bardzo cienki spód obciążmy ciasto fasolą. Polecam jednak wersję z nakłuwaniem :).Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut (termoobieg), zależnie od skuteczności Twojego piekarnika. Mi wychodzi zawsze 17 minut i jest idealne.*Jeżeli przy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek po malince(...)brązowego (Dla mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli
Eat Shrimpsindyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku) - 1 łyżka tłuszczu ( u mnie gęsi(...)niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło. (Ja podzieliłam sobie pieczenie na dwa etapy: pierwszego dnia podpiekłam indyczkę w piekarniku, pokroiłam ją następnie na kawałki i kilka minut podrumieniłam w garnku i wyłączyłam
Smaczne ZdroweJedne z moich ulubionych naleśników - super propozycja obiadowa a także sprawdzona przekąska na ciepło na różne imprezy, którą można przygotować wcześniej a później tylko zapiec w piekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: Naleśniki - przepis podstawowy, ten jeden jedyny mój ulubiony, z nim niegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie(...)szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata
Kto ugości moich gości?dłuższej nieobecności znowu jestem, gotuję i piszę... Dziś o serniku! Pierwszym upieczonym w nowym piekarniku, w nowym mieszkaniu, w nowiutkiej kuchni:) Przepis na ten sernik otrzymałam od kolegi z pracy. Z okazji swoich urodzin przyniósł do biura pyszne, niesamowicie kremowe i.... zapewne koszmarnie kaloryczne ciasto, w którym wszyscy wprost się zakochaliśmy. Żona kolegi z pracy, która je przygotowała(...)choć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto! Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem
Kulinarne InspiracjeSmaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony
czarrna od kuchniJest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowySkładniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka(...)uzyska jednolitą konsystencję i kolor- masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem - wycinam wąskie paski papieru, smaruję je tłuszczem i przyklejam do wnętrza tortownicy)- do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie z wodą (ja wkładam naczynie żaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać- sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez
Smakołyki Berenikimiodu pszczelego 125 g cukru 125 g masła 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki kakao 1 łyżka cynamonu ćwierć łyżeczki mielonych goździków, duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej 20 g przyprawy do piernika, to zazwyczaj 1 całe opakowanie 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajko 2 łyżki rumu, ale w ostateczności można zastąpić kilkoma kroplami aromatu rumowego opcjonalnie 100 g zmielonych orzechów włoskich lub drobno posiekanych bakalii Krajanka piernikowa przepis 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą formę do ciasta posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną w misie miksera lub dużym
Cztery Fajeryróżnią się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki lub zamienniki tradycyjnym składników, ale smakują tak samo jak oryginały. Przepis pochodzi z jednego z programów w BBC . Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor(...)mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj. Uformuj cztery burgery, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki. Krok 2 Włóż obydwie kapusty do misy, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie dokładnie odciśnij z wody. Dodaj startą marchew, majonez, jogurt, ocet winny, posól i wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik
Niedzielny kucharzprzygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam. Nadzienie: W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku sola i śwież o mielonym czarnym
Pyry na Gazmielonych migdałów i jeszcze schłodzić. Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć gwiazdki za pomocą foremki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać. Pokryć lukrem wszystkie gwiazdki za pomocą delikatnego pędzelka lub łyżeczki. Wstawić do zimnego piekarnika
zadanie-gotowaniemielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa rozwałkować na takie same prostokąty. Położyć jeden na drugim i zwinąć w roladę. Schłodzić kolejne 30 minut. Roladę pokroić na około centymetrowe plasterki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym
Kuchnia w opałachpiekarnika i wyszłam z karkówką. Resztę składników wygrzebałam z lodówki. Nie sądziłam, że efekt końcowy będzie tak dobry! Składniki(na obiad dla 3 osób): Karkówka: - 3 plastry karkówki o grubości ok 2 cm - 3 cebule - szklanka Coca- Coli - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki musztardy - łyżka sosu sojowego kikkoman - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, estragon, kolendra mielona - łyżka masła
Cook&Lovemielonego ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać. Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym
Codzienna kuchnia niecodziennamielonego kminu rzymskiego Przygotowanie: Surową ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Ugotowaną ciecierzycę przestudź i osusz na ręczniku papierowym. Do naczynia wlej oliwę oraz przyprawy, dodaj ciecierzycę i dokładnie wymieszaj. Cieciorkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam na 30-40 minut do nagrzanego piekarnika
Kukuleczkimielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz DO DEKORACJI: ulubione warzywa WYKONANIE: EKLERY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mąkę, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj całość na gęste i jednolite ciasto. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Do zimnego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość na gładką masę. Piekarnik nagrzej
Słodko-Słony Świat Ilonyzamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut. Odstawiamy je do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu do tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ostrej mielonej papryki sól i pieprz do smaku Sałatka z bobu i rzodkiewki: szklanka ugotowanego bobu pęczek rzodkiewek łyżka pikantnej salsy paprykowej sól i pieprz do smaku Pieczone marchewki: pęczek młodych marchewek łyżka oliwy łyżka miodu łyżka soku z cytryny łyżka posiekanego koperku spora szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogmielony, oregano, 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej, makaron do lazanii, 25 dag, sera żółtego, 2 łyżki masła klarowanego, WYKONANIE: zmielone mięso smażymy na maśle ze wszystkimi przyprawami i pokrojonymi pomidorami, aż powstanie gęsty sos, na dno naczynia wlewamy trochę sosu, układamy makaron, następnie kładziemy mięso z sosem,posypujemy serem żółtym, znowu makaron, mięso- ser żółty, wkładamy do piekarnika nagrzanego
Kuchnia Beatypiekarniku lub kuchence mikrofalowej. SKŁADNIKI 250g mąki pszennej , typ 550 lub 650 + mąka do podsypania 120ml mleka sojowego, ryżowego, migdałowego 50g margaryny bezmlecznej (Palma, Flora, Alsan BIO) + 2 łyżki oleju 4 płaskie łyżki stołowe cukru trzcinowego 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka drożdży instant ½ łyżeczki soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu olej
Karo in the Kitchenmielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki na 40 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku
Wanilia i Kardamonłyżeczką mielonego kardamonu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, po czym przewróciłem filety na drugą stronę. Wówczas też dodałem na patelnię gałązkę świeżego rozmarynu. Smażyłem jeszcze przez około 5 minut - aby mięso zarumieniło się również z drugiej strony. Po tym czasie przełożyłem mięso do naczynia żaroodpornego i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku
Wyprawy kulinarnepieprz mielony sól olej Piersi kurczaka rozbić na mniej niż 1 cm grubości. Posypać piersi po obu stronach solą i pieprzem. Jedną stronę posypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej. Podzielić piersi na mniejsze sznycle. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera żółtego. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym
Weekendy w domu i ogrodziejaglanej w większej ilości (można ją przechowywać około trzech dni w lodówce) i włączenie do codziennego jadłospisu. Potrzebujemy: 1 szklanka kaszy jaglane 1/2 szklanki orzechów mielonych 4 łyżki mąki owsianej 1 jajko 1/2 szklanki otrębów owsianych 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao Kasze zalać wrzątkiem aby zmiękła. Orzechy(...)utrzeć blenderem na gładką masę. Dodać składniki, zmiksować. Formować kulki (w razie potrzeby dodać mąki), układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 10- 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 18 stopni Celcjusza. Wyjąć i wystudzić. przechowywać w puszce. Masa po zmieszaniu składników
Fit & Healthy Lifemielony, wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 3 części. Jedną część ciasta lekko rozwałkować, na środek nałożyć 2 łyżki białego sera. Brzegi ciasta zlepić do środka (tak jak robi się sakiewkę). Lekko spłaszczyć a następnie rozwałkować na cienki placek uważając aby ciasto nie przerwało się. Chaczapuri smaży się na patelni jednak ja upiekłam je w piekarniku ( około
Amatorka kuchennamielonych migdałów 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g cukru trzcinowego zmielonego na puder 15 g ciemnego gorzkiego kakao 50 g zimnego masła Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski (lub malaksera). Posiekać z masłem i szybko zagnieść kruszonkę. Masa powinna dać się uformować w kulkę, ale także z łatwością rozpaść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać
Pełny talerzmielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego. Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika
W kuchni u Monikipodać na stół przy wolnym czasie. Składniki: filet z łososia ze skórą pół pęczka szczypiorku łyżka ziół prowansalskich łyżka oliwy sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu kawałek foli aluminiowej kilka plastrów cytryny Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony(...)Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny. Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-) Udanego dnia
pieprzny smaczekmielone. Mięso delikatnie wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Na mięsie układamy mus z wątróbki, aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca, wzdłuż wykładamy kapary oraz suszone morele. Pomagając sobie folią zwijamy roladę, dość mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu. Wkładamy roladę do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy
Symfonia smakowamielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać keczup, miąższ z cukinii i pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilę. Piekarnik rozgrzać
chili & sugarmięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym
Kuchenna Kontrrewolucyaopakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy za pomocą melaksera lub wałka. Dodajemy do nic masło i mieszamy. Uzyskaną masą wylepiamy foremkę (wyłożoną na dnie papierem do pieczenia). Wstawiamy spód na 30 minut do lodówki. Jajka ubijamy i mieszamy z serkiem.Dodajemy mąkę i śmietanę. Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika
Wielki apetytpiekarniku też będzie Wam smakować, wiec warto ją przygotować. Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki soli, sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu chili, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony
Moniki Smakołykiwiększej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych robimy po trzy poziome nacięcia(...)nożem Na mięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule.Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy papryki(...)szklance wrzątku i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zamiast kostki z wodą możemy użyć szklanki bulionu czy rosołu. Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielone mięso wołowe - do czasu aż zmieni kolor na brązowy. Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior i zioła, koncentrat pomidorowy i dusić przez 5 - 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wszystko wymieszać i tym farszem napełnić cukinie. Posypać każdą żółtym serem. Zapiekać w piekarniku
Cukier&Pudermielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik
Świat Domowej KuchniSkładniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi naciąć w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami. Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry(...)Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im chwilę odpocząć, pokroić w plastry i obłożyć owocami. Smacznego. Piersi z gęsi pieczone w rękawie
Kulinarny karnet Christophera