mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1253/1557)

Curry z ziemniakami 152

smażę, często mieszając około 2 minut. 2. Dodaję pokrojone pomidory, mieszam, przykrywam pokrywką i na niewielkim ogniu smażę, aż pomidory się rozpadną. 3. Doprawiam curry przyprawami: kurkumą, chili, goździkami, mieloną kolendrą, cynamonem, kminem rzymskim i ewentualnie garam masala i liśćmi kozieradki. Dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, wlewam 1 lub 2 szklanki wody, mieszam curry i gotuję(...)łamanym hindi pomieszanym z angielskim i arabskim, próbowałam wytłumaczyć co chcę zjeść. Widok był naprawdę bezcenny. W bogatszej wersji do tego curry możecie dodać pokrojone w kostkę i podsmażone mięso z kurczaka i ciecierzycę. Curry z ziemniakami

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Francuskie bułeczki z serem 131

płaskie łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka budyniu waniliowego 2 łyżki mleka cukier puder do oprószenia Sposób przygotowania: Ser biały wrzuciłam do miski. Użyłam sera białego w kostce, mielonego. Można wykorzystać również ser wiaderkowy na sernik, lub zwykły twaróg. Twaróg można samodzielnie zmielić lub dobrze rozgnieść widelcem. Będzie trochę inna konsystencja, ale powinno się udać. Do sera wbiłam całe(...)/przepisy-desery/przepis-buleczki-francuskie-z-serem,104728,channah.html. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});  Zapraszam do odwiedzenia pozostałych moich przepisów z wykorzystaniem ciasta francuskiego, np.: ciastka francuskie z marmoladą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/ciastka-francuskie-z-marmolada.html), francuskie ślimaczki z mięsem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/francuskie-slimaczki-z-miesem.html), ciastka francuskie z budyniem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/ciastka-francuskie-z-budyniem.html), francuskie rożki z jabłkiem (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/rozki-francuskie-z-jabkiem.html), gofry z ciasta francuskiego nadziewane czekoladą (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/06/nadziewane-gofry-z-ciasta-francuskiego.html),

Waniliowe Improwizacje
Twardy orzech do zgryzienia 166

zapobiegając miażdżycy i chorobom układu krążenia. W kuchni orzechy laskowe wykorzystywane są zarówno do przygotowania słodkich wypieków, jak i wytrawnych dań. Olej świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, mięs, makaronów i deserów. Orzechy ziemne (fistaszki, orzechy arachidowe) jako jedyne wśród orzechów rosną i dojrzewają pod ziemią. I choć z botanicznego punktu widzenia należą do roślin strączkowych, ze względu(...)oraz E, a także magnezu i fosforu, dlatego pomagają walczyć ze stresem i chorobami układu sercowo-naczyniowego. Na rynku dostępne są w postaci całych orzechów, jak i blanszowanych, mielonych, słupków albo płatków. W kuchni migdały wykorzystuje się głównie do wypieków oraz dekoracji, a także do przygotowania mleka roślinnego, natomiast zmielone na mąkę są bazą do makaroników i marcepanu. Nerkowce

Obiad gotowy
TAGLIATELLE Z PULPECIKAMI Z KURCZAKA W SOSIE ŚMIETANOWO-POROWYM 207

Jak wiecie uwielbiam makarony i dziś znów znów zapraszam Was na makaronową ucztę! Mam dla Was przepis na fantastycznym makaron ( u mnie wstążki z pełnego ziarna

Ostra na Słodko
Sałatka z kaszą pęczak i kurczakiem w harissie 222

Polecam! Składniki: 200 g filetu z kurczaka 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 100 g kaszy jęczmiennej pęczak sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu 1 cukinia, pokrojona w półcentymetrowe plastry 1 duża garść drobno posiekanej natki pietruszki Marynata do kurczaka: sok z 1 cytryny 1 łyżeczka(...)niej kurczaka wraz z marynatą przez 10-12 minut lub do czasu, gdy kurczak się skarmelizuje na brzegach, a w środku będzie miękki, a marynata zacznie bulgotać. Wówczas odstawiamy mięso z sosem na 5 minut pod przykryciem, a następnie każdy pasek mięsa kroimy w kostkę. W dużej misce mieszamy kaszę z kurczakiem, cukinią, brokułem. Dodajemy natkę pietruszki i podprażone orzeszki

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z pieczonymi buraczkami 122

Risotto z pieczonymi buraczkami to kolejna pozycja z książki “Gordon Ramsay’s Ultimate Home Cooking”. Prawidłowe przygotowanie risotto wcale nie jest trudne. Należy tylko cały czas

Moja Delicja
Szakszuka z kurkami i papryką 162

Szakszuka to w dosłownym tłumaczeniu "bałagan". Musze przyznać, że uwielbiam takie warzywne bałagany na talerzu . Potrawa pochodzi z Tunezji, a j podstawą jej są pomidory i

Krylowa Kuchnia
Ryż Jollof z kelewele 235

Ryż Jollof pyszne, aromatyczne danie z Afryki Zachodniej, choć jest to tylko ryż, w całym regionie trwa wojna w mediach społecznościowych, kto wynalazł i kto robi

RafalCook
Domowa przyprawa do kurczaka 334

Domowa przyprawa do kurczaka jest bardzo prosta do przygotowania, wystarczy kupić kilka ulubionych przypraw, ziół i wymieszać je w słoiczku.Przyprawę do kurczaka od pewnego czasu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ramen 204

kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli sól, pieprz sos sojowy 3-4 plasterki imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru mielonego) 3-5 łyżek sosu sojowego ziele angielskie liść laurowy + makaron (można użyć gotowego makaronu) 1 szkl mąki pszennej 1/3 szklanki wody niepełna łyżeczka sody oczyszczonej DODATKI : np.: grillowany boczek(...)warzyw) lub podawać z warzywami. Ugotowany makaron układamy na środku talerza, zalewamy zupą a na brzegach układamy dodatki. Ugotowane na pół-miękko jest podstawą. Kolejnym obowiązkowym dodatkiem jest mięso z podsmażonego wcześniej udka. Ja podałam dodatkowo grillowane pieczarki - a następnego dnia grillowany na chrupko bekon i kiełki rzodkiewki.  Gotowe danie posypujemy szczypiorkiem lub natką pietruszki

Gotowanie jest łatwe
Potrawka z bakłażana, papryki i pomidorów 209

cebule 5 ząbków czosnku mielona kolendra mielony kumin / kmin rzymski przecier pomidorowy 400 g pomidorów 1 puszka krojonych pomidorów cukier oliwa z oliwek sól morska pieprz świeżo mielony natka pietruszki liście kolendry'; document.write(" "); Kroimy składniki: Bakłażan – w kostkę ok. 2,5 cm, Papryka – w paski o szerokości ok. 1 cm, Cebula – w kostkę ok. 1 cm, Czosnek(...)kucharskiej, czyli Sirocco . Dzięki samodzielnemu wypróbowaniu powyższego przepisu możecie sprawdzić przed zakupem, czy dania zaprezentowane w książce trafią w Wasz gust. Po drugie: jest wegetariański. W końcu coś bez mięsa! Wielu czytelników z pewnością się z tego ucieszy (pozdrawiam Magdę!). Po trzecie: jest dość zwykłym daniem doprawionym w nietypowy sposób. Kolendra i kumin robią robotę! Przepis pochodzi z książki Sabriny

Proste-przepisy.pl
Kaczka z jabłkami inaczej 201

łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku jabłkowego 2 czubate łyżki łagodnego miodu (4 jeśli jest płynny) kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Ziemniaki, jabłka* i szalotki obieramy. Z jabłek usuwamy również gniazda nasienne i razem z ziemniakami kroimy w 2-3cm kostkę, a szalotki po prostu na mniejsze kawałki(...)obsmażamy filety po 3 minuty na stronę, najpierw od strony skóry. Niezwłocznie umieszczamy w piekarniku zawczasu rozgrzanym do 180 stopni na ok. 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy mięso na kilka minut, po czym kroimy w cienkie plastry. Bezpośrednio przed podaniem na tej samej patelni co kaczkę podsmażamy krótko boczek, z obu stron na lekko rumiano. Kładziemy

Kulinarna Pokusa
Pasztet z zielonej soczewicy 170

Dzisiaj przepis nie na słodko, wręcz odwrotnie, bo mam dla Was coś wytrawnego. Długo za mną "chodził" i wreszcie się zabrałam na jego zrobienie. To zdecydowanie moje smaki, reszty domowników raczej niekoniecznie, ale też go jedli. Na mojej liście takich warzywnych pasztetów znajduje się jeszcze pasztet z fasoli i brokułów, na te też przyjdzie czas :)  Składniki: 1,5 szkl(...)pokrojone pieczarki. Przesmażamy razem do czasu wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min. Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem

charlotte gotuje
Jajka faszerowane z pieczarkami 111

Jeśli na Wielkanoc lub rodzinne spotkanie planujesz przygotować niewielkie przystawki na jeden lub dwa kęsy, przygotuj jajka faszerowane z pieczarkami. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, można

okolicepalnika.pl
Fasolka po węgiersku – przepis 170

Fasolka po węgiersku to pyszny pomysł na sycący i rozgrzewający posiłek szczególnie w chłodne pory roku: jesień, zimę, wiosnę. Można ją zjeść z pieczywem, można ja

