przyrządzamy z nich purée. Idealne puree ma gładką jak aksamit konsystencję. Jest bez grudek, z dodatkiem stopionego masła, mleka lub śmietany oraz soli. Piotrek i Rafał zawsze proszą do mięsa o ziemniaki puree, nawet gdy podam ziemniaki w całości to widelcem rozgniatają ziemniaki na puree. Uwielbiają ziemniaczane puree, które jest delikatne i puszyste. Osobiście wolę całe ziemniaki, najlepiej w mundurkach(...)ugniatamy i mieszamy, ewentualnie doprawiamy solą, musi powstać ziemniaczana masa o aksamitnej konsystencji. Najczęściej podaję puree z ziemniaków ze świeżym koperkiem. Te ziemniaki to idealny dodatek np. do kotletów mielonych. The post Purée z ziemniaków. Ziemniaczane purée appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsukcesem, ale generelnie miałam zakaz zbliżania się do kuchni i to kategoryczny. Może to zabrzmi źle, ale za kuchnią mamy nie przepadam, pomijając fakt, że jedzą mięso, poprostu czuć w jej daniach, że tego nie lubi. Twierdzę uparcie, że połową sukcesu w gotowaniu, zreszą we wszystkim czym się zajmujemy jest miłość do tego co robimy. Nie każdy musi kochać gotowanie(...)porcji: około 2 kg pomidorów 1-2 cebule łyżeczka pieprzu łyżeczka soli łyżeczka suszonego czonku lub 2 ząbki świeżego łyżka cukru (najlepiej trzcinowego- ma karmeloway posmak) pół łyżeczki mielonej kozieradki pół łyżeczki kurkumy do podania: ugotowany wczesniej makaron, bazylia, pietruszka Przygotowanie: Cebulę obież i pokrój w kostkę nie musi być pieknie równa bo i tak będziesz blendować. Zagotuj
greenscarfsmaczne i pożywne, ale też praktyczne danie. Możemy przygotować ją bowiem na bazie świeżo przygotowanych produktów, ale równie dobrze możemy zrobić tzw. przegląd lodówki: wykorzystując do niej kawałki mięs, kiełbas, pozostałe podsmażone pieczarki, itp. U mnie zwykle wszystko przygotowywane jest na świeżo, ale makaron wykorzystuję ten, który pozostaje z dnia poprzedniego. Po prostu dzień wcześniej gotuję go więcej(...)chudy boczek, lub w wersji wegetariańskiej (bez boczku) Sos beszamelowy: - 40g masła - 40g mąki orkiszowej tortowej typ450 lub typ700 (lub 44g typ750) - 200g mleka - 200g wody - sól, świeżo mielony pieprz - 2-3 szczypty gałki muszkatołowej - ser typu blue (nie trzeba, my lubimy) Na głęboką patelnię wkładamy masło i mąkę. Podsmażamy na niezbyt dużym palniku, gdy zaczyna się przysmażać
Smaczne ZdroweDzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. “co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem
UgotujmyTo.plBo w zamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie
gutfutPonieważ pogoda w końcu rozpieszcza i zdecydowanie sprzyja grillowaniu opowiem Wam szybciutko o ziemniakach z grilla, które bez zbędnych przygotowań możecie zrobić w ten dla niektórych
Kuchnia po mojemuDzisiejszy pomysł na potrawkę ze słodkich ziemniaków i szpinaku lub jarmużu to wynik eksperymentu pt. „co by tu jeszcze zrobić z batatami i szpinakiem/jarmużem
UgotujmyTo.plmusisz sam sobie wybrać z dostępnych odmian ) 4- 5 łyżek smalcu kaczego lub gęsiego ( we wstępie opisałam dlaczego ) 3 łyżki cukru sól do smaku 1 łyżka, słodkiej, mielonej papryki biały pieprz do smaku Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Wlej do garnka zimną wodę, dodaj cukier, wymieszaj do rozpuszczenia. Nie bój się ziemniaki nie wychodzą słodkie, ten zabieg(...)grzałka). Piecz, obracając co jakiś czas, tak aby ziemniaki opiekły się dobrze dookoła. Proces trwa około godzinki, wtedy są mega chrupiące a w środku pysznie kremowe. Serwuj dowolnie z mięsem lub sosem czosnkowym .. Moja rodzinka uwielbia je z sosem pieczarkowym i surówką z czerwonej kapusty Pyszne nawet solo do piwa Smacznego ! Artykuł Opiekane, chrupiące ziemniaczki po angielsku pochodzi
Ogrodnik w podróżygołąbki, pierogi i wytrawne drożdżówki. Kaszę dodajemy do mięs i kapusty. Z kaszy robimy również kotlety. Na blogu jest już przepis na hreczanyki, kresowe kotlety z kaszy gryczanej i mięsa. Tym razem proponuję lasowiackie kotlety z kaszy jęczmiennej z warzywami i suszonymi grzybami. Wbrew pozorom jest to danie delikatne i lekkie, co zawdzięcza połączeniu kaszy z gotowaną marchewką, pietruszką(...)seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy w drobną kostkę i smażymy na złoto na tłuszczu. Grzyby i warzywa mielimy, dodajemy do kaszy i wbijamy jajko. Doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą, dokładamy cebulę, mieszamy i formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy z obu stron
Trzeci talerzpieczonym czosnku, który wykorzystałam i tutaj. Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser feta – dobrze jest kupić prawdziwą fetę, a nie zamienniki „w stylu” feta Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 1 mała główka czosnku (lub 4-5 ząbków „większego” czosnku) Odrobina oliwy Garść orzechów nerkowca Garść orzechów włoskich 1 mała łyżeczka kminku 1 mała łyżeczka nasion kolendry Szczypta soli(...)orzechowy: Orzechy (włoskie i nerkowce) zmiksowałam wraz z kminkiem, kolendrą i solą na proszek. Trzeba uważać, żeby nie „przemiksować” i nie zaczęło robić się „masło”. Z gotowego bulionu wyłowiłam mięso i przyprawy (warzywa zostały). Dodałam upieczoną dynię oraz upieczony i obrany czosnek i całość zmiksowałam na gładziutki krem. Całość jeszcze doprawiłam do smaku solą i odrobiną pieprzu. Zaserwowałam z pokruszonym
Kate's Kitchenwieprzowej ze skórą 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 4 łyżki miodu ( ja użyłam z mniszka , może być też pszczeli ) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 czubata łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego Sos miodowo-musztardowy : 2 łyżki musztardy słodkiej ( np bawarskiej lub innej ) 2 łyżki musztardy delikatesowej lub miodowej 3 łyżki miodu(...)class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nacinamy jak na zdjęciu w szachownicę , ale tylko samą skórę i tłuszcz pod nią , tak żeby nie wcinać się w mięso . Wszystkie musztardy , sól , pieprz i miód , a także czosnek niedźwiedzi , mieszamy ze sobą . Teraz ciut kleistej zabawy , gdyż najlepiej wetrzeć, powstałą marynatę w mięso dłońmi , dokładnie w całe ( wierzch , spód
Ogrodnik w podróżyWigilię a po chwili zasiadamy do stołu, więc wcześniej nie było czasu by zaktualizować blog :)Dziś odsłona barszczu. Zupa gotowana na sposób postny czyli bez mięsa ale za to z grzybkami. Składniki na barszcz:1 kg buraków2 cebule4 grzybki suszone2 marchewki1 pietruszka1 porcukierocet winnny3 ziela angielskie2 listki bobkoweBarszcz: Buraki umyć, obrać i płukać. Pokroić(...)zimnej wodzie około 30 minut do godziny. A następnie ugotować do miękkości odcedzić i drobno pokroić A następnie przepuścić przez maszynkę do mielenia. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Wymieszać ze zmielonymi grzybami. Doprawić sola i pieprzem. Odstawić do wystygnięcia. Ciasto na uszka: Z mąki i jajek i letniej wody
Bon Appetit Małgorzatygrzybami Dziś polecam Wam przepis na mój ukochany bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami. Nie jest to tradycyjna wersja bigosu. Do tej tradycyjnej dodaję dodatkowo m.in. mięso wieprzowe i gotuję go o wiele dłużej. Ale ta dzisiejsza wersja z dużą ilością pysznej kiełbasy też zachwyca smakiem. Dowodem na to jest… pusty garnek Bigos był tak pyszny(...)oleju około 3 szklanek wody + do podlania 5 suszonych śliwek 1 mniejsze jabłko 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 2 łyżeczki majeranku sól i czarny mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Grzyby zalewamy wodą do ich wysokości i odstawiamy na minimum 2 godziny, po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez około 40 minut. Grzyby
Słodkie okruszkikaczkę. Farsz wyśmienicie smakuje zarówno z pieczoną kaczką, gęsią jak i kurczakiem :) Polecam serdecznie! Składniki: kurczak, tuszka 2-2,5 kg sól, pieprz 1 duży ząbek czosnku papryka słodka mielona majeranek Farsz: 250 g wątróbki drobiowej 250 g surowego boczku 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła klarowanego garść suszonej żurawiny 1 bułka pszenna + mleko do namoczenia(...)Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić cebulę wraz z czosnkiem na maśle klarowanym. Wątróbkę oczyścić z błonek, boczek pokroić w kostkę i zmielić w maszynce do mielenia. Do zmielonego boczku i wątróbki dodać zeszkloną cebulkę z czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z mleka bułkę, garść suszonej żurawiny i natki pietruszki, żółtko (można też dodać całe jajko) oraz przyprawy
Kocham..lubię..gotuję..Pamiętacie taki „wynalazek” jak chleb w jajku?? To taki fajny patent na wykorzystanie czerstwego pieczywa, które nie nadaje się już do jedzenia w zwykłej
Smaki Na TalerzuPo prostu pyszne, pieczone skrzydełka Pieczone skrzydełka są po żeberkach chyba jedną z większych słabości mojej rodzinki . Gorące z piekarnika , intensywnie doprawione , sprawiają ,że domownicy dostają
Ogrodnik w podróży„Wieprzowina Samuraja ” , czyli siekana , smażona , doprawiona Wieprzowina Samuraja , nie jest żadną, tradycyjną potrawą , rozwiejmy, te wątpliwości zaraz , na początku Mega szybkie danie , taki śród
Ogrodnik w podróżypichcę i to nie byle co! Na blogowym stole dziś coś ze specjalną dedykacją dla mojej siostry i wszystkich tych, którzy na gluten są uczuleni, a czerwone mięso omijają szerokim łukiem. Pyszne wegetariańskie burgery, na lekko arabską nutę, z mnóstwem pysznych dodatków, a przy okazji są naprawdę pełne zdrowia! :) Podstawę burgerów stanowi komosa ryżowa, znana także jako quinoa. Jedna(...)cukinią i ciecierzycą Potrzebujesz: Burgery: 1 szklankę suchej białej komosy 1 puszkę ciecierzycy 300g cukinii 1 jajko 4 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu Dodatki: 1 duża cebula kilka młodych marchewek
Kuchnia w Słońcu Skąpanakorzenia imbiru 2 ząbki czosnku kawałek ostrej czerwonej papryczki (ilość według upodobań) drobno otarta skórka z 1 limonki 1 łyżka soku z limonki nierafinowana sól i po 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu i trawy cytrynowej (opcjonalnie – można również użyć świeżej trawy cytrynowej) 2 łyżki oleju kokosowego 200 ml mleka kokosowego (z puszki, bez sztucznych dodatków) około 600 ml wody świeża(...)Dodać różyczki kalafiora, mleko kokosowe i skórkę z limonki, ponownie zagotować i gotować dalsze 3 minuty. Dodać kawałki ryby i gotować około 3 minuty, jedynie do momentu, w którym mięso ryby zostanie ugotowane (jeśli nie ma pewności, czy ryba jest już ugotowana, można wyłowić jej większy kawałek i przekroić – mięso powinno być równo ścięte i mieć jednolity kolor). Na koniec
Even Better FoodZapraszam na bardzo smaczne i lekkie śniadanie , placuszki z jabłkiem i brzoskwinią oraz z mąką owsianą
Mój SmakDziś zamiast do Indii zabieram Was do Meksyku! Gorącego meksyku, gdzie tequila leje się strumieniami, a fantastyczne, ostre potrawy kuszą na każdym kroku! Ja mam dla
Ostra na Słodkoświeżych płatków róży pomarszczonej (nasze!) 1 pitaya 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki miodu 1 lub dwie łyżeczki anyżu (u nas w ziarenkach, może być mielony) sól i pieprz do smaku 250ml bulionu drobiowego (przygotowanego z połowy kostki rosołowej) ok 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki kukurydzianej kilka kropli wody różanej łyżka oliwy(...)dodać więcej soku z cytryny, soli lub pieprzu. Płuczemy i osuszamy przepiórki. Bawełnianą nitką związujemy im nóżki- dzięki temu zachowają zgrabną formę. Na mocnym ogniu rozgrzewamy oliwę i podsmażamy mięso zaczynając od obu boków. Następnie brązowimy im biusty. W niewielkim żaroodpornym naczyniu umieszczamy podsmażone przepiórki. Przed polaniem sosem możemy przyprawić je solą i pieprzem- my pominęliśmy ten krok. Pieczemy
les mirabellesmała miała wiecznie problemy skórne przypominające azs. Po odstawieniu mleka - skóra piękna i gładka! My - od czasu weganizmu czujemy się tylko i wyłącznie jeszcze lepiej, niż po odstawieniu tylko mięsa :)) Acha, jeszcze taki "drobiazg" - paznokcie. Koniec z łamaniem, rozdwajaniem się i białymi plamkami. I nie, nie przyjmujemy wapnia w tabletkach ani żadnych w ogóle syntetycznych witamin, pierwiastków, związków ani żadnych(...)puszki tylko lepiej się smaruje. Można oczywiście zrobić taką pastę z samych fig ale dodanie maku sprawiło, że nie jest tak bardzo słodka. Jeśli nie macie super blendera, który mieli nawet ziarenka w truskawkach, warto mak zmielić wcześniej np. w młynku do kawy, ponieważ zmielony mak = więcej wapnia wykorzystanego z niego. I co? I smarować chlebek, naleśniki
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE