Przepis na pyszne pierogi z kapustą i grzybami. Jak zrobić idealne ciasto? Wszystkiego dowiesz się z mojego przepisu. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: >6 osób
karolgotujePonoć kotlet bez mięsa to nie kotlet. Pozwolę się nie zgodzić. Ba – niewzruszenie będę się upierać, że te wegetariańskie są smaczniejsze i bardziej wartościowe, nawet jeśli określanie ich tym mianem kłuje niektórych w uszy Takie kotlety można przygotowywać z użyciem kasz, ryżu, strączków czy ziemniaków, nasion, pestek, orzechów i wszelkich warzyw – to dania, w których realizuje się ogromna liczba pomysłów(...)owsianych, 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego, 1/2 średniej cebuli, 2 średnie ząbki czosnku, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka sosu sojowego tamari (opcjonalnie), sól i przyprawy: pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, po 1/3 łyżeczki kurkumy i mielonej kozieradki, 2-3 łyżeczki majeranku, 1-2 łyżeczki suszonej cebulki, zmielone liść laurowy i 3 ziela angielskie, otręby żytnie lub owsiane
Even Better FoodWołowina po kantońsku z Rzodkiewką. Czym jest Kuchnia Kantońska ❓. Kuchnia kantońska ma długą historię, a jej początki sięgają 2000 lat temu, we wczesnej dynastii Han. Już wtedy szefowie kuchni mieli dużą wiedzę w przyrządzaniu różnych potraw przy użyciu określonych metod gotowania. Po przeniesieniu stolicy z północy na południe w południowej dynastii Song, 1127 – 1279 n.e, wielu szefów kuchni zebrało(...)wymieszaj i grzej, aż poczujesz fantastyczny zapach. 🛠️ Przełóż zawartość Woka do rondla i dodaj wino, sosy, liście laurowe, cukier i bulion. 🛠️ Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz temperaturę, przykryj i gotuj, aż mięso będzie miękkie. 🛠️ Kiedy to nastąpi, wrzuć szczypiorek i rzodkiewki. 🛠️ Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę, aż rzodkiewki się zagrzeją, ale wciąż będą chrupiące. 🛠️ Podawaj z ryżem. 👍 Gotowe Smacznego Facet
RafalCookDzisiejsze menu to klasyczne danie indyjskie, a właściwie klasyczne dla północnej części Indii. Nazwa pochodzi od perskiego słowa "Berya" co oznacza "pieczony". Oryginalne danie przyrządzane jest z ryżu i mięsa, jednak zależy to również od regionu. Nasza propozycja oczywiście jest wegetariańska i niezwykle smaczna :) Jesteśmy fanami kuchni indyjskiej i niezwykle nam smakowała ta wersja Baryani. Czy Wy również lubicie wszelkie(...)soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę
vegetanieChłopaki zażyczyli sobie na święta… pizzę. Z mięsem. Ładnie trzeba mieć nieteges, żeby w święta chcieć zjeść pizzę. Kombinowałam nad składnikami. Nie chciałam, żeby to była zwykła pizza – nie nie, w końcu mieliśmy Wielkanoc… I tak po konsultacjach, stanęło na pizzy z boczkiem i sosem pomidorowo-śliwkowym. Dołożyliśmy do tego czerwoną cebulę, chili i świeży majeranek(...)gotujemy do miękkości, cebulę kroimy w małą kostkę, wrzucamy na patelnię, smażymy. Dodajemy rozdrobniony czosnek, smażymy i po chwili wlewamy passatę, dodajemy ugotowane śliwki, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotujemy aż do uzyskania bardzo gęstego sosu. Odstawiamy do wystygnięcia. Sos przelewamy do blendera i miksujemy. Nie miksujcie za długo, dobrze jest czuć gdzieniegdzie kawałki śliwek. Piekarnik nagrzewamy
KardamonovyDal (Dahl) to indyjskie danie jednogarnkowe z soczewicy (choć przyprawy często podsmaża się osobno na patelni). Proste w przygotowaniu. Sycące i wegańskie. Podstawowy dal to soczewica
Moja Delicjaucieramy w moździerzu na jednorodny pył, jak najdrobniej. Jeśli nie macie moździerza, przyprawy można włożyć do grubego foliowego woreczka i ostro potraktować drewnianym wałkiem do ciasta lub tłuczkiem do mięsa. Podzielcie mieszankę na pół. Połowę zużyjemy, połowę włóżcie do szczelnego pojemnika – będzie na następny raz. Krewetki – kupuję te średniej wielkości, mrożone. Są różowe, więc przed zamrożeniem były ugotowane. Wystarczy(...)minuty na grilla wrzucamy krewetki – po minucie z każdej strony w zupełności im wystarczy. Steki rozkładamy na talerze, ziemniaki odcedzamy z tłuszczu na papierowym ręczniku, lekko posypujemy je mielonym kminkiem. Na stekach rozkładamy po patyczku z krewetkami i jemy od razu. SKŁADNIKI 2 steki z antrykotu lub rostbefu 8 krewetek oliwa z oliwek, u mnie domowa, infuzowana ziołami
Karo in the KitchenNie jesteśmy, póki co, zbyt biegli w domowych wędliniarskich wyrobach. Ale to tylko właśnie "póki co", bo wciąż się uczymy. Więc w ramach nauki postanowiliśmy zrobić
Marder&Marder ManufactureTo już ostatni dyniowy przepis, przynajmniej przed Świętami…;)! Poleciła mi go Magda D-A, za co Jej bardzo dziękuję :)! Dwa główne składniki pasztetu – to
UgotujmyTo.plźródło do jej zakupu, a chleb… no cóż, sami posmakujcie, bo warto upiec J Można się pokusić i zrobić w domu namiastkę mąki pytlowej. Bierzemy mąkę żytnią razową grubo mieloną. Przesiewamy ją co najmniej przez 2-3 sitka o różnych oczkach. Zaczynamy od sitka z największymi oczkami, kończymy na sitku o najmniejszych oczkach. Jeśli oczywiście takie mamy w domu(...)torbę foliową i czekamy aż urośnie. U mnie rosło dokładnie 2 godziny i 10 minut. Nie trzymajmy się ściśle tego czasu. U mnie w kuchni było ciepło, piekłam mięso, więc temperatura była dość wysoka. Chlebek ma prawie podwoić objętość. Początkowa temperatura pieczenia to 240st. Wiadomo, jak włożymy blachę z chlebem, to się obniży. Po 15 minutach zmniejszamy o 15st
Leśny Zakątekdoprawiona według Waszych upodobań, a także bez zbędnych dodatków czy konserwantów. Jeśli zaopatrzycie się w dostępny w sklepach już zmielony mak, wystarczy zalać go wrzątkiem i dobrze odcedzić, a proces mielenia pominąć. Masę makową można przygotować wcześniej, pomijając dodanie jajek i przechować do kilku dni w lodówce lub zamrozić, a odmrozić przed wykonaniem makowców. Z poniższego przepisu przygotujecie dwa makowce(...)suchy mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie (co najmniej przez 1 godz.), ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak oraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie
Smakołyki BerenikiRZEPAKOWEGO ! Będziemy na nim smażyć cebulkę na złoto, dodamy go ciasta, dodamy do gotującej się wody, do farszu... Dodamy go na wszystkich etapach podróży po pierogach. Będziemy go mieli zawsze pod ręka , bo warto Kochani, warto ! Będą to jednak troszkę inne ruskie... bo zdrowsze ! Do klasycznego farszu ziemniaczano-twarogowego dodam AMARANTUS BIO. Amarantus jest jedną z najstarszych roślin uprawnych(...)przygotujemy farsz. Gotujemy amarantus bio 15 minut. Dodajmy do wody yke oleju rzepakowego. Nast€nie odcedzamy na gęstym sitku i chłodzimy. Najwyższej jakości twaróg przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o średnich oczkach, następnie ugotowane wcześniej i schodzone ziemniaki . Smażymy cebulkę na złoty kolor na złotym oleju rzepakowym. Nie przypala się , nie dymi, nie czuć smażenia tylko delikatny
Z Kuchni Do KuchniBrukselka zawijana w boczek, pyszny przepis ! Brukselka, czy Ty też na to słowo reagujesz alergią ? Jeśli tak, to przeczytaj ten wpis. Brukselka zawijana w boczek, proste
Kuchnia na wzgórzu