mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:136/1172)

„Duchówka” – restauracja w Elblągu. Aromatycznie i oryginalnie 200

oddaleniu, co jednak  nie jest kłopotliwe. „Duchówka” nawiązuje do kuchni polskiej, ale niezbyt konsekwentnie zaznacza to w wystroju lokalu, Specjalnością jest tu zupa z batatów i pieczone / duszone mięsa (zwłaszcza cielęcina i wieprzowina) podawane w kociołku razem z warzywami. Oczywiście spróbowaliśmy jednego i drugiego. „Cappuccino krem z batatów w towarzystwie grzanki z serem blue chess” – to danie(...)smakosza. Bataty faktycznie są w tym kremie wyczuwalne, a przyprawy nadają mu nieco afrykański charakter. Zjedliśmy z apetytem i z pełnym przekonaniem polecamy. „Kociołek z karkówką cielęcą zapiekany w piecu” podany został atrakcyjnie, z ciekawą celebracją i bez długiego oczekiwania, co warto podkreślić. Danie pachnące, dobrze skomponowane i naprawdę smaczne. Dodatki także świeże i ładnie podane. Jednym słowem same plusy

Smaki Ewy
Schab z grilla w marynacie jogurtowo-musztardowej 124

się do grillowania o każdej porze roku i nie tylko w plenerze, ponieważ można go przyrządzić na patelni grillowej lub w ostateczności upiec w piekarniku. (Zalecam użycie rękawa do pieczenia.) Koniecznie spróbujcie! 500g schabu Marynata: 5 łyżek jogurtu naturalnego (płaskich) 2 łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej stołowej 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki(...)należy drobno posiekać, a następnie wszystkie składniki porządnie wymieszać.   Schab pokroić w plastry o grubości 2-3 cm, lekko rozklepać i umieścić w uprzednio przygotowanej marynacie. (Każdy kawałek mięsa powinien być dokładnie pokryty marynatą.)  Całość przykryć i odstawić do lodówki minimum na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie mięso wyjąć z marynaty, delikatnie

Di gotuje
Mielona karkówka z pieca 136

natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej średnia cebula jajko sól, pieprz szczypta tymianku, ostrej papryki,kilka kropel sosu sojowego opakowanie szpinaku (liście) kilka kropel cytryny łyżka masła Przygotowanie: Do mięsa włożonego do większej miski dodać posiekaną natkę pietruszki, drobno pokrojoną cebulę, startą marchewkę i pietruszkę, jajko. Przyprawić solą, pieprzem, rozgniecionymi ząbkami czosnku, sosem sojowym, tymiankiem i ostrą papryką. Dodać dwie(...)solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Foremkę do pieczenia wyścielić papierem do pieczenia. Na spodzie umieścić jedną część mięsa, następnie na mięso wyłożyć szpinak i przykryć drugą częścią mięsa. Zapiec w piecu rozgrzanym do 180 st C ok 20-25 min..... Smacznego

Gaździnka warzy
Soczysty schab z sosem chrzanowym 373

Soczysty schab z sosem chrzanowym Klasyka polskiej kuchni , pyszny pieczony schab . No cóż , dzieci podeszły sceptycznie , szczególnie do sosu chrzanowego . Mięso super , ale ten sos jest do chrzanu – brzmiał wyrok . Hmm , a ja uwielbiam sos chrzanowy , więc niech się reszta chrzani " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)delikatny . Po tym czasie wyciągamy go z mleka , osuszamy ręcznikiem papierowym , nacieramy solą , grubo pieprzem i olejem ( olej rozsmarujcie na rękach i nimi natrzyjcie mięso – nie będzie ociekać tłuszczem ) . Układamy na blaszce do pieczenia , na liściach szałwii i wsuwamy do piekarnika nagrzanego do 200 C . Jak wierzch mięsa zbieleje ( zetnie się od gorąca ) , zmniejszamy temperaturę

