mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:136/400)

Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem 102

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C. Pieczemy przez około 20 minut w trybie góra-dół. [caption id="attachment_9429" align="aligncenter" width="901"] Sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem[/caption]   Zobacz inne przepisy z wykorzystaniem ciasta francuskiego: Pizza Na Cieście Francuskim Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami Zupa Cebulowa Pod Ciastem Francuskim Mięso Mielone Z Warzywami

e-PrzepisyKulinarne
Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami bez mąki 152

końcu dodajemy mielone migdały. W drugiej misce pozostałe trzy białka ubijamy na sztywno. Dodajemy 1/3 część białek do masy czekoladowej i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką (nie mikserem!), dodajemy kolejne 1/3 białek, a po wymieszaniu robimy to samo z ostatnią częścią. Wlewamy masę do tortownicy. Na wierzchu układamy połówki gruszek i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Poezja smaku
Żółwie z mielonego mięsa babci Basi 278

Kotlety mielone babci Basi ” i formujemy 3 kulki. Parówki przecinamy wzdłuż na pół , i dzielimy na kawałki taką ilość , aby starczyła na nóżki i główki. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Formujemy żółwie, główki nacinamy w miejscu oka i wkładamy ziarenka pieprzu. Plastry serka tniemy na paski i przeplatamy na grzbiecie żółwia. Pieczemy w piekarniku w temperaturze

Pysznosci Babci Basi
ziemniaki z kurkami z piekarnika na syty obiad... 201

dodać pieprz mielony, wymieszać ziemniaki ugotowane w mundurkach obrać, pokroić w talarki nie za cienkie do naczynia żaroodpornego, posypać kucharkiem, natką pietruszki i delikatnie wymieszać kurki z patelni rozłożyć na ziemniakch, łyżką wyrównać wierzch użyłam ser żółty królewski, ser zetrzeć na tarce do sera, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% ser ze śmietaną rozsmarować na kurkach, piekarnik elektryczny, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Nóżki kurczaka w musztardzie i boczku 224

sól, świeżo mielony pieprz szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przygotowania najlepiej zacząć z samego rana. W misce mieszamy oliwę, musztardę, czosnek, ostrą paprykę, listki szałwii i jedną gałązkę rozmarynu. Doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy kurczaka, dokładnie obtaczamy, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin do zamarynowania. 2. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
ZAPIEKANKA WIEJSKA -COTTAGE PIE 143

mięso mielone, pomidory z puszki, groszek z marchewką kostkę rosołową i przyprawy. Prużymy na małym ogniu często mieszając aż płyny znacznie odparują. Mąkę mieszamy w odrobinie wody, wlewamy do mięsa i energicznie mieszamy aż sos zrobi się gęsty. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wylewamy masą mięsną a na wierzch rozkładamy puree z ziemniaków.  Zapiekamy w piekarniku nagrzanym

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada z serowym kremem i mango 207

mielonego    wanilia pistacje Wykonanie: odzielić żółtka od białek i ubić z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitolu/cukru   z cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać żółka. Dodać mączkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao wymieszane i przesiane z mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczek faszerowany 236

cebulkę do mielonego mięsa, dodajemy jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz, kaszkę i sporo majeranku (min. 2 łyżki), dokładnie wyrabiamy. Nakładamy farsz na boczek. Zwijamy jak roladę zaczynając od grubszego końca boczku. Dratwą związujemy pieczeń nadając jej formę rolady. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Tak duży boczek zajął całą szerokość blachy w piekarniku. Naciętą skórę nacieramy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makowiec na kruchym spodzie 1371

był mielony, zmielić 3 razy. Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części wg proporcji – 1/3 i 2/3. Mniejszą część włożyć do zamrażalnika, a większy kawałek rozwałkować i wylepić nim blaszkę (razem z bokami, do 2/3 wysokości boków) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuć widelcem i podpiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni

Trzeci talerz
Gryczane pierogi nadziane grzybami i ricottą 150

świeżo mielonym pieprzem. Ciasto formujemy w wałek, po kawałku urywamy i cienko rozwałkowujemy. Za pomocą miseczki wykrajmy okręgi. Farsz nakładamy za pomocą łyżki i sklejamy pieroga, brzegi dociskamy. Można użyć widelca deserowego. Pierogi nie muszą być równe i symetryczne. Gotowe pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch można posmarować białkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

My Chcemy Jeść
Lukrowany Serniczek 211

mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka cukru 3 jajka 1 op budyniu śmietankowego lukier: 0, 5 kubka cukru pudru 4 łyżeczki wody Przygotowanie: ciasteczka blendujemy, dolewamy roztopione masło mieszamy, tak aby masa miała konsystencje mokrego piasku foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wysypujemy ciasteczkowy spód piekarnik ustawiamy na termo obieg

Luźna Kuchnia
Drobiowa rolada z kurkami 141

świeżo mielonym pieprzem. Folię aluminiową rozłożyć na stole, na niej rozłożyć płaty mięsa tak aby zachodziły lekko na siebie i tworzyły prostokąt. Na filetach ułożyć plastry sera żółtego, rozłożyć farsz (kilka całych kurek można zostawić do dekoracji), posypać natką. Pomagając sobie folią, zwinąć roladkę.na wierzchu położyć rozmaryn. roladę zawiniętą w folię wstawić do piekarnika nagrzanego

Smakołyki Asi
Rogale Marcińskie 151

spędziłam większość życia mieszkając w tym województwie nigdy nie miałam przyjemności ich skosztować, lub tego nie pamiętam. Ich nadzienie jest nieco skromniejsze od rogali Marcińskich bowiem zawiera jedynie mielone migdały, nie mniej jednak muszą smakować obłędnie. Wszystkie z powyższych przepisów postaram się umieścić na blogu, zacznę jednak od tych najpopularniejszych, które jako pierwsze skradły moje podniebienie. Składniki(...)orzechy zalewam wrzątkiem i ostawiam  na 30 minut. Następnie odcedzam z wody i mielę w malakserze na dużych obrotach prawie przez 10 minut, aż uzyskam jednolitą masę. Marcepan miksuję z cukrem a następnie łączę z kandyzowaną skórą pomarańczy oraz mielonym makiem i bakaliami. Ciasto wałkuję na prostokąt i kroję na 12 trójkątów. Na każdym z nich smaruję farsz

Mango Papaja
Amaretti - migdałowe ciasteczka (bez glutenu) 201

mielonych migdałów 220 g drobnego cukru 75 g białek 20 ml likieru Amaretto 1 średnia cytryna drobny cukier do obtoczenia  Cytrynę dokładnie wyszorować szczoteczką. Zetrzeć skórkę z połowy cytryny. Migdały wsypać do miski, dodać cukier, startą skórkę z cytryny, wlać likier i wymieszać. Białka lekko roztrzepać trzepaczką. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury

maniapieczenia
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 235

papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża szczypta imbiru Szczypta cynamonu Łyżka sosu sojowego Olej Dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy  Przygotowanie Cebulę kroję w piórka i podsmażam na łyżce oleju. Gdy zarumieni się, dodaję obraną włoszczyznę, sos sojowy i zalewam wodą (ok 1,5 litra). Gotuję bulion aż warzywa zmiękną. Nastawiam piekarnik bez termoobiegu

VegUlka
cukinie z farszem z królika 189

mięsa mielonego z królika 1 jajko sól pieprz czosnek na sos: szklanka kurek mały kubeczek kwaśnej śmietany gęstej 1 łyżka masła sól pieprz szczypiorek Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso podsmażyć, przyprawić, wrzucić starty czosnek, dodać ryż i razem podsmażyć. Cukinie podzielić na połowy, wydrążyć gniazda nasienne, oprószyć solą i nadziać farszem. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Quiche z dynią, kozim serem i grzybami 163

sól, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 20 g tartego sera grana padano szczypiorek do posypania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto i wygniatamy nim dokładnie foremkę o średnicy 27 cm . Wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i również odkładamy na godzinę. 2. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Gołąbki z kaszą i mięsem 208

mięsa mielonego 1 duża cebula sól pieprz 1 łyżka oleju główka kapusty włoskiej, ugotowana w całości Zalewa do pieczenia: 500 ml wody 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: koncentrat pomidorowy 1 łyżka mąki Przygotowanie: Kaszę gotujemy około  minut, tak żeby była al dente, "dojdzie" w piekarniku. Cebulę drobno kroimy

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka brytyjska 240

sól, świeżo mielony pieprz do smaku oliwa z oliwek 3 duże jajka 3 duże kromki bagietki Składniki na dressing: 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżeczki octu winnego 3 łyżeczki musztardy Dijon CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Serdelki, pomidorki i pieczarki przepoławiamy. Fasolę odcedzamy i płuczemy pod bieżącą wodą. Odstawiamy na bok. Piekarnik rozgrzewamy

My Culinary Art
Burgery dla niejadka :) 126

mięsa mielonego Kilka plasterków żółtego sera Mała cebula jajko sałata Ogórek Pomidor Ketchup Sól i pieprz Bułeczki z sezamem Wykonanie: Cebulkę drobno posiekać , podsmażyć, dodać do mięsa, dodać jajko i doprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłe kotleciki, spłaszczyć je dłonią i smażyć na posmarowanej oliwą patelni. Bułeczki przekroić na pół i podpiec chwilkę w piekarniku, żeby były lekko cieplę

The Sweet Damsel
Pyszna szarlotka z budyniem 22450

łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść, podzielić na 2 równe części i odłożyć na ok 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć jedną część, rozwałkować i ułożyć na posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą blaszce (ja użyłam dużej blachy ) . Nakłuć Ciasto widelcem i podpiec w rozgrzanym do 180*C  piekarniku przez

The Sweet Damsel
Curry z dyni 198

szczypta mielonej ostrej papryki ( dla wersji łagodnej) 1/2 łyżeczki ziaren kolendry ( utartej w moździerzu )  2 łyżeczki brązowego cukru 1 duży jogurt naturalny  Powinno się jeszcze dodać ostrą papryczkę chilli , niestety nie mogłam jej użyć :( Warzywa umyć i oczyścić z nasion. Dynię obrać ze skóry, pokroić na grube kawałki w włożyć do nagrzanego na 180* piekarnika na około

Jemy Pijemy
Pieczony sernik truskawkowy 290

mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g kwaśnej śmietany (12%) 4 duże jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 700 g truskawek 2 łyżeczki ekstraktu miętowego Galaretka truskawkowa: 350 g truskawek + 8 szt. do dekoracji 3 łyżki cukru 2 torebki herbatki miętowej 1 szklanka wody 2,5 łyżeczki agaru Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury

Domowa Cookierenka Agi
Klops z indyka z nadzieniem 165

Pomysł nie tylko na niedzielny obiad, ale również może stanowić idealny lunch do pracy ;) Prosty i szybki w wykonaniu a smaczny i zdrowy ! :)  Składniki: -> 1kg mielonego mięsa z udźca indyka -> Garść roszponki/rukoli -> 1 paprykę czerwoną -> Sól, pieprz, chilli, -> Natkę pietruszki -> 1 łyżkę musztardy francuskiej  -> 1/3 opakowania sera feta Wykonanie(...)Mięso dokładnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz chilli. Siekamy natkę pietruszki. Dodajemy do mięsa i wszystko ze sobą łączymy. Nie potrzebujemy jajka gdyż ten rodzaj mięsa jest wystarczająco „kleisty”. Nagrzewamy piekarnik na 200C. Formę [ najlepiej keksówkę] wykładamy papierem do pieczenia. Mięso rozpłaszczamy na desce wielkości takiej jak forma do pieczenia.   Środek wykładamy pokrojoną papryką i na to roszponka/rukolą. Zwijamy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Babka migdałowa z czekoladową wiórą :) 154

pieczenia, mąkę, mielone migdały i pokrojoną na drobne kosteczki czekoladę. Gotową masę ciastową przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą foremki. Ja piekłam w dwóch blaszkach 30cm długich x 10cm szerokich x 6 cm wysokich. Wyszły idealne. Babki pieczemy w temperaturze 180°C około 45 minut. Po czym zostawiamy na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyciągamy

Smakowy Raj
Rolada z ciasta francuskiego "nadziana" serem żółtym, wędliną i cebulą 215

otarta bazylia mielona słodka papryka Ser żółty pokroić w paski Cebulę obrać i pokroić w plasterki Rozwinąć ciasto i ułożyć najpierw wędlinę... ... potem paski żółtego sera... ... rozłożyć cebulę i przyprawić Następnie zawinąć trochę krótsze brzegi... ... zwinąć całość w rulon... ... i posmarować roztrzepanym jajkiem Przełożyć ciasto wraz z papierem, w które było owinięte, do formy  Nagrzać piekarnik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ziemniaczki boczkiem otulone na szpinaku 149

papryka słodka mielona szpinak 500 g 2 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieramy i obgotowujemy około 15 minut w lekko solonej wodzie. Następnie na każdym ziemniaczku układamy po kawałeczku masła, oprószamy przyprawą bądź ziołami i owijamy boczkiem. Układamy w naczyniu do zapiekanek (lekko je wcześniej przetarłam masłem) oprószamy papryką i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sernik wiedeński 168

Składniki:1kg mielonego twarogu5 jaj100g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 szklanka białego cukru1 łyżka ekstraktu śmietankowego50g rodzynekpolewa100g czekolady mlecznej50g masłaSposób przygotowania:Składniki wyjmujemy wcześniej, żeby były w temperaturze pokojowej.Ucieramy masło z cukrem. Dalej mieszając dodajemy jajka, następnie twaróg, mąki, ekstrakt waniliowy i na końcu rodzynki.Okrągłą formę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać masę. Piekarnik rozgrzać

W kuchni wieczorem
Zupa-krem z pieczonej papryki 201

sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika i piec przez

Pasja Smaku
Zupa dyniowa z puree z jarmużu / Pumpkin and kale puree soup 224

łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu chilli cayenne Składniki na puree z jarmużu: 8 dużych liści jarmużu, bez stwardniałych łodyżek 1/4 cebuli, pokrojonej w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 szklanka mleka kokosowego sól do smaku uprażone i posiekane orzechy włoskie do podania 1-2 szczypty wędzonej papryki do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw

karmelowy
Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) 389

cukru, szczypta soli, 200 g masła, 2 żółtka, 5 łyżek cukru waniliowego, cukier puder do posypania Jeśli mamy migdały i orzechy mielone to mamy spore ułatwienie. Jeśli nie to migdały i orzechy mielimy. Do mąki dodajemy mielone migdały i orzechy, cukier, sól, zimne masło pokrojone w płatki, żółtka i zagniatamy kruche ciasto. (Ja zagniatałam hakiem robota(...)wstawiamy na 2 godz. do lodówki Ciasto wyjmujemy partiami, robimy wałeczki o grubości ołówka, odcinamy 5 cm kawałki i formujemy malutkie rogaliki z cieńszymi końcówkami.Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 10-12 minut w 160 stopniach z termoobiegiem, gorace rogaliki obtaczamy w cukrze pudrze zmiesznym z cukrem waniliowym. * fot. Ewa Waszkiewicz The post Rogaliki waniliowe (wiedeńskie rogaliki waniliowe) appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
40.Słona, chrupiąca czterdziestka: czyli drożdżowo - maślane paluchy z dipem serowym! 223

mielona grubo zmielony czarny pieprz   Przygotowanie:  Do plastikowej miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy rozkruszone drożdże, dodajemy szczyptę soli i cukru oraz 2 łyżki mąki - wszystko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką do rozpuszczenia składników ( grudki mąki mogą być widoczne). Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15 minut (aby drożdże zaczęły 'działać')  Piekarnik

Symfonia Smaków
Akademia CookUp - Wieprzowina 239

sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia szynki i gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy przygotować jedną dużą pieczeń czy mniejsze kawałki! Decydujemy się na jedną dużą. Łukasz opowiada nam jak ważne jest dobre zawinięcie mięsa w odpowiedni(...)żeberek BBQ - były główne wytyczne, ale generalnie każdy mógł iść na końcu w swoim kierunku - i to było widać na blaszce, bo żeberka znacznie się od siebie różniły - jedni mieli ostrzejsze, inni łagodniejsze marynaty, jedni przykrywali całe żeberka marynatą inni piekli już bez niej! Co kto woli. W przypadku stir-fry jak zawsze więcej przygotowania niż gotowania - lubimy robić stir

Plate of Joy
Tarta Wielkanocna a la Pascha 166

desce podsypanej mąką, na grubość 7-8 mm. Foremki wykładamy ciastem (musi przylegać do ścianek). Foremki z ciastem wkładamy do lodówki na 10-15 minut. Następnie umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (z termoobiegiem) lub 190 stopni C (bez termoobiegu) i pieczemy przez 12-15 minut (jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży(...)suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)  50 g pistacji, obranych i posiekanych  25 ml rumu  Przygotowanie: Twaróg mielimy (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany). Lub używamy twarogu sernikowego Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem (możemy też przetrzeć żółtka przez sitko), cukrem pudrem i nasionkami

