mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:128/400)

Fit burger wołowy 164

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 164

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 181

przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone jabłka pełne śmietankowych orzechów 150

zaczyna wydostawać się z piekarnika...;) Zatem jedyne co pozostaje, to razem z zaprzyjaźnionym dziadkiem do orzechów rozłupać kilka sztuk włoskich i wydrążyć jabłka. Wspaniały efekt gwarantowany! Pieczone jabłka nadziewane śmietankowymi orzechami 3 porcje Potrzebujesz: 3 średniej wielkości jabłka 40g orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka wody 3 szczypty mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Klopsiki wesołe żółwiki 162

Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte ale nie za suche. Z przyprawionego mięsa mielonego uformować dość duże klopsy.  Z końcówek parówek zrobić nóżki nacinając końcówki jak łapki oraz główki nacinając buźkę i wcisnąć w uformowany(...)klopsik. W główkę żółwika wcisnąć ziarenka pieprzu jako oczka. Ze środkowych części parówek zrobić ogonki.  Tak przygotowane żółwiki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.  Po tym czasie wyjąć blaszkę i ułożyć na żółwikach krateczkę z sera żółtego imitującą skorupkę żółwika . Pieczemy kolejne 20minut.  Najlepiej sprawdzić mięso

W garach u Gosi
Pieczone ziemniaczki POTATKI 118

łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe )     Przygotowanie   Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła. Marynata : wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki

R'n'G Kitchen
Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny 126

wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw na 30 minut do lodówki by się dobrze schłodziły. Po tym czasie mięso usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Bułki do hamburgerów podpiecz

Kuchnia bezglutenowa
Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na śniadanie we dwoje 165

mielony pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu. Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku

Menmagazine
Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na śniadanie we dwoje 179

mielony pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu. Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku

Menmagazine
Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami 136

kawałki, lub w paski. Mielone mięso mieszamy z quinoą i surowym jajem kurzym, przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy ją stopniowo do małej keksówki (lub innej formy), poszczególne warstwy przekładamy przepiórczymi jajkami i suszonymi pomidorami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Quinoa Raz!
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 156

czasie robimy masę migdałową. Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Po pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka pieczona (wersja II) 149

suszonego majeranku 1/4 łyżki mielonego pieprzu Mięso myjemy i osuszamy, a następnie związujemy sznurkiem lub umieszczamy w siatce masarskiej. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi szynkę. Następnie wkładamy ją do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Czary - gary w kuchni
Wielkanocny sernik na herbatnikowym spodzie 201

lodówki. 2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy. 3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką. 4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy

Kuchnia u Bietki
Pasztet z królikiem. 179

drobnej końcówce, maszynką do mielenia mięsa zmielić dwa razy wątróbkę, następnie 1 raz zmielić pozostałe składniki: mięso, jarzyny, bułki oraz czosnek. Do masy wbić 2 jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem - pasztet powinien być lekko słony i lekko pikantny. Foremki natłuścić smalcem. Włożyć w nie pasztet. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet zapiekać

Poezja Smaków - blog kulinarny
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ 141

pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i ugotowałam do miękkości, odcedziłam. Na maśle podsmażamy cebulę i pod koniec dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy do kapusty i przyprawiamy, nakładamy na krążki razem z kawałkiem pomidora i posypujemy pietruszką. Zlepiamy, smarujemy jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor

harrisa
Pierś z kurczaka z pomidorami. 18007

kurczaka tymianek ostra papryka mielona szczypta soli plasterek sera żółtego oliwa Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy

Moje-pitraszenie
Parówki zapiekane w masie jajecznej w kokilkach. 147

zioła włoskie grubo mielony pieprz sól WYKONANIE: kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką parmeńską. przygotowujemy masę jajeczną:jajka rozbić, dolać mleka, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać, parówki pokroić na kawałki, ser i szynkę na drobne paski, pomidorki na ćwiartki, wszystko wymieszać,  wlać do kokilek, posypać serem i szczypiorkiem,  włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika zapiekać

