mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:154/400)

Kanapka z łososiowym omletem i majonezowym sosem worcester 138

worcester: 1 średnia cebula 1 łyżeczka cukru 1 łyżka sosu Worcester 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (lub jogurtu naturalnego) około 1/3 szklanki dobrej jakości majonezu sól i świeżo mielony pieprz do smaku spora łyżka posiekanej natki pietruszki Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić, żeby cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz(...)majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor,  roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb nie wysechł. Pierwszą kromkę posmarować sosem majonezowym worcester, posypać ewentualnie prażona cebulką i ułożyć na niej omlet, pomidory, zieleninę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto marchewkowe 319

szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamony 1/2 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki mielonych goździków 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżki kakao szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie: Jajka miksujemy z olejem i cukrem. Masę wlewamy do startej marchwi. Mieszamy mąkę z proszkiem(...)sodą, kakao i przyprawami oraz solą. Wsypujemy do masy z marchwią i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko natłuszczoną i obsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut – aż do suchego patyczka ;) Aby urozmaicić konsystencję ciasta możemy do surowej masy dołożyć rodzynki, wiórki kokosowe lub orzechy. Ciepłe ciasto

Jacob Tastes
Rolada czekoladowo-orzechowa 147

łyżka kakao krem czekoladowy 200 g śmietany kremówki 30% 1 mały  serek mascarpone 2 łyżki kakao 1 czekolada mleczna 1 łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną(...)żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem

kgwjanczewo
Pieczeń 463

sitku 6-8.Mięso krojone i mielone peklujemy peklo solą lub solą  i dobrze wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godz.Następnie po tym czasie mięsa mielone i krojone mieszamy ze sobą i przyprawiamy dolewamy odrobinę wody i mieszamy bardzo dokładnie.Wkładamy w formę do pieczenia i odstawiamy do lodówki na 6 godz aby mięso(...)wierzch gorczyce i przykryłem papierem do pieczenia  i teraz pieczemy 80-90 min.w temp 170 -180.Ja piekłem w 170 C 90 min.Pamiętajmy o tym że piekarnik piekarnikowi nie równy.Na 15-20 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy papier żeby wierzch się zarumienił.Gdy ostygnie na tyle aby można było pieczeń wyjąć  robimy to delikatnie i oprószamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Steki z jelenia z sosem Guinness 183

oleju rzepakowego) - 2 łyżki masła Dodatkowo: - sos Guinness (gotowy)     Mięso wyjmujemy z lodówki co najmniej 2 godziny przed przyrządzaniem. Osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy lekko oliwą, oprószamy grubo mielonym pieprzem oraz przyprawą do steków. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Gdy się dobrze rozgrzeje kładziemy porcje mięsa. Ponieważ my preferujemy steki dobrze wysmażone, więc będą właśnie tak przygotowane(...)przykrycia, tylko jeden raz obracając – po ok. 10 minutach. Drugą stronę smażymy już krócej, wystarczy 5 minut. Następnie mięso przekładamy na blaszkę, polewamy sosem z patelni i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 20 minut (również bez przykrycia), co jakiś czas polewając sosem. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy na ok. 5 minut, aby się soki wchłonęły. Powyższy

mojewypiekiinietylko
Tort makowo-jabłkowy 184

forma 20 cm), forma 23 cm piec około 50 – 60 min. Jeżeli orzechy zaczną się bardzo przyrumieniać, formę z ciastem od góry przykryć folią aluminiową. Wyjąć z piekarnika pozostawić w formie do całkowitego ostudzenia. Kroić nożem z piłką. *Uwaga ciasto nie rośnie, ale jest bardzo wysokie, ma około 8 cm. Jeżeli nie macie wysokiej tortownicy polecam formę o średnicy(...)zmielony można kupić w Lidlu, ewentualnie jeżeli nie macie suchego zmielonego maku, wieczór wcześniej należy mak sparzyć wrzątkiem, dobrze odcedzić i przemielić 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa (najdrobniejsze oczka). Smacznego! Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy Tort makowo-jabłkowy listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Masa jabłkowa: 1 kg jabłek