Ogrodnik w podróży
Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną 172

ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi.  SKŁADNIKI: 60 dag filetu z piersi indyka, 10 plasterków suszonych jabłek, 6 łyżek oleju(...)temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym.  Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynka w marynacie cebulowej 187

Chciałabym przedstawić Wam przepis na pieczoną szynkę. Domowej roboty wędliny są o wiele smaczniejsze od tych kupowanych w sklepie. Nawet po kilku dniach świetnie smakują. Jeżeli chcemy dłużej zachować świeżość i soczystość takiej domowej wędliny przechowujemy ją w szczelnym pojemniku lub zawiniętą w folię aluminiową.  SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości, 2 cebule, ½ łyżki papryki słodkiej(...)Odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. Szynkę układam w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Piekę około 2 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas polewając mięso powstałym w czasie pieczenia sosem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pieczone gołąbki w sosie pomidorowym 191

proszku, koperek, sól, 1 liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego Przygotowanie: Gołąbki: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, dodać posiekany czosnek i chwilę potrzymać na ogniu. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem i przyprawami. W kapuście odkroić głąb, następnie obgotować i delikatnie ściągać liście. Odkroić nerw liści, położyć na liściu mięsną masę i zawijać jak krokiety. Uformowane gołąbki(...)wody. Dodać marchew, seler, zielę i liść laurowy, zagotować. Smietanę zahartować i dodać do sosu. Doprawić paprykami, koperkiem, solą, chwilę pogotować. Sosem zalać gołąbki i piec w 160st do miękkości kapusty (1h-1h20minut

Kulinarne blogowanie
Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym 131

Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu(...)oliwy z oliwek -sól, pieprz cytrynowy Przygotowanie Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Steki z tuńczyka umyć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Piec około 20 minut. Cebulę i czonek obrać i posiekać. W małym garnuszku rozpuścić masło. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu

Zielona Kuchnia
Kurczak w piwie 161

Składniki: 2 kg kurczak przyprawa do kurczaka bez soli Rafex sól 500 ml piwa np: ciemnego Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy. Mięso z zewnątrz jak i wewnątrz posypujemy solą i nacieramy przyprawą do kurczaka. Odstawiamy na 2 godziny.  Po tym czasie kurczaka umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy 250 ml piwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni(...)kurczaka z wierzchu polewamy pozostałą częścią piwa, zamykamy pokrywkę i wstawiamy do piekarnika. Nastawiamy zegar na 15 minut. Kurczaka polewamy z wierzchu piwem z naczynia w którym się piecze, aby mięso było soczyste. Czynność powtarzamy 5 razy (po każdym nastawieniu zegara na 15 minut). Gdy kurczak jest już upieczony, odlewamy powstały płyn i odstawiamy mięso na 10-15 minut, zanim

kulinarnyswiatdomi
Duszony szponder wołowy z kminkiem i kolendrą 336

kilka godzin pod przykryciem do lodówki. 2/ Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą i przykryte wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w połowie czasu przewracając mięso(...)Zazwyczaj szponder jest tłusty i mięso nie wysycha więc nie trzeba podlewać, lecz jeżeli macie chudszą sztukę podlejcie w czasie duszenia. 3/ Po 1,5 godziny solimy mięso z obu stron i pieczemy z uchyloną pokrywą jeszcze 15 minut. 4/ Wyjmujemy mięso i porcjujemy. Podajemy z kluskami śląskimi bądź ryżem czy ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Polędwiczki wieprzowe w cieście filo 182

znajdowałam przepisy, które wymagały użycia tego ciasta.  Oczywiście jak już kupiłam, to nie mogłam się zdecydować co zrobić, albo przepisy, które wybrałam były zdecydowanie "letnie".  Dlatego przygotowałam pieczone polędwiczki.  Banalne w przygotowaniu. Smaczne, chociaż kruszące się ciasto trochę zniechęciło domowników.  Być może zrobiłam coś źle, ale podejrzewam, że taka raczej natura tego ciasta. Przepis(...)oprószyć solą i pieprzem.  Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.  Brytfankę skropić olejem i położyć w niej polędwiczki.  Wstawić do piekarnika na 15 minut, w połowie pieczenia przewrócić mięso na drugą stronę.  Wyjąć mięso z piekarnika i odstawić na 5 - 8 minut, aby przestygło.  Następnie wysmarować musztardą z każdej strony. Wyjąć pierwszy płat ciasta i posmarować

Sto kolorów kuchni
Golonka w bigosie z młodej kapusty 160

wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 30 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać bigos na patelnię z mięsem i gotować jeszcze 30 minut. Ja piekłam w piekarniku, ponieważ mogłam estetyczniej podać danie. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Środa: Skrzydełka w glazurze z masła orzechowego 127

aromatyczna glazura na bazie super zdrowego masła orzechowego! Czas przygotowania : 5 minut Czas pieczenia : 35-40 minut Liczba porcji : 2 To jedno z naszych większych kulinarnych odkryć. Bardzo lubimy pieczone skrzydełka, ale żeby miały smak wymagają dobrego przyprawienia lub macerowania w przyprawach. Potem trzeba je dobrze wypiec. Tymczasem wcale nie trzeba się napracować, żeby upiec pyszne skrzydełka. Sprawa(...)delikatnym posmakiem masła orzechowego, który jest jednak subtelny i nie dominuje całości. W bardzo podobny sposób można zrobić skrzydełka z domowym sosem barbecue. Tu również pod koniec pieczenia trzeba mięso obtoczyć w glazurze. Tym razem zrobionej na bazie sosu BBQ. Przepis na kurczaka w glazurze z masła orzechowego jest autorstwa Marka Bittmana. Składniki: 8 skrzydełek Sól i pieprz do smaku

Niedzielny kucharz
Pieczony kurczak z mozzarellą 449

Dziś przedstawiam kolejny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka .  Uwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę , czyli pyszną włoską odmianę białego sera . Po obróbce termicznej ser ten staje się pysznie ciągnący. Piersi z kurczaka upieczone bez dodatku tłuszczu są soczyste i aromatyczne, a ser mozzarella dodatkowo podkręca ich smak :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka (około(...)etap można pominąć i mięso również będzie smaczne). Następnie w kieszonki wkładamy ser mozzarella.  Z folii aluminiowej tworzymy miseczkę z otwartą górą.  Wkładamy w tę miseczkę mięso i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 20-30 minut. Smacznego

Anielska Kuchnia Ani
Kurczak wędzony z łazankami 116

ciepło. Idealne do wykorzystania wędzonego mięsa z kurczaka, które w prosty sposób można zamienić w pożywne danie Kurczak wędzony z łazankami to również świetna alternatywa dla dań z mięsem smażonym, pieczonym lub gotowanym. Polecam   Przepis na 3-4 porcje dania Kurczak wędzony z łazankami   SKŁADNIKI: 2 cebule czerwone 1 papryka czerwona 2 wędzone udka kurczaka 2 łyżki(...)przepisu na opakowaniu. Czerwone cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Z wędzonych udek kurczaka zdjąć skórę, obrać mięso z kości i mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć piórka cebuli, zeszklić, następnie dodać pokrojone mięso kurczaka i paprykę czerwoną, przesmażyć

WSZYSTKO SMACZNE
Klasyczny pasztet mięsny z pistacjami i żurawiną 160

miski zmielić (grube sitko w maszynce do mielenia) mięsa, wątróbkę, seler, szalotkę, marchew, gruszkę, posiekany rozmaryn, czosnek i bułkę (bułkę warto przepuścić przez maszynkę na koniec, żeby zebrała resztki mięsa ze ścianek). Do masy dodać żółtka, kremówkę, pistacje, grzyby, śliwki i przyprawy. Białka ubić na sztywno (przypominam, że muszą być w temperaturze pokojowej). Do masy pasztetowej powoli dodać ubite białke(...)mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło.     Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Jesienny pieczony udziec

Pociąg Do Kuchni