dowolnej popularnej rasy, wg upodobań) 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej słodko-kwaśne i koloru pomarańczowo-czerwonego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła pół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 600g niedużych ziemniaków Do podania konfitura z żurawiny świeży rozmaryn Instrukcje Kaczkę płuczemy(...)góry). Garnek zamykamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni. Kaczkę pieczemy w tej temperaturze przez czas wyliczony wg reguły, że na każde rozpoczęte 0,5 kg mięsa powinno przypadać 20 minut. Jeśli jednak piekarnik nie ma termoobiegu lub kaczka niekoniecznie była bardzo młoda, czas pieczenia może być dłuższy - dlatego warto co pół godziny otworzyć garnek, polać mięso
Kulinarna PokusaMoja pierwsza szarlotka, jaką piekłam. Ogólnie nigdy nie lubiłam ciast z jabłkami. Wyjątek stanowiły te, które jada się na ciepło. Dlatego skusiłam się na ten przepis
Moja DelicjaPyszne kotlety z zawijanej piersi kurczaka z masełkiem w środku Choć są bardzo łatwe do zrobienia, w naszym kraju zyskały opinię dania wykwintnego, podawanego
Kulinarne S.O.S.Pyszne kotlety z zawijanej piersi kurczaka z masełkiem w środku Choć są bardzo łatwe do zrobienia, w naszym kraju zyskały opinię dania wykwintnego, podawanego
Kulinarny S.O.S.Zbliżają się Walentynki, warto więc pomyśleć o specjalnym menu na tę okazję. Dziś proponuję Wam lekką i szybką potrawę, która może być dodatkiem do mięs lub ryby, ale też świetnie sprawdzi się jako oddzielne danie. Mowa o bucatini z pysznym, świeżym pesto z dodatkiem słodkich ziemniaków. Wszystko przełamane odrobiną cytryny, która dodaje daniu świeżości i równoważy smaki. Koniecznie musicie spróbować(...)czosnek, parmezan, skórkę i sok z cytryny i ponownie pulsujemy przez chwilę od czasu do czasu ściągając wszystko ze ścianek. Następnie dodajemy oliwę, sól, oraz pieprz do smaku i mielimy wszystko ostatni raz do połączenia składników. Bucatini gotujemy według instrukcji na opakowaniu zostawiając ok. ⅓ szklanki wody po makaronie. Do garnka z ugotowanym makaronem dorzucamy wcześniej podpieczone warzywa oraz pesto. Wszystko
Mostek w kuchni5 / 5 ( 11 votes ) Paprykarz z kurczaka i galuszki, pyszny obiad z Węgier Pyszny przepis pochodzący z Węgier, raz już gościł na moim blogu w nieco
Ogrodnik w podróżyParę dni temu przypomniało mi się, że w szafie czeka na mnie makaron przywieziony z Chorwacji. Jakbyście nie wiedzieli, lubię kupować dziwaczne makarony (mówię tutaj o
KardamonovyUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak
Kuchnia MagdaLenyUdka z kurczaka w stylu orientalnym - pieczone w marynacie na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki, miodu, czosnku oraz imbiru i obsypane sezamem. Tak
Kuchnia MagdaLenyLeczo prosty przepis na pyszny obiad ! Przepis na danie z wolnowaru. Leczo. Leczo to pyszne letnie danie, nie ma okresu w ciągu roku, żeby smakowało
Kuchnia na wzgórzuSałatka z kiszonym kalafiorem. Dziś zapraszam Was na pyszną i naprawdę prostą w przygotowaniu sałatkę, którą możecie podać jako dodatek do innych dań lub samodzielną propozycję
Słodkie okruszkiMamy lato, wszędzie jest mnóstwo pięknych owoców i warzyw, warto więc wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Dlatego dziś proponuję Wam pyszne udka z kurczaka, zapieczone
karmelowyŁatwe risotto z sezonowymi dodatkami! Właściwie...jednym szczególnym, pyszną i swojską botwinką :) Do tego zioła, trochę sera, wina, masła i powstaje danie tak kremowe i delikatne
Kuchnia w Słońcu Skąpanazasadzie nie istnieje żaden uniwersalny sposób gotowania rosołu, tylko właściwy i odmienny dla każdej rodziny. Dziś przedstawię rosół , który gotuje się w moim domu, taki minimalistyczny , gdzie mięsa jest niewiele, ale za to warzyw moc. Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (proporcje na duży gar): 1 golonka indycza 1 cebula ok. 5-6 marchewek(...)dwóch godzinach solimy rosół. Następnie wyciągamy ugotowaną golonkę, por i cebulę. Dolewamy jeszcze kapkę sosu sojowego i gotowe. Smacznego :-) Czasem, gdy akurat mam w domu, dodaję jeszcze szczyptę mielonej kozieradki. Poniżej zapraszam na filmik
Kawa z mlekiemPasztet z selera z orzechami – pasztet warzywny, bez mięsa, bardzo tani i prosty do przygotowania, ze składników łatwo dostępnych. Pasztety warzywne cieszą się coraz większą popularnością w naszym menu i coraz częściej goszczą na stołach nie tylko w porze śniadania czy lunchu, ale również na różnego typu uroczystościach rodzinnych czy z okazji świąt. Są świetnie prezentująca się przystawką i ciekawym(...)wszystko. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem aż seler będzie miękki. W kolejnym kroku masę studzimy i miksujemy. Potem masę selerową doprawiamy na bardzo wyraźny i zdecydowany smak (dodajemy mielone orzechy, majeranek, sól, pieprz, chili). Następnie, kiedy smakowo będzie nam już odpowiadać dodajemy jajka, kasze manną, startą na tarce surową, ostatnią cebulę i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
Dorota Smakuje