mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:141/400)

cannelloni z mięsem z pomidorami... 219

wyciśnięte ząbki czosnku i chwilę podsmażać aby czosnek nie przypalił się bo będzie gorzki dodać mielone mięso wieprzowe z szynki, co jakiś czas mieszając mięso podsmażyć świeże pomidory w dzbanie blendera zmiksować i wlać do mięsa wsypać przyprawę do makaronu, pieprz mielony i gotować z 5 minut co jakiś czas mieszając na średnim ogniu uzyskując dość gęsty(...)rantem 18 cm włożyć do naczynia żaroodpornego, sos jak wycieknie będzie dobrze przypieczony, w fomie na stojąco poukładać ciasno podgotowane cannelloni, napełniać sosem cannelloni, resztę sosu wylać na makaron piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra dół, po wierzchu posypać serem startym mozzarellą i piec z 35-40 minut, makaron z formy wysunąć na talerz jak trochę przestygnie - sycące

W Mojej Kuchni Lubię
KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE 148

Marynata:   oliwa z oliwek - 1/3 szkl. ocet balsamiczny - 3 łyżki ząbki czosnku - 6 szt.  oregano świeże posiekane - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 2 łyżki  ostra papryka mielona - 1 łyżeczka sól - 1 łyżka   Sposób przygotowania:   1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć.  2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek, świeże(...)pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać.  3. Dokładnie natrzeć z każdej strony karkówkę. Po nakłuwać widelcem.  Przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki na noc.  4. Piekarnik nagrzać do 150 stopni. Mięso przełożyć do blaszki lub brytfanki wyłożonej folią aluminiową ( również dobrze może to być naczynie żaroodporne ). 5. Wstawić do piekarnika i piec 2 godziny

Kuchnia Paulettes
torcik z Batmanem 138

trzykrotnie mielonego 500 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryną 2 x łyżeczka żelatyny galaretka: 400 g malin (mrożonych) galaretka malinowa Jajka ubić z wodą i cukrem. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika rozgrzanego

6niebo
aromatyczne i pyszne ziemniaki z piekarnika... 1296

czarny mielony 1/2 łyżeczki, ząbki czosnku 8 sztuk wybrać ziemniaki o równej, średniej wielkości, ziemniaki ugotować w mundurkach na "al dente", wystudzone obrać ze skórki i delikatnie ponacinać z obu stron wszystkie składniki przypraw, wyciśnięty w prasce czosnek dobrze wymieszać z olejem ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, każdy ziemniak posmarować marynatą, resztę marynaty wylać na ziemniaki piekarnik na 200C

W Mojej Kuchni Lubię
Hamburgery wołowe z frytkami 180

wołowiny, mielonej przez grubo sito. Przyrządzam je z wołowego karczka. Lekko przerośnięte tłuszczem mięso idealnie pasuje na hamburgery, które grilluję dosłownie 4 minuty. Dodatki jak zwykle, co kto lubi. Moje dzieci lubią texmex czyli hamburgery wołowe z boczkiem i ostrym sosem chili. Do hamburgerów oczywiście muszą być chrupiące frytki. Przygotowałam je dzisiaj trochę inaczej, bo w piekarniku. Dla naszej

codojedzenia
Ropucha w dziurze, czyli Toad in the hole! 293

świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Miksujemy ze sobą jajka, mleko i mąkę na jednolitą masę. Dodajemy musztardę francuską (z ziarnami gorczycy), zioła i dużą szczyptę soli. Miksujemy jeszcze chwilę i odstawiamy na co najmniej 1-2 godziny (można także na noc do lodówki). Ciasto musi odpocząć. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy

Poezja smaku
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 180

mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak górę zawsze kończymy warstwą makaronu polaną dużą ilością beszamelu, co pozwoli iż makaron nie będzie twardy. Naczynie żaroodporne przykryć pokrywką od niego lub gdy nie posiada jej to folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i zapiekać

Aromatyczne Podróże
Frittata z czerwoną papryką 149

nieco mielonego chili. Zalewamy tym następnie naszą paprykę z cebulą i czosnkiem, zostawiamy na ogniu do czasu aż jajka się nieco zetną, ale całość wciąż będzie jeszcze płynna. Dodajemy garść posiekanej, świeżej bazylii i mieszamy. Następnie przekładamy całość do formy/naczynia żaroodpornego, na wierzchu układamy kiełbasę pepperoni pokrojoną w cienkie plasterki i posypujemy startym parmezanem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Aromatyczne Podróże
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 257

kukurydzianą, mielone migdały i proszek do pieczenia. 2 łyżki suchych składników i 1 jajko dodać do masła z cukrem i zamieszać. Dodać pozostałą część suchych składników i resztę jajek, a następnie skórkę cytrynową i bardzo dokładnie wymieszać całość. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko masłem. Wyłożyć masę na formę i wstawić do piekarnika rozgrzanego

zadanie-gotowanie
uda kurczaka w musztardzie miodowej z piekarnika... 198

słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka z ud kurczaka odciąć kawałki tłustej skóry, kuperki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym bez wody z podanych składników przygotować marynatę, natrzeć nią uda i schować do woreczka do lodówki na całą noc w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku elektrycznym

W Mojej Kuchni Lubię
Wspomnienie sześciolatki i ciasto ze stolika wyfiołkowanych Pań ... 150

piekarnika. Temp pieczenia 170 stopni C, czas 1 godzina 10 minut. Ciasto pieczemy na złoty kolor. Przepis na to ciasto ze względu na jego wartość dla mnie, zgłaszam do wspólnej zabawy na portalu durszlak.pl    , gdzie wraz z  Akademią Kulinarną Whirlpool  możemy świętować jej 3 urodziny. Z racji 3 urodzin Jubilatowi życzę, aby jego podopieczni, kursanci, mieli

SMYKWKUCHNI
Ryż zapiekany z warzywami 326

papryka mielona ostra Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Warzywa przesmażyć na oleju (około 10 minut), lekko rozdrobnić. Przestudzić. Połączyć 3 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany oraz 3 łyżki ketchupu. Ser zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać wszystkie składniki potrawy. Przyprawić Kucharkiem i niewielką ilością ostrej papryki. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, polać ketchupem. Zapiekać w piekarniku nagrzanym

Praktyczna pl
zapiekanka ziemniaczana... 3177

świeżo mielony, jajka, śmietana, serek śmietankowy dokładnie połączyć mikserem, ser żółty w plastrach pokroić drobno ziemniaki pokrojone w grubsze talarki ugotować na "al dente" w nie solonej wodzie, odlać na sito, naczynie żaroodporne posmarować olejem, wsypać ziemniaki i posypać je kucharkiem, czosnkiem, bazylią śmietanę wymieszać ze szczypiorkiem, wlać do ziemniaków, posypać serem i delikatnie przemieszać składniki piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Tarta z nadzieniem z białego maku i bakalii 138

mielonym makiem i bakaliami. Dodaję posiekane orzechy oraz suszoną żurawinę i jajka, całość dokładnie mieszam. Ciasto kruche wyciągam z lodówki, dzielę na dwie nierówne części (2/3 i 1/3 ciasta). Większą część wałkuję i umieszczam na dnie formy do tarty. Całość wypełniam przygotowanym nadzieniem. Wałkuję mniejszą część ciasta i przykrywam nim nadzienie tarty. Całość umieszczam w piekarniku

Mango Papaja
Pieczarki zapiekane z mięsem 152

mielone wraz z pokrojonym drobno korzonkami pieczarek, doprawić solą, pieprzem , papryką ostrą i słodką. Podsmażyć delikatnie i przełożyć do miski. Wymieszać wszystko razem z pokrojoną drobno papryką, jajkiem  i bułką tartą. Gdyby farsz był zbyt rzadki można dodać dodatkową łyżkę bułki tartej. Farsz nakładać do pieczarek .Ułożyć je w naczyniu do zapiekania i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Gruszkowiec z orzechami włoskimi 136

Orzechy włoskie mielimy. Do kaszy dodajemy ponad połowę orzechów, miód i cynamon. Całość blendujemy. Gruszki obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plastry. Dno formy do tarty wypełniamy masą gryczaną. Na niej układamy gruszki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Za pomocą łyżki lub silikonowej łopatki równomiernie przykrywamy nią gruszki. Wierzch posypujemy resztą zmielonych orzechów włoskich. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

My Chcemy Jeść
sernik bez spodu 156

mielenia mięsa dwukrotnie.  Miękkie masło utrzeć z cukrem. Ucierając dodawać po żółtku, natępnie po łyżce sera, skórkę i sok z pomarańczy oraz budyń. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z masą serową. Przełożyć do tortownicy i piec w 180*C około godziny. Sernik sporo wyrośnie, ale niestety opadnie. Po upieczeniu zostawić sernik w uchylonym piekarniku na godzinę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sernik z gruszkami 198

Twaróg mielimy dwukrotnie. W naczyniu umieszczamy wszystkie składniki i miksujemy. Miksujemy tylko do połączenia się składników aby nie napowietrzyć masy serowej. Gotową masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód a na wierzchu układamy gruszki, wciskamy je w masę serową. Całość pieczemy w 160 st. C przez ok. 60 min. – 90 min. Po upieczeniu sernik pozostawiamy go w piekarniku przy uchylonych

Domowy Smak Jedzenia
Mini tarty serowe z kurkami podane z piwem marcowe 190

świeżo mielony do smaku, ponadto: masło do wysmarowania formy, ok. 24 szt. kaparów, świeży koperek. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki do pieczenia smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Sernik krakowski, czyli klasyczny sernik z kratką. 251

maszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka po Janczewsku 146

mielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku

kgwjanczewo
Kofta z pitą i hummusem 149

mielone mieszamy z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i natką pietruszki, solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut. Powinno być zwarte. Zwilżamy dłonie wodą, nabieramy garść mięsa i formujemy na patyczkach do szaszłyków podłużną koftę. Układamy na papierze do pieczenia. Postępujemy tak z resztą mięsa (powinniśmy otrzymać 5-6 koft). Nabite na patyczki mięsa wkładamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 152

soliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez

Food Square
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 252

proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem.  Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz

karmelowy
SERNIK Z MAKIEM 181

maszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Wykonanie: Na cieście na przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć mak, i tak powtarzać do wykończenia składników. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny

RAROSSA
Bułki śniadaniowe 127

byśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni

Moje domowe kucharzenie
Dietetyczne pączki II 201

twarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy

Mania Gotowania
Sernik prawie Wiedeński 198

bardzo cienki spód obciążmy ciasto fasolą. Polecam jednak wersję z nakłuwaniem :).Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut (termoobieg), zależnie od skuteczności Twojego piekarnika. Mi wychodzi zawsze 17 minut i jest idealne.*Jeżeli przy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek po malince(...)brązowego (Dla mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli

Eat Shrimps
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 273

indyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania                    - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku)                    - 1 łyżka tłuszczu ( u mnie gęsi(...)niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło. (Ja podzieliłam sobie pieczenie na dwa etapy: pierwszego dnia podpiekłam indyczkę w piekarniku, pokroiłam ją następnie na kawałki i kilka minut podrumieniłam w garnku i wyłączyłam

Smaczne Zdrowe
Naleśniki meksykańskie 405

Jedne z moich ulubionych naleśników - super propozycja obiadowa a także sprawdzona przekąska na ciepło na różne imprezy, którą można przygotować wcześniej a później tylko zapiec w piekarniku i gotowe!   SKŁADNIKI: Naleśniki - przepis podstawowy, ten jeden jedyny mój ulubiony, z nim niegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie(...)szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata

Kto ugości moich gości?
Puszysty sernik waniliowy z wiśniami 194

dłuższej nieobecności znowu jestem, gotuję i piszę... Dziś o serniku! Pierwszym upieczonym w nowym piekarniku, w nowym mieszkaniu, w nowiutkiej kuchni:) Przepis na ten  sernik otrzymałam od kolegi z pracy. Z okazji swoich urodzin przyniósł do biura pyszne, niesamowicie kremowe i.... zapewne koszmarnie kaloryczne ciasto, w którym wszyscy wprost się zakochaliśmy. Żona kolegi z pracy, która je przygotowała(...)choć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto!  Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem

Kulinarne Inspiracje
Szynka wieprzowa z rękawa 233

Smaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony

czarrna od kuchni
Sernik czekoladowy 281

Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowySkładniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka(...)uzyska jednolitą konsystencję i kolor- masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem - wycinam wąskie paski papieru, smaruję je tłuszczem i przyklejam do wnętrza tortownicy)- do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie z wodą (ja wkładam naczynie żaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać- sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez

Smakołyki Bereniki
Krajanka piernikowa 106

miodu pszczelego  125 g cukru  125 g masła  1/8 łyżeczki czarnego pieprzu 3 łyżeczki kakao 1 łyżka cynamonu  ćwierć łyżeczki mielonych goździków,  duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej  20 g przyprawy do piernika, to zazwyczaj 1 całe opakowanie 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajko 2 łyżki rumu, ale w ostateczności można zastąpić kilkoma kroplami aromatu rumowego opcjonalnie 100 g zmielonych orzechów włoskich lub drobno posiekanych bakalii Krajanka piernikowa przepis 1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Dużą formę do ciasta posmaruj cienko masłem i wyłóż papierem do pieczenia. 2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną w misie miksera lub dużym

Cztery Fajery
Zdrowe burgery Toma Kerridge’a 137

różnią się jednak od tradycyjnych, zawierają dodatkowe składniki lub zamienniki tradycyjnym składników, ale smakują tak samo jak oryginały. Przepis pochodzi z jednego z programów w BBC . Składniki: 500 g mielonej wołowiny lub indyka 500 g cukini 2 łyżki włoskiej przyprawy (np. według tego przepisu) 1 łyżeczka sody 2 łyżki posiekanych kaparów 4 okrągłe bułki Mała kulka mozzarelli Duży pomidor(...)mielone mięso, włoską przyprawę, sól, pieprz, sodę i wymieszaj. Uformuj cztery burgery, przełóż na talerz, przykryj i wstaw do lodówki na czas przygotowania sałatki. Krok 2 Włóż obydwie kapusty do misy, posól, wymieszaj i odstaw na 20 minut. Następnie dokładnie odciśnij z wody. Dodaj startą marchew, majonez, jogurt, ocet winny, posól i wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik

Niedzielny kucharz
Paszteciki drożdżowe z kapustą 360

przygotowanego piekarnika wkładam przykrytą ściereczka miskę z ciastem i zostawiam. Nadzienie: W garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodać łyżkę masła tworząc zasmażkę. Dodać lekko posiekaną kapustę kiszoną i podlać taka ilością wody aby przykryła zawartość garnka. Dokładnie zamieszać i gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku sola i śwież o mielonym czarnym

Pyry na Gaz
Gwiazdki cynamonowe. Zimtsterne. 199

mielonych migdałów i jeszcze schłodzić.  Oprószyć powierzchnię roboczą cukrem pudrem i rozwałkować na nim ciasto do grubości około 0.5 - 1 cm. Wyciąć gwiazdki za pomocą foremki i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do odłożonego białka dodać sok z cytryny i wymieszać. Pokryć lukrem wszystkie gwiazdki za pomocą delikatnego pędzelka lub łyżeczki. Wstawić do zimnego piekarnika

zadanie-gotowanie
DWUKOLOROWE CIASTECZKA 373

mielone migdały, do drugiej kakao i cynamon. Dobrze wyrobione ciasta uformować w kule i schłodzić w lodówce 20 minut. Obydwa rozwałkować na takie same prostokąty. Położyć jeden na drugim i zwinąć w roladę. Schłodzić kolejne 30 minut. Roladę pokroić na około centymetrowe plasterki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w piekarniku nagrzanym

Kuchnia w opałach
Karkówka w Coca- Coli + ziemniaki z pieczonym czosnkiem 200

piekarnika i wyszłam z karkówką. Resztę składników wygrzebałam z lodówki. Nie sądziłam, że efekt końcowy będzie tak dobry! Składniki(na obiad dla 3 osób): Karkówka: - 3 plastry karkówki o grubości ok 2 cm - 3 cebule - szklanka Coca- Coli - 2 łyżki ketchupu - 2 łyżki musztardy - łyżka sosu sojowego kikkoman - 4 ząbki czosnku - sól, pieprz, majeranek, estragon, kolendra mielona - łyżka masła

Cook&Love
Ciastka francuskie z korzennym miodem, gruszkami i orzechami nerkowca 211

mielonego ziela angielskiego Miód wlać do niewielkiej miseczki. Wsypać sproszkowane przyprawy i dobrze wszystko razem wymieszać.  Gruszki pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić w średniej grubości plastry. Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić na dowolnej wielkości prostokąty. Każdy prostokąt posmarować miodem z przyprawami, na środku układać plastry gruszek, a na nich orzechy nerkowca. Piec w piekarniku nagrzanym

Codzienna kuchnia niecodzienna
PIECZONA CIECIERZYCA 140

mielonego kminu rzymskiego  Przygotowanie: Surową ciecierzycę namocz przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotuj na małym ogniu przez około 30 minut. Ugotowaną ciecierzycę przestudź i osusz na ręczniku papierowym. Do naczynia wlej oliwę oraz przyprawy, dodaj ciecierzycę i dokładnie wymieszaj. Cieciorkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam na 30-40 minut do nagrzanego piekarnika

Kukuleczki
WYTRAWNE EKLERY Z KREMOWYM MUSEM Z PASZTETU I CHILI 225

mielonej papryki sól świeżo zmielony pieprz DO DEKORACJI: ulubione warzywa WYKONANIE: EKLERY: W garnuszku z grubym dnem zagotuj wodę z masłem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego mąkę, a następnie drewnianą łyżką wymieszaj całość  na gęste i jednolite ciasto. Pozostaw do całkowitego ostudzenia. Do zimnego ciasta wbij jajka i zmiksuj całość na gładką masę. Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
Śmietanowy tort z owocami 258

zamkniętym piekarniku przez ok. 10 minut. Odstawiamy je do ostygnięcia. Przygotowanie ponczu do nasączenia Wodę, sok z cytryny i sok z brzoskwiń mieszamy w dużym kubeczku Przygotowanie kremu do tortu W misce miksujemy zimną śmietanę, jak zacznie robić się gęsta dodajemy cukier puder i dalej miksujemy. Następnie dodajemy serki mascarpone, a na samym końcu śmietanfixy. Jak będziecie mieli dobrą śmietanę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kotlety z botwinki i ziemniaków z pieczonymi marchewkami i bobem 141

ostrej mielonej papryki sól i pieprz do smaku Sałatka z bobu i rzodkiewki: szklanka ugotowanego bobu pęczek rzodkiewek łyżka pikantnej salsy paprykowej sól i pieprz do smaku Pieczone marchewki: pęczek młodych marchewek łyżka oliwy łyżka miodu łyżka soku z cytryny łyżka posiekanego koperku spora szczypta czarnego pieprzu szczypta soli 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki suszonych pomidorów Piekarnik nagrzewamy

Mienta blog
Lazania. 145

mielony, oregano, 1/2 łyżeczki primerby bazyliowej, makaron do lazanii, 25 dag, sera żółtego, 2 łyżki masła klarowanego, WYKONANIE: zmielone mięso smażymy na maśle ze wszystkimi przyprawami i pokrojonymi pomidorami, aż powstanie gęsty sos, na dno naczynia wlewamy trochę sosu, układamy makaron, następnie kładziemy mięso z sosem,posypujemy serem żółtym, znowu makaron, mięso- ser żółty,  wkładamy do piekarnika nagrzanego

Kuchnia Beaty
Pączki wegańskie – na szybko 189

piekarniku lub kuchence mikrofalowej. SKŁADNIKI 250g mąki pszennej , typ 550 lub 650 + mąka do podsypania 120ml mleka sojowego, ryżowego, migdałowego 50g margaryny bezmlecznej (Palma, Flora, Alsan BIO) + 2 łyżki oleju 4 płaskie łyżki stołowe cukru trzcinowego 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka drożdży instant ½ łyżeczki soli 1 czubata łyżka cukru pudru 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu olej

Karo in the Kitchen
Migdałowe serduszka i figa z makiem 119

mielone migdały, dodajemy żółtka jaj, szczyptę soli i zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, okręcamy folią i wkładamy do lodówki  na 40 minut. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cienki płat, metalowymi foremkami w kształcie serc jedna duża i mała- aby wyciąć z połowy ciasta z otworem , wycinamy ciasteczka , układamy na blasze wyłożonej pergaminem pieczemy w nagrzanym piekarniku

Wanilia i Kardamon
Filet z kaczki w sosie wiśniowym z selerowym puree 201

łyżeczką mielonego kardamonu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu, po czym przewróciłem filety na drugą stronę. Wówczas też dodałem na patelnię gałązkę świeżego rozmarynu. Smażyłem jeszcze przez około 5 minut - aby mięso zarumieniło się również z drugiej strony. Po tym czasie przełożyłem mięso do naczynia żaroodpornego i umieściłem w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku

Wyprawy kulinarne
Sznycle z kurczaka w smakach Hiszpanii 216

pieprz mielony sól olej Piersi kurczaka rozbić na mniej niż 1 cm grubości. Posypać piersi po obu stronach solą i pieprzem. Jedną stronę posypać kozieradką i odrobiną papryki wędzonej. Podzielić piersi na mniejsze sznycle. Na stronę oprószoną papryką położyć plasterki chorizo, na nią plastry ananasy. Przykryć plastrami sera żółtego. Sznycle ułożyć na blasze polanej olejem. Piec w piekarniku nagrzanym

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasteczka z kaszą jaglaną 171

jaglanej w większej ilości (można ją przechowywać około trzech dni w lodówce) i włączenie do codziennego jadłospisu.        Potrzebujemy: 1 szklanka kaszy jaglane 1/2 szklanki orzechów mielonych 4 łyżki mąki owsianej 1 jajko 1/2 szklanki otrębów owsianych 3 łyżki miodu 2 łyżki kakao       Kasze zalać wrzątkiem aby zmiękła. Orzechy(...)utrzeć blenderem na gładką masę. Dodać składniki, zmiksować. Formować kulki (w razie potrzeby dodać mąki), układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 10- 15 min w piekarniku nagrzanym do temp. 18 stopni Celcjusza. Wyjąć i wystudzić. przechowywać w puszce. Masa po zmieszaniu składników

Fit & Healthy Life
Chaczapuri 155

mielony, wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na 3 części. Jedną część ciasta lekko rozwałkować, na środek nałożyć 2 łyżki białego sera.  Brzegi ciasta zlepić do środka (tak jak robi się sakiewkę). Lekko spłaszczyć a następnie rozwałkować na cienki placek uważając aby ciasto nie przerwało się. Chaczapuri smaży się na patelni jednak ja upiekłam je w piekarniku ( około

Amatorka kuchenna
Czekoladowo-owocowe mini serniczki z kruszonką i miodowymi marchewkami, czyli zdrowa słodycz 199

mielonych migdałów 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 60 g cukru trzcinowego zmielonego na puder 15 g ciemnego gorzkiego kakao 50 g zimnego masła Wszystkie składniki kruszonki włożyć do miski (lub malaksera). Posiekać z masłem i szybko zagnieść kruszonkę. Masa powinna dać się uformować w kulkę, ale także z łatwością rozpaść. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piekarnik rozgrzać

Pełny talerz
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 253

mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego włożyć makaron i polać go połową soku pomidorowego. Następnie wyłożyć farsz, polać drugą połową soku pomidorowego i posypać serem żółtym. Włożyć do nagrzanego piekarnika

W kuchni u Moniki
ŁOSOŚ PIECZONY W ZIOŁACH ZE SZCZYPIORKACH 209

podać na stół przy wolnym czasie.  Składniki:  filet z łososia ze skórą  pół pęczka szczypiorku  łyżka ziół prowansalskich  łyżka oliwy  sól, pieprz świeżo mielony lub zgnieciony w moździerzu  kawałek foli aluminiowej  kilka plastrów cytryny  Sposób przyrządzenia:  Rybę dokładnie opłukać wysuszyć ręcznikiem papierowym, posypać solą i pieprzem z każdej strony(...)Szczypiorek pokroić i posypać nim filet z łososia po stronie bez skóry, przykryć plastrami cytryny.  Folię posmarować oliwą i na nią położyć łososia. Zawinąć i zapiec w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 min. Podawać z ryżem lub pieczonymi ziemniakami ale wcześniej należy odciąć skórę, wystarczy podważyć nożem i sama schodzi :-)  Udanego dnia

pieprzny smaczek
Rolada z mięsa wołowego nadziana musem z wątróbki, kaparami i suszonymi morelami podana z ziołowym sosem beszamelowym oraz piwem 211

mielone. Mięso delikatnie wałkujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Na mięsie układamy mus z wątróbki, aby z jednego boku było więcej wolnego miejsca, wzdłuż wykładamy kapary oraz suszone morele. Pomagając sobie folią zwijamy roladę, dość mocno ją dociskając. Oba końce rolady zwijamy, aby zapobiec wyciekaniu farszu. Wkładamy roladę do foremki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy

Symfonia smakowa
nafaszeruj cukinię. 169

mielenia mięsa - bardzo drobno je pokroić). Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i doprawić do smaku solą i pieprzem, można dodać też inne ulubione przyprawy. Smażyć ok. 3-4 minuty, aż mięso nie zrobi się 'białe' ze wszystkich stron. Pod koniec smażenia dodać keczup, miąższ z cukinii i pokrojone w plasterki pieczarki i smażyć jeszcze chwilę. Piekarnik rozgrzać

chili & sugar
Prosta zapiekanka ziemniaczana 155

mięsem mielonym, doprawiamy do smaku według uznania i dusimy jeszcze kilka minut. Na warstwę cebuli ułożonej w naczyniu żaroodpornym układamy warstwę mięsną. Następnie znowu plasterki ziemniaków i kolejna warstwa mięsa. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki układane na przemian z pomidorami pokrojonymi w grubsze plastry. Na koniec całość polewamy po wierzchu śmietaną i posypujemy tartym serem. Zapiekamy w piekarniku nagranym

Kuchenna Kontrrewolucya
Jabłkowo-gruszkowy sernik cynamonowy 112

opakowanie mielonego cynamonu Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy za pomocą melaksera lub wałka. Dodajemy do nic masło i mieszamy. Uzyskaną masą wylepiamy foremkę (wyłożoną na dnie papierem do pieczenia). Wstawiamy spód na 30 minut do lodówki. Jajka ubijamy i mieszamy z serkiem.Dodajemy mąkę i śmietanę. Masę serową przelewamy na ciasteczkowy spód. Sernik wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika

Wielki apetyt
Pizza z kiełbasą wędzoną na grillu 194

piekarniku też będzie Wam smakować, wiec warto ją przygotować.  Składniki: ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 ml ciepłej wody, 25 g świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku, szczypta cukru, 1/2 łyżeczki soli, sos: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka sosu chili, szczypta cukru, 1 łyżka oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo mielony

Moniki Smakołyki
Paszteciki z mięsem mielonym, cebulką i serem żółtym 205

większej 4 plasterki sera żółtego 1 jajko do posmarowania pasztecików Ciasto dzielimy na pół Następnie kroimy na 8 prostokątów Na patelni, bez tłuszczu i na małym ogniu, podsmażamy mięso mielone z cebulką. Ja nie soliłam, ponieważ mięso samo w sobie było słone Na czterech prostokątach układamy podsmażone mięso, a na czterech pozostałych robimy po trzy poziome nacięcia(...)nożem  Na mięso układamy po plasterku sera żółtego Przykrywamy paszteciki naciętymi prostokątami ciasta, łączymy widelcem i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Można dodatkowo posypać startym serem żółtym Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy paszteciki 15 minut - u mnie termoobieg, środkowa półka Podawać z surówką lub ulubioną sałatką Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Poniedziałkowy "fit" - papryki faszerowane 201

wierzch i usuwamy pestki. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie na łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną drobno cebule.Gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Pod koniec smażenia dodajemy koncentrat pomidorowy, ugotowany ryż i posiekaną pietruszkę.  Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy papryki(...)szklance wrzątku i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, na tym układamy papryki. Zamiast kostki z wodą możemy użyć szklanki bulionu czy rosołu.   Zapiekamy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cukinia z mięsem mielonym 195

mielone mięso wołowe - do czasu aż zmieni kolor na brązowy.  Wszystkie składniki przełożyć do dużego garnka. Następnie dodać przeciśnięty czosnek, posiekany szczypior i zioła, koncentrat pomidorowy i dusić przez 5 - 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i dodać pokrojony w kostkę ser mozzarella. Wszystko wymieszać i tym farszem napełnić cukinie. Posypać każdą żółtym serem. Zapiekać w piekarniku

Cukier&Puder
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 233

mielone, ugotowany i wystudzony ryż, drobno posiekaną i podsmażoną na patelni cebulę, ketchup i przyprawy. Całość dobrze wymieszać.Papryki dokładnie umyć i odciąć im "czapeczki". Usunąć gniazda nasienne, ponownie wymyć i napełnić farszem.Papryki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, do którego należy wlać około 0,5 l bulionu. Piec 45-50 minut w temp. 200°C, ustawiając piekarnik

Świat Domowej Kuchni
Piersi z gęsi pieczone w rękawie. 219

Składniki: 2 piersi z gęsi 2 jabłka 10 śliwek suszonych 10 moreli pieprz świeżo mielony kucharek 1 łyżka majeranek 1 łyżeczka rozmaryn 10 ziaren jałowca oliwa Wykonanie: Skórę gęsi  naciąć  w ukośną kratkę nożem i doprawić przyprawami.  Odstawić na parę godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać patelnię i na odrobinie oleju, przesmażyć piersi, zaczynając od strony skóry(...)Obsmażone piersi przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać owoce, związać końce i piec w piekarniku w temp. 180 stop. około 70 minut. Wyjąć z piekarnika, dać im  chwilę odpocząć, pokroić  w plastry i obłożyć owocami. Smacznego. Piersi z gęsi pieczone w rękawie

Kulinarny karnet Christophera