15-minutowa sałatka z kurczakiem i awokado - idealna na lunch do pracy 249pyszna i sycąca, ale także szybka i prosta w przygotowaniu. Sałatka z kurczakiem i awokado - idealna kompozycja smaków i kolorów Sałatka z kurczakiem i awokado to połączenie delikatnego, soczystego mięsa z kremową teksturą awokado, dodając świeżości dzięki chrupiącym warzywom. Ta lekka, a jednocześnie sycąca sałatka, idealnie łączy różnorodne smaki i tekstury, tworząc harmonijną całość. Pierś z kurczaka: gotowana lub grillowana(...)koktajlowych lub cherry, pokrojone na połówki 1 świeża sałata rzymska, porwana na mniejsze kawałki 1/2 czerwonej cebuli, cienko pokrojonej 1/4 szklanki oliwy z oliwek sok z limonki, sól, pieprz mielony i miód do smaku opcjonalnie: garść posiekanych orzechów lub nasion Przepis na sałatkę z kurczakiem i awokado Krok 1. Do mniejszej miseczki wlać oliwę z oliwek, doprawić solą, pieprzem
Moja Książka Kucharska
Ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą oraz recenzja książki Chloe Sucree - Raz na tydzień. 128będą dla niego przydatne. No i w końcu przechodzimy do przepisów, jak już wspomniałam są to dania wege więc i główne składniki to typowe zamienniki dla zwykłego zjadacza mięsa. Przepisy podzielone są na dania bazowe słodkie, dania bazowe wytrawne, śniadania, obiady i kolacje a także desery i przekąski. Ja jestem pożeraczem deserów więc przetestowałam ciasto które(...)mąki ryżowej 100 g mąki owsianej 100 g mąki migdałowej 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżeczki suchych drożdży pół łyżeczki soli 2 łyżki ekstraktu z wanilii pół łyżeczki mielonego kardamonu 180 ml oliwy pół szklanki brązowego cukru 125 ml miodu 3 łyżki pasty tahini skórka otarta z 1 pomarańczy 1/4 szkl. soku z pomarańczy 4 jajka Przygotowanie; Małą foremkę
Radość kipiąca uśmiechem.
Kaszotto z sercami kaczymi i szałwią 146danie przypominające risotto, ale zamiast ryżu używamy ulubionej kaszy, u mnie gruby pęczak. Dzisiejsze kaszotto przeszło samo siebie ;-) coś przepysznego i wartego Waszej uwagi. Idealnie mięciutkie i bardzo delikatne mięso z serduszek kaczych, śmietankowe, kremowe z nutą i aromatem suszonych grzybów, całość podbita dodatkiem świeżej szałwii. Wyszło mi tak przepyszne danie, że mąż kilka razy podczas konsumpcji piał z zachwytu(...)SERCAMI KACZYMI - 300 g serduszek kaczych - 4 małe ząbki czosnku - 2 łyżki oliwy lub 1 łyżka masła i 1 łyżka oliwy - szklanka kaszy pęczak - świeża szałwia - pieprz świeżo mielony - sól kłodawska - około 100- 150 ml mleka (wedle uznania) - liść laurowy - 4 kapelusze suszonych prawdziwków - natka pietruszki Serca kacze zalej wodą aby tylko je zakrywała gotuj do miękkości
SMYKWKUCHNI
Kremowa zupa z białej kapusty i ziemniaków z dodatkiem smażonych na maśle pieczarek 224Dzisiejsza zupa to wynik zagospodarowania resztek kapusty z robienia gołąbków. Tym razem robiłam je z bardzo dużej ilości mięsa, więc i końcówek kapusty też zostało sporo. Prosta zupa jarzynowa to było zbyt banalnie, więc postanowiłam zrobić krem. Dodając ziemniaki uzyskałam ciekawą, aksamitną konsystencję. Taka zupa jest dość delikatna w smaku. Smażone na maśle pieczarki cudownie ten smak uzupełniły. Składniki(...)posolić i na niewielkim ogniu gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa będą miękkie, zdjąć z ognia, dodać 50 g masła i zblendować zupę do pożądanej gładkości. Zupę przyprawić świeżo mielonym pieprzem. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać masło i przysmażyć pieczarki. Pod koniec smażenia posolić i przyprawić pieprzem. Na talerze nalewać zmiksowaną zupę, a na wierzchu
Codzienna kuchnia niecodzienna
Kasza gryczana z warzywami 214Szybkie do przygotowania, smaczne, a do tego jeszcze zdrowe danie, które dodatkowo w wersji podstawowej może być dla wegetarian, a po dodaniu sera lub mięsa możemy zadowolić również osoby lubiące bardziej kaloryczne posiłki. Kasza gryczana z warzywami jest świetna na śniadanie, obiad lub kolację, nie będziemy też głodni, gdy zabierzemy ją na lunch do szkoły lub pracy. Moją ulubioną(...)kaszy. Składniki: (na 2 - 3 porcje) 1/2 selera naciowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 pomidory 1/2 szklanki kaszy gryczanej niepalonej 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka mielonego kminku 1/2 łyżeczki chili 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 270 g sera sałatkowego w kawałku (opcjonalnie) 3 - 4 łyżki oliwy do smażenia Kasza z serem sałatkowym
Kuchcik gotuje
Pulpety z tołpygi w sosie pomidorowym 146Ryba w innej odsłonie. Doskonale sprawdza się pasteryzowana w słoikach ( zalana sosem pomidorowym ) Składniki: Sos :1/2
R'n'G Kitchen
Tarta z kurczakiem, pieczarkami w sosie śmietanowo – ziołowym 284świeżych pieczarek, 2 średnie cebule, 2 łyżki masła klarowanego,, 250 ml śmietanki 30 %, 2 jajka, ½ łyżeczki garam masala, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, szczypta cukru, 1 łyżka kapary, 30 g startego sera grana padano, świeża bazylia. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto(...)kawałki. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy na nim cebulkę z dodatkiem cukru, dodajemy pieczarki, chwilę podsmażamy, delikatnie doprawiamy solą i przekładamy do przestygnięcia. Na tej samej patelni podsmażamy kawałki mięsa, doprawiamy go pieprzem, chili i szczyptą soli ( nie używamy dużo soli ponieważ sos Winiary już wystarczająco jest doprawiony). Kurczaka mieszamy z pieczarkami i cebulą, całość doprawiamy przyprawą garam masala
Moniki Smakołyki
Masoor dal – zupa z soczewicy wg Nigeli Lawson 230Aromatyczna, zdrowa, bardzo łatwa do robienia i tania orientalna zupa z soczewicy w wersji polecanej przez kulinarną gwiazdę TV – Nigelę Lawson. Absolutna magia aromatów. Czas
Niedzielny kucharz
Zupa z młodych warzyw na maśle 244Składniki : mały kalafior 1/3 małej główki młodej kapusty 2 ziemniaki 1 marchew i pietruszka cebula, natka sol, pieprz, majeranek, papryka mielona, liść laurowy, kilka kropel maggi Przygotowanie ; Umyty kalafior pokroić na małe różyczki, a umytą kapustę pokroić na"kluseczki" Obrane ziemniaki i cebulę pokroić w drobną kostkę, a marchew i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach tarki Do około(...)ziół. Na talerzu posypać zupę natką pietruszki. Od dłuższego czasu w ten sposób gotuję większość zup, np. grochową, kapuśniak, fasolową, krupnik czy pomidorową Nie gotuję ich na wywarze z mięsa, a jedynie na warzywach
Proste Potrawy
Kurczak w glazurze karmelowej / Caramel chicken 223Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w glazurze karmelowej (4 porcje) Składniki: 8 nadudzi z kurczaka(...)średniego i dodaj trochę więcej oleju jeżeli to konieczne. Włóż do patelni cebulę i czosnek i smaż przez pięć minut, mieszając od czasu do czasu. Włóż ponownie kurczaka, dopraw mielonym pieprzem, wlej sos sojowy i wymieszaj. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień do małego i duś całość przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Zwiększ ogień do średniego, dodaj cukier
karmelowy
Boczek pieczony w majeranku 196Dziś coś dla mięsożerców - boczek pieczony w majeranku. Wersja najprostsza jaka może być, a zarazem bardzo smaczna. Boczek po upieczeniu jest aromatyczny, z zewnątrz przypieczony, a
Kuchcik gotuje
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 178Pierwszy przepis na pierogi pojawił się w rzymskiej książce kucharskiej "O sztuce kulinarnej", która pochodzi z V w. n. e. Do Polski sprowadził je zakonnik Jacek
My Chcemy Jeść
Knedle ze śliwkami zapiekane z kruszonką migdałową 194Knedle – potrawa mączna wywodząca się z niemieckiego obszaru językowego (Knödl), popularna także w Polsce. Ma postać kulek z ciasta nadziewanych mięsem lub innymi składnikami, w Polsce najczęściej śliwkami. Gdy tylko zbliża się sezon śliwkowy obowiązkowym „gościem” w mojej kuchni są właśnie knedle. Były już na blogu knedle ze śliwkami i prawdziwe knedle ze śliwkami . Jako, że ta potrawa stwarza(...)blogu ) - białko z 1 jaja - cukier puder * szklanka – u mnie metalowa miarka o pojemności 250 ml Ziemniaki gotujemy w dzień poprzedzający przygotowanie knedli. Na drugi dzień mielimy lub przeciskamy przez praskę razem z twarogiem . Dodajemy pozostałe składniki – obie mąki przesiane, oba cukry, szczyptę soli waniliowej , żółtka – wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo lepi się do rąk dodajemy
mojewypiekiinietylko
Kurczak w szafranie z pieczonymi warzywami na obiad w ciepłych barwach jesieni 221wyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka 1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam szczyptą szafranu i oprószyłam obficie słodką papryką. Obłożyłam cząstkami(...)załapał się również Mąż. Jemu zaserwowałam z Mamowymi kopytkami. Pyszota. Danie kolorowe, pełne aromatu końca lata. Szafran (prawdziwy - mam nadzieję) nadał potrawie piękną barwę, a także fajnie podkreślił smak mięsa kurczaka. Póki sezon na warzywa w pełni, z pewnością jeszcze przygotuję w ten sposób kurczaka
Kuchnia po mojemu
Pomysł na resztki kurczaka: zupa won ton 483się, że właśnie zjadła krewetki, nie mogła nachwalić się jak dobre są nasze won tony (Dominika pozdrawiamy :-)). W oryginalnym przepisie na zupę won ton, farsz zazwyczaj robiony jest z mielonej wieprzowiny i krewetek, ale gotowany kurczak też doskonale daje sobie radę. Won ton, czyli połykanie chmur Bardzo ciekawe jest ciasto na won tony. Składniki są podobne jak w naszych(...)oleju sezamowego 1 łyżka octu ryżowego lub winnego (lub soku z cytryny) Garść posiekanego szczypiorku Pęczek posiekanej kolendry lub pietruszki Papryczka chili (opcjonalnie) Litr rosołu Przygotowanie: Farsz Drobno posiekaj mięso z kurczaka, krewetki oraz szalotkę. Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj kolendrę lub pietruszkę – około 3 łyżek. Wszystko wymieszaj. Dodaj sos sojowy (około 1 łyżki) oraz sól i pieprz do smaku
Niedzielny kucharz
Pogaca - tureckie bułeczki z serem feta i natką pietruszki 299smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca z różnymi nadzieniami, takimi jak ser, ziemniaki czy mięso. Można je także spotkać bez nadzienia. Często posypane z wierzchu sezamem lub czarnuszką. Mają różną formę i wielkość, mogą to być zarówno miniaturowe bułeczki jak i dużo większe. Każde miejsce(...)ciepłym miejscu na 45-60 minut do wyrośnięcia (do podwojenia objętości). W tym czasie przygotować nadzienie. Natkę pietruszki posiekać i dokładnie wymieszać z pokruszonym serem. Można doprawić do smaku mielonym pieprzem. Gdyby farsz był zbyt suchy można dodać do niego trochę kwaśnej śmietany. Soli nie musimy dodawać ponieważ sam ser jest już wystarczająco słony. Wyrośnięte ciasto podzielić
Przepisy na domowy ser i chleb
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 330czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce(...)śmietany 12-18% albo jogurtu greckiego 1 pełna łyżka soku z cytryny 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon kilka gałązek świeżego koperku kilka gałązek świeżego szczypiorku 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego ½ łyżeczki drobnej soli ½ łyżeczki czosnku granulowanego Zapisz
Karo in the Kitchen
Pide z wołowiną i wiosenną salsą 260salsą. Tego trzeba spróbować. Ale żeby spróbować wcale nie trzeba jechać do Turcji, wystarczy trzymać się mojego prostego przepisu na przygotowanie tego pysznego dania. Do przygotowania dania użyłem: 400 mielonej wołowiny, 400 gram mąki pszennej (typ 450), 4 łyżek oliwy, 25 gram świeżych drożdży, 2 pomidorów, 1/2 zielonej papryki, 1/2 czerwonej papryki, 2 czerwonych cebul, 2 ząbków czosnku(...)elastyczne ciasto. Pod koniec wyrabiania dodałem łyżeczkę czarnuszki i łyżeczkę suszonej cebuli. Wyrobione ciasto pozostawiłem w ciepłym miejscu do podwojenia jego objętości, co zajęło około godziny. W międzyczasie przygotowałem mięso. Do blendera włożyłem obraną z łupinek czerwoną cebulę, dwa ząbki czosnku, pół czerwonej papryki, pół zielonej papryki, pół pęczka natki świeżej kolendry i sok z połowy cytryny. Całość zmiksowałem dość
Wyprawy kulinarne
Schab po zbójnicku – doskonała wędlina 581height: 1em;" /> Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy , ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab(...)niskiej temp. powoduje ,że zachowuje on swoją soczystość . Żeby mieć pewność ,że jest gotowy , miękki a nie surowy , najłatwiej jest po prostu nacisnąć go palcem, jeśli nadal przypomina surowe mięso to znaczy, że nie jest gotowy , jeśli zaś sprężynuje – przypomina dziecięcy gryzak -to oznacza ,że jest w sam raz " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróży