mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:149/400)

Ślimaki 178

mielimy. Całość przekładamy na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię. Doprawiamy do smaku. Na desce rozkładamy ciasto francuskie. Usmażony farsz przekładamy na ciasto i rozsmarowujemy po całości zostawiając po 1cm bez farszu z każdej strony. Ser pleśniowy kroimy w kostkę i posypujemy farsz.Całość ciasno zawijamy-jak roladę. Ostrym nożem dzielimy roladę na porcję ok.3-4 cm. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku

Pudełko rozmaitości
Placki ziemniaczane bez mąki 96

widzę jakiejś znaczącej różnicy. Są może trochę bardziej miękkie. Jeżeli jednak i tak smażycie je na sporej ilości oleju, będą chrupiące. Moje dodatkowo lądują w piekarniku. Smażąc kolejne porcje, poprzednie daję do piekarnika, żeby podać od razu wszystkie. Najczęściej jemy je z sosem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Tym razem zjadłyśmy je z Tolą z samym jogurtem naturalnym. My był(...)czystej ściereczki lub pieluchy tetrowej i dodatkowo odcisnąć je z wody. Ziemniaki wrzucamy do miski. Dodajemy do nich starte na najmniejszych oczkach cebulę i czosnek, jajka, sól i świeżo mielony pieprz, wszystko dokładnie mieszamy. Jeżeli posiadacie jakieś mądrzejsze roboty kuchenne lub np. rozdrabniarkę (ja ją mam i bardzo sobie chwalę), polecam kawałki ziemniaków wrzucić razem z cebulą i czosnkiem

Kardamonovy
Bigos po cygańsku 251

wspólnego z bigosem staropolskim. Nie znajdziecie tu kiełbaski czy kapusty kiszonej. Jest delikatnie pikantny i mocno pomidorowy. Dawniej przygotowywano go w kociołku umieszczonym bezpośrednio nad ogniskiem. My użyjemy klasycznego piekarnika ;) Bigos rewelacyjnie smakuje z ziemniakami ugniatanymi z masłem. Zapraszam do gotowania w cygańskich rytmach! :) "My Cyganie co pędzimy z wiatrem, my Cyganie znamy cały świat! My Cyganie wszystkim gramy(...)duża cebula 1 duża papryka 200 g koncentratu pomidorowego 3 łyżki pikantnego ketchupu 1/2 szklanki wody 1 łyżka octu winnego sól, pieprz 1 łyżka oleju Pulpeciki: 500 g mielonej wieprzowiny 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Do podania: gotowane ziemniaki ugniatane z łyżką masła lub pieczywo CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM

My Culinary Art
Crumble – rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką 175

roku przerobiłam już około 20kg rabarbaru, nie mogło go zabraknąć i w tej postaci. Dla koloru i słodkości dwie solidne garście truskawek. Do smaku – cynamon, gałka muszkatołowa, mielone goździki. Wieczór z książką i jeszcze ciepłą, pachnącą foremką w dłoniach… Rabarbar i truskawki myjemy. Odcinamy zdrewniałe końce rabarbaru, kroimy go w centymetrową kostkę. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy(...)ostrzem tnącym wrzucam chłodne jeszcze masło, pocięte na mniejsze kawałki. Kilka obrotów ostrza i kruszonka gotowa. Rozsypujemy ją na wierzch owoców, całość wkładamy do nagrzanego na 180⁰C piekarnika na około 45 minut – owoce zaczną buzować, puszczą dużo soku w którym zmiękną i się porozpadają, a kruszonka zrobi się apetycznie przypieczona. Po pieczeniu deser musi ostygnąć około 15 minut. Możecie

Karo in the Kitchen
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 375

znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki ( na 1 kg mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam3 ząbki czosnku- posiekanego drobno3 płaskie łyżeczki(...)posmarować olejem. Na folię przenieść mięso wstępnie uformowane w roladę. Zawinąć szczelnie i dośc ściśle  w folię, a następnie tak owiniętą roladę zawinąć w drugi kawałek folii. Piekarnik nagrzać do 180 st. C z termoobiegiem, roladę położyć na blaszce z piekarnika i piec ok 50 -55 minut. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do ostudzenia. Kiedy ostygnie, odwinąć folię

Stare Gary
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 186

zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi cebulami przekrojonymi na połowę. • Ugotowane mięso wystudzić, mięso kurczaka oddzielić od kości i wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą. • Na koniec włożyć do maszynki kawałki bułki. Pomoże ona wydostać się resztkom mięsa i wchłonie płyny. • Do masy mięsnej dodać jajka(...)wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety. • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut

To co kocham
Pieczone kotlety drobiowe z warzywami 377

łyżki mąki pszennej lub ryżowej 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego estragonu lub cząbru 3-4 łyżki posiekanego koperku lub szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Marchewki obieramy, cukinie myjemy (jeśli nie mamy ekologicznej cukinii to także obieramy) i trzemy oba warzywa na tarce o dużych oczkach. Solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy(...)małą kostkę. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Mięso myjemy, oczyszczamy z błon i chrząstek, kroimy w kostkę, a następnie siekamy, aż powstaną małe kawałki, które zaczną się kleić. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (180ºC z termoobiegiem). Cukinię i marchewkę odciskamy z nadmiaru wody. Łączymy je z kurczakiem/indykiem, koperkiem/szczypiorkiem, cebulą, słodką papryką i estragonem. Wyciskamy do masy ząbek czosnku, dodajemy surowe

Poezja smaku
Soczysta pierś z kurczaka 791

środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Składniki na piersi: 2 piersi ze skórą ( moje miały razem prawie 1kg ) po pół łyżeczki soli,czerwonej słodkiej papryki mielonej, ziół prowansalskich, pieprzu 3 ząbki czosnku mleko Przygotowanie piersi: Umyte i osuszone piersi posypujemy przyprawami. Przekładamy je do miski, wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek i całość zalewamy mlekiem ( tyle(...)całości zakryło piersi ). Wkładamy mięso do lodówki, na 2 godziny. Po dwóch godzinach, piersi z połową mleka, w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu rozgrzania, pieczemy 40 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ). Artykuł Soczysta

NiePieprz.pl
Pieczeń z kolorowymi warzywami 189

dekoracji) Brokuł, kalafior oraz mini marchewki gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę, czerwoną paprykę oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę pietruszki oraz lubczyk siekamy. Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem oraz pokrojonymi warzywami. Doprawiamy solą, pieprzem oraz suszoną natką pietruszki. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno wykładamy połowę mięsa. Następnie układamy ugotowane warzywa – brokuł(...)środku, mini marchewki po bokach. Przykrywamy resztą mięsa. Foremką uderzamy o blat  lub dociskamy wierzch aby masa była zwarta. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 50 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 15 minut. Wierzch dekorujemy ziarnami czerwonego pieprzu

VioletoweKucharzenie
Bakłażan faszerowany 173

łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 łyżeczki ostrej papryki sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać mięso mielone  i podsmażyć na lekko rumiany kolor, mieszając od czasu do czasu.Doprawić solą, pieprzem, paprykami. Pieczarki pokroić w kostkę i usmażyć na maśle. Doprawić solą i pieprzem. Kuskus(...)opakowaniu. Wszystko razem wymieszać z pieczarkami i mięsem. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Bakłażana przeciąć wzdłuż i  ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 10 minut. Wyjąć i ostudzić. Z każdej połówki łyżeczką wydrążyć miąższ , tworząc łódeczki, tak aby boki miały około 1 cm grubości. Każdą łódeczkę z bakłażana

O kuchni z uczuciem
Sałatka z pieczonych buraków Hani 182

również można zastąpić rukolą 4 średnie buraki 1 małe opakowanie sera feta 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki oleju z porażanych  orzechów włoskich sól i pieprz świeżo mielony sos 4 łyżki oleju z prażonych orzechów wołoskich 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy  1 łyżeczka soku z cytryny 2 ząbki czosnku sól i pieprz do smaku Wykonanie: Buraki(...)bieżącą wodą, obieramy i pokroimy w bardzo cieniutkie plastry. Skrapiamy olejem przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Plastry buraków układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30 minut. Na patelni podprażamy nasiona słoneczniku, odstawiamy do przestygnięcia. Mix sałat przepłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Sałatę przekładamy do dużej miski układamy upieczone buraki

kgwjanczewo
Szynka z rękawa delikatna rozpływająca się w ustach 194

umyć i osuszyć. Nakłuć mięso ostrym cienkim nożem. Do dużej miski wlać piwo, wywar wieprzowy,oliwę z oliwek, sos sojowy. Dodać posiekane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cebulę, ostrą mieloną paprykę, dwie łyżki gęstego miodu, pieprz cayenne, sól. Wszystko dokładnie wymieszać i włożyć mięso do glinianego naczynia i zalać zalewą, przykryć. Wstawić do lodówki na dwa dni, przynajmniej(...)ciągu doby przewrócić mięso w zalewie. Mięso włożyć do foliowego rękawa do pieczenia i wlać zalewę. Dodać suszone grzybki, gałązki świeżego tymianku. Dokładnie zamknąć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec 1, 40 minut. Po upieczeniu otworzyć worek foliowy, wyjąć mięso, a sos wylać do małego garnuszka. Można tą szynkę podawać na zimno lub na ciepło

Kuchnia Pokoleń
Bakłażany w pomidorowym sosie curry 229

wycieramy za pomocą papierowego ręcznika. Rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i obficie skrapiamy olejem. Mieszamy, aby każdy kawałek się oblepił i wkładamy na górny poziom nagrzanego piekarnika na ok. 15 minut. Cebulę kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy przez minutę ziarna kminu rzymskiego. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy jeszcze dwie(...)jakiś czas mieszając. Dodajemy starty imbir i posiekane ząbki czosnku – smażymy kolejną minutę, często mieszając i wlewamy passatę z pomidorów oraz 3/4 szklanki wody. Mieszamy i dodajemy: mieloną kolendrę, mielony kmin rzymski, kurkumę, garam masala, chili w proszku (lub posiekane świeże chili bez pestek), łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli. Gotujemy przez 5 minut, następnie dodajemy upieczone bakłażany

Poezja smaku
Pieczone udźce z kurczaka z rodzynkami brazylijskimi i cykorią. 249

przepisem :) Składniki: 1 kg udźców kurczaka 300 g cykorii białej - im mniejsze główki tym lepiej 100 g rodzynki brazylijskiej 100 g dobrego masła przyprawy: sól pieprz czarny świeżo mielony kminek kurkuma słodka papryka w proszku  czosnek w proszku Wykonanie: Cykorię umyć, przeciąć na 4 części wzdłuż, wyciąć głąby. Blanszować we wrzącej wodzie przez 4 minuty. Zostawić na durszlaku(...)zgubiły nadmiar wody. Posypać ją obficie kurkumą. Rodzynki obrać z kwiatów i umyć. Kurczaka oprószyć przyprawami, ułożyć na blaszce. Masło pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę - piec w 170 stopniach. Raz na jakiś czas podczas pieczenia otworzyć piekarnik i polać wywarem mięso. Na 10 minut przed zakończeniem pieczenia dołożyć cykorię i rodzynki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wegeburgery z kaszą jaglaną 226

kostkę. Wrzucić do miski z kaszą i ziarnami. Dodać bułkę tartą, mąkę, olej, przyprawy, poszatkowane zioła. Wszystko wymieszać dokładnie dłońmi, lekko ściskając. Piekarnik nagrzać do 200 st. Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 części, z każdej części formować okrągły kotlet o grubości około 1,5 cm i średnicy około 7 cm. Piec przez(...)minutach przewrócić na drugą stronę, tak aby kotlety podpiekły się z dwóch stron równomiernie. Lekko schłodzić na kratce. Podawać z bułką i warzywami lub tradycyjnie jak kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami :). * 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej uzyskacie gotując 1/2 szklanki kaszy suchej w 1 i 1/4 szklance wody. Smacznego! Wegeburgery z kaszą jaglaną Wegeburgery z kaszą

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania