mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:103/400)

Turecka pizza czyli Lahmacun 232

pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu .W dużej misce  umieścić  kmin i kolendrę, dodać  mieloną jagnięcinę oraz pozostałe składniki farszu : oliwę z oliwek, 1 łyżeczkę papryki słodkiej lub ostrej, 1 łyżkę pasty pomidorowej , 4 łyżki drobno posiekanych liści(...)sumak , ½ cebuli, bardzo drobno posiekanej, posiekany pomidor,  czosnek, chili posiekane, sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Wymieszać dokładnie za pomocą rąk . Powinniśmy uzyskać gładki farsz .Piekarnik nagrzać do 240 - 250 st C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy umieścić go na środkowej półce i nagrzewać co najmniej 40 minut zanim zaczniemy piec placki.Wyrośnięte ciasto podzielić

Stare Gary
Małe kalmary faszerowane fetą 207

Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z

Stare Gary
Pulpety w sosie pomidorowym 102

idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, są lubiane zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Można je również przygotować na dwa sposoby: smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym 5 z 1 głos Autor: Przepisy czytelników Danie: Mięsne Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Porcje 4 porcje Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie(...)Pulpeciki to świetny dodatek do ziemniaków, kaszy, ryżu czy też po amerykańsku – do makaronu spaghetti. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Na pulpety: 500 g mielonego mięsa 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka płaska soli 1/2 łyżeczki

ProstePesto.pl
PIKANTNE KALMARY I MŁODE ZIEMNIAKI PIECZONE 178

PIECZONE ZIEMNIACZKI /własny;/ dla 2 osób 250 g oprawionych kalmarów bez macek 1 duża papryczka chili (lub 2 mniejsze) 1 średnia czerwona cebula pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry  sól, pieprz do smaku olej roślinny / oliwa z oliwek do smażenia 350g młodych ziemniaków oliwa z oliwek suszony tymianek* sól, pieprz do smaku Najpierw zajmuję się ziemniakami(...)się tym zajął ;p ). Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby plastry ziemniaków nie nachodziły na siebie, skrapiam oliwą z oliwek, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Wstawiam do piekarnika na 20 minut i piekę w 180 stopniach do chwili, aż ziemniaczki się zezłocą. Kiedy ziemniaki się pieką, czas na kalmary. Jeśli są mrożone - mniej pracy czeka. Wystarczy je rozmrozić

W kuchni Karmel-itki
Zupa krem z cukinii i pora 75

niewielkiego zrumienienia w 180 stopniach. Obok cukinii w piekarniku kładziemy nieobrane ząbki czosnku. Dokładnie umytego pora kroimy w mniejsze kawałki i smażymy w garnku. Dodajemy do niego upieczone cukinie i wyciśnięte z łupin upieczone ząbki czosnku. Po jakichś 2 minutach zalewamy wszystko bulionem, doprawiamy według uznania solą i świeżo mielonym pieprzem, gotujemy 10 minut. Po tym czasie zupę studzimy

Kardamonovy
Razowe pity z kurczakiem i dipem z awokado 108

zrobi się poduszka).  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez ok. 12-15 minut.  Dip awokado: 1/2 awokado (może być też całe, nawet lepiej, ale miałam tylko pół) 4 łyżki jogurtu naturalnego  3 łyżki majonezu  1 ząbek czosnku  1 łyżeczka soku z cytryny szczypta mielonego kminu rzymskiego kilka płatków suszonego chili

bistro mama
Bezglutenowa Inka z korzennymi lodami na bazie dyni i quinoy z dodatkiem świeżej kurkumy i kumkwatów 179

kurkumy 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 łyżki miodu sok z jednej niedużej cytryny 4 kumkwaty kilka liofilizowanych wiśni 3 łyżeczki bezglutenowej Inki 300 ml gorącej wody Wykonanie: Obraną i pokrojoną w plastry dynię wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 15 minut (czas

Quinoa Raz!
Pasztet z mięsa rosołowego 170

przygotowania: Grzyby namaczamy całą noc w wodzie. Odcedzamy i mielimy wraz z mięsem rosołowym, cebulą i czosnkiem. Dodajemy suszoną żurawinę i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Wbijamy jajko i raz jeszcze wyrabiamy. Przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (powinno wyjść tak do 3/4 wysokości). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 1 godzinę, po czym

Kuchnia w czekoladzie
Modra kapusta z jablkami 193

oleju łyżka syropu klonowego po pół łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego pół łyżeczki kminu w całości spora szczypta cynamonu, soli i pieprzu 1 jabłko Kapustę kroimy niezbyt drobno. W miseczce mieszamy ocet, olej i przyprawy. \Kapustę wrzucamy do blaszki i dokładnie mieszamy z sosem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczmy 10 minut. Po tym czasie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z serem i z kruszonką 247

serem:  ser: Ser przeciskamy przez praskę lub mielimy dodajemy cukier i żółtko, mieszamy do połączenia składników. Każdy kawałek ciasta spłaszczamy na dłoni, na środku nakładamy porcję sera i zawijamy w kulkę.  Tak przygotowane bułeczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem z dodatkiem odrobiny mleka

Bon appetit mon amie
Sernik z żelką mango 271

dociskając do spodu. Wstawiamy do lodówki. Masa serowa Twaróg mielimy trzykrotnie. Dodajemy mascarpone, śmietankę, cukier, mąkę ziemniaczaną i pastę z wanilii. Miksujemy do połączenia się składników. Nie przerywając miksowania dodajemy stopniowo po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowany spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. W tej temperaturze pieczemy sernik

Wędrówki po kuchni
pasztet z czerwonej fasoli i pieczarek 188

której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru i wbijamy   jajka. Masę dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut

Miód i pieprz
Niby mały szwedzki torcik... 163

zaczną pachnieć. Podprażone studzimy, wrzucamy do miksera i mielimy. Uwaga- nie za długo, bo puszczą olej. Celem jest otrzymanie sypkich wiórków. Przygotowujemy dwie okrągłe blaszki (21 cm), można też upiec jedną warstwę ciasta, ale wtedy konfitura tak się fajnie nie schowa. Dno form wykładamy papierem do pieczenia i gotowe! Piekarnik nastawiamy na 175*C. Z białek ubijamy pianę (można dodać

les mirabelles
Kuchnie świata: fritatta z brokułami, serem feta i oliwkami 180

roztrzepujemy widelcem. Dodajemy płatki jaglane, mleko, świeżo mielony pieprz, suszony czosnek i mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony. Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako

My Chcemy Jeść
pasztet z czerwonej fasoli 152

której się gotowała), mieszamy a następnie mielimy  w maszynce do mięsa, lub blenderem. Zmieloną masę przyprawiamy solą, pieprzem, oraz lubczykiem i wbijamy   jajka. Całość dokładnie wyrabiamy, a następnie przekładamy do  foremek ( ja użyłem dwóch 8 na 21 cm) wysmarowanych oliwą i przesypanych tartą bułką. Foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 50 minut

Miód i pieprz