moj przepis na
Łaciaty sernik rosyjski 412

rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 90 minut do zarumienienia wierzchu (dodatkowo sprawdzić nożem lub patyczkiem - masa serowa nie może się przyklejać i być płynna). Upieczony sernik najpierw studzić w uchylonym piekarniku, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia na kratkę. Smacznego! Przepis pochodzi z książki Dr. Oetkera "Wyborne serniki" z moimi modyfikacjami. Zależało mi, aby serniczek był wysoki więc potroiłam składniki na masę(...)spód zrobiłam z 1,5 porcji. Zmniejszyłam także ilość masła do masy serowej i wydłużyłam czas pieczenia. Nie martwcie się, jeśli po wlaniu masy, której jest całkiem sporo, bedziecie mieli wrażenie, że podczas pieczenia nadzienie serowe "wypłynie". Nic takiego nie powinno mieć miejsca. Sernik rośnie powoli i niezbyt wysoko. Podczas studzenia lekko opadnie i jego powierzchnia wyrówna się do poziomu

MyCookBook.pl
Mini tarty ze szpinakiem i podsuszaną kiełbasą 151

chili szczypta soli nadzienie 500 g szpinaku 100 g sera feta 100 g sera białego pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 ząbki czosnku pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny mielony 150 g dobrej podsuszanej cienkiej kiełbasy żółty ser oregano Mąkę wymieszać z resztą składników, zagnieść twarde ciasto. Przygotować 5 foremek na tarty o śr 15 cm. Wałkować cienko i wylepić(...)można jedną dużą) Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i przyprawy, wysmażyć i odparować. Wystudzić i wymieszać z serem feta i białym. Piekarnik nagrzać do 180 st, podpiec spody ok 15 min. Wyjąć, nałożyć nadzienie, wyrównać, Położyć plasterki kiełbasy , posypać żółtym serem i szczyptą oregano. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiec przez

Gotowanie jest łatwe
SERNIK DYNIOWY Z MASĄ KRÓWKOWĄ 236

masła rozpuszczonego łyżeczka przyprawy do piernika PUREE Z DYNI Dynia, którą użyłam do zrobienia puree w całości ważyła 1200 g MASA SEROWA 800 g twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 180 g cukru 2 łyżeczki przyprawy do piernika puree z dyni masa krówkowa SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Spód Ciasteczka, drobno pokruszyć, dodać roztopione masło oraz przyprawę, wszystkie(...)połączyć, masą cisteczkową wylepić dno tortownicy, wstawić do lodówki Puree z dyni Dynie pokroić na ćwiartki wydrążyć miąższ oraz pestki, obrać ze skóry, tak przygotowaną dynię piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zrobi się miękka. Następnie upieczoną dynie przełożyć do blędera i zmiksować na gładką masę. MASA SEROWA Wszystkie składniki na masę serową zmiksować na gładką, jednolitą masę

RAROSSA
pyszna do pieczywa karkówka z piekarnika... 207

Składniki: karkówka wieprzowa 1,3 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek granulowany 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kurkuma mielona 1 łyżeczka, rozmaryn 3 łyżeczki, olej rzepakowy Rapso 1/4 szklanki, woda 3/4 szklanki nietłusty kawałek karkówki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, do naczynia żaroodpornego wsypać wszystkie przyprawy, włożyć mięso i starannie natrzeć przyprawami z każdej strony(...)obwiązać nicią aby zachować kształt pieczeni (niekoniecznie) i schować do lodówki na 2 godziny mięso polać olejem rzepakowym Rapso, wlać wodę i wstawić do nagrzanego piekarnika na 190 C, piec około 1,5 godziny bez przykrycia, co jakiś czas polewać karkówkę sosem z pieczenia, można też z 2 razy obrócić mięso po upieczeniu mięso dobrze wystudzić i schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Babka kakaowa z serem. 184

szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 1 jajo 1 niepełna szklanka cukru 2 łyżki dżemu 2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kakao MASA SEROWA: 300 g twarogu (nie mielonego) 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1,5 łyżki proszku budyniowego (waniliowego) lub mąki ziemniaczanej 2 łyżki  cukru waniliowego cukier do smaku  kilka kropel aromatu pomarańczowego (opcjonalnie(...)Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg dobrze miksujemy, dodajemy jajko, mleko, budyń, cukry i ewentualnie aromat. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, odkładamy.      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Margarynę, jajo, cukier i dżem ucieramy mikserem. Dodajemy cynamon, kakao, mąkę i sodę rozpuszczoną w mleku. Miksujemy. Połowę masy  wylewamy do wysmarowanej i posypanej mąką lub bułką

