mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1241/1557)

Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce 257

śledzie które kupujemy nazywane są handlowo ‘a la matias’ , bo też i z żadnej strony holenderskich tłuściutkich miniśledzików nie przypominają. Ani smakiem, ani wielkością, ani kolorem czy konsystencją mięsa. Nie znam nikogo, kto takiego śledzia wyciąga z plastikowego wiaderka (a widzieliście gdziekolwiek jeszcze polskie śledzie beczkowane?) i zjada go ze smakiem. Próbowaliście? No nie da się. Ale po odpowiedniej obróbce(...)zagrzanych składników sosu dorzucamy przyprawy – anyż, goździki, gorczycę, kolendrę, pieprz ziarnisty, wyłuskany kardamon– można je dodać w całości, ale lepiej drobno je utłuc w moździerzu – będą bardziej aromatyczne. Wsypujemy mielony cynamon, gałkę i imbir. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy, mieszając żeby miód się nie przypalił – ważne, żeby w ciepłym płynie przyprawy uwolniły swój pełny aromat. W słoiku układamy śledzie

Karo in the Kitchen
SZYBKI TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA 228

Odrobina awangardy na studenckim żywocie. Pff, oczywista oczywistość! Rezygnując z mięsa wiedziałam, że nie poradzę sobie z odstawieniem ryb. Zawsze uwielbiałam ich delikatność, smak, lekkość - nawet zapach, przez wielu tak nienawidzony mnie nie odstraszał. Ale znów jak większość, łosoś jest moim faworytem. Oczywiście - pstrągi, dorsze, tołpygi, barramundi, miruny, szczupaki czy polski śledź, nie pogardzę, ale mimo łosoś to król moich(...)TATAR Z SUROWEGO ŁOSOSIA /własny;/ dla 2 osób 180 g filetu z łososia 1 czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól ziołowa pieprz świeżo mielony ocet balsamiczny do podania Filet płuczę, osuszam, usuwam skórę i drobno siekam uważając, aby nie zrobić "miazgi". Skrapiam sokiem z cytryny, oprószam solą, pieprzem i odstawiam

W kuchni Karmel-itki
Paluszki serowe z kapary 174

pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego,   świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno szatkujemy i mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy pieprzem. Na połowę ciasta przekładamy kapary, dodajemy ser i igiełki tymianku. Przykrywamy drugą połówką ciasta(...)pokrywą ok. 10 - 15 min. Skręcamy maksymalnie temperaturę i przekładamy paluszki niżej (drugą stroną). Pozostawiamy na ok. 2 min do uzyskania złotawego koloru. Paluszki można podać z mięsem lub samym sosem np. salsą. Smacznego Rada : Ciasto francuskie powinno być mocno schłodzone. Można go samemu wcześniej zrobić  lub kupić gotowe, skraca to czas wykonania i takie paluszki można

Moniki Smakołyki
Półwysep Iberyjski kusi muszelkami 176

ryż z dodatkami. Nic bardziej mylnego. Specjalnie przyrządzony ryż z dodatkiem szafranu, długo gotowany, nie mieszany. To cała tajemnica doskonałej paelli. W zależności od upodobania dodatki mogą być różne- mięso kurczaka, warzywa, owoce morza.  U nas znowu padło na morskie żyjątka. Jednak ja rozsmakowałam się w ryżu. Dodatek świeżych pomidorów koktajlowych to istny strzał w dziesiątkę. Całość bardzo okazale(...)zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam

bastalena
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 277

obiad kotlety nadziewane pieczarkami I serem. Są przepyszne, a z dodatkiem sosu pieczarkowego I surówki zrobiła sie już prawdziwa uczta. Zaczynamy :)  Składniki na 8 kotletów: 600 gr mięsa mielonego 200 gr pieczarek sól, pieprz, paprika pół cebuli 1 jajko 4 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku natka pietruszki 2 łyżki startego sera Wykonanie: Myjemy I kroimy pieczarki(...)cieńko. Na niewielkiej ilości oleju obsmażamy je, aż do odparowania wody. Ok 5-10 min. Odstawiamy na bok. Mięso przekładamy do miski, dodajemy pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki

Smaki Edyty
Łazanki z kiszoną kapustą 202

było. Przepis bardzo prosty , ale idealny na obiad jak i na szybką kolację. Oczywiście moje lubione Wigilijne danie zaraz po krokietach. W wersji wigilijnej pamiętajcie by nie dodawać mięsa ani kiełbasy. Jednak na drugi dzień jest jeszcze smaczniejszy ten makaron, więc śmiało polecam !  Składniki : * makaron łazanki  * pół kg kapusty kiszonej * 6 grzybów suszonych * duża cebula * kawałek kiełbasy bądź(...)osolonej wodzie. Na patelni musimy zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę wraz z wędliną bądź kiełbasą. Do tego dokładamy kapustę oraz makaron. Wszystko przesmażamy by składniki się połączyły. Przyprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz majerankiem

Magiczne Życie Marty
Sałatka z makaronem, kabanosami i papryką 74

I fasolą i innymi, składniki macie pod zdjęciem. Nie jestem jakimś wielkim entuzjastą tego typu sałatek, ale wiadomo, nie gotuję jedynie dla siebie. Była smaczna, ale

Kardamonovy
Makaron Orzechowy plus Oliwa Chili Faceta w Kuchni 112

Żadne chińskie potrawy nie mają orzeszków ziemnych, ale wszystkie chińskie potrawy mają orzeszki ziemne. Choć to stwierdzenie jest sprzeczne w swojej wymowie, to prawda. Orzeszki ziemne

RafalCook
Pieczone pierogi z nadzieniem chili con carne w wersji wege 105

odmówić sobie mięsa (I SŁODYCZY). I naprawdę, pewnie brzmi to conajmniej żałośnie, jakbym bardzo za tym mięchem tęskniła i się użalała, ale zupełnie nie brakuje mi smaku czy samego białka jako makroelementu w codziennym jadłospisie i nie było dnia żebym miała ochotę na coś mięsnego. I szczerze i głęboko zastanawiam się czy wrócę do mięsa po Wielkiej Nocy. Dzięki temu(...)czerwonej fasoli z puszki  150 g marchewki  100 g kukurydzy konserwowej  100 ml passaty pomidorowej  po 1/2 łyżeczki chili, papryki słodkiej, kminu rzymskiego, oregano, mielonej kolendry, soli, pieprzu, cukru  W pierwszej kolejności należy wyrobić ciasto drożdżowe. Wymieszać ciepłą wodę z drożdżami i cukrem, a następnie dodać mąkę, oliwę, sól i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto

Mango Papaja
Ryba po grecku przepis tradycyjny 211

Ryba po grecku przepis tradycyjny, sprawdzony niejednokrotnie, polecany przez domowników. Bardzo lubię taką rybę, to jedno z moich ulubionych świątecznych dań. Piszę świątecznych bo zawsze robię

Dorota Smakuje
Kurczak pieczony z dynią i papryką / Chicken baked with pumpkin and bell pepper 191

Jesień w pełni, nadszedł więc czas na rozgrzewające dania z dynią w roli głównej:) Dziś proponuję udka z kurczaka zapieczone w sosie pomidorowym z dynią, papryką

karmelowy
Placki warzywne z parówkami 181

posiekanej kapusty pekińskiej 1 mała czerwona papryka kawałek pora ½ cebuli 5 dag ostrego sera żółtego np. cheddar 3 łyżki oleju arachidowego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta natur pikantna z chili Świeżo mielony pieprz do smaku Sól morska lub himalajska do smaku Ketchup do podania Sposób przygotowania: Parówki obrać z osłonek pokroić na małe  kawałeczki.   Posiekaną drobno kapustę pekińską(...)wyjątkowe połączenie naturalnych składników: papryki, oregano, czosnku,  ziół, warzyw, chili, doda pikanterii twoim daniom i rozgrzeje was przy stole • Nie może zabraknąć jej w waszym menu • Idealna do mięs, warzyw czy ryb, odpowiednia dla wegetarian. Bez dodatku glutaminianu sodu Bez sztucznych barwników i aromatów Bogactwo warzyw i przypraw Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Zakręcone ciasto cynamonowe 224

Wystarczy, że pomyślę o cynamonie, a już ślinianki pracują mi ze zdwojoną siłą. Tak bardzo lubię jego dodatek:) Dodawałam go i do ziemniaków ( Klik ), do marchewki ( Klik ), do mięsa ( Klik , Klik ), do różnych dań ( Klik , Klik ) i oczywiście do wypieków ( Klik , Klik , Klik , Klik , Klik i Klik ) . Dziś właśnie chcę Wam przedstawić kolejny z nich. Robiłam go już dość dawno(...)łyżki oleju Nadzienie: 200-230 g twarogu 1/2 szklanki cukru 1 łyżka cynamonu 1 duże jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 2 łyżki mleka Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Twaróg mielimy lub przepuszczamy przez praskę (najlepiej dwukrotnie). Dodajemy cukier, cynamon oraz jajko i miksujemy chwilę, do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na blaszkę (tzw piekarnikową) wyłożoną papierem do pieczenia

Smaki Na Talerzu
Tapenada z oliwkami wegańska 170

Moja rodzina to mięsożercy, ale jeśli już przyrządzę coś wegańskiego to na ogół wszystkim smakuje. Nie mam problemu aby kilka dni w tygodniu zastąpić mięso warzywami, kaszami czy soczewicą. Dlatego dzisiaj przygotowałam kolejny wegański przepis , tapenada z oliwkami . Tapenada to francuska pasta na bazie oliwek, kaparów i oliwy. Wersja wegańska nie zawiera anchois . Zdecydowanie wolę gruboziarnistą konsystencję tapenady. Niby wszystkie(...)miksuj za jej pomocą. Akurat w tym przepisie wolę tapenade gruboziarniste. Jeśli wolisz bardziej zmielone miksuj dłużej. Przełóż tapenade do miseczki. Dodaj oliwę, sok z cytryny. Przypraw solą, grubo mielonym pieprzem i wymieszaj. Tak przygotowane tapenade przełóż do słoiczka i przechowuj w lodówce do tygodnia. Tapenade z oliwkami to świetna pasta na kanapki. Świeżutką ciabatę dzielę na grube kromki

codojedzenia