mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:121/400)

Pieczona dorada w pomarańczach 220

soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki koperku również włożyłem do wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni

Wyprawy kulinarne
Domowa vegeta 200

suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.  Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie mielę ich na pył, tylko zostawiam

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 193

doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny

sama złodycz
Kurczak pieczony na butelce 4195

łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można także namoczyć na noc butelkę od piwa w wodzie – wtedy etykieta sama odejdzie. Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC

Poezja smaku
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 299

cukru pudru,50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych),2 żółtka gotowane,2 żółtka surowe,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy. Siostra Anastazja nie podała ani czasu ani temperatury, więc ustawiłam piekarnik na 160 stopni i piekłam około

Miksturownik
Pasztet drobiowy z warzywami 506

tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez

Delicious Titbits
Suszone pomidory w oleju 189

małych poszukiwań, chociaż ostatnio zauważyłam w Tesco, na regałach ze zdrową żywnością, całkiem pokaźny zbiór suszonych przypraw ziołowych. Czego ja używam: czubrycy zielonej (zamiast soli), suszonego czosnku niedźwiedziego, świeżo mielonego pieprzu, przyprawy naturalnej pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim, bądź zamiennie pomidorowo-czosnkową z czarnuszką. Dodatkowo w tym roku do połowy słoików dorzuciłam świeży, zielony pieprz, który zamrożony czeka właśnie(...)szklanki oleju, 1,5 szklanki niegazowanej wody, dodaję łyżkę czubrycy zielonej i po czubatej łyżeczce pozostałych, wyżej wymienionych przypraw. Pieprz mielę na oko, ale zdecydowanie dodaję go najmniej (do partii gdzie dodałam świeży, zielony pieprz, zrezygnowałam w ogóle z mielonego pieprzu). Całość mieszam i podgrzewam do momentu aż zalewa będzie gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować. Tu często

gutfut
jabłka pod kruszonką czyli jałbkowe crumble 218

Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę  i wykroić gniazda nasienne.Pokroić jabłka w grube plastry i wrzucić  je do miski, wymieszać z  cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do  w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie(...)okruchy, a następnie wymieszać z cynamonem, cukrem i migdałami, które wcześniej należy dość drobno posiekać ręcznie.Posypać jabłka równomiernie kruszonką, docisnąć ręką i widelcem.Wstawić  na środkową półkę piekarnika i piec przez 35-40 minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.Po wyjęciu zostawić  na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać

Stare Gary
Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem 119

push({}); Składniki: 800 g mieszanego mięsa mielonego 1 czerstwa kajzerka 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka 7 jajek 2 łyżki ostrej musztardy olej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pieczeni zaczynamy od ugotowania na twardo sześciu jajek (jedno odkładamy), przestudzenia ich i obrania ich. Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy(...)wodzie.","text":"Kajzerk\u0119 moczymy w zimnej wodzie.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pieczen-rzymska-czyli-pieczen-z-jajkiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-62a047b187e4b","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Mi\u0119so mielone przek\u0142adamy do miski, wbijamy surowe jajko.","text":"Mi\u0119so mielone przek\u0142adamy do miski, wbijamy surowe jajko.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pieczen-rzymska-czyli-pieczen-z-jajkiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-62a047b187e4c","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Czosnek

ProstePesto.pl
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 317

oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa. Żeberka(...)łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego

karmelowy
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 186

łyżeczki kakao- ekstrakt waniliowy- ¼ szklanki wrzątku- szczypta soli (do białek)      Składniki na masę: - 500ml fresh double cream- 250g mascarpone- 1 łyżka cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody)- mielone, niesolone pistacje Dodatkowo:- 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do    babeczek) Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno(...)ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które upiekłam jednocześnie z biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z formy. Obracamy

mojewypiekiinietylko
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 276

znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-)Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie jej na świeżo też nie jest zbyt pracochłonne. Gotowanie(...) czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego)- 1 łyżeczka kurkumy- 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek)- ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek- chili z młynka (kilka obrotów)- mielona wędzona papryka (ok.1/3-1/2 łyżeczki)+ dodatkowo ziarna sezamu lub siemienia lnianego do posypaniaKaszę ugotować według tego przepisu lub użyć już ugotowaną (u mnie ostatnio prawie zawsze czeka w lodówce ugotowana

Smaczne Zdrowe
Fit burger wołowy 205

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 205

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 222

przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia