływający się w ustach farsz opakowany kruchym, drożdżowym
Niedzielny kucharzznaczy, że nie ma go w podanych potrawach. Wszystko tak im smakowało, że nie spostrzegli się, że na stole są same bezmięsne potrawy. Ba! Nawet myśleli, że mięso jest w quesadilli i moich burgerach ;) Myślę, że to wystarczająca rekomendacja dla tego przepisu. Spróbuj także: burgery z bakłażanem w orzechowej panierce pity z rybą i surówką po marokańsku burgery z pieczarką(...)Marokańskie burgery z ciecierzycy i pieczonej marchewki Składniki / na 8 sztuk: 4 średnie marchewki (200 g) oliwa lub olej sól średnia cebula biała lub czerwoną 2 ząbki czosnku łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonego kuminu rzymskiego* duża szczypta mielonego imbiru 1 łyżeczka przyprawy ras el hanout* 2 puszki ciecierzycy 3 łyżki solonych orzeszków ziemnych (można zamienić na orzechy
Chilli Czosnek i OliwaPyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na
My Culinary Artzbędne. Nie dałam również sera – danie jest lżejsze. I oczywiście wolę jogurt, niż śmietanę. Składniki: - po 2-3 ziemniaki na osobę (mniej więcej) - sól morska - świeżo mielony pieprz - oliwa z oliwek (wygodna jest w sprayu) - boczek (opcjonalnie) - szczypiorek - jogurt grecki naturalny Ziemniaki dokładnie myjemy, przekładamy do garnka i gotujemy przez 10-15 minut (od chwili zagotowania(...)setki sposobów. Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej mogą być daniem samodzielnym, podanym w upalny dzień z zimną maślanką, czy kefirem. Ale mogą też być wspaniałym dodatkiem do jajka sadzonego, czy mięsa. Tu panuje dowolność – według gustu i smaku. Również w wersji wegetariańskiej lub okraszone skwarkami. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Czerwone ziemniaczki pieczone inaczej appeared first on Moje Wypieki
mojewypiekiinietylkoSkładniki: 1 duża młoda kapusta 0,5 kg łopatka wieprzowa 0,5 kg szynka wieprzowa 2 cebule 1 bułka namoczona w mleku 1 jajko 2 łyżki
Kulinarny karnet ChristopheraTo zapraszam na kanapeczki!, z domowym boczkiem...mniam , mniam....Kto ma ochotę, to wystarczy garść ziół i chęć do spędzenia w kuchni kilku chwil. A jaki
Apetyczna babeczkałodygi trawy cytrynowej 4 ząbki czosnku 2 szalotki 3-centymetrowy kawałek galangi lub imbiru 1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego 1 łyżeczka otartej skórki z limonki kaffir lub zwykłej 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry sok z całej limonki ewentualnie 2 łyżki wody (w razie potrzeby) Składniki pasty rozdrobnić, a następnie wszystko zmielić na pastę w blenderze lub utrzeć w moździerzu, jeśli(...)patelni rozgrzać olej, podsmażyć pastę, cały czas mieszając, aż zacznie intensywnie pachnieć. 2 . Dodać "kożuch" z mleczka kokosowego ( zazwyczaj osadza się przy wieczku puszki), smażyć jeszcze chwilę, dodać mięso, wlać resztę mleczka, sos sojowy, sos rybny, liście limonki i olej sezamowy, zagotować, dodać kalafior i gotować bez przykrycia 5 minut. 3 . Zmniejszyć ogień, przykryć, gotować kolejne 5 minut
Kuchnia PrezydentowejZgadnijcie co ostatnio dostałam. Tak, dynię. Na szczęście była niewielkich rozmiarów, tak akurat na ten obiad i ze 3 koktajle. I znowu dynia miała smak melona
Kardamonovy