jabłkowy:1 kg kwaśnych jabłek4 łyżki cukru1/4 szklanki wody8 łyżeczek żelatyny1/3 szklanki wrzątkuSkładniki na bitą śmietanę:330 ml śmietanki kremówki 30%4 łyżeczki żelatyny1/5 szklanki wrzątkuDodatkowo:3 łyżki mielonych orzechów laskowych BackMitPrzepis na biszkopt:Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy do nich cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując(...)formy o średnicy 23 cm, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w nagrzanym do 170C piekarniku przez ok. 20 minut. Po upieczeniu biszkopt zrzucamy z wysokości ok. pół metra na blat i wkładamy go do wyłączonego piekarnika do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie obkrawamy brzegi biszkoptu i przekładamy go na paterę.Przepis na mus:Jabłka obieramy
Emcia Pichcipieczony z cytryną i rozmarynem, to jedno z tych dań, które smakują wspaniale, a wyglądają hmm...powiedzmy, że średnio ;). Jego przygotowanie zajmuje ok. 10 minut i mimo, że w piekarniku powinien spędzić ok. 1,5 godziny, to nie będzie nas zbytnio absorbował. Wystarczy zajrzeć do niego co 30 minut i polać sokami wypływającymi z mięsa. Właściwie obiad zrobi się(...)marchewka duszona Składniki na 4 duże porcje:1 kurczak (ok. 1,5 kg)1 łyżeczka rozmarynu1 cytryna ekologiczna (lub dokładnie wymyta i wyparzona, zwykła cytryna)2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżka oleju rzepakowegoodrobina pieprzu Marchewka:1/2 kg marchewki (ok. 6 średnich sztuk)2 łyżki masła sólcukiersok z cytryny Sposób przygotowania:Kurczaka dokładnie umyć
Obiad za dychęświeżo mielony pieprz sól W misce umieszczamy mąkę, oliwę, sól, żółtko oraz wodę. Ciasto zagniatamy, owijamy folią spożywczą i zostawiamy na ok 30 minut w temp pokojowej, po czym cienko rozwałkowujemy. Wierzch smarujemy crème fraîche (lub gęstą śmietaną) doprawionym solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pociętą w półksiężyce czerwoną cebulę. Pieczemy ok 8-10 minut w piekarniku nagrzanym
Szybko Tanio SmacznieMoskale to potrawa kuchni góralskiej, a przywędrowała tam wraz z jeńcami rosyjskimi w trakcie pierwszej wojny światowej, stąd właśnie jej nazwa. Można je upiec na blaszce w piekarniku lub na patelni, na oleju. Są smaczne, pożywne idealnie z kefirem lub kwaśną śmietaną(...)PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy. Mielimy w maszynce i przekładamy do dużej miski łącznie z jajkami, mąką, śmietaną. Wyrabiamy łyżką na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy łyżką małe placki i smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy posypane podpieczoną kiełbaską z kleksem gęstej śmietany
Kulinarne Fantazje Mariolipieczenia. Polać olejem, posypać solą, mielonym pieprzem, macierzanką/tymiankiem i ewentualnie czosnkiem niedźwiedziem. Dorzucić zgniecione ziarna jałowca. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. W połowie marynowania mięso przekręcić. Mięso ponownie przekręcić. Dorzucić do niego główkę czosnku przekrojoną w poprzek (nie obierać czosnku!). Mięso przykryć i wstawić do piekarnika, który należy włączyć na 200 stopni C. Piec
Weekendy w domu i ogrodziesera typu feta 1 liść laurowy mielony kminek słodka sproszkowana papryka szczypta chili sól pieprz oliwa natka pietruszki do posypania WYKONANIE: Dynię umyć, osuszyć, pokroić na ósemki i wydrążyć. Dwa kawałki odłożyć, pozostałe ułożyć w naczyniu do zapiekania wgłębieniami do góry, skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem, papryką i chili. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (160 z termo
Kuchenne zapiski EdytyDodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez
CookYourselfDodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna się lekko kleić do rąk. Ręce umyć i wilgotnymi formować kolety (lub tak jak ja formować je za pomocą foremki co ciastek :) - na foremkę o średnicy 8 cm wkładam 2 łyżki masy). Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (z termoobiegiem) przez
CookYourselfpatelni. Gdy będzie szklista dodajemy mielone mięso i smażymy, aż będzie złociste. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Kulinarne przygody Gatityposypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru. GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy
Menmagazineposypujemy ostrą papryczką. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, nachosy pieczemy przez około 8 minut do złotego koloru. GRECKI JOGURTOWY SOS TZATZIKI Fot. Menmagazine Składniki: 350 g jogurtu greckiego 2 ogórki gruntowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek pęczek świeżego koperku 3-4 listki mięty sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ogórki, myjemy, osuszamy
MenmagazinePRZYGOTOWANIE : Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy drobno pokrojoną paprykę czerwoną oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany koperek, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Z uzyskanej masy mięsnej formujemy niewielkie pulpeciki, które układamy na blaszce do pieczenia. Pulpeciki wstawiamy do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i pieczemy przez około 25 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki5 obranych cebul Papryka słodka mielona Cukier Dodatki: ziemniaki z wody, fasolka szparagowa, surówka z czerwonej kapusty. Przygotowanie: 1/ Umyte golonka nacieramy solą, pieprzem, miodem i estragonem. Mieszamy z posiekaną w piórka cebulą i odstawiamy na noc do lodówki pod przykryciem. 2/ Zamarynowane golonka oddzielamy od cebuli i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - dusimy golonka zanurzone
Kuchnia PROzdrowotnaprowansalskie, czosnek granulowany, pieprz świeżo mielony Przygotowanie: Opłukaną soczewicę ugotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Następnie zblenduj na gładką masę. Do soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj łyżką bądź dłonią. Formuj średniej wielkości kotlety (wychodzi 6 szt.) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku w 180*C przez
Zdrowie na języku :Pniej cebulę. Po chwili dodajemy mieloną łopatkę i ją spiekamy. Gdy będzie dobrze przypieczone dodajemy do niej wnętrze bakłażana. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i doprawiamy solą, papryką słodką, pieprzem cayenne i czosnkiem granulowanym. Bakłażany układamy w naczyniu żaroodpornym spryskanym oliwą. wypełniamy je przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Pieczemy z funkcją
Taste Therapyzagniatamy. Chłodzimy 30 min. Masa serowa: Ser mielimy dwukrotnie. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej, następnie zmielony ser oraz ser z wiaderka. Budynie rozrabiamy w mleku, dodajemy do masy serowej, dodajemy kaszę mannę i olejek cytrynowy, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na blaszkę, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy masę serową. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Pod koniec pieczenia
słodki bratekgęstej śmietany spora szczypta soli świeżo mielony pieprz Wszystkie składniki szybko połączyć razem. Zagnieść kulkę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 15 minut. Wysmarowane masłem foremki wyłożyć rozwałkowanym ciastem. Można też rozkruszyć je i wysypać na dno foremek, a następnie docisnąć i wyrównać powierzchnię palcami. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 do delikatnego
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżo mielony, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy do wysmarowania foli spożywczej. Przygotowanie: Podsuszone pomidorki: Pomidorki myjemy, kroimy na połowę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy na klika sek. papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć z nadmiaru soku. Posypujemy je cukrem pudrem, rozkruszonym lubczykiem i czosnkiem. Pomidorki podsuszamy w piekarniku, w temp
Moniki Smakołykijakie ma kto możliwości ( może być też piekarnik z termoobiegiem ) . Suszymy na wiór Taki proces trwa około kilku godzin ( nawet 10-12 ) . Drogo ? Wcale nie jeśli policzymy pieniążki , które przyjdzie nam wydać na leki , usuwające konsekwencje działania chemii zawartej w kupnych przyprawach ( wizyta lekarska , leki na wątrobę , nadciśnienie itp ) Po ususzeniu , warzywa mielimy np. w młynku do kawy na drobno
Ogrodnik w podróżycukru kokosowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 jajka 20 dkg kwaśnej śmietany 1/2 szkl. oleju 1 łyżka miodu 2-3 gruszki pokrojone w kostkę W jednej misce wymieszać suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie suche wymieszać z mokrymi i z pokrojonymi gruszkami. Piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20-25 minut.Wystudzić na kratce.Dowolnie udekorować
Moje domowe kucharzeniedynia makaronowa 250 g mięsa mielonego 1 cebula pół puszki pomidorów w przecierze ok 200g pół puszki groszku ok 5 łyżek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski oregano 150 g sera żółtego tłuszcz do smażenia Dynię umyć, odkroić 1/3 z jednej połowy tworząc głęboką miskę lub na dwie połowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st , piec pół godziny. Wyjąć
Gotowanie jest łatweczosnku , przeciśniętego przez praskę 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 2 łyżeczki świeżego oregano, posiekanego 1 łyżka vegety, można pominąć sól, pieprz czarny Przygotowanie : Z podanych składników zrobić marynatę i włożyć do niej pokrojone na porcje mięso ( ja włożyłam do rękawa ) - najlepiej na noc, pozostawić w chłodnym miejscu Dnia następnego piekłam w piekarniku przez około 80 min. w temp
Proste Potrawyjajko, aromat waniliowy, mąkę i mielone orzechy. Wszystko dokładnie zmiksować. Ciasto rozwałkować i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć papierem, przycisnąć kuleczkami do pieczenia (ryżem lub fasolą) i piec w 200 stopniach przez 8 minut, następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 mnut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ułożyć na nim pokrojonego
Codzienne Gotowaniechwili dodać mięso mielone i przyprawy. Podsmażyć. Po dwie łyżki wyłożyć na placek naleśnika i zawinąć. Naleśniki włożyć do naczynia żaroodpornego. Do soku pomidorowego wcisnąć ząbki czosnku i wsypać bazylię ( bazylii dać dość sporo). Wymieszać i gotowy sos wylać na naleśniki. Górę posypać startym serem żółtym. Włożyć do piekarnika do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni
W kuchni u Monikiposypać posiekanym koperkiem. Pulpety: 300g mięsa mielonego z indyka 1 ząbek czosnku ½ małej cebuli garść bułki tartej 1 jajko sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku. Przygotowanie: Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa z pozostałymi składnikami. Wyrobić mięso na jednolitą masę. Formować pulpety. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni
Fabryka pomysłówcukru ~czubata łyzeczka mielonego kardamonu (lub wiecej / mniej do smaku) Wiśnie wrzucamy do garnka, dodajemy połowę ilosci cukru i gotujemy ok. 1,5h. Następnie wyłaczamy dżem na ok. 1-2h. Po upływie tego czasu dodajemy pozostały cukier i gotujemy do zgęstnienia. Pod koniec gotowania doprawiamy kardamonem. W piekarniku wyparzamy słoiki (oraz nakrętki) i od razu napełniamy je gorącym
chili & sugarpietruszka, doprawić solą i pieprzem. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Piec przez 30 minut, po tym czasie przewrócić schab na druga stronę i podpiec jeszcze 10 minut. Ja na drugim poziomie jednocześnie z mięsem piekłam ziemniaczki. Pokroiłam je na kawałki, obtoczyłam w oliwie wymieszanej z solą, pieprzem, słodką papryką i mielonym czosnkiem. Pesto: Wszystkie składniki zmiksować. I nałożyć
Moja Galeria Smakubardzo chce mi się uruchamiać piekarnik. Żeby tego uniknąć, spód ciasta zrobiłem z pokruszonych herbatników, co i Wam polecam. Trwa to znacznie krócej niż wyrobienie i upieczenie kruchego spodu, no i zawsze wychodzi on prosty. Składniki (na standardowej wielkości tortownicę): 200 g maślanych herbatników 100 g klarowanego masła 1 kg mielonego twarogu (użyłem President w wiaderku) 1 szklanka cukru
W SMAKmuszkatołową i mielonym imbirem. Dodać jajka *, dobrze wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta, dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Stare Garyproszkiem do pieczenia oraz mieszamy z mielonymi migdałami. Do suchych składników dodajemy ubitą masę maślaną i ręką wyrabiamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po wyjęciu formujemy kulki, trochę mniejsze od orzecha włoskiego, układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
mojewypiekiinietylkośliwkowych (żółte i czerwone)świeży rozmarynsól morskaświeżo mielony pieprzRicottę wymieszać z jajkiem i doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym okręgu rozsmarować połowę masy serowej, zostawiając 3 cm brzeg. Pomidory pokroić na plastry i równomiernie rozłożyć na ricottcie, układając jedną lub dwie warstwy. Posolić, popieprzyć i posypać świeżym rozmarynem. Gallete wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec przez
Food Squarekoktajlowesałata roszponkasól, pieprz Przygotowanie:Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy ręką. Z mięsa formujemy burgery (lub kotlety, jak kto woli) i smażymy po kilka minut z każdej strony na patelni grillowej lub grillu. Pitę wkładamy na 3 minuty do tostera, nacięciem do góry. Można ją także podgrzać w piekarniku lub na grillu. Pieczywo pozostawiamy chwilę
Smakowity Blog Kulinarnyprzed pieczeniem. Ser w temperaturze pokojowej mielimy 3-krotnie przez maszynkę lub wygodniej – miksujemy za pomocą malaksera lub ręcznego blendera. Ser wkładamy do bardzo dużej miski i łączymy za pomocą miksera z żółtkami. Następnie powoli, cały czas miksując, dolewamy cienką strużką śmietanę oraz wsypujemy budynie. Miksujemy wszystko na jednolitą masę. Przygotowujemy piekarnik. Na samo dno piekarnika wkładamy największą, głęboką
Poezja smakupomarszczy i zbrązowieje. Wtedy wyłączamy piekarnik, a paprykę pozostawiamy w środku do wystygnięcia. Po wyjęciu obieramy ją ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w paski i układamy na talerzu naprzemiennie kolorami. Następnie warzywa posypujemy serem (ja użyłam sera feta, który znalazłam w lodówce). Skrapiamy oliwą, octem balsamicznym, świeżo mielonym pieprzem i solą. Smacznego
Taste Of My Dayłyżeczki miodu akacjowego, 100 g mielonego twarogu, otarta skórka z 1/4 cytryny, Wykonanie;Zagniatamy ciasto i schładzamy przez godzinę w lodówce.Z nektarynek usuwamy pestki i dzielimy na cząstki. Skrapiamy je sokiem z cytryny. Twaróg mieszamy z miodem. Jeżeli robisz tartę z całej porcji przygotuj formę o średnicy 22 cm. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto dzielimy
Anioły w kuchni