serię przepisów z wykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe, bo tylko(...)wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-). Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek czarnego pieprzu sól morska 3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki
Kulinarne przygody GatityPieczone udka kurczaka to pyszne i smaczne danie. Mięso dobrze doprawione pieczemy w piekarniku dzięki czemu uzyskujemy chrupiącą skórkę. SKŁADNIKI : 6 udek z kurczaka 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu po łyżeczce słodkiej i ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 pokrojona cebula w talarki kilka pokrojonych pieczarek(...)kurczaka przecinamy na pół, następnie wycinamy z większej części dolną kość. Kawałki mięsa doprawiamy do smaku, odkładamy na godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, rozkładamy cebulę i pieczarki, Na to układamy kawałki kurczaka, skórą do góry, po wierzchu posypujemy jeszcze papryką i pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180-190 % C. Podajemy ciepłe, smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliZupa meksykańska z mięsem mielonym, pieczoną papryką i fasolą czerwoną jest przepyszna – aromatyczna, mocno pomidorowa, gęsta i sycąca. Świetnie rozgrzewa, dlatego jest idealna na ponure i chłodne jesienne dni. Jest bardzo prosta i szybko się ją robi. Można ją przygotować w wersji na ostro: wtedy dodajemy więcej ostrej papryki, albo łagodnej jeśli nie lubimy ostrych smaków - papryki dodajemy wtedy(...)Można ją przygotować dzień wcześniej, a potem tylko odgrzać, lub zapiec w piekarniku w kokilkach z serem żółtym. [embed]https://youtu.be/sM5RQWTMF1k[/embed] Składniki na zupę meksykańską: 0,5 kg mięsa mielonego (dałam wieprzowe, ale może być również wołowe lub mieszane) puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli spora cebula 700 g passaty pomidorowej lub domowego przecieru 2 ząbki czosnku dwie papryki (dałam
e-PrzepisyKulinarnePieczone ziemniaki to smaczny dodatek do obiadu, szczególnie jeśli znudziły się nam tradycyjne gotowane w wodzie. Takie ziemniaki często piekę przy okazji jak w piekarniku piecze się mięso. W ten sposób można zaoszczędzić trochę energii, a obiad jest kompletny. Wystarczy dorobić surówkę :) SKŁADNIKI: ok 1 kg ziemniaków 3 łyżki oleju rzepakowego przyprawa do ziemniaków papryka słodka mielona zioła(...)naszego gustu i smaku. Wszystko wymieszać tak, aby każdy kawałek ziemniaka był obtoczony w oleju. Ziemniaki można też rozłożyć na blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez ok godzinę. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Obiad , Obiad na szybko , Przekąski , Zapiekanki Tagged: ziemniaki
https:KKuchniaMniamdostać zapaści umysłowej jak ja i układać pieczołowicie na talerzu. Sałatka z pieczonym burakiem i serem pleśniowym może też być przystawką, taką z cyklu „nastraszę was, że od dziś zero mięsa”, a ponieważ ładnie wygląda, to straszenie będzie delikatne. Jakiś czas temu pokochałam buraki pieczone, są dużo słodsze niż gotowane, mają więcej smaku i potrafią przekonać każdego
ladykitchenDlaczego? Dlatego, że tak upieczona łopatka jest idealna do kanapek, bułek, czy naleśników. Znika błyskawicznie podjadana w różnych formach! I choć u nas bardzo mało je się mięsa, to w tym przypadku piekę przynajmniej półtorakilogramowe kawałki. Na mniejsze szkoda czasu. Tym bardziej, że taką pieczeń można wykorzystać na wiele sposobów, na zimno lub na ciepło. Przepis jest nieco czasochłonny(...)około 1-2 godziny. Powinno nieco się zrumienić. Upieczona łopatkę odstawić na około pół godziny, aby mięso "odpoczęło". Przy pomocy dwóch widelców rozdzielać (wyczesywać) kawałki mięsa na cienkie włókna. Wymieszać z powstałym podczas pieczenia sosem, a także (opcjonalnie) z sosem barbecue. Podawać z bułkami, na kawałkach chleba, z naleśnikami lub plackami tortilli. Jako dodatki świetnie się sprawdzają surówki
Codzienna kuchnia niecodziennapapryka ostra Sos: 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 rzodkiewki starte na tarce 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Wykonanie: Farsz: Mięso skręcić przez maszynkę wraz z cebulą. Dodać jajko i pozostałe składniki i wszystko wymieszać . Ciasto: Zaczynamy od przygotowania rozczynu . Drożdże wraz z jedną łyżką cukru i trzema łyżkami mleka rozetrzeć(...)skleić ciasto.Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia,a następnie posmarować roztrzepanym jajkiem każdego pieroga i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż będą rumiane. Studzić na kratce. Sos: Wszystkie składniki sosu wymieszać i podawać do pierogów. pierogi pieczone z mięsem Z przepisu na ciasto skorzystałam
O kuchni z uczuciemodkładamy aby mięso obciekło, czosnek z zostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pieprzem, papryką i majerankiem. Nacieramy mięso z każdej strony. Dokładnie i ciasno zwijamy mięso aby powstała pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 % C, lub trochę mniejszej. Po 1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę(...)pozwalamy mięsu się podpiec. Wyjmujemy z piekarnika, mięsu pozwalamy ostygnąć, odwijamy nić i kroimy na plastry. Pieczeń nadaje się do podania na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno jako dodatek do pieczywa. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolistał się w ten sposób recenzentem kulinarnym – także na potrzeby bloga. Na początek wybraliśmy kołduny : mąż w barszczu, ja w rosole. Obie wersje były przepyszne – delikatne jagnięce mięso, cienkie ciasto…niebo w gębie. Jadłam je po raz pierwszy w życiu i wiem, że zawsze będą mnie kusiły. Tato mojego męża jadł czerninę . Tutejsza czarna polewka to zupa(...)kopytkami – delikatna, krucha z aromatyczną żurawiną i zeszkloną cebulką. Mąż zdecydował się na zawijak z szynki wieprzowej faszerowany kaszą i świeżymi borowikami, podawany z sosem oraz pieczonymi ziemniaczkami. Mięso było kruche, soczyste, a mariaż kaszy i grzybów tak aromatyczny, że na myśl przyszły mi zapachy lasu i grzybobrania! Jak dowiedzieliśmy się od pani Anny, składniki do jej potraw
Szybko Tanio Smaczniechłodne miejsce, na 3-4 godziny. Następnie płuczemy jesiotry z solanki, pod bieżącą wodą i znów solimy, tym razem już mniejszą ilością soli ( taką jakiej zwykle używamy przyprawiając mięsa, do pieczenia). Jesiotry odstawiamy w chłodne miejsce, na 24 godziny. Kolejnego dnia rozpalamy wędzarnię. Ryby mocujemy na wędzarnicze haki i p rzekładamy do wędzarni. Przez pierwsze(...)bowiem m ięso tej ryby jest zwarte i jesiotra powinno się wędzić długo. Na koniec sprawdzamy czy ryba jest uwędzona w środku, robimy to za pomocą ostrego noża, nakłuwając mięso od strony wewnętrznej (tuż za głową) przy kręgosłupie. Jeżeli z nacięcia wypłynie sok ( o przezroczystej barwie) znaczy to że ryba jest gotowa. Jesiotry zastawiamy w spokoju, na kilka godzin
Miód i pieprzmleko i kawałki masła. Wszystko razem ugniatamy na gładką masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez
La grande e la piccola cuocaużyć białego wina lun wytrawnego sherry lub winnego octu. Cebula po usmażeniu jest słodko kwaśna. Wymieszana z jogurtem jest super. To kolejny sos, który świetnie pasuje do grillowanego mięsa i pieczonych warzyw. Niewątpliwie jego zaletą jest to, że łatwo go się przyrządza. Oczywiście french onion dip można przygotować wcześniej. Wtedy smaki przegryzą się jeszcze lepiej. French onion dip Składniki(...)cukier. Wymieszaj i smaż dalej przez 15 minut. Odstaw cebulę do przestudzenia po czy wymieszaj z jogurtem. Dopraw solą i pieprzem oraz posyp szczypiorkiem. Podaj french onion dip do mięsa, frytek lub chipsów. The post Słodko kwaśny dip ze smażonej cebuli appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniazachodu, przyswajamy całkiem godziwy "fast food". Jednym z najstarszych lokali serwujących hamburgery w USA jest restauracja Louis Lunch w New Haven , w stanie Connecticut gdzie mięso jest pieczone na kilkudziesięcioletnich żeliwnych grillach gazowych i serwowane na chlebie tostowym, ewentualnie z plastrem pomidora i cebulki, natomiast bez ketchupu czy musztardy. Składniki na 10 szt Czas przygotowania(...)octem i syropem klonowym, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy kapustę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do czasu użycia 4. Upieczone bułki przekrawamy, lekko grillujemy w piekarniku, smarujemy majonezem, nakładamy porcję mięsa, porcję surówki, plasterek ogórka kiszonego, wierzch bułki również smarujemy delikatnie majonezem i przykrywamy 5. KONSUMUJEMY
Słodki Kompromiskilku rodzajów mięs a zwieńczeniem smaku jest lekko kwaśna galaretka jabłkowa i jabłka podsmażone z tymiankiem. Składniki: Masa na pasztet: 500 g łopatki wieprzowej 350g mięsa wołowego na pieczeń 200 g surowego boczku 100 g wątróbki z indyka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kilka suszonych grzybów 2 liście z pora około 10 cm 1 cebula 4 kulki(...)żółtka i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z mięsną masą. Jeśli masa mięsna będzie zbyt sucha dolać trochę wywaru z mięsa. Przełożyć do formy keksówki 25*10 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach góra-dół 1,5 godziny. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie i ostudzić. Jabłko obrać i podzielić na 8 części
Ala piecze i gotujeprzeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Smażymy razem minutę, mieszając. Dodajemy obie koreańskie pasty, wlewamy łyżkę wazową bulionu i dokładnie rozprowadzamy pasty w płynie. Wlewamy pozostały bulion ze szczypiorem, dodajemy mięso kurczaka. Całość mieszamy i gotujemy razem przez 2-3 minuty. PODANIE Zupę można jeść od razu, ale dużo lepsza jest ugotowana rano i zjedzona później, albo ugotowana po prostu dzień(...)niej napisałam już TUTAJ ) – pyszny i pełnowartościowy produkt uboczny po produkcji sosu sojowego. W Korei to dodatek do wszystkiego – od kanapek, sałatek, sosów i zup zaczynając, na pieczonym, grillowanym mięsie i rybach kończąc. SKŁADNIKI proporcje składników na 4 porcje BULION 0,5kg piersi z kurczaka z wolnego wybiegu 1 szalotka 2-3 ząbki czosnku 1 pęczek szczypioru z cebulką
Karo in the Kitchen