aromatyczna glazura na bazie super zdrowego masła orzechowego! Czas przygotowania : 5 minut Czas pieczenia : 35-40 minut Liczba porcji : 2 To jedno z naszych większych kulinarnych odkryć. Bardzo lubimy pieczone skrzydełka, ale żeby miały smak wymagają dobrego przyprawienia lub macerowania w przyprawach. Potem trzeba je dobrze wypiec. Tymczasem wcale nie trzeba się napracować, żeby upiec pyszne skrzydełka. Sprawa(...)delikatnym posmakiem masła orzechowego, który jest jednak subtelny i nie dominuje całości. W bardzo podobny sposób można zrobić skrzydełka z domowym sosem barbecue. Tu również pod koniec pieczenia trzeba mięso obtoczyć w glazurze. Tym razem zrobionej na bazie sosu BBQ. Przepis na kurczaka w glazurze z masła orzechowego jest autorstwa Marka Bittmana. Składniki: 8 skrzydełek Sól i pieprz do smaku
Niedzielny kucharzDziś przedstawiam kolejny sposób na przyrządzenie piersi z kurczaka . Uwielbiam piec je w piekarniku na różne sposoby. Padło na Mozzarellę , czyli pyszną włoską odmianę białego sera . Po obróbce termicznej ser ten staje się pysznie ciągnący. Piersi z kurczaka upieczone bez dodatku tłuszczu są soczyste i aromatyczne, a ser mozzarella dodatkowo podkręca ich smak :-) Składniki: 1 pierś z kurczaka (około(...)etap można pominąć i mięso również będzie smaczne). Następnie w kieszonki wkładamy ser mozzarella. Z folii aluminiowej tworzymy miseczkę z otwartą górą. Wkładamy w tę miseczkę mięso i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st.C około 20-30 minut. Smacznego
Anielska Kuchnia Aniciepło. Idealne do wykorzystania wędzonego mięsa z kurczaka, które w prosty sposób można zamienić w pożywne danie Kurczak wędzony z łazankami to również świetna alternatywa dla dań z mięsem smażonym, pieczonym lub gotowanym. Polecam Przepis na 3-4 porcje dania Kurczak wędzony z łazankami SKŁADNIKI: 2 cebule czerwone 1 papryka czerwona 2 wędzone udka kurczaka 2 łyżki(...)przepisu na opakowaniu. Czerwone cebule obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w piórka. Czerwoną paprykę opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki. Z wędzonych udek kurczaka zdjąć skórę, obrać mięso z kości i mięso pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć piórka cebuli, zeszklić, następnie dodać pokrojone mięso kurczaka i paprykę czerwoną, przesmażyć
WSZYSTKO SMACZNEmiski zmielić (grube sitko w maszynce do mielenia) mięsa, wątróbkę, seler, szalotkę, marchew, gruszkę, posiekany rozmaryn, czosnek i bułkę (bułkę warto przepuścić przez maszynkę na koniec, żeby zebrała resztki mięsa ze ścianek). Do masy dodać żółtka, kremówkę, pistacje, grzyby, śliwki i przyprawy. Białka ubić na sztywno (przypominam, że muszą być w temperaturze pokojowej). Do masy pasztetowej powoli dodać ubite białke(...)mięsny pieczemy (w zależności od piekarnika) około 1-1,5 godziny. Z foremki wyjmować po wystudzeniu. Pasztet mięsny można podawać na zimno (z sosem żurawinowym, sosem tatarskim , etc.), lub na ciepło. Podobne przepisy Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami Crostini z pate z watróbki z karmelizowaną gruszką... Prawdziwy żurek z białą kiełbasą i żeberkami Jesienny pieczony udziec
Pociąg Do Kuchniwypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Jak dobrze upiec kaczkę? To wcale nie jest trudne Jak dobrze upiec kaczkę(...)pieczenia (dobranym do wagi ptaka) i dobrze ustawionej temperaturze. Pamiętajcie też, że przed pieczeniem kaczkę trzeba odpowiednio wcześnie wyciągnąć z lodówki – żeby się ogrzała do temperatury pokojowej. Za to z pieca nie wolno wyciągnąć jej za wcześnie. No to dzieła. Pójdzie gładko – zobaczycie! JAK DOBRZE UPIEC KACZKĘ – WSKAZÓWKI OD NIEDZIELNEGO KUCHARZA Nadziewamy kaczkę jabłkami, żeby podczas pieczenia
Niedzielny kucharzszpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę z indyka można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, a upiec przed podaniem. Rolada(...)termoobiegu) i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie przykrywamy mięso kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 20 minut. Wyjmujemy. Mięso kroimy na plastry dopiero po ok. pięciu minutach odpoczywania. Oprócz ziemniaków warto do rolady podać ugotowane warzywa np. brokuł, fasolkę szparagową czy kalafior. Inspiracją była rolada z bloga lepszysmak.wordpress.com
Poezja smakuserię przepisów z wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe, bo tylko(...)wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-). Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu sól morska 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki
Kulinarne przygody GatityPieczone udka kurczaka to pyszne i smaczne danie. Mięso dobrze doprawione pieczemy w piekarniku dzięki czemu uzyskujemy chrupiącą skórkę. SKŁADNIKI : 6 udek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pokrojona cebula w talarki kilka pokrojonych pieczarek(...)kurczaka przecinamy na pół, następnie wycinamy z większej części dolną kość. Kawałki mięsa doprawiamy do smaku, odkładamy na godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rozkładamy cebulę i pieczarki, Na to układamy kawałki kurczaka, skórą do góry, po wierzchu posypujemy jeszcze papryką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180-190 % C. Podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliZupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest idealna na ponure i chłodne jesienne dni. Jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków - papryki dodajemy wtedy(...)Można ją przygotować dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać, lub zapiec w piekarniku w kokilkach z serem żółtym. [embed]https://youtu.be/sM5RQWTMF1k[/embed] Składniki na zupę meksykańską: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam
e-PrzepisyKulinarnePieczone ziemniaki to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie jeśli znudziły się nam tradycyjne gotowane w wodzie. Takie ziemniaki często piekę przy okazji jak w piekarniku piecze się mięso. W ten sposób można zaoszczędzić trochę energii, a obiad jest kompletny. Wystarczy dorobić surówkę :) SKŁADNIKI: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego przyprawa do ziemniaków papryka słodka mielona zioła(...)naszego gustu i smaku. Wszystko wymieszać tak, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony w oleju. Ziemniaki można też rozłożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok godzinę. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Obiad na szybko , Przekąski , Zapiekanki Tagged: ziemniaki
https:KKuchniaMniamdostać zapaści umysłowej jak ja i układać pieczołowicie na talerzu. Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym może też być przystawką, taką z cyklu „nastraszę was, że od dziś zero mięsa”, a ponieważ ładnie wygląda, to straszenie będzie delikatne. Jakiś czas temu pokochałam buraki pieczone, są dużo słodsze niż gotowane, mają więcej smaku i potrafią przekonać każdego
ladykitchenDlaczego? Dlatego, że tak upieczona łopatka jest idealna do kanapek, bułek, czy naleśników. Znika błyskawicznie podjadana w różnych formach! I choć u nas bardzo mało je się mięsa, to w tym przypadku piekę przynajmniej półtorakilogramowe kawałki. Na mniejsze szkoda czasu. Tym bardziej, że taką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis jest nieco czasochłonny(...)około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki
Codzienna kuchnia niecodziennapapryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Farsz: Mięso skręcić przez maszynkę wraz z cebulą. Dodać jajko i pozostałe składniki i wszystko wymieszać . Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć(...)skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Studzić na kratce. Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać do pierogów. pierogi pieczone z mięsem Z przepisu na ciasto skorzystałam
O kuchni z uczuciemodkładamy aby mięso obciekło, czosnek z zostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pieprzem, papryką i majerankiem. Nacieramy mięso z każdej strony. Dokładnie i ciasno zwijamy mięso aby powstała pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 % C, lub trochę mniejszej. Po 1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę(...)pozwalamy mięsu się podpiec. Wyjmujemy z piekarnika, mięsu pozwalamy ostygnąć, odwijamy nić i kroimy na plastry. Pieczeń nadaje się do podania na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolistał się w ten sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa(...)kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw
Szybko Tanio Smacznie