mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:161/400)

Golonka w piwie wg M. Gessler 146

wieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 1 pomidor 4 ząbki czosnku, 0,5 litra jasnego piwa musztarda rosyjska – 1/2słoika łyżka miodu majeranek liście laurowe kminek mielony  pieprz sól oliwa z oliwek można dodać przyprawę do golonki Golonka w piwie - przygotowanie: Golonki opalamy z ewentualnych włosków i myjemy. Następnie nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy(...)całą noc. Obieramy i ścieramy marchew, pietruszkę, selera, czosnek i cebulę. Podsmażamy je (prażymy) na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. . Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 10 minut lub obsmażamy na patelni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem

Kubki smaku
Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami 137

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy(...)dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką.  Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku. Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 137

pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie(...)niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno

Mango Papaja
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 113

Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość(...)Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem

Kolorowy Przepisownik
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 158

cukinia 1 bakłażan 200 g śmietany 18% 1 duże jajko 1 kulka mozzarelli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki chilli szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią(...)lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut

My Culinary Art
Sernik kajmakowy 143

miłośnikom słodziuchnych wypieków! Składniki: Na spód: 120 g mąki pszennej 50 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder, sól(...)jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: .Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy

Cakes By Kejt
Ciasto bananowo mogdałowe bez mąki z lodami bananowo-migdałowymi 133

Składniki: 4 banany 200gram mielonych migdałów ( kupiłam w przystępnej cenie w jednym z niemieckich supermarketów) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml solu z cytryny 100 ml mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam(...)banany wcześniej bo często z nich korzystam wiec mam pod ręką). Nastaw piekarnik na 160stopni. 2. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia. 3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany i sok z cytryny. 4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej. Miksuj. 5. Całość przelej do tortownicy

AZgotuj!
Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny. 254

Kupiec 1 jajko   2 łyżeczki ksylitolu herbaciana galaretka: 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej) 5 łyżeczek żelatyny 700 ml wrzątku 3 łyżeczki ksylitolu   Przygotowanie: Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Bób gotujemy, łuskamy(...)dodajemy obrane i pokrojone na kawałki  banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę.   W tym czasie przygotowujemy herbacianą

Symfonia smakowa
buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe) 187

jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI przepis autorski // 3 średnie kotlety ~puszka - 220g białej fasoli(...)ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony   jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy

chili & sugar
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 167

świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować(...)około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy pasztet wielkanocny 1399

przykryciem) i dopiero wtedy wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W płynie, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej(...)sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż odpada mycie keksówek) wkładamy masę mięsną i pieczemy w piekarniku 90 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w foremce. Pasztet możemy kroić w grubsze plastry i podać z konfiturą z czerwonych borówek lub wykorzystać jako zwykłe smarowidło do kanapek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prażona Ciecierzyca 274

przyprawa), 2 łyżki Oliwy z Oliwek Ewentualnie sól  Jak przygotować? Ciecierzycę musimy zamoczyć w wodzie na całą noc. Następnego dnia w plastikowym pudełku wymieszałam oliwę wraz z mieloną papryką oraz małą ilością soli himalajskiej. Przed pieczeniem ciecierzycę możemy ugotować. Ja natomiast ten krok pominęłam i po odcedzeniu wrzuciłam ziarna do plastikowego pudełka z przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw(...)mieszamy, aby mieszanka pokryła wszystkie ziarna (można też wymieszać rękami, jeśli nie mamy pokrywki od pudełka). Przekładamy ciecierzycę na blaszkę, którą wcześniej musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy przez      30-40 minut (w zależności od piekarnika). Osobiście pod koniec pieczenia nastawiłam piekarnik na funkcję grillowania.  Uwagi - Jeżeli

Chocolate Stop Tempting
Szarlotka na kruchym cieście. 176

przekładamy na ciasto. Jabłuszka posypujemy cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :)Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut.Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy czekoladę w kąpieli wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr(...)garnka. Na nim kładę metalową miseczkę do której daje czekoladę i śmietanę. Powoli czekolada się rozpuszcza i wykładam ją na ciasto :)Pycha :) Życzę smacznego wszystkim, którzy będą mieli ochotę wypróbować taki sposób na szarlotkę

Serce zamknięte w formie pyszności
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 134

namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką(...)migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Camembert nacieramy oliwą (można ulubionymi przyprawami), obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i grillujemy  z obu stron.  Grillowany camembert podajemy zaraz po usmażeniu z ciepłymi bakaliami , oraz sosem powstałym podczas ich przygotowywania, mixem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki ze śliwkami 141

zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego(...)łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem . Pieczemy około 25 minut

Mania Gotowania