Kuchnia Beaty
Batoniki daktylowe 213

poście odchudzającym pisałam o tym , co jem na śniadanie. W pracy najczęściej granolę z jogurtem naturalnym, ale czasami zamiast granoli wychodzi coś innego :) Na przykład takie batoniki na bazie mielonych daktyli. To przede wszystkim one "trzymają" pozostałe składniki. Do tego jogurt, owoc i można iść do pracy :) Albo na zakupy... czapki nowe dzieciom kupić ;)  Składniki: 200 g suszonych(...)syropem lub miodem mielimy na gładką masę przy pomocy blendera.  Dodajemy resztę składników i miksujemy razem przez chwilę (przez to płatki i bakalie też się trochę zmielą).  Blaszkę o wymiarach ok. 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę  i wyrównujemy ją za pomocą łyżki (lub palcami). Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

bistro mama
Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką i pastą z bakłażana – Lubelski Kociołek X śliwki 199

grillowane jednak wersja z piekarnika smakuje równie wspaniale Przepis dołączam do Lubelskiego Kociołka Pod hasłem śliwki - mam nadzieje, że suszone też się wliczają Marta - Niebieska Pistacja Gosia- Jedz i smakuj Joanna - Sekrety małe i duże Karolina - Sto kolorów kuchni Edyta - Pasja smaku Julianna - Obiad gotowy! Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny 1 cebula 2 papryki

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka dyniowe 151

Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu możemy zrobić widelcem paski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Granola z dynią 178

momencie, gdy z piekarnika zaczął dobywać się niebiański zapach korzennych przypraw... Musicie tego spróbować! Dyniowa granola Składniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 75 g ziaren dyni 100 g orzechów włoskich 40 g złotego siemienia lnianego 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 50 ml oleju 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 171

farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki na ok. 40 sztuk kopytek. Składniki na 3-4 porcji. Jeżeli nie mamy puree z dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię

Kuchenne Wariacje
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 207

oleju następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Tarta z rumowym kremem dyniowym 161

imbiru - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 jajka - 150 ml kwaśnej śmietany 18% - 1 łyżeczka aromatu rumowego Przygotowanie rumowego kremu dyniowego: Mus mieszamy z cukrem i przyprawami oraz aromatem. Następnie miksujemy masę z dodawanymi po kolei jajkami.Potem, już za pomocą szpatułki, łączymy ją ze śmietaną. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez

Życie zamknięte w smaku
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą, mięsem i grzybami 180

kiełbasy i razem z mielonym mięsem podsmażamy na patelni do zrumienienia. Mięso również należy doprawić do smaku. Kapustę, mięso i pieczarki mieszamy. Ziemniaki ścieramy w maszynie lub ręcznie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym,  dodajemy czosnek niedźwiedzi. Łączymy ziemniaki z mieszanką kapusty, mięsa i pieczarek i wszystko mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pieczona karkówka z czosnkiem 204

łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach i włożyć w nie czosnek. Vegetę, granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

Trzeci talerz
Gołąbki z młodej kapusty 171

dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC

codojedzenia
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 201

pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych   dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.   Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 149

temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć :) Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników - płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować. Jak na ciasteczka kokosowe są nietypowe, bo wiórki mieli się dodatkowo w blenderze

FitKot
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 166

sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY: 600 g umytego rabarbaru 2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Rozpustne gotowanie
Kanapki z ciasta francuskiego 175

fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy ją na szynce. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni

dlaSmaQ
Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni. 285

płatków owsianych 10 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 i 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu 5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego dobrej jakości 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do wchłonięcia wody (może być cała noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę

Kuchnia po mojemu
Sernik królewski 342

Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 184

cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka    i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 308

Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie mięso wyłożyć do dwóch małych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około

Przepisy i porady kulinarne
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 152

mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy

Ostra na Słodko
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 196

rozgrzanym piekarniku na 180 C aż się zarumienią ok 10-20 minut.  Gotowe orzeszki możemy przechowywać w zamkniętych puszkach i przechowywać nawet o 3 miesięcy. mak pitny Wodę gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (temperatura ok 35 C) W tym czasie mak zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 15 min i odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych

Niezły Młynek
Chleb na zakwasie z mielonym lnem 214

dodanie ok. 3 łyżek mielonego lnuWszystko wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i ustawiam na najlepszy na świecie program - 1,5 godziny mieszania i wyrastania.Po tym czasie przekładam ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np. kaszką manną).Chlebek musi sobie rosnąć przez około 6 godzin, im cieplej tym krócej. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni, i wkładam

Z butelką mleczka w tle
Brazylijskie bułeczki 151

cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i pokryć masą. Zrolować i pokroić na 12 części. Zawijasy z ciasta układać na blaszce i smarować rozbełtanym jajkiem. Zostawić by jeszcze wyrosły. Piec przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Moje domowe kucharzenie
Kebab z mięsa mielonego 211

mięsa mielonego   Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego ½ czerwonej cebuli 1 duży pomidor 1/3 kapusty pekińskiej ½ zielonej części cebulki dymki 4 chlebki pita Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do kebaba 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worhestershire szczypta mielona kolendra (można rozgnieść ziarna lub dodaćposiekana świeżą) szczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku szczypta kminu rzymskiego szczypta mielonego(...)kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę. Kapustę pekińską szatkujemy, pomidora kroimy w grubsze plastry, dumkę siekamy. Zamarynowane mięso formujemy w płaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Mania Gotowania
Łosoś zapiekany ze szpinakiem 135

małe jajkasól prowansalska Kamisczosnek granulowanyewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowyŚmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą i fasolą w sosie śmietanowo pomidorowym 203

Makaron surowy z kiełbasą zmieszałam, całość sosem zalałam, fasoli czerwonej dołożyłam i do piekarnika włożyłam. 50 min czekałam i już się oblizywałam, bo pachniała z daleka wyśmienicie, a posypana startym serem smakowała znakomicie. W rurkach makaronu sos się schował i dzięki temu soczystość swą zachował. Zapiekanka ta jest smaczna i kremowa, prosta i niedroga.  Składniki: 200 g makaronu gigaton(...)kiełbasy krótkiej Nove – produkt wsparła Natura, 1 puszka fasoli czerwonej, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 duża biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego, ¼ łyżeczki cukru, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka suszonej bazylii, 150 ml śmietany 18%, 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, ponadto: ser żółty, pietruszka zielona. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanej

Moniki Smakołyki
Meksykańska zapiekanka z mięsem i ziemniakami 536

Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie jak ma to to wyglądać i jak smakować, ale przepis, oprócz spraw oczywistych, był dla mnie(...)zapiekanki farmerskiej, ale w klimacie meksykańskim. Nam smakowało! Zapraszam na przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam

Ratunku obiad
Pieczone ziemniaczki – pyszny dodatek do obiadu 59

znajdziecie oczywiście na moim blogu. Wystarczy wpisać hasło „nuggetsy”. Pojawią się wam różne przepisy na ten popularny przysmak, od klasycznych smażonych, aż po  zdrowszą wersję z piekarnika. P.s. Chodzicie czasem do tej popularnej sieciówki, gdzie podawane są pyszne nuggetsy? Nam się zdarza, choć rzadko. Raczej przy okazji różnych wyjazdów. Znacie aktualne ceny? Zainteresowanych odsyłam na stronę(...)czerwonej papryki około 1/3 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu szczypta majeranku 1 łyżeczka soli (można dać ciut więcej lub dosolić ziemniaki wg gustu przed podaniem) Przygotowanie: Przygotowujemy szybką „marynatę” do ziemniaków. Do małej miseczki wlewamy olej lub delikatną oliwę z oliwek. Dodajemy wybrane przyprawy, tu: granulowany czosnek, słodką czerwoną paprykę, czarny mielony pieprz, majeranek i sól. Wszystko

Słodkie okruszki
Hachis Parmentier czyli... Zapiekanka Pasterska 325

spaghetti bolognese, zasmakuje również w tym daniu :) Uwaga! Duża porcja!  Z przepisu wychodzi około 8 porcji dania, także najeść się można porządnie ;) Składniki: Warstwa mięsna:   500g mięsa mielonego papryka czerwona jedna większa lub dwie mniejsze cebule jeden duży ząbek czosnku 2 pomidory 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, oregano łyżka mąki jajko olej do smażenia Warstwa puree(...)warstwę mięsa, a na wierzch warstwę ziemniaków. Wyrównujemy, a dla fajnego efektu wierzch puree, możemy udekorować esami-floresami wykonanymi za pomocą widelca :) Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut.  Ostatnie minuty można podpiec na funkcji grilla lub termoobiegu, wtedy wierzch ładnie się przyrumieni i będzie chrupiący. Życzę smacznego!:)) Zainspirował mnie przepis Pascala z Kuchni

Czerwona Porzeczka
Serniczek z likierem Baileys 189

masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g) 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek 3 jajka 5 łyżek likieru Baileys Przygotowanie: kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej foremki podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut

Luźna Kuchnia
Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami / Pear and date gingerbread cake 197

pieczenia 2 łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki przyprawy do pierników 2 jajka Składniki na syrop: 85 g brązowego cukru 150 ml brandy Przygotowanie: W małym rondelku umieść daktyle, mleko, masło, konfiturę pomarańczową i brązowy cukier. Podgrzewaj na średnim ogniu aż masło i cukier się rozpuszczą, po czym odstaw na 1 godzinę do ostygnięcia. Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Kalafior faszerowany mięsem 206

dodajemy do mięsa mielonego. Kolejno (kolejność dowolna) dodajemy jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i paprykę. Masę dokładnie wyrabiamy. Kalafior kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Delikatnie rozchylamy różyczki i wypełniamy masą mięsną. Następnie masą pokrywamy cały kalafior. Na wierzchu układamy plastry szynki szwarcwaldzkiej. Przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC

mojewypiekiinietylko
CHLEB BEZGLUTENOWY JASNY 604

oleju - 1 kopiasta łyżeczka mielonego siemienia lnianego - 1 małe jajko - łyżeczka soli - pół łyżeczki cukru WSZYSTKIE SKŁADNIKI oprócz oleju wymieszaj w misce, ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kiedy wszystkie składniki połączą się dodaj olej i ponownie wymieszaj. CIASTO CHLEBOWE PRZEŁÓŻ do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni

Kuchnia bezglutenowa Loli
Kukurydziane muffinki bezglutenowe. 145

może coś w rodzaju indukcji myśli? Tak, czy owak, przestraszyłem się trochę kiedy zobaczyłem roboczą wersję bezglutenowych muffinek Marzeny ;) Czy one są takie same?! Jednak nie - moje również zawierają mielone migdały, ale głównym składnikiem jest w nich polenta, czyli kukurydziana kaszka. Uff ;) Robiłem kilka razy ciastka z mąki kukurydzianej i efekt nie zawsze był dobry. Tym razem postanowiłem(...)kaszki kukurydzianej 30 g mielonych migdałów 2 jajka skórka starta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny 1 szczypta lawendy cukier puder i lawenda do dekoracji Wykonanie: Umieścić masło i cukier w misce i ubić na gładką kremową masę. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Nałożyć do natłuszczonej dobrze (masłem) formy muffinkowej. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury

zadanie-gotowanie
Rolada Schabowa 131

plasterki bądź ścieramy na tarce i przesmażamy razem z cebulka i sola oraz pieprzem na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety. 4. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielona, a na nie ścieramy ser, a na to wszystko  wykładamy przesmażone pieczarki i znów możemy zetrzeć trochę sera. Teraz zaczynamy zawijać całość(...)roladę. Następnie obwiązujemy nicią i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na dno naczynia nalewamy około 200-300 ml wody i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190-200 stopni. Pieczemy około 2-2,5 h. Pod koniec rozchylając folię aby dać możliwość przypieczeniu się mięska. Źródło Tutaj

Gotowanie...to proste !
Tarta bolońska 156

Dodajemy mięso mielone, przeciśnięte ząbki czosnku, doprawiamy i smażymy na wolnym ogniu.  Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze.  Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu.  Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez

Gotowanie i blogowanie
Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej 146

stron świeżo mielonym pieprzem i solą. Mięso wkładać do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, każdy plaster posmarować z obu stron marynatą i ułożyć na nim po łyżce zeszklonej cebuli. Tak przyprawione mięso przykryć i odstawić na co najmniej 2 godziny, aby mięso przeszło marynatą. Piec pod przykryciem w nagrzanym do 190 stopni C piekarniku 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę

Kuchcik gotuje
Babka cytrynowa, bardzo puszysta i pyszna. 176

pieczenia, proszek z mielonych migdałów do masy jajecznej i dokładnie wszystko wymieszać na gładką masę. Pod koniec powoli wkać sok z cytryn i dodać skórkę startą z dwóch cytryn. Formę prostokątną do pieczenia babki wysmarować masłem i obsypać kaszką manną lub wyłożyć papierem do pieczenia. Blaszka rozmiar 15 cm x 24 cm Nagrzać piekarnik do 180 C i piec

Kuchnia Pokoleń
Pasztet z kaczki z konfiturą z orzechów włoskich 108

wątróbki drobiowej, 4 jajka, 1 bułka typu kajzerka, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól, 10 orzechów z konfitury , 50 ml porto, 100 ml tłuszczu (najlepiej z kaczki), Bułkę namoczyć w tłuszczu. Wątróbkę podsmażyć na różowo w środku. Zemleć mięso razem z wątróbką, i bułką dodając cały tłuszcz. Mięso mielimy trzykrotnie. Orzechy pokroić na 8 – 10 części. Do masy mięsnej dodać(...)solą, gałkę muszkatołową i imbirem. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut. * Do pasztetu używam mięsa z nóg, szyi, skrzydełek. Wkładam mięso do garnka, dodaję włoszczyznę, listek laurowy, 4 goździki, zalewam niewielką ilością

królestwo garów
austriackie rogaliki bożonarodzeniowe 147

sięga. Składniki: 100 g mielonych płatków migdałowych 250 g mąki 200 g masła 75 g cukru 1 jajko 3 opakowania cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Miękkie masło utrzeć z cukrem i jajem na puch. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Palce zanurzać w mące i formować rogaliki. Układać na blaszce z piekarnika i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone skrzydełka - najprostsze 182

papryki ostrej 3 łyżki mielonej papryki słodkiej 2 łyżki curry 3 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku sól olej Sposób wykonania: Umyte skrzydełka nacieramy przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem, Polewamy niewielką ilością oleju i odstawiamy na około 1,5 godziny aby mięso przeszło smakiem przypraw. Skrzydełka układamy na dużą blachę i polewamy powstałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego piekarnika

Qchnia po prostu
Pieczone buraki 132

burakow mieli pozostali uczestnicy zabawy:  Panna Malwinna ,  Lejdi ,  Mirabelka ,  Mopsik ,  Bartoldzik ,  Aleksandra . Skladniki: 0.5kg surowych burakow 2 czerwone cebule kilka zabkow czosnku 2 lyzki oliwy 2 lyzki octu balsamicznego 2 lyzki miodu szczypta nasion kminku szczypta tymianku sol, pieprz odrobina fety (opcjonalnie, do przybrania) szczypta koperku (opcjonalnie, do przybrania) Przygotowanie: Piekarnik nagrzac

Codzienne Gotowanie
Tajine z wołowiny 134

naczyniu do casserole w piekarniku lub w rondlu o grubym dnie na palniku ostawionym na małą moc, wtedy należny sos od czasu do czasu zamieszać. Polecam! Składniki : 500g wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 3-4 marchewki 250-300ml bulionu wołowego puszka krojonych pomidorów (400g) garść suszonych śliwek garść płatków migdałów 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonego

Codzienne Gotowanie
Pierś kaczki z pikantnym sosem malinowym 195

kawałki oprószamy obficie świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Po tym czasie na zimnej, suchej patelni układamy mięso skórą do dołu. Zwiększając temperaturę delikatnie wytapiamy tłuszcz i podsmażamy mięso. Z każdej strony powinno trwać to około 10 minut. Tłuszcz zlewamy, mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika na jeszcze około

Kuchenna Kontrrewolucya
Pasztet z jelenia 190

laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu sól Do przyprawienia masy: 5 jajek 2 łyżki gałki muszkatołowej 2 łyżki rozmarynu łyżka zmielonego jałowca 4 łyżki majeranku łyżeczka mielonego pieprzu Przygotowanie   Mięso z jelenia ,boczek ,słoninę i łopatkę kroimy w większą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Warzywa obieramy ,zalewamy zimną wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie(...)warzywami wyławiamy i mielimy na najmniejszych oczkach. Do zmielonego mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy

R'n'G Kitchen
Kapuściany kociołek 141

pieprz ziołowy do smaku mielona papryka do smaku 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki oleju Wykonanie: Kociołek posmarować olejem i wkładać porcjami: wędlinę, pokrojone ziemniaki i cebulę z przyprawami. Przykryć pokrojoną kapustą, papryką , zalać szklanką wody jeszcze raz przyprawić do smaku. Dusić na wolnym ogniu około 1 godziny lub upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Ciasteczka owsiane z bananem ala batoniki musli 149

szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę (ja użyłam młynka do kawy) do bananów dodajemy płatki owsiane (razem z tymi zmielonymi), cynamon, rodzynki, pokrojone drobno orzechy, posiekaną czekoladę oraz w razie potrzeby po spróbowaniu dosładzamy miodem/ksylitolem/syropem z agawy wszystko mieszamy przy pomocy łyżki formujemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia okrągłe ciasteczka ;) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni, pieczemy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pizza bolońska na spodzie z bakłażana 124

następnie mięso mielone. Podsmażać całość ok 10-15 minut, dodać pomidory, i przyprawić solą pieprzem, papryczką chili i przyprawą włoską. Ja dodatkowo dodałam suszone oregano (otrzymane od Basi i Gianiego z włoskich wakacji).  Opłukane bakłażany położyć na blasze tak by pokryły całą jej powierzchnie, posmarować oliwą.  Wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika

MarciochaKucharzy
Cukiniowy tort z sosem bakaliowym ! 149

ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 591

mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki na minimum dobę. Kiedy mięso jest już zamarynowane, obsmażam je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia

Kuchnia z widokiem na ogród
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 154

nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone  pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)płatki migdałowearomat pomarańczowy 1 1/2 szklanki1/4 szklankikilka kropli  lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez(...)wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać popping z amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia

głodny alergik
Makowe z kremem "biała dama" 185

gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury

Salonik smaków
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 174

imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią        Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka  koncentratu pomidorowego(...)sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki bułki tartej  miękkie masło około 80 g parmezanu garść rukoli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra/dół). Formę do tarty lub tortownicę o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem. Płaty ciasta francuskiego kładziemy jeden na drugim, i dociskamy

Mania Gotowania
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 169

mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone(...)migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut.  Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja

Ze smakiem i z pasją
Domowe burgery 186

pewno nie zawierają w sobie całej tablicy Mendelejewa ;) Ja ostatnio przygotowałam takie hamburgery, ponieważ zostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć.Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku

Ze smakiem i z pasją

Proponowane wyszukiwania