solą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem. Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso
królestwo garówsolą i rozgniecionym jałowcem. Obłożyć rozmarynem. Do naczynia do zapiekania włożyć tłuszcz, mięso i wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Po dwóch godzinach pieczenia wlać wino i piec jeszcze godzinę. Mięso wyjąć z naczynia i trzymać w cieple, sos wytworzony podczas pieczenia przecedzić do garnuszka. Sos odparować do 1/4 objętości. Dodać zimne masło, wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Mięso
królestwo garówSchab pieczony w ziołach to żadna filozofia. Nasze ulubione zioła,marynata domowej roboty i wędlinka do chleba lub obiadu...gotowa! I wiemy co jemy. Potrzeba tylko dobrej jakości schabu bez kości ,zioła i ...gotowe! Składniki schab bez kości ile nam potrzeba sól i pieprz do smaku oliwa oliwek tymianek,zioła prowansalskie, kolendra,mielony kminek itd ucieramy w moździerzu trochę(...)mieszamy. Dodajemy zioła i nacieramy mięso. Pieprzymy, solimy do smaku. Zamykamy z całą marynatą w naczyniu i chowamy na noc do lodówki. Na drugi dzień przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego z pokrywą i pieczemy w 220 stopniach około godziny. Możemy dłużej, zależy od wielkości kawałka. Pyszne mięso zarówno na gorąco do obiadu jak na zimno do kanapki. Warto zrobić, gdyż
Z Kuchni Do Kuchniświąteczny stół. Mięso jagnięce ma charakterystyczny smak i nie każdy za nim przepada, natomiast tak przygotowana pieczeń jak dziś podaje, zasmakuje każdemu. Mięso najpierw trzeba zamarynować aby potem zajadać pyszne, kruche i soczyste. Zasmakuje gościom ale i domownicy ucieszą swoje podniebienia, polecam. Pieczona jagnięcina z czosnkiem i rozmarynem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieżeby smakowały mi i mojej rodzinie. Piersi z kurczaka przygotowane w opisany przez mnie sposób są kruche i soczyste. Cytrynowa marynata i tymianek nadają im niesamowitego smaku i aromatu. Mięso jest delikatne i rozpływa się w ustach. Idealna propozycja na obiad lub kolację we dwoje . Składniki: 4 piersi z kurczaka 4 łyżeczki suszonego tymianku kulka mozzarelli 1 cytryna(...)kieszonki. Do każdej kieszonki wkładamy po kawałku cytryny i mozzarelli. Pieczemy w naczyniu wysmarowanym tłuszczem (pod przykryciem) w temperaturze 200 stopni C przez ok. 45 minut. Odkrywamy mięso, posypujemy tymiankiem. Pieczemy jeszcze chwilę do czasu aż mięso się lekko zarumieni. źródło: przepis własny Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: ok. 1,5 h plus marynowanie Koszt przygotowania
Pobite gary BarbaryPierś z kurczaka jest bardzo chudym mięsem dlatego też pieczenie jej np. na grillu jest troszkę trudne gdyż mięso szybko robi się suche. Szaszłyki te zostały wykombinowane z myślą o grillowaniu jednak pogoda nie dopisała i wylądowały w piekarniku. Ostateczny rezultat przerósł moje oczekiwania - koniecznie spróbujcie! Szaszłyki z kurczaka Składniki pierś z kurczaka (lepsze by były filetowane udka(...)czasie pieczenia ciągle smarujemy marynatą wersja do piekarnika: Na dnie naczynia do zapiekania układamy cebulę a na niej szaszłyki - polewamy pozostałą marynatą i pieczemy ok 25 minut w 200 stopniach. Tak przyrządzone mięso wychodzi bardzo miękkie i soczyste. Polecam podawać ze świeżymi warzywami podane na plastrach upieczonej cebuli! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniświątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół. Składniki: 1,5 łyżeczki gorczycy, 5 ziaren jałowca, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka soli, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(...)odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 24 godziny. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć i piec ok. 1,5 godz w temp. 180st. po tym czasie mięso odkryć i piec jeszcze ok.30min
Z miłości do słodkościMój niedzielny obiad...mini pulpeciki z mięsa indyczego, pieczone w piekarniku podane z sosem kurkowym oraz makaronem typu spaghetti. Obiad trochę pracochłonny, ale od "święta" możemy się poświęcić, aby zjeść coś naprawdę pysznego 😉 Najwięcej czasu zajmuje tu oczyszczenie kurek oraz formowanie kulek mięsnych, później to już z górki 😉 Pulpeciki pieczemy w bulionie, w piekarniku, a sos kurkowy przygotowujemy(...)łyżka soku z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: makaron spaghetti odrobina oleju sól Wykonanie: Pulpeciki: Mięso mielone umieszczamy w misce i dodajemy bułkę tartą, jajka oraz odrobinę pieprzu i soli. Mieszamy wszystko dłonią, a następnie formujemy nieduże kulki. Pulpeciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. Następnie kulki przekładamy
Kuchnia MagdaLenybrokuła 2 ząbki czosnku 200 g śmietany 18 % ukwaszonej 1/2 szklanki sera żółtego startego 2 szklanki mleka sól, pieprz 1 łyżka maki pszennej 1 łyżka masła 1 burak pieczony Mielone: Mięso, cebulę, czosnek miele maszynką. Bułkę namaczam w mleku. Do mięsa dodaję odciśniętą bułkę, dodaję kaszkę, jajko, sól, pieprz, paprykę, majeranek i wyrabiam. Formuję nieduże kule. Na patelni roztapiam(...)zapiekania przekładam sos, dodaję makaron i mieszam, układam kule mięsa które posypuję papryką. Nie gotuję brokuła i makaronu wcześniej bo one dojdą w sosie podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni, zmniejszam na 170 wstawiam naczynie i piekę około 40 minut. Przed podaniem dekoruję natką i sercami z buraka pieczonego
wesoła kuchniaCIASTO : 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka słodkiej papryki około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)Ciasto wlewamy do skrzydełek i dokładnie mieszamy. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w mące i układamy na desce. Olej dobrze rozgrzewamy, kiedy jest gorący wkładamy porcjami mięso i pieczemy około 3-5 minut na złoto. Wykładamy skrzydełka i układamy na blaszce z piekarnika. Dodatkowo podpieczemy mięska w piekarniku aby nie były surowe w środku. Pieczemy około 15 minut
Kulinarne Fantazje Mariolipieprzem; faszerujemy cukinię, mocno dociskając. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy połowę mięsa. Na nie kładziemy cukinię, wykładamy resztę mięsa i dokładnie oblepiamy. Papier do pieczenia zawijamy jak cukierek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 75 minut. Wyciągamy, pozostawiamy w papierze
My Culinary Artdokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut(...)mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam. M ięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę
Na moim talerzudokładnie mieszam w szklance. Wsypuję przyprawy, mieszam, a później wylewam zawartość szklanki i dokładnie masuję, nacieram mięso. M arynuję przez noc, zdarza się, że po paru godzinach przewracam mięso. Przed pieczeniem posmarowałam wierzch grubą warstwą musztardy i podlałam 1,5 szkl. wody. Piekę w naczyniu żaroodpornym. Wkładam do zimnego piekarnika, który nastawiam na ok. 180 stopni * . Pierwsze 50 minut(...)mięso i wkładam na kolejne 50 minut, od czasu do czasu podlewam. M ięso było soczyste, mięciutkie , wspaniale przyprawione z chrupiącą skórką. Smakowało z ziemniakami, sosem i sałatką, jak również na kanapce z majonezem. Pychotka! * Niestety nie będę mogła Wam podawać dokład nej temperatury panującej w moim piekarni ku , nie chce on ze mną współpracować, piekę
NA MOIM TALERZUbadziej podkreślić smak sosu. Co zaś do indyka to wydaje mi się, że to całkiem wygodnie zrobić obiad jedynie z piersi indyka, szybciej, a i ryzyko mnniejsze, że mięso będzie suche. Pieczona pierś z indyka Składniki: 8 porcji 1 kg piersi z indyka 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu sól i czarny pieprz do smaku Sos musztardowy(...)Zwiąż sznurkiem do mięsa lub użyj wykałaczek. Zrumień mięso z na maśle z obu stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na 200ºC, wbij termometr i piecz indyczą pierś tak długo aż temperatura mięso dojdzie do 70ºC. Wyjmij mięso z piekarnika owiń w aluminiową folię i odczekaj 10 minut. Pokrój na plastry. W między czasie ugotuj sos. W rondelku zrumień
codojedzeniaosuszone kawałki kurczaka. Mięso wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego i między jego kawałki włożyć suszone pomidory (większe przekroić) oraz nieobrane ząbki czosnku. Całość przykryć folią aluminiową i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 60-80 minut. (Posiadam piekarnik gazowy. Długość pieczenia zależy od wielkości części kurczaka
Di gotuje