Dorota Smakuje
Bulion warzywny 135

oraz por. Warzywa te są podstawą bulionu, który w zależności od pożądanego smaku wzbogacić można ziołami czy pikantną papryką. Bulionu najczęściej używam do zup, risotto, sosów, duszenia warzyw i mięs. Bulion przetrzymywać można w lodówce przez kilka dni. Idealnie nadaje się także do mrożenia. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bulion warzywny Składniki na bulion(...)resztek warzyw w tym ze skórki właśnie, dlatego nie ma potrzeby jej usuwać. Czasami zdarza mi się robić bulion z dodatkiem pikantnej papryki suszonej. Papryczki używam z całości, nie mielonej. Bulion można mrozić . Wystarczy wlać go do plastikowych butelek lub małych pojemników i włożyć do zamrażalnika. Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak, sprawdź nasz przepis na Domowe

MeCooks
Jajka faszerowane tuńczykiem z ogórkiem konserwowym 137

Jajka zawierają mnóstwo wartości odżywczych mają doskonałą proporcję tłuszczów nienasyconych w stosunku do nasyconych, jeżeli użyjemy tych z wolnego wybiegu, możemy być już spokojni, że jemy

Krylowa Kuchnia
Krupnik z grzybami - idealna zupa na początek jesieni 193

domem rodzinnym nieodmiennie. Macie takie dania, które zawsze przywołują w pamięci najpiękniejsze chwile z dzieciństwem? W moim domu krupników jest wiele odmian. Gotuję je z wielu rodzajów kasz. Na mięsie (coraz rzadziej), na oleju, oliwie, na maśle... Ze śmietaną, z jogurtem, z grzankami. Chyba muszę je wszystkie pokazać Wam na blogu, bo są naprawdę pyszne. A dzisiaj...krupnik na skrzydełkach(...)miękkości. Ilość wody podałam orientacyjnie. Można jej dodać mniej, a podczas gotowania i pęcznienia kaszy, dolać. Kiedy zupa będzie ugotowana można jeszcze ewentualnie doprawić ją solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepszy smak ma na drugi dzień. Podawać z posiekaną natką pietruszki i ewentualnie ze śmietaną lub naturalnym jogurtem. Spróbuj także i tych zup z kaszami:   Zupa ziemniaczana

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zdrowa sałatka „ryżowa” – bez ryżu:) 181

ząbek czosnku 1 mała cebula 2-3 łyżki mieszanki oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek Wielkopolski sól, pieprz szczypta kurkumy szczypta słodkiej mielonej papryki szczypta ostrej mielonej papryki większa szczypta oregano 1/2 pieczonego buraka 1/4 op. sera feta pestki dyni lub słonecznika 2-3 duże garści rukoli Sos: 3-4 łyżki jogurtu greckiego 2-3 łyżki posiekanego(...)dodajemy posiekane drobno zioła, doprawiamy solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Sałatkę podajemy z sosem. Sałatkę możemy zjeść jako samodzielne danie lub wykorzystać ją jako dodatek do mięsa. Ja podałam ją razem z pieczonymi drobiowymi muffinami. Prawda, że wyszło z lekka „restauracyjnie”?;) www.olejkonwenanse.pl #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski

Smaki Na Talerzu
Warzywna paella 187

Paella to tradycyjne hiszpańskie jednogarnkowe danie z ryżu. Te autentyczne przygotowywane są według nabożnych wręcz kulinarnych rytuałów i wymagają specjalnych patelni i odmian ryżu, najlepszych mięs i owoców morza, gotowania na żywym ogniu czy wreszcie znacznej wprawy kucharza. Niech to nie będzie jednak w najmniejszym nawet stopniu zniechęcające dla wszystkich, którzy pragną przygotować paellę – samodzielne stworzenie kolorowej, pysznej, zdrowej(...)pestek winogron) lub delikatnej oliwy czerwona ostra papryczka (opcjonalnie, ilość zależna od preferencji) nierafinowana sól i pieprz do smaku, 1/2 łyżeczki kurkumy, po 1 lekko czubatej łyżeczce mielonej słodkiej i wędzonej papryki, kilkanaście nitek szafranu czarne oliwki i posiekana natka pietruszki do podania (opcjonalnie) Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na cienkie plasterki, papryczkę posiekać, paprykę pokroić w większą kostkę

Even Better Food
Pasticcio, czyli witaj Grecjo! 240

Makarony kojarzą się nam zazwyczaj z klimatami włoskimi, nie greckimi. Pasticcio było, więc dla mnie sporym zaskoczeniem w kontekście pochodzenia. Zwłaszcza, że sama nazwa już z

Życie zamknięte w smaku