sosie pomarańczowym mogą być ciekawą propozycją niedzielnego obiadu. Składniki: filet z indyka (ok. 700 gram), świeżo wyciśnięty sok z 4 pomarańczy (do wykorzystania na marynatę, do nadzienia oraz do pieczenia), bulion (pół szklanki, zobacz uwagę poniżej). sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml śmietanki 30% (do sosu) świeży tymianek. Marynata: 2 łyżki oliwa z oliwek, łyżka miodu, 3 łyżki soku(...)kostek rosołowych, a zamiast tego gotuję wywar z suszonej startej włoszczyzny z łyżką oliwy i solą, której na pewno jest mniej niż w kostce rosołowej). Jeszcze raz posmarować mięso marynatą. Piec bez przykrycia przez godzinę w temperaturze 180°C, co jakiś czas podlewając. W ostatniej fazie na ok. minutę przed wyjęciem z pieca roladę posypać świeżym tymiankiem. Po wyjęciu
Delicious Titbitsgałązek cytrynowego tymianku (opcjonalnie) S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a: Kuskus zalewamy wrzątkiem. mięso z pieczonych pałeczek rozgrzewamy na patelni, dolewamy śmietanę, dodajemy kurkumę, posiekane daktyle i płatki migdałowe (odkładamy 2 łyżki płatków i prażymy je na suchej patelni), kuskus, mieszamy. wykładamy na talerz(...)posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi, dekorujemy tymiankiem (opcjonalnie), skrapiamy cytryną i konsumujemy ;) Można też zrobić wersję wege bez kurczaka albo zastąpić pałeczki piersią lub innym rodzajem mięsa
Gocha gotuje!godziny (najlepiej na całą noc). Patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie. Ananasa obieramy i kroimy w grubsze plastry, następnie w kostkę. Nadziewamy na patyczki, naprzemiennie z zamarynowanym mięsem drobiowym. Pieczemy na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 190° C przez ok. 30 minut. W połowie tego czasu szaszłyki obracamy.Słowo szaszłyk wywodzi się z kultury tatarskiej i oznacza „coś
mojewypiekiinietylkoprzepis jest jednym z najprostszych i chyba także smaczniejszych jakie znam . Oczywiście dobre są wszelakie BBQ itd. ale nasze polskie z piekarnika, też wymiatać potrafią . Pieczenie w rękawie ,czy w woreczku , zapobiega wysuszeniu mięsa i nie trzeba tyle przy nim biegać i doglądać . Polecam , bo to prosta i smaczna potrawa . Składniki : 1 kg żeberek wieprzowych, ekstra mięsnych 2-3 duże(...)pieczenia lub rękawa . Żeberka spinamy wykałaczkami , tak jakbyśmy chcieli je ponownie skleić . Spięte w taki sposób , nie wysychają tak bardzo , a jednocześnie dzięki temu ,że marynowały się pocięte , są bardziej nasycone marynatą Układamy na cebuli , wlewamy także resztę marynaty z miski . Na wierzchu układamy kawałki smalcu , zawiązujemy rękaw i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 C . Pieczemy około
Ogrodnik w podróżyfarsz. Pieczarki obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na patelnię, doprawiamy do smaku przyprawami i dusimy do czasu aż cała woda wyparuje. Pieczarki studzimy. Na mięso kładziemy dość gruby plaster sera żółtego na to porcję farszu grzybowego, następnie rolujemy tworząc roladkę. Każdą roladkę panierujemy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej(...)Jeśli jest taka potrzeba roladki spinamy wykałaczka. Na patelni rozgrzewamy olej wraz z masłem klarowanym, każdą roladkę smażymy na rumiano z każdej strony. Następnie przekładamy ja do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Najlepiej smakują na ciepło. Ale na kanapce też są smaczne. Roladki zamiast do piekarnika możemy także przełożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody i dusić do miękkości
Radość kipiąca uśmiechem.prostą sałatkę z warzyw i owczego sera. Udka marynowane w sosie musztardowym podczas pieczenia pięknie się karmelizują. Uwielbiam skórkę z kurczaka, przesiąkniętą przyprawami i chrupiącą. Dlatego pozostawiam mięso nieco dłużej w piekarniku aby skórka nabrała odpowiedniej konsystencji. Udka z kurczaka marynowane i pieczone Składniki: na 6 porcji 1½ kg udek z kurczaka, około 6 – 8 sztuk(...)marynatę. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Mięso powinno być całkowicie pokryte marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC i wstaw mięso razem z marynatą do nagrzanego piekarnika. Piecz udka przez godzinę odwracając raz. Marynata pięknie się karmelizuje i pokrywa kurczaka cienką, ciągnącą warstwą. W międzyczasie ugotuj ryż. Zacznij
codojedzeniamięsa Sposób przygotowania: Boczek umyj, osusz, rozłóż na desce, oprósz solą zmieszaną z majerankiem, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rozłóż pokrojoną w piórka cebulę , zawiń w rulon, zwiąż ciasno nicią bawełnianą , obtocz w obsypce , owiń w folię i włóż na całą noc do lodówki aby boczek naszedł mocno przyprawami. Następnego dnia przełóż do naczynia żaroodpornego i piec około 2 godziny
Wanilia i Kardamonpiekę jakieś mięso w piekarniku zawsze obok stawiam drugie naczynie z buraczkami. Lubię je mieć zawsze pod ręką. Wykorzystuję je później do przygotowania barszczu albo jarzynki do mięsa. A jeśli najdzie mnie ochota na sałatkę to tam również znajdzie się dla nich miejsce. Przygotowanie jej zajmie wówczas naprawdę niewiele czasu. Można je łączyć z wieloma produktami. W dzisiejszej sałatce(...)połączyłam je z rukolą, jajkiem i serem kozim. Do tego trochę cebuli, czerwonych porzeczek, płatków migdałowych i świeże listki selera naciowego.” Sałatka z rukoli, pieczonych buraków i koziego sera (przepis własny) Składniki dla 2 osób: 100g roladki koziej twarogowej Merci Chef 2 garście rukoli 1 pieczony burak ćwikłowy 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki czerwonych porzeczek
Wiem co jemmięsie, paprykę umyć pokroić w cienkie paski, pieczarki na połówki , ułożyć wszystko na cebuli . Sos: Wszystkie składniki na sos wymieszać ze sobą w rondelku, doprawić do smaku cukrem, octem winnym oraz papryką słodką, ostrą i solą, dodać pokrojony na cienkie plasterki czosnek, całość wmieszać do uzyskania jednolitego sosu, polać równomiernie warzywa. Naczynie przykryć pokrywą lub folią aluminiową, piec
Wanilia i Kardamonchłodnik. Tak mi zasmakował, że w lodówce czekają już kolejne, upieczone buraczki. Bardzo polecam! Buraczki najlepiej upiec dzień wcześniej, a najwygodniej zrobić to przy okazji pieczenia np mięsa. składniki ok 400 g młodych buraczków (bez łodyg i liści) 3 ząbki czosnku 200 g jogurtu 350 g kefiru 3-4 duże łyżki soku z kiszenia ogórków
Stare Garycałą powierzchnię mięsa. Odstawić na 30 minut, aby mięso nabrało smaku przypraw. Marchewki obrać i pokroić na duże kawałki. Brokuła i kalafiora umyć i pokroić na różyczki. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, wokół ułożyć pokrojone warzywa. Zamknąć rękaw i zrobić w nim 2-3 małe dziurki, aby nadmiar pary miał ujście. Rękaw z mięsem i warzywami ułożyć w formie(...)pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 25 minut. Po upieczeniu, wystawić formę z piekarnika i pozostawić, aby mięso ,,odpoczęło" 10 minut. Następnie pokroić mięso na plastry, podawać z upieczonymi warzywami i sosem bazyliowym. Smacznego
Codziennik Kuchennyniedroga, może ona posłużyć nie tylko jako danie główne do obiadu na ciepło, ale także jako wędlina na zimno. Dla lepszych walorów wizualnych wkładamy do pieczeni jajka. Składniki na pieczeń rzymską 1 kg mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej 4-5 jajek gotowanych 2 jajka surowe majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy pieprz(...)sól Przepis – pieczeń rzymska Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa. Następnie wbijamy dwa jajka surowe i dodajemy wyciśnięty czosnek, bułkę tartą, a także majeranek, paprykę i pieprz ziołowy. Całość dokładnie mieszamy dodając pieprz i sól do smaku. Ponadto dodajemy szklankę wody, by nam mięso nieco zemulgowało. Po wyrobieniu masę wykładamy w blaszce do pieczenie chleba (wyłożonej
Kuchennyviral.plcukier, marchew (8%), ocet spirytusowy, papryka (4%), cebula (3%), sól, olej rzepakowy, przyprawy w tym gorczyca. ZASMAŻANE BURACZKI http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazane-buraczki Idealnie pasują do duszonego,pieczonego,smażonego mięsa, do dań obiadowych czy ryb. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe (60%), woda, cebula, cukier, olej rzepakowy, ocet spirytusowy, skrobia modyfikowana, sól, pieprz PATISONY KONSERWOWE http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/patisony-linia-premium(...)spirytusowy, sól, cukier, przyprawy w tym gorczyca, substancje słodzące: sacharyny, acesulfam K. ZASMAŻANA KAPUSTA CZERWONA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/zasmazana-kapusta-czerwona Po podgrzaniu stanowi idealny dodatek do pieczonych mięs, klusek śląskich lub ziemniaków. SKŁADNIKI: Zasmażana kapusta czerwona Produkt pasteryzowany. Składniki: kapusta czerwona (60%), woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU
Gotowanie Patkiczymś tam jeszcze. Upiec można golonkę z indyka i rodzinkę mamy nakarmioną. Kupiłam te golonki i zamarynowałam na noc. Są one dość spore, więc fajnie jest jak mięso odleżakuje w przyprawach przez noc w lodówce. Składniki: * golonki indycze * czosnek * ketchup * olej * sól, pieprz czarny * cebula * tymianek Czosnek przecisnęłam przez praskę, tymianek starłam w moździerzu, wymieszałam wszystko z odrobiną keczupu(...)się najeść :D Mimo to, podałam z ziemniakami opiekanymi i ogórkiem konserwowym. Nie podawałam ilości składników, ponieważ wszystko zależy od ilości tych golonek, od naszych upodobań smakowych. Jeśli piekę jakieś mięso i nie dodaję gotowych przypraw koniecznie dodaję jakieś zioła i podkreślam smak prostymi przyprawami. Tak też właśnie było w przypadku tych golonek. Proste? Proste :D Nie trzeba klepać tłuczkiem
Pieprzyć z Fantazją