przede wszystkim po to żeby zobaczyć jak wygląda kurczak, bo te ostrzykane wyglądają jak po liftingu piersi a najlepiej po ich dobrym powiększeniu. Jakie mięso wybierać? Przede wszystkim mięso powinniśmy jeść max 2 -3 razy w tygodniu, sięgnij raz po cielęcinę, wołowinę, czy po chudą wieprzowinę lub indyka - te ptaki nawet hodowlane brojlery, są na tyle wrażliwe(...)puszka tuńczyka ( u mnie w zalewie) - 1 puszka sardynek - 3- 4 łyżki białego sera - 4 jaja - 1-2 łyżki majonezu wedle uznania - 1 łyżka jogurtu greckiego - pieprz świeżo mielony - 4 łyżki kaparów - kiełki rzodkiewki - wedle uznania czerwona cebula WYKONANIE: Jaja ugotuj na twardo. Jaja, tuńczyka, sardynki, jogurt, majonez i ser biały zmiksuj na gładką pastę. Dodaj posiekaną cebulę
SMYKWKUCHNIdodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne) 6-7 łyżek startego parmezanu 250 ml oliwy z oliwek sól i świeżo mielony pieprz Liście rzodkiewki należy opłukać, osuszyć , wrzucić do blendera, zalać oliwą, dodać czosnek i uprażony słonecznik, posolić, dosmaczyć pieprzem i zblendować. Podczas blendowania dodać parmezan i jeśli zachodzi taka(...)którym gotuje się międzyczasie makaron i pięknie wymieszać na sos. To się zawsze sprawdza. Wloszki używają tego triku od zawsze. Każde gęste pesto ,czy nawet gęsty sos z mięsem rozrabiają wodą z gotującego się makaronu! Pesto gotowe. Teraz tylko ugotuj makaron i ...na zdrowie! Makaron posypany niewielką ilością czarnuszki...nabiera charakteru
Z Kuchni Do Kuchniwodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy niewielką ilością wody (0,5l) i gotujemy do miękkości- aldente. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki śliwki oraz przyprawy: pieprz mielony angielskie ziele (10 szt.) liść laurowy (4). Kiedy kapusta zacznie się gotować można dodać słodką paprykę. Przygotowanie grzybów Namoczone grzyby zagotowujemy i odcedzamy (nie wylewamy wywaru(...)talarki cebulę (1.5 szt.) i dodajemy do żeberek wraz z przyprawami sól pieprz i vegeta. Można dodać również kminku (u nas nie lubiany :)). Następnie odcedzamy żeberka (zostawiamy tłuszcz) obieramy mięso od kości i kroimy w drobną kostkę. Przygotowanie mięsa z łopatki Kroimy mięso na kawałki jak do gulaszu, podsmażamy i przekładamy do garnka. Podczas duszenia dodajemy podsmażoną cebulę (1/2) pokrojoną
Moje Kuchenne RewelacjeUwielbiam szpinak i fasolę mung. Bardzo często przyrządzam z nich wegański sos na ciepło, który podaję do mięsa i ryb. Inspiracją do tego sosu jest przepis na pikantny sos z fasoli mung . Dzisiejszy przepis zawiera również szpinak i dlatego przypomina mięsny gulasz ze szpinakiem i fasolą mung . Jak widać bardzo łatwo można dostosować ten sos do swojej codziennej diety(...)wegańskie danie z ryżem lub kaszą bulgur. Ten sos to prawdziwa eksplozja smaków. Jest w nim mnóstwo aromatycznych przypraw jak, garam masala, kmin rzymski, kolendra zarówno świeża jak i mielona. Szpinak to smaczne i neutralne warzywo liściaste, które pod wpływem orientalnych przypraw przechodzi prawdziwą metamorfozę. Często słyszę, że sporo czytelników nie lubi szpinaku. Świeży szpinak ma dość intensywny, metaliczny
codojedzeniajeszcze pyszniej i na bogato dodałam ciecierzycę, szpinak, a wszystko upiekłam w pomidorowym sosie z dodatkiem świeżych, soczystych pomidorków. Składniki (na 3 duże porcje): 3 duże czerwone papryki 400g mielonej wołowiny 100g makaronu orzo lub innego drobnego szklanka odcedzonej ciecierzycy 3 brykiety mrożonego, rozdrobnionego szpinaku – odmrażamy przed gotowaniem 1 czerwona cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku po płaskiej(...)gotujemy we wrzącej, dobrze osolonej wodzie przez około 6 minut. Odcedzamy i nie przelewamy wodą. W tym czasie przygotowujemy farsz – na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy mięso – smażymy, rozdrabniając mięso drewnianą łyżką, aż zacznie się przypiekać – około 8 minut na dużym ogniu. Do mięsa dodajemy posiekaną drobno cebulę, wyciskamy do tego czosnek, dodajemy zioła
Smaczna Stronalżejsze i mniej kaloryczne - nie zapychają). Zostawię tu również przepis na szybką, prowizoryczną sałatkę, która idealnie się tutaj komponuje. Julia Składniki: (na ok. 20 gołąbków) - 400g mielonej wołowiny - niepełna szklanka ugotowanego ryżu (może być niedogotowany) - 1 główka młodej kapustki (około 400g) - 1 dość duża marchew - 1 cebula -1 nieduży ząbek czosnku -1 jajo - olej(...)łyżki nasion chia - 1 litr passaty pomidorowej - garść posiekanej natki pietruszki - świeżo zmielona sól i pieprz, szczypta cukru trzcinowego ( dla dzieci użyłam kokosowego) - po szczypcie: cynamonu, gałki muszkatołowej mielonej, kuminu (<3), suszonego imbiru i czosnku, cukru trzcinowego ( dla dzieci używam cukru kokosowego) dodatki: razowy kus-kus, tłuczone ziemniaczki, pęczak, kasza gryczana, sorgo -prowizoryczna, szybka sałatka: spora garść
Symfonia SmakówDziś miałam ochotę na coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam
Mój Smaksłońca, przygotowałam więc pyszną „słoneczną „ zupę, której już sam kolor nastraja pozytywnie. A co dopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka(...)miękkości (grzanie góra-dół, 200 stopni). W międzyczasie przygotowałam **puder orzechowy: solidną garść orzechów włoskich zmiksowałam z ½ łyżeczki kminku, ½ łyżeczki ziaren kolendry i odrobiną soli. Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym owczym serem urda
Kate's KitchenDziś miałam ochotę na coś pożywnego na śniadanie , i pomyślałam , jajecznica to takie już mi się nudne wydaje , i wymodziłam
Mój SmakDanie, a raczej dodatek do drugiego dania powstał spontanicznie. Kupiłam kalarepy i zdecydowałam się, by podać duszoną. Dopiero w trakcie duszenia, skomponowałam potrawę, dodając kolejne
Czerwień i błękitBardzo rozgrzewające, wyjątkowo pikantne danie. Idealne na mroźne dni. Obecność papryczki chilli przyśpiesza nasz metabolizm. Danie bardzo łatwe do przygotowania, niestety wymaga kilku orientalnych składników, ale
Moja Delicjajedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki: 1 kg twaróg półtłusty(...)masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie w puszce cukier puder Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać dodać proszek budyniowy i wymieszać. Następnie dodawać
Ala piecze i gotujeKibbeh to niezwykle popularny rodzaj dania w krajach Lewantu, czyli na obszarze wschodniego wybrzeża Morza Śródziemnego. Kibbeh zazwyczaj przygotowywany jest z mięsa z dodatkiem bulguru. Dziś jednak przygotowałam wegetariańską wersję tej potrawy. Kibbeh z dyni z nadzieniem z orzechów i fety smakuje wyjątkowo. Jest niezwykle smaczny i sycący. Lekko słodki od dyni, kwaskowy od nadzienia z fety oraz nieco chrupiący(...)szczypta płatków chilli 250g bulguru 2 jajka sól olej do smażenia Na nadzienie: 2 duże garście orzechów włoskich 150g fety 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 0,5 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Dynię obrać i oczyścić, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą i piec przez
Codzienne Gotowanielaurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren kminku 2 łyżki płatków suszonej papryki 1 łyżka wędzonej papryki kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać 1,5-2 szklankami wody i gotować do miękkości(...)wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać wędzoną paprykę, sól i pieprz do smaku (można również zamiast soli użyć przyprawy rosołowej ekologicznej, dostępną w sklepach ze zdrową żywnością). Mięso najlepiej obrać z żeberka, pokroić i dodać do zupy. Podawać gorącą
Czerwień i błękit