mięso mielone - 23354 przepisów (strona:1259/1557)

Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch do pracy 155

Indyk pieczony, sałata rzymska i buraki – pomysł na lunch do pracy Codzienny problem, to co zjeść kolejnego dnia w pracy ;) Tak, też tak czasem masz

Kuchnia na wzgórzu
PIECZONE SZNYCLE W WIÓRKACH POMIDOROWYCH 156

Jestem. Wróciłam. Mam nadzieję, że już na dobre. Bardzo się stęskniłam za blogiem, no i oczywiście za Wami 😊 Brakowało mi tego bardzo... Dziś proponuję sznycle z

Kuchnia MagdaLeny
Jak królik z kapelusza wprost na świąteczny talerz... 212

mała marchewka; 1 pietruszka; kawałek selera; 1 duży por; cebula; 200 ml śmietany 18%; 250 ml białego wytrawnego wina; 250 ml bulionu warzywnego; tymianek; natka pietruszki; szczypior; sól; świeżo mielony pieprz; 2 łyżki oliwy; 1 łyżka masła. Na wysoką patelnie wrzucamy masło i dolewamy oliwę. Po porcjowanego, umytego i osuszonego; delikatnie oprószonego solą i pieprzem królika podsmażamy na rumiano(...)Ważne, żeby królik był cały przykryty płynem. Dlatego można dolać więcej wina lub bulionu. Na 15 minut przed końcem duszenia dodajemy śmietanę - hartujemy ją wywarem z patelni; najwygodniej wyciągnąć mięso i dokładnie wymieszać śmietanę z wywarem. Królika wkładamy z powrotem i dalej dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy natką pietruszki i szczypiorem i możemy podawać. Smacznego

Miksturownik
Żeberka pieczone z grzybami i papryką / Baked ribs with mushrooms and bell pepper 247

Dziś przedstawiam pomysł na pyszny obiad bez zbędnego wysiłku. Długo pieczone, rozpływające się w ustach żeberka wieprzowe pieczone z cebulą, papryką i grzybami w pysznym sosie

karmelowy
Krem z selera z jabłkami i serem Stilton 197

Kolejne pyszne danie pochodzące z książki „Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera

Moja Delicja
Plastry indyka w sosie estragonowym z szybkowaru 212

subtelną nutę słodkości. Wspaniale współgra on z delikatnym mięsem indyka. Filet indyka pocięłam na plastry i przed gotowaniem zanurzyłam w zalewie solankowej. Zalewa taka wpływa na smak mięsa oraz jego teksturę. Po ugotowaniu plastry są kruche i pulchniutke. Z pewnością słyszeliście o podprawianiu zup zasmażką. Otóż na zasmażce można zrobić również fantastyczny sos. Mój(...)filetu z indyka, opłucz w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości 2 cm 2 łyżki suszonego estragonu 1 i 1/2 szczypty soli morskiej drobno mielonej 2 - 3 szczypty białego pieprzu świeżo mielonego 4 łyżki oleju rzepakowego do marynowania olej rzepakowy do smażenia 750 ml zimnej wody Przygotowanie na dno szklanej miseczki

Szybko Szybkowar
Hummus, (nie)zwykłe danie na każdą okazję 164

wegetarianom i weganom, ponieważ jest to danie bardzo zdrowe i bogate w białko pochodzenia roślinnego. Źródłem białka w hummusie jest ciecierzyca czyli groch włoski, która z powodzeniem może zastąpić mięso, ponieważ zawiera białko o korzystnym dla nas składzie aminokwasowym (przypominający pełnowartościowe białko zwierzęce), co cieszy osoby na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest bogata w fosfor, potas, żelazo, błonnik i witaminy(...)oliwy z oliwek. Całość mielimy na gładką masę. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajcie wody z gotowania ciecierzycy. Gdybyście zapomnieli się i pozbyli tej wody, możecie ją zastąpić wodą źródlaną :) W kolejnym kroku dodajemy pastę tahini (możecie ją kupić lub zrobić samodzielnie, przepis znajdziecie TU ) oraz mielony kumin, blendujemy. Hummus jest gotowy! Skosztujcie jeszcze czy odpowiada Waszym podniebieniom, dopóki

Taste Of My Day
Zupa pomidorowa z fasolką szparagową 118

Zupę pomidorową lubi chyba większość dzieci. Moja córcia gdyby mogła, każdego dnia jadłaby tylko tę zupkę. Niestety najczęściej zupę pomidorową robi się na rosole, szczególnie tę

Moja Delicja
Foccacia 139

Idealna na przystawkę, puszysta foccacia, która pachnie oliwą z oliwek, ziołami i pomidorami. Najlepiej smakuje maczana w oliwie z dodatkiem octu balsamicznego. Już na samą myśl

Analiza Smaku
Bób z boczkiem i jajkiem w koszulce 156

Przepyszna, zdrowa propozycja na lekki, letni posiłek. Bób i jajko bogate są w białko, polecane sportowcom przy budowaniu masy mięśniowej. Danie jest sycące, kolorowe i pyszne

Pyry na Gaz
Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala / Chicken chicory with Marsala sauce 193

Rzadko używam cykorii w mojej kuchni, jest jakaś taka dla mnie nieprzyjemna w smaku, cierpka i gorzka. Jednak kiedy zobaczyłam piękne zdjęcia i przepis Gordona Ramsaya

karmelowy
Indiańska lemoniada 136

Orzeźwiająca lemoniada z sumakiem. Indiańska lemoniada Syrop z sumaka 2 szklanki wody 1 szklanka cukru lub do smaku, ale możesz też osłodzić lemoniadę melasą winogronową lub miodem. 3 łyżki mielonego sumaka Lemoniada 1 litr wody gazowanej lub niegazowanej 1 szklanka syropu z sumaka 4 łyżki soku cytryny 1 cytryna pokrojona w kliny 1 Jabłko Grójeckie pokrojone w kliny świeża(...)kminkiem. W kuchni tureckiej,  bliskowschodniej i śródziemnomorskiej sumak jest tradycyjnie stosowany jako dodatek do wielu potraw począwszy od sałatek i sosów na bazie jogurtu, po pieczone lub grillowane mięsa, ryby i warzywa. Jest jednym ze składników popularnej bliskowschodniej mieszanki przypraw zaatar oraz marynat do mięsa. Może być także dodawany do ryżu, kebabów i falafela. W Arabii Saudyjskiej, innych krajach

Cztery Fajery
Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym 113

Czas czytania: 3 min Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym to moja propozycja na obiad lub lekką kolację bez mięsa. Pulpeciki przygotowałam z czerwonej soczewicy z dodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Jest to świetnie niskokaloryczne danie dla osób odchudzających , ponieważ przygotowane jest właściwie bez tłuszczu, nie licząc jednej łyżki oleju kokosowego 😉 Pulpeciki pieczone są w piekarniku , a nie na patelni(...)minutes Cook Time 40 minutes Total Time 50 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na pulpeciki 1 łyżka oleju kokosowego 1 duża cebula pokrojona w kostkę 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 szklanka czerwonej soczewicy 400 ml wody 3 ząbki czosnku rozdrobnione 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżka natki pietruszki

SprawdzonaKuchnia.pl