Malinowo w kuchni
Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami 207

Składniki : 8-9 średnich ziemniaków olej do pieczenia przyprawy : 1 łyżka-solidna,kopiasta, mielonych suszonych pomidorów ( puder -można zmielić w młynku do kawy ) 1 płaska łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka , rozkruszonego suszonego tymianku 1/2 łyżeczki curry 1 płaska łyżeczka cukru Ziemniaki obieramy i obgotowujemy w całości , do momentu ,aż zaczną się robić miękkie(...)miseczce mieszamy przyprawy i posypujemy nimi ziemniaki , mieszając je , tak aby całkowicie się nimi pokryły . Najlepiej zrobić to rękami . Odstawiamy na około 20-30 minut . Ponownie mieszamy . Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 180 C z termoobiegiem i pieczemy do momentu uzyskania pięknego , złocisto -czerwonego , koloru . Gotowe Smacznego ! Post Pieczone ziemniaki z suszonymi pomidorami pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Sernik izaura z galaretką 103

kostki (nie mieliłam go bo był dość gładki i miałki, nie taki suchy jak tradycyjny twaróg). Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę i drewnianą łyżką wmieszałam ją do masy serowej. Masę serową wyłożyłam na ciasto czekoladowe. Na wierzch łyżką wyłożyłam pozostałe ciasto. Sernik piekłam godzinę w temp. 175 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu sernik

Waniliowe Improwizacje
Sernik imbirowo-piernikowy 228

żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru 1 łyżka  przyprawy korzennej Dr.Oetker ½ łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka śmietany 18% Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 1 szklanka cukru 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka startego świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki(...)mielimy  umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy śmietanę,  wsypujemy  mleko w proszku  oraz budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy  krótko tylko do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek. Na sam koniec dodajemy starty na tarce imbir, mieszamy. Masę serową wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Wanilia i Kardamon
Ciasto Prince Polo 144

mielonych orzechów włoskich 3 łyżki kremu czekoladowego do nasączenia biszkoptu 150 ml mocnej kawy 50 ml rumu  polewa 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki masła Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną piane dodając cukier i żółtka. Mąkę mieszamy z kakaem, łączymy z ubitą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku 190°C około

kgwjanczewo
Tartaletki migdałowe z jabłkiem 121

kostkę i zasypać cukrem, następnie przesmażyć ale tak, aby się nie rozpadły. Wymieszać z cynamonem. • Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mielone migdały. • Schłodzonym ciastem wyłożyć metalowe foremki na minitarty odrywając po kawałku bez wałkowania – spód i boki, natępnie nakłuć widelcem. • Nałożyć na ciasto przesmażone jabłka. • Jabłka(...)kruchego wyciąć ozdoby (u mnie gwiazdki) i położyć na tartach lub zatrzeć ciasto na tarce i posypać po wierzchu. • Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st.C przez 15-20 minut. • Można posypać cynamonem. Ja pędzelkiem naniosłam cynamon na gwiazdki

To co kocham
Batony energetyczne 203

łyżki mielonego siemienia lnianego szczypta soli 1 łyżka soku z cytryny 75 g syropu z Agawy lub miodu lub innego syropu słodzącego u mnie melasa z buraka cukrowego plus odrobina na posmarowanie 75 ml/g płynnego oleju kokosowego lub rzepakowego lub masła klarowanego lub oliwy 150 ml letniej wody Formę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać

moj przepis na
pyszne pieczone ziemniaki spiralki w piekarniku... 192

papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka ziemniaki średniej wielkości dobrze wyszorować szczoteczką pod zimną wodą, wytrzeć do sucha w każdy wkłuć po środku wzdłuż grubszy patyk do szaszłyka, ostrym nożem zacząć nacinanie ziemniaka obracając go w paseczki dość cienkie, rozsunąć spiralkę ułożyć na blaszce, posmarować olejem olejem wymieszanym z przyprawami wstawić do zimnego piekarnika elektrycznego, nastawić

W Mojej Kuchni Lubię
SERNIK KOKOSOWO-JAGODOWY 125

Spód: ciastka mielimy blenderem, dodajemy rozpuszczoną margarynę, mieszamy, wykładamy spód brytfanki i wkładamy do lodówki. Masa serowa: jajka ubijamy z cukrem, dodajemy twaróg, olej, mleko i budyń, miksujemy na jednolitą masę. Połowę masy wylewamy na spód z ciastek, układamy jagody, wylewamy resztę masy serowej. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Układamy na masie serowej. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego

słodki bratek
pasztet drobiowo-wieprzowy z orzechami... 199

żółtka, pieprz mielony, paprykę słodką, utarty w moździerzu czosnek z kolendrą, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wsypać zmielone orzechy włoskie i delikatnie ręką wszystko połączyć forma 25x23 cm, wysm,arowana tłuszczem i posypana tartą bułką - do blaszki włożyć mięso, dłonią przyklepać do dna aby nie było powietrza, piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Crumble z truskawkami i rabarbarem 118

mieszamy z mielonymi orzechami włoskimi, d odajemy wiórka pokrojonego zimnego masła i rozcieramy w palcach aż się składniki połaczą-ale nie zagniatamy ciasta! Łodygi rabarbaru myjemy kroimy w plasterki, truskawki na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem oraz płatkami migdałowymi. Wykładamy do natłuszczonej masłem formy ceramicznej. Posypujemy grubo kruszonką owoce.  Zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku przez

Wanilia i Kardamon
Pieczony boczek 183

łyżka mielonej papryki Boczek umyć. Ząbki czosnku obrać, pokrój w plastry. Naszpikować nimi mięso, robiąc otwory końcówką noża. Następnie boczek natrzeć olejem, a następnie solą (przyprawą warzywną), pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką. Odstawić do lodówki na 1 godzinę lub nawet na całą noc, aby mięso przeszło przyprawami. Następnego dnia przełożyć mięso do brytfanki, wstawić do piekarnika o temperaturze

Czerwień i błękit
Chleb chrupki (fitness) 260

mnie mielone) 50 g ziaren słonecznika 1 łyżeczka miodu (rozpuścić w odrobinie wody) 1 łyżeczka soli 500 - 600 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do suchych składników dodać najpierw 500 ml wody, wymieszać. Ma powstać gęsta zwarta masa, dająca się z trudem mieszać łyżką, do zbyt gęstej dodać więcej wody. Odstawić na około 15 minut. Formę z piekarnika wyłożyć papierem

Kuchcik gotuje
Pieczeń z indyka 211

Mięso mielone i pokrojoną pierś z kurczaka przełożyć do dużej miski. Dodać kaszę mannę, natkę pietruszki i słodką paprykę, sól ziołową i przyprawę do kurczaka wedle smaku. Masę dokładnie wyrobić aż będzie kleista. Foremkę o wymiarach 13x24 natłuścić masłem i posypać tarta bułką. Do przygotowanej foremki przełożyć mięsną masę. Wierzch ładnie wyrównać. Foremkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) czyli poWeekendowe Lakocie odc.108 231

cytryny Mielone orzechy i migdały miksujemy malakserem lub blenderem ze skórką pomarańczową na gładką masę. Chodzi o to by skórka była bardzo rozdrobniona. Dodajemy orzechy i resztę składników. Wszystko miksujemy mikserem lub łączymy łyżką do połączenia. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny To ważne bo po tym czasie ciasto zgęstnieje. Piekarnik nagrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pikantne skrzydełka z cynamonem 145

ząbki czosnku 4 dymki 1 papryczka chilli 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu 2 łyżki sosu sojowego 150 g miodu 1 płaska łyżeczka soli 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu papier pergaminowy do pieczenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj  Przygotowanie: Wszystkie składniki z wyjątkiem skrzydełek blendujemy na gładką marynatę. Taką marynata nacieramy skrzydełka i zostawiamy najlepiej(...)lodówce, aby ładnie się przegryzły smakiem. Następnie skrzydełka przerzucamy razem z marynata na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy ok 40-50 minut w rozgrzanym piekarniku na 190 C, aż ładnie się zarumienią.  Smacznego

Niezły Młynek
Pieczeń Drobiowa z Piersi Kurczaka - Pyszna i Zdrowa 312

maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonej piersi kurczaka dodaję podsmażoną cebulę, jajka, kaszę manną, przyprawy, doprawiam solą (dwie duże szczypty), pieprzem (dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam łyżką tak żeby powstała jednolita masa (możemy wymieszać dłonią). Tak przygotowaną masę przekładam do foremki aluminiowej, delikatnie ugniatając. Górę smaruję olejem. Pieczenie pieczeni drobiowej: Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni

Uwaga Babcia Gotuje
Faszerowane Jabłka 147

kostkę, ale mielenie to też nie grzech. Migdały i orzechy włoskie podprażamy na patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy.   Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie

Kuba Gotuje
Torcik porzeczkowy z bezą! 148

pokojowej 40g mielonych orzechów włoskich Składniki na nadzienie: 250g czerwonej porzeczki, przesypanej mąką ziemniaczaną Składniki na bezę: 3 białka 150g cukru pudru Sposób wykonania: W misce dokładnie ugnieść składniki na ciasto i wstawić je na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć na papierze do pieczenia do tortownicy. Piec w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku

Kuchnia Pani Wiosny
Bułeczki z cukinią i marchewką 178

łyżki mielonego siemienia lnianego 3-4 łyżki oleju Przygotowanie: Siemię lniane zalać 6 łyżkami gorącej wody, wymieszać i odczekać 5 minut aż się zrobi glut. W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i gałkę, dodać starte warzywa i pestki dyni. Mleko wymieszać dokładnie z „glutem” lnianym i dodać do mąki, wymieszać widelcem. Rozgrzać piekarnik

greenscarf
Kaczka nadziewana jabłkami 203

sól - mielony czarny pieprz - majeranek nadzienie: - 2 jabłka dodatki: - kluseczki lane Forma: naczynie żaroodporne Przygotowanie: W miseczce mieszam dokładnie składniki na marynatę. Nacieram nią dokładnie kaczkę z zewnątrz i wewnątrz. Obsypuję dodatkowo majerankiem. Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Nadziewam nimi kaczkę. Zamykam za pomocą wykałaczek. Wkładam ją do naczynia żaroodpornego i przekładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Faszerowane bataty kuskusem z warzywami 204

mięsa mielonego. Składniki na 1 porcję: 1 większy batat 1/3 szklanki kuskusu 1/3 szklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym

Fabryka pomysłów
Ciasteczka owsiane. 166

blendera i mielimy przez około 30-45 sekund, aż do uzyskania mąki. Dodajemy mąkę żytnią, krupczatkę, sól i dokładnie mieszamy. Miód podgrzewamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej aż będzie płynny i dodajemy do suchych składników, dolewamy olej, wodę i dokładnie mieszamy. Gładką masę wkładamy do lodówki na około 15 minut. Gdy ciasto się chłodzi nagrzewamy piekarnik do temperatury

Rozpustne gotowanie
Pasztet z kaczki 173

kości i mielimy na średnich oczkach razem duszonymi podrobami ,boczkiem ,porem ,selerem ,natką pietruszki i koperkiem. Doprawiamy majerankiem ,estragonem ,solą i pieprzem. Do masy wbijamy jajka i dokładnie całość wyrabiamy. Tak przygotowany pasztet przekładamy do foremki (10x20 ,u mnie wysoka forma-można użyć też dwóch jednorazowych foremek do pieczenia) i pieczemy 50-60 min w piekarniku rozgrzanym

R'n'G Kitchen
Świąteczna beza orzechowo-cynamonowa 153

masła - 70g cukru pudru - 60g mielonych orzechów włoskich - 2 łyżki śmietany tortowej - starta skórka z 1 dużej pomarańczy Posypka: - 10g siekanych orzechów laskowych łuskanych - 10g siekanych orzechów pekan lub włoskich - 5g startej gorzkiej czekolady Zaczynamy od bezy. Ubijamy białka z solą na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając aż będziemy mieli lśniącą pianę. Potem dodajemy ocet(...)jest narysowanie na papierze do pieczenia dwóch kół (na powyższe ilości składników ok. 18cm i 20cm) na które nakładamy naszą ubitą piane i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy 80 minut. Kiedy beza się upiecze wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki zostawiamy na kilka godzin (najlepiej piec bezę wieczorem i zostawić

Kuchenne Wariacje
Torcik makowy z bezami 172

minuty,odcedzamy,mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. 2. Jajka miksujemy na puszystą pianę z cukrem pudrem,dodajemy mak oraz bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olejek migdałowy,mieszamy delikatnie łyżką aby nie naruszyć struktury piany 3. wylać do wyłożonej pergaminem -samo dno tortownicy o śr 24 cm wstawić do nagrzanego do 170*c piekarnika zwiększamy temp

Wanilia i Kardamon
Kurczak z fetą 201

szczypcie estragon, mielona kolendra, koperek suszony, tymianek , 2 łyżki oleju rzepakowego świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Kurczaka myjemy wycieramy ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje, nacieramy przyprawami odstawiamy na 30 min. W naczyniu do pieczenia układamy porcje kurczaka polewamy olejem dodajemy pokrojoną cebulę w pół księżyce, dokładamy pokruszone kawałki sera feta. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy

kgwjanczewo
Pieczeń rzymska z jajkiem 168

jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie: Mięso płuczemy, mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy oraz namoczoną w mleku następnie odciśniętą kajzerkę(...)jednolita masę. Połowę masy przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso układamy wzdłuż ugotowane obrane jajka oraz przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. Pieczeń wykonaniu Krystyny Smacznego

kgwjanczewo
Burrito 175

mięso mielone, które przyprawiamy solą, pieprzem i papryką ostrą. Gdy mięso jest podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pomidory z puszki. Dusimy wszystko na małym ogniu, aby sos zgęstniał. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, posiekaną kolendrą, kuminem i cynamonem. Na koniec dorzucamy odsączoną fasolkę i kukurydzę i mieszamy do połączenia składników. Nastawiamy piekarnik

Zawsze głodna!
Ciasto dyniowe 197

cynamon mielone goździki powidła śliwkowe serek mascarpone cukier puder Przygotowanie: mleko gotujemy z cukrem, odstawiamy do ostygnięcia dynię podsmażamy na oleju drożdże kruszymy i dodajemy do mleka, kiedy trochę ostygnie ( będzie w temp,. 70'C)  przesiewamy połowę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia po około pół godziny wyrabiamy ciasto z pozostałą mąką. Dodajemy dynię, wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy

Luźna Kuchnia
Sum cytrynowo-pomarańczowy pieczony, z ziemniaczkami 190

świeżo mielonym pieprzem prosto z młynka. Dodaj resztę pietruszki, posyp sumakiem.Wyciśnij na rybę kilka kropel cytryny. Dodaj vinaigrette pomarańcza i limonka. Na koniec oliwę z oliwek. Powstanie sos podczas duszenia, który nie odparuje,ale cały sum tym nasiąknie, dając nam dużo zdrowia!Tak przypawiona rybę, zawiń w papier, można pomóc sobie np. wykałaczkami .Do piekarnika

Z Kuchni Do Kuchni
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 196

mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając.   Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ).   Smażymy ok. 15 min.   Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy.   Papryki przekrawamy na połówki.Wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy dokładnie nadzieniem.   Naczynie żaroodporne natłuszczamy i układamy papryki ( można lekko skropić oliwą ).   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Ostra na Słodko
Drobiowa roladka z pieczarkami 273

świeżo mielony* ulubiona przyprawa do kurczaka  * 200g pieczarek* łyżka oliwy z oliwek  * 2 ząbki czosnku* łyżka gęstej śmietany 18%Przygotowanie :Mięso umyć, rozbić. Przyprawić. Rozgrzać oliwę, dodać posiekany czosnek oraz pieczarki, przyprawić i poddusić. Wymieszać ze śmietaną, odparować. Przestudzić. Nadzienie rozłożyć na mięso, zwinąć w roladkę. Przyprawić i upiec najlepiej na suchej patelni bądź w piekarniku. Podawać

Magiczne Życie Marty
Calzone d'amore 244

pieróg i mamy włoskie danie w swojskiej postaci. A nadzienie pozostawiam Waszej wyobraźni. Mini calzone a'la bolognese mięso mielone Fix Spaghetti Bolognese przyprawy (ostra papryka, oregano) ząbek czosnku ciasto drożdżowe na pizzę (gotowe) Mięso mielone podsmażyłam na oliwie z dodatkiem startego czosnku. Gotowe mięso doprawiłam przyprawami do smaku. Fix przygotowałam zgodnie z opisem na opakowaniu(...)gotowałam, aż do odparowania nadmiaru płynu. Z ciasta za pomocą szklanki powycinałam kółka, które następnie wypełniłam nadzieniem. Każdy pierożek dobrze zakleiłam. Wszystkie ułożyłam na blasze do pieczenia (na papierze). Piekarnik rozgrzałam do 200st. i gotowe calzone piekłam przez 15 min.  Dodatkiem była kolorowa surówka z białej kapusty 1/4 główki białej kapusty 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki zielonego groszku

bastalena
Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym 430

upiec w piekarniku (25 minut w 180°C). U mnie w sosie pomidorowym z nutką curry. Pulpeciki z cukinii: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania