tłuszczu SUNLIGHT SOUFFLE TES V: SKYRIM wytrawny suflet serowy z księgi „Uncommon Taste” 25 min 25 min (czekanie) 4,80 zł 4 porcje średnio trudne POTRZEBUJESZ rondelek piekarnik tarka trzepaczka foremki Składniki Koszt ser żółty, wyrazisty rodzaj (np. cheddar, gruyere), może być mieszanka serów (100g) 1,50 zł mąka pszenna typ 450 – 2 łyżki(...)uzyskania gładkiej, jednolitej masy, która zacznie gęstnieć – będzie ona gęstsza niż tradycyjny sos beszamelowy. Gotujemy masę jeszcze przez 2 minuty, często mieszając. Doprawiamy sos gałką muszkatołową, świeżo mielonym pieprzem, ziołami (u nas oregano, może być też suszona pietruszka lub zioła prowansalskie), chili oraz solą. Przypraw powinno być nieco za dużo na tę chwilę, gdyż do masy dodajemy jeszcze
Nerds Kitchenprzygotowujemy, tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać i piegowatymi krążkami się zajadać(...)świeżych drożdży, 2 płaskie łyżeczki soli, ¼ łyżeczki cukru, 600 g mąki pszennej, 350 ml delikatnie ciepłej wody (40°C), 1 łyżeczka suszonego oregano, 100 g żółtego sera świeżo mielona papryczka chili do smaku, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Do dużej miski wlewamy wodę w której rozpuszczamy drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy 1/3 porcji mąki i dokładnie mieszamy. Przykrywamy
Moniki Smakołykiłyżeczki suszonych ziaren kolendry, 2 łyżeczek kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej, 7 łyżek oliwy, 6 łyżek majonezu, 5 łyżek jogurtu greckiego, 4 łyżeczek soku z cytryny, 6 ząbków czosnku, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 3 łyżek koncentratu pomidorowego(...)rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i piekłem przez 30 minut. Po tym czasie warzywa wyłożyłem do miski i przykryłem pozostawiając na 10 minut. Następnie papryki pozbawiłem gniazd nasiennych i obrałem
Wyprawy kulinarnedużym ogniu. Po minucie dodałem pokrojone w piórka cebule. Kiedy cebula zrobiła się szklista dodałem pokrojone pomidory i 100 gram koncentratu pomidorowego. Całość posoliłem i dodałem szczyptę białego mielonego pieprzu. Po 10 minutach podgrzewania na dużym ogniu przełożyłem zawartość patelni do garnka i zalałem 1,5 litra bulionu wołowego. Dodałem łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę suszonej bazylii, łyżeczkę suszonego rozmarynu(...)ucierałem, aż do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji, w której jednak wyczuwalne powinny być kawałki orzechów. Ciabattę pokroiłem w podłużne dość grube kromki, które obficie posmarowałem przygotowanym wcześniej pesto. Piekarnik z włączonym termoobiegiem rozgrzałem do 180 stopni i umieściłem w nim grzanki. Zapiekałem je przez 5 minut. W międzyczasie przy użyciu blendera dokładnie zmiksowałem zupę na gładki krem. Po zmiksowaniu
Wyprawy kulinarnedyskusja trwała i koniec końców był taki, że Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :) Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków ) i wkładam je zawsze surowe, czy są one młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany(...)maślanką. A i podawane z ulubionym sosem czosnkowym, czy keczupem są pyszniaste :) Polecam Składniki -1 kg ziemniaków - 2 łyżki oleju - sól, domowa wegeta , papryka czerwona mielona, majeranek, czosnek mielony Wykonanie Ziemniaki obieram, dokładnie płukam, kroję w cząstki, trochę grubsze jak tradycyjne frytki, osuszam papierowymi ręczniczkami. Przekładam do większego naczynia ( u mie wysoki garnek ), polewam olejem, dodaje wszystkie przyprawy
Kuchnia z widokiem na ogródzapiekane pod beszamelem 500 g mielonego mięsa 400 g ziemniaków 3 niewielkie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia SOS BESZAMELOWY: 2-3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki 500 ml mleka 200 ml śmietanki 18 % do gotowania(...)masy mięsnej formujemy spore pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Gotowe pulpety układamy w naczyniu do zapiekania. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni C. Przygotowujemy sos. Na patelni, na której smażyliśmy pulpety roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko energicznie mieszając zasmażkę, żeby nie wytworzyły się grudki
Rozpustne gotowaniełyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki ostrej łyżeczka ziół prowansalskich opcjonalnie 1 jajko *** trochę sezamu lub czarnuszki do przyozdobienia *najlepiej wędzone lub marynowane z przyprawami, świetnie nada się również mielone tofu **można zastąpić tradycyjnym ( wersja niewegańska ) *** wersja niewegańska Czas przygotowania: 10 minut Czas pieczenia: 20 minut Ilość : 10 sztuk Przygotowanie Wszystkie składniki na sos dokładnie mieszamy ( koncentrat pomidorowy(...)połową ciasta i kroimy na 10 pasków. Każdy pasek skręcamy , najlepiej podwójnie. Jeśli troche tofu/sera się rozsypie lub odklei to się nie przejmujcie, po upieczeniu to nie ma znaczenia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Opcjonalnie ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem ( wersja niewegańska ) i posypujemy sezamem lub czarnuszką . Paluchy pieczemy około 20 minut do zarumienienia. Upieczone odstawiamy na kilka minut by ostygły
WegePrzepisktórą miałam chrapkę od dawna, ale jednocześnie nieco się jej obawiałam, dynia, którą uwielbiam, do tego pyszne owoce i ukryte na spodzie chrupiące migdały, a wszystko razem zapieczone w piekarniku. Mogłam się powstrzymać? No nie mogłam! Nie próbowałam nawet, tylko czym prędzej zabrałam się za przygotowania. Całość robi się chwilę, a smakuje... Moi drodzy, niebo w buzi. W dodatku dyniowe(...)porcje) 150 g puree z dyni 100 ml mleka 1 jajko 40 g kaszy jaglanej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 40 g cukru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu dodatkowo: 55 g jagód (świeżych lub mrożonych) 30 g słupków migdałowych Kaszę jaglaną podrpażyć na suchej patelni, ostudzić i zmielić w młynku do kawy. Słupki migdałowe również uprażyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyć najlepsza zupa pomidorowa. Lubię też taką prostą na rosole, z ryżem lub makaronem i z koncentratu pomidorowego, tym razem od kilku dni chodziła za mną ta wersja z mielonym mięsem. Tym bardziej, że swojskich pomidorów mamy pod dostatkiem. Trochę mi się smaki ostatnio zmieniły i nie umiem zjeść niczego w dużej ilości, a pomidory(...)jednak ze smakiem. Zuzi również bardzo smakowało, jednak perspektywa obiecanych po obiedzie bajeczek była ciekawsza niż dokończenie obiadu. :) Jeśli chodzi o płyn, który dolałam - dzień wcześniej piekłam warzywa w piekarniku: ziemniaki, cukinię, cebulę, czosnek i pieczarki. Jak to cukinia, puściła mnóstwo wody. Odlałam, żeby warzywa choć trochę się przypiekły. Był to aromatyczny sos pełen przypraw, więc żeby się nie zmarnował
Anioszek w kuchniwysmarować masłem i wysypać bułką tartą, lub mielonymi orzechami. Orzechy zmiksować/zetrzeć. Żółtka utrzeć na kogel-mogel z cukrem pudrem. Białka ubić na sztywną masę. Połączyć żółtka z orzechami i kawą, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek. Masę na tort przełożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 50 minut. Upieczony
królestwo garówwieprzową oczyszczamy z błon i powięzi, posypujemy mielonym kuminem i kolendrą, odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowała. 3. Po tym czasie obsmażamy polędwiczkę z obu stron na Ramie Smaż jak szef kuchni, po usmażeniu doprawiamy do smaku solą i pieprzem, przekładamy na blachę do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez około
W kuchni Katieładnie się zarumieni. Mięso mielone wkładam do miski, dodaję musztardę, starty ser żółty (zostawiam trochę do posypania na wierzchu), koper (podobnie jak z serem), maggi, sól, pieprz, paprykę słodką oraz zawartość patelni. Dokładnie wszystko ze sobą mieszam. Wydrążone ziemniaki nadziewam farszem, wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piekę 30 minut. 5 minut przed
Cook&Lovewody Dodatkowo: Foremka aluminiowa Sposób przygotowania: Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy suszony szczypiorek oraz wszystkie przyprawy, wlewamy zimną wodę. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do foremki aluminiowej, wierzch wyrównujemy łyżką maczaną w zimnej wodzie. Foremkę z mięsem zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut
Bajeczna Kuchniawinnego (lub sody) średnie jabłko pół łyżeczki mielonego cynamonu łyżeczka ekstraktu migdałowego łyżeczka masła kakaowego (lub zwykłego) jajko łyżka obranych pistacji pestki dyni do dekoracji + jogurt naturalny wymieszany ze stewią w pudrze i odrobiną wody różanej Wszystkie składniki oprócz orzechów i jabłka zmiksować na gładką masę. Odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłko pokroić w kostkę
Poranek na słodkopomidory 3 łyżki mielonego pieprzu cytrynowego świeże oregano Wykonanie: Serek zmiksowałam ze śmietaną. Pomidory pokroiłam w krążki. Płat ciasta francuskiego rozmroziłam, rozwałkowałam i wykroiłam dwa rodzaje krążków. Większe (o średnicy 17 cm) i mniejsze (12 cm). Krążki ciasta przełożyłam wraz z papierem na blaszkę do pieczenia. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Brzegi krążków podniosłam do góry, tworząc
Kuchnia u Krysikostkę, zrumienić na oleju. Następnie dodać mięso mielone z indyka. Smażyć aż z patelni odparują płyny, dobrze doprawić do smaku solą pieprzem i majerankiem. Potem dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku jeśli jeszcze potrzeba. Gotowym farszem nadziać wydrążone cukinie. Nadziane cukinie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zpaiekać
Monia miesza i gotujeponownego wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik z blachą do pieczenia nagrzać do temperatury 190oC. Przed samym pieczeniem chlebki posmarować mlekiem. Chlebki delikatnie zsunąć razem z papierem na rozgrzaną blachę i piec ok. 30 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. Ja nie miałem melasy. Zastąpiłem ją 1 łyżeczką mielonego słodu jęczmiennego barwiącego + 4-5 łyżek cukru
Przepisy na domowy ser i chlebpodsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki. Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i obłożyć resztą mięsa. Następnie położyć plastry sera. Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut
Tradycyjna Kuchniaprzez sito, aby pozbyć się pestek. Twaróg dwukrotnie mielimy i przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier, mąkę ziemniaczaną i mus jeżynowy. Miksujemy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Nie przerywając miksowania dodajemy kolejno po jednym jajku. Miksujemy do połączenia się składników. Masę serową przekładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy przez
Wędrówki po kuchnizazwyczaj 2-3 razy, można trzymać dłużej włączony piekarnik i wysuszyć paprykę od razu – ja preferuję oszczędnościowe rozwiązanie). Jeżeli masz maszynę do suszenia – z powodzeniem możesz jej użyć. Większe papryki dobrze jest naciąć, lub odciąć od nich końcówkę. Pozwoli to na szybsze wysuszenie. Gotowe papryki przekładamy do młynka/miksera i rozdrabniamy. Mielimy mocno, aż do uzyskania sypkiej przyprawy, lub trochę
MarcinChefwierzch będzie zapieczony wylać masę z kawą mieloną i piec tak samo, aż na wierzchu zrobi się skórka. Na końcu wlać ostatnia warstwę z kawą rozpuszczalną i piec całość w 180*C około 30 minut a następnie jeszcze kwadrans w 150*C. Po upieczeniu sernik zostawić na chwilę w uchylonym piekarniku. Czekoladę połamać do miski, kawę rozpuścić w mleku
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakiszonych , - gyros z kurczaka, ziemniaki pieczone w piekarniku, sos tzatziki , Składniki: cała podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę czubata łyżeczka oregano pół czubatej łyżeczki słodkiej papryki pół czubatej łyżeczki ostrej papryki pół czubatej łyżeczki rozmarynu pół czubatej łyżeczki tymianku pół czubatej łyżeczki majeranku pół płaskiej łyżeczki mielonego kminku pół płaskiej łyżeczki zmielonego pieprzu pół
Smak mojego domumiejsce. Gdy ciasto troszkę podrośnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 1 godz. w temperaturze 180 st. NADZIANIE: 1/2 kg maku 1/2 szklanki miodu garść rodzynek garść orzechów sezam cynamon 2 łyżki masła 1 łyżeczka kakao- opcjonalnie Mak gotujemy ok 10 minut w wodzie. Odcedzamy i płuczemy do czystej wody. Mielimy dwa razy. Do rondla dajemy masło, miód
harrisaprzestrzeni. Piec około 35-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni do uzyskania jasnobrązowego koloru. Po upieczeniu makowiec lekko przestudzone, ale nadal ciepłe makowce można polukrować i udekorować makiem, orzechami lub skórka pomarańczową. Lukier pomarańczowy 1,5 szklanki cukru pudru 4-5 łyżek wrzącej wody 1 - 2 łyżki mielonej skórki pomarańczowej ( tutaj przepis ) Przygotowanie Cukier puder wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapieczenia . Na spód układamy ściśle pierniki. Ser mielimy 3 krotnie , dodajemy do niego : żółtka , cukier , cukier waniliowy i ucieramy . Następnie dodajemy budynie , roztopioną margarynę i skórkę z pomarańczy , dobrze mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli . Dodajemy do sera i delikatnie mieszamy łyżką . Masę serową wykładamy na pierniczki . Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni , mój sernik piekł się
Sama słodycz i szczypta chilipęczka zielonej cebulki starty ser papryka ostra mielona zioła prowansalskie Paprykę myjemy odcinamy górę z ogonkiem, wyciągamy gniazda. ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pieczarki kroimy na małe kawałeczki, zieloną cebulkę siekamy. Ugotowany ryż mieszamy z warzywami, przyprawami i serem - nakładamy do papryki na końcu posypujemy resztą sera. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Smacznego
Moje-pitraszenieSkładniki: 250 g mięsa mielonego 1 pomidor 1 mała cebula oregano, pieprz, sól ciasto francuskie Pomidora i cebulę kroimy w kostkę dodajemy do mięsa, przyprawiamy i smażymy na patelni - studzimy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed końcem
Moje-pitraszenietymczasem coś z alkoholem dla dorosłych. W piekarniku właśnie siedzi ciasto angielskie z rumem, a na małą przekąskę, a może też świąteczny słodki prezent dla kogoś bliskiego - migdałowe kule z dodatkiem amaretto. O tak, po wczorajszych pierniczkach potrzebuję z podwójną dawką alkoholu! Składniki: 200 g mleka w proszku 100 g mielonych migdałów 70 g masła 100 g cukru
bistro mamanamoczyć w wodzie i odcisnąć. Mięso mielone umieścić w misce. Wbić jajka, dodać bułkę, rozdrobniony czosnek,, cebulkę przyprawy i sól. Wszystko razem wyrobić. Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć mniejszą połowę mięsa. Na środku ułożyć pierś pokrojoną w kawałki i przykryć resztą masy mięsnej. Wstawić do piekarnika i piec około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadelikatnie mieszamy. Wrzucamy skorke z cytryny , mielone orzechy. Na koniec wsypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Calosc dobrze mieszamy. Przelewamy ciasto do blaszki wylozonej papierem do pieczenia. Na wierzchu w równych odstępach wykładamy po 2 wisienki kandyzowane. Na zurawine kładziemy polówki jabłek brzuszkami do góry. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy
Słodkości i nie tylko/miska plastikowa przejdzie zapachem ryb/ wsypać kucharek, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy RAPSO Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności = "zobacz TUTAJ" i schować do lodówki na kilka godzin naczynie żaroodporne odpowiedniej wielkości do ilości ryb - poukładać w naczyniu złożone filety ciasno, na wierzchu poukładać cienkie plastry cytryny, polać resztą marynaty piekarnik nastawić na 220 C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubiępęczek świeżej kolendry oliwa po 2 łyżeczki mielonego kminu, wędzonej papryki i cynamonu 2 liście laurowe 2 puszki krojonych pomidorów 1 kg goleni wołowej, najlepiej z kością i bez ścięgien puszka białej fasoli salsa: zielona papryka 4 dymki 150 g pomidorków koktajlowych oliwa ev biały ocet winny jogurt do podania Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. Czosnek i cebule obieramy
Dzieje kuchennej WiewióryDodaję surowe jaja, łyżeczkę ziół prowansalskich, pieprz mielony i wyciśnięty praską czosnek. Ewentualnie sól do smaku. Formę do keksówki smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą. Na dno układam 1 cm masy mięsnej. Na to układam jaja na twardo i przykrywam resztą masy. Wszystko uklepuję i wygładzam. Wstawiam pasztet do nagrzanego piekarnika (włączona górna i dolna grzałka bez termoobiegu
Kuchnia co dniamoździerzu 2 łyżki mielonego kardamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu szczypta pieprzu szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki kakao 200 gr roztopionego masła skórka otarta z 1 cytryny Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach po 10 minut
AZgotuj!300ml olej rzepakowy 50ml mielone nasiona chia 2łyżki 3 obrane i pokrojone na kawałki brzoskwinie bez pestki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ksylitol - cukier puder do posypania (Ksylitol dodany do słodkich wypieków np. w formie pudru na wierzch odkwasza organizm i dba o zęby!) Przygotowanie: 1/ Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem 2/ Miksujemy brzoskwinie
Kuchnia PROzdrowotnazostała do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje jak się sos serowy lub pieczarkowy do niej przygotuje. Dzięki smażeniu kasza nam się nierozgotowana, a kapusta i jajka w całość ją posklejała. Składniki: 200 g kaszy gryczanej prażonej Kupiec, 1 biała cebula, 500 g kapusty, czosnek mielony do smaku, 2 jajka, 4 łyżki
Moniki Smakołykicynamonem do miękkości. Na koniec dodajemy mielone migdały. Jeżeli gruszki puszczą nam za dużo soku to ten sok odlewamy przed dodaniem migdałów. Migdały w płatkach wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę je prażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut
Kuchenne Wariacjemasa drożdżowa będzie wystudzona, wstawiamy ją znów do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i dosuszamy, może to trwać do godziny czasu, moje zrobiły się dużo szybciej :) Żeby sprawdzić musimy oczywiście spróbować. Drożdże będą teraz popękanymi, odchodzącymi od papieru suchymi kawałkami o mocnym drożdżowym zapachu i smaku. Pozostawiamy je do ostygnięcia, później mielimy na proszek (gdy nie mamy czym, możemy
Co na wege obiad?cukier puder cukier z prawdziwą wanilią wykonanie: Migdały mielimy. Wszystkie składniki przekładamy na stolnicę, siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Następnie odrywamy małe kawałeczki, rolujemy i formujemy w kształt rogalików. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 15 min., do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika opcjonalnie możemy posypać je cukrem pudrem wymieszanym
Domowy Smak Jedzeniaszklanki coli sól pieprz 2 ząbki czosnku mielona papryka łagodna i ostra Sposób przygotowania: Mięso dzielimy na porcję (dobrze, gdy nasze żeberka są dość tłuste). Następnie rozgniatamy czosnek, dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mieszanką nacieramy mięso. Przyprawione żeberka zalewamy colą i odstawiamy na minimum godzinę w chłodne miejsce. Pieczemy w piekarniku przez ok. godzinę ( w 180 stopniach
Wielki apetytoleju rzepakowego pół łyżeczki soli, u mnie mielona sól himalajska z Piątnicy Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się nieco kleiło, nie dosypujemy mąki, wtedy stracą na puszystości. Z ciasta tworzymy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie ciasto jak zwykle wylądowało w piekarniku rozgrzanym do 30 stopni na 50 minut
MamaOskarkagotowanego mięsa z gęsi*, 400 g wątróbki drobiowej – najlepiej gęsiej, 1 bułka typu kajzerka, 3 jajka, sól, imbir mielony, 100 ml tłuszczu z gęsi, 50 ml sherry, 1 duża, twarda gruszka, 2 łyżki cukru Smalec z gęsi robię sama. Gdy kupuję gęś odcinam tłuszcz i go topię, następnie zlewam do słoiczka, zamykam i w razie potrzeby mam :) Gruszkę umyć(...)mięso razem z wątróbką, i odciśniętą bułką. Mięso mielimy trzykrotnie. Do masy mięsnej dodać tłuszcz, gruszki, wlać sherry i dokładnie wymieszać dodając do smaku sól i imbir. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około
królestwo garównasion kuminu łyżeczka ziaren kolendry cebula szczypta mielonego kardamonu łyżka garam masali szczypta chilli 4 pomidory łyżeczka cukru 1/2 szklanki śmietany sól Czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. Kurczaka pokroić w większą kostkę i wymieszać z marynatą. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 stopni i ustawić na funkcję
wyzwania kuchenneprzykryć kiełbasę) czosnek (2-3 ząbki) czubrica mielona słodka papryka sól pieprz oliwa ewentualnie ulubione przyprawy Przygotowanie: 1) Kiełbasę wkładamy do żaroodpornego wysmarowanego oliwą naczynia 2) Posypujemy ją przyprawami i układamy na niej czosnek pokrojony w plasterki 3) Całość przykrywamy cebulą pokrojoną w pióra 4) Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
Mama Gotujedużego garnka włożyć oba mięsa mielone, cebulę, czosnek, odsączoną bułkę oraz 2 jajka. Doprawić solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi papryczką chilli(my lubimy). Mięso smażyć na grillu elektrycznym do zarumienienia. W tym czasie można pokroić pomidory i cebulę na plasterki oraz umyć sałatę lodową. W rozgrzewającym się piekarniku umieścić na 2-3 minuty przekrojone bułki burgerowe
MarciochaKucharzy