Rozpustne gotowanie
Pieczony schab środkowy 143

pycha :D Pieczony schab środkowy Składniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego pieprzu pół łyżeczki słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki oleju rzepakowego Pieczony schab środkowy Wykonanie:  W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę(...)przez praskę czosnek, ocet winny i olej. Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termo obiegiem. Schab umieściłam w rękawie foliowym do pieczenia, podlałam niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązałam z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobiłam

Kuchenne zapiski Edyty
Risotto z pieczonymi buraczkami 213

dania nie można. Chyba, że lubicie :) Składniki: 500g buraków obranych i pokrojonych w małą kostkę chlust oliwy lub oleju szczypta cukru odrobina octu balsamicznego sól morska i świeżo mielony pieprz   Składniki risotto: oliwa lub olej do smażenia 2 cebule szalotki, drobno posiekane 2 ząbki czosnku 250g ryżu do risotto np. Arborio 4 łodygi tymianku (tylko liście) 150ml wina(...)parmezanu tartego (miałam parmezan b. mocny – nr 4, więc dałam go zdecydowanie mniej – małą garść, a i tak uważam, iż był zbyt mocno wyczuwalny)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra, dół). Burczaki ułóż na blasze do pieczenia, polej dobrze oliwą, posyp solą, pieprzem, dodaj szczyptę cukru i odrobinę octu. Wymieszaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika

Moja Delicja
Migdałowe ciasto z czekoladą – bez mąki, bez tłuszczu, bez glutenu 237

wyjątkowo mięciutkie, puszyste (pomimo opadnięcia) a na dodatek PYSZNE. Każdy kto spróbował, mlaskał z zadowolenia i nie wierzył, że ciasto jest bez mąki i bez tłuszczu. Mąkę zastępują tutaj mielone migdały, które nadają ciastu migdałowy smak. Polecam wszystkim. Nie tylko tym, którzy są na różnych dietach :) Składniki: 4 jaja 40 g czekolady gorzkiej (72 % kakao) 175 g cukru(...)obsypania foremki szczypta soli odrobina masła do wysmarowania formy   Przygotowanie: Jaja powinny mieć temperaturę pokojową (wyciągnąć z lodówki na 4 godziny przed przygotowaniem ciasta lub najlepiej noc wcześniej). Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Formę na babkę o średnicy ok. 23 cm wysmarować cienką warstwą masła i obsypać zmielonymi migdałami. Nadmiar strzepnąć. Białka oddzielić od żółtek

Moja Delicja
Staroświeckie ciasto z jabłkami i tymiankiem cytrynowym 210

skończę przy komputerze, z wielkim kubkiem kawy, możliwe że wciąż w spodniach od piżamy. Też będzie fajnie:) CIASTO JABŁKOWE Z TYMIANKIEM 200g mąki 1/2 łyżeczki sody 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (około pięciu ziaren, utartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki soli 100g brązowego cukru 100g białego cukru 150ml oleju roślinnego 2 jajka(...)mleka 1 łyżka syropu waniliowego 2 jabłka (u mnie po jednym Granny Smith i koksie, w oryginalnym przepisie dwa Golden Delicious) 2 łyżki suszonego tymianku cytrynowego (z naszego ogrodu:)) Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Okrągłą formę (21cm) wykładamy na dnie papierem do pieczenia a boki smarujemy lekko tłuszczem. Mąkę, sodę, cynamon, gałkę, sproszkowane ziele i sól wsypujemy do miski

les mirabelles