mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:162/400)

Brownie z powidłami (bez mąki) 238

kąpieli wodnej - do masła dodać kawałki czekolady, wymieszać, odstawić do ostygnięcia - do ostygniętych składników wbić jajka, roztrzepać (widelcem lub ręczną trzepaczką) - dodać cukier trzcinowy, kakao, 100g powideł śliwkowych oraz mielone migdały, wszystko wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, na wierzchu w niewielkich odstępach od siebie nałożyć łyżeczką pozostałe (150g) powidła śliwkowe - nożem lekko wymieszać(...)stopniach przez 25-30 minut, a z masa czekoladowa się zetnie (patyczek po włożeniu i wyjęciu będzie oklejony czekoladą, a nie surowym ciastem) - upieczone brownie wyjąć z piekarnika, ostudzić - przechowywać pod przykryciem, w temperaturze pokojowej lub w lodówce (chłodne brownie ma nieco inną konsystencję

Smakołyki Bereniki
Ciasto kakaowe z brzoskwiniami 117

budynie śmietankowe margaryna 3 jajka 3/4 szklanki cukru DODATKOWO puszka brzoskwiń 5 białek pół szklanki cukru Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy dosyć wolne ciasto. Ser mielimy. Utrzeć margarynę dodać cukier, ser oraz budynie. Dokładnie zmiksować, wbić jajka. Utrzeć. 2/3 ciasta wyłożyć na spód brytfanny. Pozostałość ciasta włożyć do lodówki. Na ciasto wykładamy połowę masy serowej(...)przykrywamy drugą częścią masy serowej. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy pół szklanki cukru. Wykładamy na masę serową, na białka ścieramy na tarce resztę ciasta czekoladowego. Ciasto włożyć do piekarnika i piec ok. 50 minut

Gotuję Testuję
Ciasto dyniowe bez pieczenia 160

Lubię ciasto dyniowe. Kocham przyprawy, które się do niego dodaje: imbir, cynamon czy gałkę muszkatołową. Są jednak takie dni, kiedy nie chce mi się uruchamiać piekarnika. Wtedy najchętniej przygotowuję właśnie ciasta bez pieczenia. Pyszna delikatna masa dyniowa przekładana kakaowymi herbatnikami idealnie pasuje do kubka gorącej kawy. Deser ten polecam szczególnie osobom, które nie przepadają za zbyt słodkim ciastami. Składniki (26x20(...)opakowania kakaowych herbatników (2 razy po 250 g) 2,5 szklanki kremówki 2 szklanki puree z dyni szklanka cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżeczka cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków pół łyżeczki kardamonu 2 szczypty imbiru Sposób przygotowania : Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Puree z dyni łączymy z cynamonem, goździkami, kardamonem i imbirem. Kremówkę ubijamy na sztywno

Pobite gary Barbary
Zapiekanka à la Musaka 214

osuszamy papierowym ręcznikiem. Plastry smażymy kolejno z obu stron na oleju kokosowym i odsączamy na ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Na spód formy wykładamy kilka plastrów i przykrywamy je częścią mielonego mięsa. Czynność powtarzamy, uzyskując kilka warstw zapiekanki (ostatnią warstwą powinien być bakłażan).  Beszamel Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju kokosowego i wsypujemy mąkę kukurydzianą. Rozprowadzamy ją dokładnie(...)minimum, gdy zaczną pojawiać się bąble powietrza. Następnie powoli wlewamy mleko kokosowe, energicznie mieszając. Całość podgrzewamy, aż sos stanie się gęsty. Beszamelem polewamy gotową zapiekankę i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 25 minut i podajemy. * * Przepis powstał dla Magazynu Kocioł

Food Square
Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi 133

użyłam masła klarowa nego ) Sposób przygotowania : Czerstwe bułki namoczyć w mleku. Umyte i pokrojone pieczarki dusimy razem z lekko podsmażoną na maśle cebulą.Bułki dokładnie odciskamy. Przestudzone pieczarki mielimy w maszynce do mięsa ( 2 X ) i na końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy(...)delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę lekko ubijając. Wierzch pasztetu dekorujemy widelcem i zapiekamy ok. godziny w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 st. C). Pasztet odstawiamy na ok. 12 godzin do chłodnego miejsca . ( lodówki ). Podajemy do posmarowanego masłem pieczywa. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
żeberka cielęce z cebulą pieczone w rękawie... 143

Składniki: marynata klasyczna Prymat 1 opakowanie, żeberka 1,5 kg/cielęce, cebula 5 sztuk, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 1/2 szklanki żeberka pokroić na porcje, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, włożyć do większej miski, wsypać cebulę pokrojoną w piórka, wsypać całą przyprawę do mięs i wymieszać, przykryte schować do lodówki najlepiej na całą noc przed pieczeniem(...)wszystko ostrożnie przełożyć do rękawa, tak, aby nie popękał od kości, wlać wodę wymieszaną z kucharkiem, pieprzem, zawiązać i włożyć rękaw do blaszki piekarnik elektryczny, wstawić do zimnego piekarnika, grzanie góra/doł, ustawić temp. na 220 C i piec około 40 minut, temp. zmniejszyć na 180 C i piec z 30 minut, po przestygnięciu rozciąć rękaw w misce, żeberka

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak z piekarnika 166

kurczak ok. 1,5 kg. marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 -4 ząbki czosnku szczypta pieprzu kolorowego świeżo mielonego szczypta rozmarynu szczypta oregano odrobina czili w płatkach kilka listków laurowych dodatkowo do polania kurczaka: łyżka miodu, 2 łyżki wody i łyżka soku z cytryny Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Kurczaka oczyścić i osączyć(...)Natrzeć powstałą marynatą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć listkami laurowymi, szczelnie przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub na noc). Nagrzać piekarnik do 180*C. Kurczaka ułożyć na "brzuchu" i piec 30 min. Następnie odwrócić go i piec na plecach, przykrytego folią aluminiowa przez ok. 50 min. Zdjąć przykrycie, polać kurczaka wymieszanym miodem z wodą i sokiem

Lubię to gotuję
drobiowo-owocowe szaszłyki pieczone w piekarniku... 181

szklanki, cebula 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, jabłka 2 sztuki, gruszki 2 sztuki, pieczarki 6 sztuk, boczek wędzony 20 dag, papryka słodka mielona 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka piersi pokroić na większe kostki i dobrze namoczyć w marynacie z oleju, papryk, kucharka, przyprawy(...)lodówki na 2 godziny, owoce, paprykę, cebule, pieczarki, boczek pokroić na kawałki na dłuższe patyki szaszłykowe nadziewać piersi, paprykę, owoce, cebulę, pieczarki, boczek szaszłyki ułożyć na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 220 C około 20 minut, grzanie góra/dół, następnie obrócić szaszłyki posmarować resztą marynaty i na opcji termoobieg w 180C piec z 10 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Golonka w piwie wg M. Gessler 148

wieprzowa 2 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 cebula 1 pomidor 4 ząbki czosnku, 0,5 litra jasnego piwa musztarda rosyjska – 1/2słoika łyżka miodu majeranek liście laurowe kminek mielony  pieprz sól oliwa z oliwek można dodać przyprawę do golonki Golonka w piwie - przygotowanie: Golonki opalamy z ewentualnych włosków i myjemy. Następnie nacieramy dokładnie przyprawami i odstawiamy(...)całą noc. Obieramy i ścieramy marchew, pietruszkę, selera, czosnek i cebulę. Podsmażamy je (prażymy) na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. . Golonkę układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na 220 stopni, na około 10 minut lub obsmażamy na patelni. Po tym czasie wyjmujemy golonkę, a pomiędzy mięso wkładamy warzywa. Na samym końcu dodajemy pomidory. Musztardę mieszamy z piwem

Kubki smaku
Pasztet ze śledzi z suszonymi grzybami 142

Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na małej patelni na oleju. Śledzie zalewamy zimną wodą ewentualnie mlekiem, moczymy około 4 godzin, po czym mleko odlewamy, śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, mielimy z ugotowanymi ziemniakami, oraz grzybami w maszynce do mięsa, dodajemy zeszkloną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki: bułkę tartą, mannę, żurawinę, doprawiamy do smaku ziołami i całość dokładnie wyrabiamy(...)dwie równe części, wykładamy do wysmarowanych np. oliwą i posypanych bułką tartą kek sówek i wygładzamy łyżką.  Pieczemy przez 25- 30 minut w temp 180*c w piekarniku. Studzimy, kroimy na plastry, podajemy na sałacie z cebulką perłową. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Drobiowy pasztet z szynką parmeńską i białymi warzywami 141

pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki (prostokątna forma o wymiarach 10/12 cm na 20) wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy równolegle do siebie(...)niech jedna nachodzi na drugą odrobinę. Następnie wykładamy masę mięsną. Całą keksówkę upuszczamy na blat z wysokości 15 cm by pasztet był zbity, bez pęcherzyków powietrza. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Po tym czasie wyciągamy z formy i studzimy do góry dnem. Pasztet świetnie smakuje na ciepło jak i na zimno

Mango Papaja
Bułeczki drożdżowe z mięsem z indyka i żółtą papryką 115

Natłuszczamy łyżką oliwy z oliwek i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę (pod przykryciem). Farsz: W czasie, gdy ciasto wyrasta na niewielkiej ilości oleju przesmażamy mięso mielone z indyka, następnie dodajemy posiekane cebule i dusimy razem około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę i pokrojonego w kostkę pomidora (bez skórki). Całość(...)Wykonanie: Wyrośnięte ciasto krótko zarabiamy i wałkujemy na grubość około 3-4 mm (można podzielić je wcześniej na 2 części). Z każdej części wykrawamy koła (ja użyłam wiaderka po mielonym serze, ale wielkość jest dowolna). Każdy krążek smarujemy odrobiną koncentratu pomidorowego, nakładamy troszkę sera startego na drobnych oczkach, następnie farsz i ponownie ser żółty. Zlepiamy bułeczki i układamy łączeniem

Kolorowy Przepisownik
Tarta z cukinią, marchewką i bakłażanem 162

cukinia 1 bakłażan 200 g śmietany 18% 1 duże jajko 1 kulka mozzarelli 2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki chilli szczypta gałki muszkatołowej szczypta suszonego czosnku sól, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie składniki na spód umieszczamy w misce i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Formujemy kulkę, owijamy folią(...)lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciastem wyklejamy spód i boki do wysokości ok. 3 cm foremki o średnicy 22-24 cm. Wkładamy do zamrażarki na czas rozgrzewania piekarnika. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut

My Culinary Art
Sernik kajmakowy 150

miłośnikom słodziuchnych wypieków! Składniki: Na spód: 120 g mąki pszennej 50 g masła 1 żółtko 2 łyżki cukru pudru szczypta soli Na masę serową: 750 g sera białego półtłustego mielonego 75 g masła 300 g masy krówkowej 3 jajka Wierzch: 50 g posiekanych orzechów włoskich 200g masy krówkowej Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę przesiewamy, dodajemy posiekane masło, cukier puder, sól(...)jednolite ciasto.Owijamy folią i schładzamy w lodówce przez około 30 minut. Spód tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, równomiernie rozkładamy ciasto,nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: .Masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy masę kajmakową i miksujemy

Cakes By Kejt
Ciasto bananowo mogdałowe bez mąki z lodami bananowo-migdałowymi 139

Składniki: 4 banany 200gram mielonych migdałów ( kupiłam w przystępnej cenie w jednym z niemieckich supermarketów) 3 jajka 3/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 30 ml solu z cytryny 100 ml mleka migdałowego Ciasto bananowo-migdałowe Przygotowanie: 1. Pokrój 1 banan w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę ( zamrażam(...)banany wcześniej bo często z nich korzystam wiec mam pod ręką). Nastaw piekarnik na 160stopni. 2. Jajka ubij z cukrem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia. 3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany i sok z cytryny. 4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej. Miksuj. 5. Całość przelej do tortownicy

AZgotuj!
Sernik z bobem oraz bananami na spodzie z granulowanych otrębów o smaku żurawiny. 259

Kupiec 1 jajko   2 łyżeczki ksylitolu herbaciana galaretka: 6 torebek herbaty żurawinowej (lub innej owocowej) 5 łyżeczek żelatyny 700 ml wrzątku 3 łyżeczki ksylitolu   Przygotowanie: Otręby granulowane mielimy w maszynce. Wszystkie składniki na spód dokładnie ze sobą mieszamy, wlewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, do zarumienienia. Bób gotujemy, łuskamy(...)dodajemy obrane i pokrojone na kawałki  banany, a następnie wrzucamy pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie blendujemy aż całość będzie jednolita. Masę wylewamy na upieczony spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 1,5 godziny. Ciasto pozostawiamy w uchylonym piekarniku na około 30 minut i odstawiamy do lodówki na godzinę.   W tym czasie przygotowujemy herbacianą

Symfonia smakowa
buraczane kotlety z fasoli (wegańskie i bezglutenowe) 189

jeśli wolicie - z kaszą, albo włożyć w bułkę z dodatkiem sałaty i innych warzyw i zjeść w formie wegańskiego burgera (osobiście kocham tę wersję!♥). Ja zazwyczaj piekę kotlety w piekarniku, możecie upiec je tak jak ja lub jeśli wolicie - usmażyć, wybór należy do Was. WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE BURACZANE KOTLETY Z FASOLI przepis autorski // 3 średnie kotlety ~puszka - 220g białej fasoli(...)ugotowanej "własnoręcznie") ~80g tartych buraczków BIO Primavika ~2 łyżki mąki gryczanej ~łyżka mąki ziemniaczanej ~2 łyżki posiekanej natki pietruszki ~ulubione przyprawy, u mnie: pieprz cytrynowy i ziołowy, kumin, czosnek mielony   jeśli będziecie smażyć kotlety - bezglutenowa bułka tarta (lub otręby gryczne/mielone orzechy/sezam...) oraz olej do smażenia Fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy na sicie, następnie wraz z buraczkami miksujemy

chili & sugar
Tarta na kruchym cieście z botwinką, cukinią i serem feta 171

świetnie do tego pasuje lampka wina czy piwo ;) Sprawdziłam, polecam ;) Ciasto: 100 g zimnego masła , 1 szklanka mąki pszennej , 5 łyżek kwaśnej śmietany , 1 żółtko , szczypta soli , grubo mielony pieprz . Wszystkie składniki przesiekać dokładnie nożem, a następnie szybko zagnieść. Najlepiej zrobić to za pomocą malaksera, wtedy masło nie ociepli się od dłoni. Zagniecione ciasto zawinąć w folię i schować(...)około pół godziny. Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć rozwałkowanym ciastem, zawijając lekko brzegi do góry. Ciasto ponakłuwać widelcem i ponownie umieścić w lodówce na przynajmniej pół godziny. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i piec ciasto do lekkiego zrumienienia. Upieczone przestudzić bez wyjmowania z formy. Farsz: 1 średni pęczek botwinki , 1 średnia cukinia lub 2 mniejsze, 1/3 opakowania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Najlepszy pasztet wielkanocny 1403

przykryciem) i dopiero wtedy wyciągamy wszystkie ugotowane składniki. W płynie, który pozostał z gotowania moczymy pokrojoną bułkę, odciskamy. Wszystkie gatunki mięsa, wątróbkę, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy dwukrotnie, dodajemy jajka, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy wg swoich preferencji smakowych białym pieprzem, solą i gałką muszkatałową. Masę dokładnie wyrabiamy ręką, aż masa będzie gładka (w dokładnym wyrobieniu masy mięsno-warzywnej(...)sekret najlepszego pasztetu wielkanocnego). Masa powinna mieć jednolitą strukturę. Do 2 podłużnych form do pieczenia (ja wykorzystuję formy aluminiowe, gdyż odpada mycie keksówek) wkładamy masę mięsną i pieczemy w piekarniku 90 minut w temp. 160 stopni. Studzimy w foremce. Pasztet możemy kroić w grubsze plastry i podać z konfiturą z czerwonych borówek lub wykorzystać jako zwykłe smarowidło do kanapek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Prażona Ciecierzyca 278

przyprawa), 2 łyżki Oliwy z Oliwek Ewentualnie sól  Jak przygotować? Ciecierzycę musimy zamoczyć w wodzie na całą noc. Następnego dnia w plastikowym pudełku wymieszałam oliwę wraz z mieloną papryką oraz małą ilością soli himalajskiej. Przed pieczeniem ciecierzycę możemy ugotować. Ja natomiast ten krok pominęłam i po odcedzeniu wrzuciłam ziarna do plastikowego pudełka z przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw(...)mieszamy, aby mieszanka pokryła wszystkie ziarna (można też wymieszać rękami, jeśli nie mamy pokrywki od pudełka). Przekładamy ciecierzycę na blaszkę, którą wcześniej musimy wyłożyć papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i pieczemy przez      30-40 minut (w zależności od piekarnika). Osobiście pod koniec pieczenia nastawiłam piekarnik na funkcję grillowania.  Uwagi - Jeżeli

Chocolate Stop Tempting
Szarlotka na kruchym cieście. 178

przekładamy na ciasto. Jabłuszka posypujemy cukrem i cynamonem :) Teraz należy rozwałkować drugą część ciasta i przełożyć na jabłka. Wbijamy widelec w ciasto robiąc ładny wzorem :)Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy szarlotkę przez 25 minut.Po upieczeniu szarlotka musi troszkę ostygnąć i wtedy przygotowujemy czekoladę w kąpieli wodnej --> mój sposób wygląda tak :) gotuje w czajniku litr(...)garnka. Na nim kładę metalową miseczkę do której daje czekoladę i śmietanę. Powoli czekolada się rozpuszcza i wykładam ją na ciasto :)Pycha :) Życzę smacznego wszystkim, którzy będą mieli ochotę wypróbować taki sposób na szarlotkę

Serce zamknięte w formie pyszności
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 137

namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką(...)migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Camembert nacieramy oliwą (można ulubionymi przyprawami), obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i grillujemy  z obu stron.  Grillowany camembert podajemy zaraz po usmażeniu z ciepłymi bakaliami , oraz sosem powstałym podczas ich przygotowywania, mixem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babeczki ze śliwkami 141

zastąpić również innymi owocami. Myślę, że rabarbar w tym przypadku sprawdził by się znakomicie. Babeczki ze śliwkami Składniki (około 15 muffinek): 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 4 łyżki mielonych orzechów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jajka, roztrzepane 120 g cukru trzcinowego (może być zwykły) pół szklanki oleju 300 g kefiru, jogurtu naturalnego(...)łyżeczki cynamonu Przygotowanie: W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę pszenną, cynamon, proszek, orzechy, sodę, cukier), w drugim mokre (jajka, olej, śmietanę). Łączymy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy je ciastem do 1/3 wysokości. Dodajemy po 1-2 śliwki. Nadzienie zalewamy ciastem . Pieczemy około 25 minut

Mania Gotowania
Paluszki z mięska mielonego na warzywach 190

marchewki, garśc fasolki szparagowej, 2 pietruszki, 1/2 średniego selera)  4 ziemniaki olej do wysmarowania naczynia do zapiekanki 150 ml śmietany kremówki 120 g tartego żółtego sera 1. Mielone mięso wkłądamy do miski. Dodajemy drobno posiekną cebulkę i bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy 8 paluszków , każdy owijamy plasterkiemszynki. 2. Warzywa(...)parze ok. 20 minut.3. Do naczynia żaroodpornego nasmarowanego olejem , przekładamy warzywa. Zalewamy śmietanką.Na wierzchu rozkładamy mieśne roladki z szynką. Całośc przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy na 15 minut do piekarnika 180 C.4. Folię zdejmujemy . Paluszki posypujemy serem i zapiekamy jeszcze ok. 15 minut

Słodkości i nie tylko
Szaszłyki z klopsikami i cukinią 181

piersi z indyka,2 cukinie,1 żółtko,2 łyżki bułki tartej,przyprawy curry, kolendra, sól, pieprz,ziemniaki,oliwa, Mięso mielimy, dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy. Cukinię kroimy na grubsze plastry i solimy. Wilgotnymi dłońmi formujemy kuleczki z mięsa i nadziewamy na przemian z cukinią (przedtem patyczki od szaszłyków należy moczyć w wodzie przez ok. 30 minut(...)Układamy na blaszce do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok układamy ugotowane wcześniej ziemniaki, które posypujemy pieprzem, słodką papryką i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy przez 30-40 minut

Delicious Titbits
Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami 67

się przekonasz, do tego przepisu potrzeba tylko kilku głównych składników, aby powstały najlepsze smaki. Czosnek - można użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika. Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon(...)ryżem i sałatą z pomidorami i czerwoną cebulą. Więcej ulubionych przepisów na kurczaka: Kurczak w sosie z czosnkiem i parmezanem>>> Chrupiące skrzydełka z kurczaka z piekarnika>>> Kurczak w cytrynowym sosie po Chińsku>>> Kurczak Teriyaki>>> Kurczak smażony z makronem i warzywami>>> Kurczak Tikka Masala

Moja Książka Kucharska
Sztuka sernika - czyli sernik daktylowy na jesienne wieczory 127

kaszą manną. Następnie wlewamy masę czekoladową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 st. przez 30 min.  Spód brownies gotowy! Brawo!  Gdy nasza bomba czekoladowa dojrzewa w piekarniku, możemy zacząć przygotowywać masę serową. Składniki na masę serową: 650 g sera białego 250 ml śmietanki kremówki (18%) 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii (1 buteleczka) 3 jajka(...)zadowalającą. Być może przeprowadzę kiedyś test mas w poszukiwaniu tych naprawdę godnych polecenia. Z tego powodu podczas przygotowania serników zwykle stosuję zwykły biały twaróg (swojski :)), który w pierwszym etapie "mielę" blenderem na gładką, kremową masę. Używam w tym celu niewielkiej ilości śmietanki kremówki - jej resztę dodaję później. Biały ser przed i po mieleniu Po ręcznym zmieleniu sera białego dodajemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Karczek koczownika 136

Karczek koczownika To szybka potrawa , jedna z tych , które wkłada się do jednego gara , wsuwa w piekarnik i..wyciąga jak się przypomni ,że czas na obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Bardzo aromatyczna , naprawdę świetnie smakuje , a jeśli jeszcze poda się ją do pieczonych ziemniaków , to po prostu wymiata . Dlaczego koczownika – bo jak wędrujące ludy(...)trochę pieczarek – około 10-15 szt 2 małe cebulki lub jedna średnia 1 puszka pomidorów krojonych 1/2 łyżeczki ostrej , mielonej papryki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 3-4 goździki -dają fajny aromat 1 łyżeczka cukru – czubata sól do smaku woreczek do pieczenia Karczek , kroimy w równej grubości plastry , mniej więcej

Ogrodnik w podróży
Ciasto na jesienną chandrę i... kto do Was pisze...:) 138

głowa i nie leje deszcz wyjść na porządny trening. A teraz cofnij - co gdy pęka łeb i leje się z nieba niczym spod prysznica? Wtedy pozostaje zaszyć się obok piekarnika i umilić sobie dzień czymś przyjemnym. Np. ciastem. Nawet najprostszym. Byleby Wam smakowało. Z racji, że w tytule posta nazwałam ten wypiek "ciastem na jesienną chandrę" powinny się(...)szklanka startej na grubych oczkach dyni 1 szklanka startej na drobnych oczkach marchewki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody  1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki imbiru 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka skórki otartej z cytryny lub pomarańczy po solidnej garści:  rodzynków, posiekanej gorzkiej czekolady, posiekanych orzechów włoskich oraz

My simple kitchen
Co to jest teramisu? 100

porcji Składniki: Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 50 g pszennej mąki 50 g ziemniaczanej mąki szczypta soli Do nasączenia 1 łyżeczka herbaty matcha 100 ml wrzątku ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka miodu Krem mascarpone 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie 250 g mascarpone 3 łyżki marsala 5 łyżek cukru pudru Curd z marakui i cytryny 4 duże owoce(...)cytryny 2 żółtka 1 jajko 80 g cukru 1½ łyżki mąki ziemniaczanej 50 g masła Do dekoracji 1 łyżeczka herbaty matcha owoce physalis Zacznij od pieczenia biszkoptu nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Jajka zmiksuj z cukrem i solą do białości. Obie mąki przesiej i dodaj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłóż papierem

codojedzenia
Torcik kapuściany 170

Wyciąć z liści grubsze żyłki. – Na rozgrzanej oliwie podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę w półkrążki, następnie dodać posiekany czosnek. – W maszynce do mielenia mięsa zmielić kapustę, groch i cebulę z czosnkiem. – Do kapuścianej masy dodać jajka, bułkę tartą i starty na grubej tarce żółty ser. – Doprawić solą(...)liśćmi kapusty włoskiej. Do środka nałożyć masę kapuścianą i przykryć liśćmi kapusty. Na wierzch położyć folię aluminiową. – Piec w nagrzanym do 200 st.C piekarniku przez 40 minut

To co kocham
Piernikowe ciasto marchewkowe 159

naczyniu łączymy olej z sokiem z cytryny. 3- Marchewkę ścieramy na tarce i drobnych oczkach. 4- Wszystkie pozostałe składniki wsypujemy do oddzielnej miski i dokładnie mieszamy. Są to:wanilia mielona, przyprawa do piernika, cynamon, imbir, soda,  proszek do pieczenia, mąka, orzechy. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej z cytryną i na małych obrotach(...)składników. Dosypujemy składniki suche i całość mieszamy delikatnie łyżką. Krótko, tylko do połączenia się składników. Dodajemy marchewkę i ponownie delikatnie mieszamy, do połączenia się składników. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do efektu suchego patyczka. Ja piekę 45 minut, w temperaturze 175 stopni, na grzałkach: góra + dół, bez termoobiegu. Ciasto nie rośnie wysoko. Smacznego

Smak mojego domu
Pieczeń rzymska z mięsa indyczego. 161

bułki) 1 płaska łyżeczka soli 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu 2 cebule pokrojone w kostkę i zeszklone na oleju 1 duża ugotowana marchewka 5 jajek ugotowanych na twardo 100 g startego, żółtego sera      Mięso mielimy w maszynce na grubych oczkach, dodajemy jajko, odciśniętą bułkę, sól, zmiażdżony ząbek czosnku, majeranek, pieprz(...)wyłożonej papierem do pieczenia, na środku wzdłuż dłuższej krawędzi układamy jajka, a po bokach pokrojoną w słupki marchewkę, następnie boki i wierzch pieczeni wykładamy pozostałą masą mięsną. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy około 50 minut. Po tym czasie wierzch pieczeni posypujemy startym serem i zostawiamy w piekarniku do czasu, aż ser się rozpuści. Gotową pieczeń

Rozpustne gotowanie
Sernik z solonym karmelem 195

łyżki mąki pszennej 1 szklanka cukru 4 jajka 3/4 szklanki śmietany 18% skórka starta z 1 dużej cytryny 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Ciastka wrzucamy do malaksera i mielimy na drobne kawałki. Dolewamy masło i mieszamy całość. Blaszkę o średnicy 26-28 cm wykładamy na dnie i wkładamy do lodówki. Ser wrzucamy do garnka, dodajemy mąkę oraz cukier i mieszamy(...)jednym jajku i ucieramy po około minucie. Na koniec dolewamy śmietanę, skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Całą masę miksujemy na gładko, a następnie wylewamy do blaszki z ciastkami. Piekarnik nagrzewamy do 170°C. Na dnie ustawiamy blachę z gorącą wodą. Do nagrzanego piekarnika na kratkę powyżej blachy z wodą wstawiamy nasz sernik na 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę

Emskie Smaki
Szynka wieprzowa pieczona 142

zaprzyjaźnić się z rzeźnikiem i od czasu do czasu poprosić o otrzewną. Szynka wieprzowa, około 1,5 kg*, 2 ząbki czosnku, kilka gałązek tymianku**, kilka gałązek rozmarynu**, pieprz świeżo mielony, sól, otrzewna***, 2 garści siana, 1 ząbek czosnku pokroić w słupki/zapałki. Szynkę ponacinać w kilku miejscach cienkim nożem. W nacięcia wsadzać kawałek czosnku i tymianek lub rozmaryn(...)Obłożyć resztą ziół i pokrojonym w plasterki drugim ząbkiem czosnku. Mięso zawinąć w otrzewną. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć siano. Na sianie położyć mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 3,5 godziny. Podałam z puree z kukurydzy. zastawa z  *najlepszy jest zwarty kawałek, ** razem powinna być garść ziół, *** można upiec szynkę bez otrzewnej

królestwo garów
Buraczane burgery w ptysiu 273

buraków  1 duża cebula  1 szkl kaszy jaglanej  1/4 szkl mąki pełnoziarnistej pęczek posiekanej natki pietruszki  1 jajko prażone ziarna słonecznika imbir do smaku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku ziarna sezamu  Wykonanie :  Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Buraki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę(...)Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie i formujemy zgrabne kotleciki. Następnie delikatnie panierujemy je w ziarnie sezamu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni i pieczemy ok 40 min.  Składniki na ptysie.  125 g masła  1 szkl mąki pszennej  1 szkl wody  4 jajka

Malinowe Pocałunki
Paszteciki z ciasta francuskiego 199

pesto grzybowego 2 łyżki oleju z oliwek  pół cebuli sól, pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni z dodatkiem 2 łyżek oleju z oliwek zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso mielone i przez chwilę razem przesmażyć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ostudzić poczym wymieszać z  twarogiem dodać pesto z grzybów oraz sól i pieprz do smaku. Rozwinąć opakowanie ciasta francuskiego(...)nadzieniem poczym zwinąć w roladę dokładnie, ale nie za ciasno. Pokroić całość w dwucentymetrowe kawałki i ułożyć na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180°C -200°C piekarniku przez 15- 20 minut   SMACZNEGO

zielonacukinka
Sernik w kakaowym cieście, zwany "królewskim". 4596

mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Teraz wałkujemy i wykładamy nim wyścieloną papierem do pieczenia formę (spód i 1 cm rant). Chłodzimy. MASA SEROWA: 500 g twarogu 2-3 razy mielonego 400 ml śmietany słodkiej (18% lub 30%) (zamiast twarogu i śmietany można użyć 1 kg sera w wiaderku) 4 jajka 200 g cukru skórka otarta z 1 cytryny(...)śmietaną i jajkami, kolejno dodając resztę składników. Cały proces miksowanie nie powinien być zbyt długi, żeby zbytnio nie napowietrzać masy. Gotową masę wykładamy na schłodzony spód.      Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. KRUSZONKA: 120 g mąki pszennej 2-3 łyżki kakao 80 g cukru pudru 100 g zimnego masła      Mąkę mieszamy z cukrem pudrem

Rozpustne gotowanie
Pieczony kalafior z serkiem wiejskim 178

litr bulionu warzywnego 1 opakowanie serka wiejskiego light 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki suszonego czosnku garść zieleniny (rukola, szczypior, natka) sól grubo mielony pieprz Kalafiora kroimy, zostawiając same różyczki. W dużym garnku grzejemy bulion warzywny i na wrzący wrzucamy kalafiora. Gotujemy do miękkości, odcedzamy i odstawiamy. Serek wiejski mieszamy z oliwą(...)czosnkiem, solą i pieprzem. Składniki powinny połączyć się w jednolity sos. Ugotowanego kalafiora przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wierzch za pomocą łyżki w miarę równomiernie smarujemy serkiem wiejskim. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną zieleniną - rukolą, szczypiorem lub natką. Pieczony kalafior z serkiem wiejskim może być oddzielnym daniem lub dodatkiem do mięsa

My Chcemy Jeść
Torcik makowy 174

czasu, aż płyn prawie całkowicie odparuje, mieszać by się nie przypalił. Następnie wystudzić i dwa razy przekręcić przez maszynkę z sitkiem o drobnych oczkach. Jeśli korzystamy z gotowego mielonego maku, to zalać go 3/4 szklanki mleka lub wody i na chwilę odstawić. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę, w między czasie dodając po jednym żółtku. Następnie dodać miód(...)pieczenia i zmielony mak. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy makowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 35 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W tym przypadku sprawdzając drewnianym patyczkiem, patyczek nie będzie suchy, ale też nie powinno być do niego przyklejone ciasto. Upieczone ciasto wystudzić w foremce

Kuchcik gotuje
Sernik straciatella 196

płatki owsiane z odrobiną nasła. Nie ma potrzeby schładzania w lodówce. Polecam! Składniki na spód: mąka owsiana - 70 g masło - 40 g Składniki na masę serową: 650 g sera 3x mielonego 200 g jogurtu greckiego 150 g ksylitolu/cukru 2 jajka 1 budyń waniliowy 100 g groszków czekoladowych (u mnie 150 g, ciut za dużo) dodatkowo:   80 g gorzkiej(...)masła Wykonanie: płatki owsiane zmielić, połączyć z masłem. Powstałymi okruchami wyłożyć spód tortownicy wyścielony papierem do pieczenia. Równomiernie rozłożyć uciskając wilgotną łyżką (masa się klei). Podpiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200`C ser z jogurtem umieścić w misce, dodać przesiany przez sitko budyń oraz cukier. Wbić kolejno po 1 jajku, za każdym razem mieszając tylko do połączenia składników

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowy chleb z żurawiną na drożdżach 127

szklanki mąki orkiszowej typ 2000 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 500 ml ciepłej wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia. Można posypać wierzch słonecznikiem. Następnie należy umieścić formę w piekarniku nagrzanym do 230 stopni i piec przez 10 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę w piekarniku do 210 stopni i piec chleb przez kolejne 45 minut. Upieczone pieczywo należy wystudzić

Mango Papaja
Grzanki z pastą z awokado 147

ząbki czosnku sok z limonki kilka pomidorków koktajlowych kilka jajek przepiórczych sól Wykonanie: Bagietkę pokroić w skośne kromki. Kromki bułki podpiec na suchej patelni, w tosterze lub w piekarniku. Awokado obrać, wyjąć pestkę. W miseczce umieścić awokado, dodać obrany i roztarty czosnek . Całość dokładnie pognieść widelcem. Doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Jajeczka przepiórcze ugotować na twardo. Ugotowane(...)pokroić w plasterki. Na kromkach chrupiącej bagietki rozsmarowywać porcję pasty z awokado, następnie położyć plasterek jajka i plasterek pomidorka. Tak przygotowane grzanki podawać od razu. Można posypać świeżo mielonym gruboziarnistym pieprzem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Szybkie ciasto ucierane 184

Ciasto w 5 minut?, dlaczego nie :), expresowe ucierane ciasto idealne dla zapracowanych!. Składniki na 1 keksówkę: - 28 dag mąki pszennej - 20 dag margaryny lub masła - 20 dag cukru - wanilia mielona lub cukier waniliowy - 3 jaja - 3 łyżki kakao - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Po dobrej jakości kakao naturalne zajrzyjcie na stronę  www.Skworcu.com.pl 1. Do miski wkładamy(...)masę. Jajka ubijamy widelcem. Łączymy ze sobą wszystkie składniki oprócz kakao, dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao, a druga część pozostaje biała. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C. Ciasto warstwowo przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok 60-65 minut, studzimy na kratce kuchennej. Smacznego

Apetyczna babeczka
Bezglutenowy sernik z jabłkami 174

upiec - polecam właśnie to!  Spokojnie możecie podwoić proporcje. (Tortownica o średnicy 18 cm) Ciasto: 75g mąki kukurydzianej 75g mąki ziemniaczanej 80g masła/margaryny 60g cukru Masa serowa: 500g mielonego twarogu (tłustego) (*) 2 jajka (duże) 70g cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej/skrobi kukurydzianej 1 łyżka cukru waniliowego 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Dodatkowo: 2-3 jabłka (średnie(...)Wszystkie składniki ciasta zagnieść - do połączenia się składników. 2/3 ciasta wyłożyć na dnie formy (wysłanej papierem do pieczenia), a resztę odłożyć do lodówki. Formę z ciastem wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie jabłka zetrzeć na tarce (o grubych oczkach) i wymieszać z sokiem cytrynowym. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem

Di gotuje
Pierniki…przepis miesiąca 171

pierników 380 g pszennej mąki 100 g cukru 120 g masła 150 ml melasy 1 duże jajko ¼ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników 1 łyżeczka mielonego imbiru szczypta zmielonych goździków ½ łyżeczki cynamonu Biały lukier 250 g cukru pudru 1 białko 1 łyżeczka octu Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez(...)zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wyrób gładkie ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na noc. Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozwałkuj ciasto porcjami na papierze do pieczenia i wycinaj pierniczki. Układaj pierniczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki w piernikach na choinkę. Piecz przez

codojedzenia
Rolada drobiowa z papryką. 145

Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 cebula papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy(...)obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry się zarumieniło. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. Smacznego

Moje-pitraszenie
Mięsna tarta z dynią 175

jedna cebula zioła prowansalskie 2 ząbki czosnku Sos ok szklanka śmietany 1 jajko kulka sera mozzarella Do dzieła!!! Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni z mięsem mielonym i czosnkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy mięso się dobrze wysmaży wykładamy je na durszlak i odstawiamy aby ściekł z niego nadmiar tłuszczu. Smażymy przez chwilę dynię(...)Formę wykładamy ciastem francuskim wykładamy na nie mięso wymieszane z dynią i papryką całość zalewamy sosem powstałym z wymieszania jajka ze śmietaną i startą na tarce mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze ok 170 stopni przez ok 30 minut - aż ciasto z brzegów ładnie się zarumieni a nasza tarta stanie się złocista. Podajemy delikatnie przestudzoną. Tartą podałam z sosem zrobionym

sierotka maRysia w kuchni
,,Duet warkoczy rybnych” 111

świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki majonezu • 2 łyżeczki chrzanu śmietankowego • 1 łyżeczka soku z cytryny • pieprz świeżo mielony Sposób wykonania: Ryby myjemy i osuszamy a następnie przecinamy wzdłuż na około 20-centymetrowe paski, o szerokości około 2 cm każdy. Trzy paski związujemy na końcu nicią i zaplatamy(...)nicią. Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut

Podróż w kulinaria
Polędwiczka wieprzowa 138

SKŁADNIKI: 1 polędwiczka wieprzowa sól himalajska mielony pieprz kolorowy 1 ząbek czosnku łyżka suszonego lubczyku 1 łyżka sałatkowego rarytasu ETERNO 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, lubczykiem i sałatkowym rarytasem. Zawijamy w folię i odkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia na patelni roztapiamy masło i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony, Lecz tylko przez chwilę, chodzi(...)tylko o zrumienienie zewnętrznej strony. Potem przekładamy polędwiczkę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni grzanie góra i dół z termoobiegiem) na 15 minut. Po wyjęciu odstawiamy na około 5-6 minut aby mięso odpoczęło. Potem można podawać. Ja zaserwowałam z pure ziemniaczanym

ClauditteMissCooking
Bruschetta, czyli grzanka z pomidorową salsą 141

świeżość i apetyt na więcej :)  Składniki: bagietka 3 spore pomidory 2 większe ząbki czosnku spora garść świeżej bazylii 1 dymka ze szczypiorem odrobina parmezanu sól, gruby świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek Pomidory umyć, sparzyć i obrać ze skóry. Pokroić w kostkę dowolnej wielkości. Czosnek obrać, 2 ząbki posiekać drobno. (Trzeci ząbek zostawić do natarcia grzanki.) Dymkę opłukać(...)cebulką. Bazylię opłukać, osuszyć i posiekać niezbyt drobno. Wszystko razem wymieszać. (Nie solić, żeby pomidor za bardzo nie puścił wody.) Bagietkę pokroić na odpowiedniej dla siebie grubości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i opiec lekko. Można również zrobić to na patelni. Żeby bagietka nie wyschła a przypiekła się, przed opieczeniem delikatnie przesmarować ją oliwą. Zarumienione, gorące grzanki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort grylażowy. 175

łyżki mąki DEKORACJA: owoce łabędzie z bezy        300 g orzechów mielimy, pozostałe 100 g drobniutko siekamy (ja wszystkie wkładam do szatkownicy do warzyw i mielę na średnich oczkach- efekt jest ten sam). Białka ubijamy z solą na sztywna pianę, stopniowo dodajemy cukier. Na koniec dodajemy orzechy oraz mąkę i delikatnie mieszamy. Na pergaminie rysujemy ołówkiem(...)białka (ja upiekłam jeden krążek większy od dwóch pozostałych, ułożyłam go na spodzie, dzięki temu mogłam udekorować go owocami). Blaty pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 5 minut, później zmniejszamy grzanie do 140 stopni C i pieczemy kolejne 40 minut. Studzimy.      Masę czekoladową wyjmujemy z lodówki i ubijamy, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję

Rozpustne gotowanie
Crumble z jabłkami, truskawkami i kruszonka orzechowa czyli poWeekendowe Lakocie odc.91 161

cukru pudru kruszonka: 75 g mąki pszennej 100 g schłodzonego masła, w kawałkach 75 g cukru trzcinowego 100 g posiekanych orzechów laskowych (u mnie orzechów brazylijskich) 1/2 łyżeczki imbiru mielonego Przy pomocy robota kuchennego ucieramy masło, mąkę i cukier puder.  Składniki powinny przypominać mokry piasek. Dodajemy jajko i zagniatamy zwarte ciasto. Zawijamy je w folię(...)limonki wkładamy do garnka. Dolewamy pół szklanki wody. Zagotowujemy i pyrkoczemy ok 20 minut. Jabłka powinny zmięknąć a płyn odparować. Całość studzimy a następnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C Formę wykładamy papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blaszkę z papierem. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Faszerowana Kalarepka 245

miękkości. Czasowo wychodzi różnie, niektóre gotują się 20 minut, niektóre 40. Po prostu powinny być miękkie, najlepiej sprawdzać widelcem ;) Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na maśle. Dodajemy mięso mielone i smażymy na rumiano. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i posiekaną w kostkę paprykę. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią i oregano. Można też dodać odrobinę ketchupu(...)minuty krócej niż jest podane na opakowaniu i mieszamy z mięsnym sosem. Jeśli jest potrzeba, doprawiamy. Kalarepki obieramy i wydrążamy środek. Nakładamy farsz i układamy na blasze.  Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy 30 minut. 10 minut przed końcem na wierzchu można ułożyć plasterki  żółtego sera. GOTOWE!:) Rozliczenie: Kalarepki- 8zł ryż- 0,75zł mięso- 5zł papryka- 3zł przyprawy

Czerwona Porzeczka
Pizza na szybko! 123

Składniki: - 2 szklanki mąki - łyżka oleju - 1/2 wody lub mleka - 2dag drożdży - łyżka soli - łyżka cukru - papier do pieczenia - oregano, bazylia, pieprz mielony, papryka słodka mielona, tymianek - dodatki: brokuły, czerwona papryka, pieczarki, kiełbasa, papryczka chilli, ser zółty Do 1/2 szklanki wody lub mleka dodajemy 2dag drożdży. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier, dodajemy łyżkę oleju i wlewamy(...)drożdżami. Odstawiamy masę do wyrośnięcia, na ok. 10-15 minut. Po wyrośnięciu rozwałkowujemy ciasto i nakładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodajemy składniki: wedle uznania Pieczemy w piekarniku 180-200 stopni 30-40 minut

upichcona
Sernik czekoladowy z malinami 1060

Spód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 4 tabliczki czekolady gorzkiej Goplana (360 g) 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 400 g mleka skondensowanego (1 puszka) 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego maliny do dekoracji Przygotowanie: Spód:  Herbatniki kruszymy w malakserze(...)Przygotowujemy formę o średnicy 24-25 cm. Dno wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Dno tortownicy wykładamy masą z herbatników, mocno dociskamy. Spód pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut, wyjmujemy i studzimy. Masa serowa:  Połamaną czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Wszystkie składniki na masę serową powinny mieć temperaturę

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto makowe z jabłkami 111

goździkiem, 25 ml miodu pitnego, miód do smaku Mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę(...)sparzonej cytryny i wanilię. Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do formy do pieczenia wysmarowanej masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w cienkie cząstki. Na patelni rozpuścić cukier (uważać, aby się

królestwo garów
Zapiekany bakłażan faszerowany kaszą bulgur i mięsem mielonym 158

pokroić  na połówki, wybrać miąższ, posolić i odstawić na chwilę, gdy puszczą sok wypłukać  i osuszyć. Na patelnię wrzucić drobno pokrojoną cebulkę i podsmażyć. Dorzucić mięso mielone i wyciśnięty czosnek ,chwilę podsmażyć. Dorzucić , pomidory jak i miąższ z bakłażana oraz kasze bulgur. Wszystko dusić do odparowania wody i miękkości kaszy. Jeśli wody z pomidorów jest niewystarczająco(...)koniec dodać posiekane zioła, sól i pieprz do smaku. Nadziewamy farszem bakłażany i posypane bułką tartą układać na papierze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i zapiekać w piekarniku ok.30 min. w temp. 180 stopni. Smakują rewelacyjnie

MarciochaKucharzy
Rabarbar i kruszonka 129

się umieją bawić. Dziś chciałam się bawić tak jak oni i zrobiłam... RABARBAR POD KRUSZONKĄ    Potrzebne 5 łodyg rabarbaru 8 łyżek cukru 4 łyżki wody 1 torebka mielonego cynamonu Na kruszonkę 110g cukru 110g masła   180g mąki tortowej cynamon Na polewę 1/2 opakowania budyniu waniliowego   350ml mleka 1 laska wanilii [lub jeśli nie jesteście blogerką(...)porcji z malizną) Rabarbar myjemy i kroimy w plasterki (jakiś 1cm grubości). Wrzucamy do żaroodpornego naczynia, polewamy czterema łyżkami wody, posypujemy cukrem i cynamonem (dużo!:)) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C. Robimy kruszonkę- masło pokrojone w kostkę wrzucamy do sypkich składników i wyrabiamy tak długo, aż otrzymamy w miarę jednolite, duże okruchy. Posypujemy nimi wyjęty z piekarnika rabarbar

les mirabelles
Makowiec z papają 193

masa urośnie dwukrotnie, co będzie trwało około godzinę.        W międzyczasie zalewamy mak wrzącą wodą i odstawiamy na 20-30 minut. Dokładnie odsączamy na sitku i mielimy dwukrotnie. Orzechy laskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek.       Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru(...)wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę wolnego miejsca (makowiec podrośnie w piekarniku). Pieczemy 40 minut w 190 stopniach, jeszcze ciepłe ciasto rozwijamy z papieru i lukrujemy, można posypać odłożonym farszem, samym makiem lub zostawić ot tak. Też pyszne :)      Moja

sama złodycz
Schab gotowany w zalewie z dodatkiem majonezu / Pork loin cooked in a marinade of mayonnaise 324

domowych wędlin nie muszę chyba nikogo przekonywać - w dobie szerokiej oferty sklepowych smakołyków nafaszerowanych ulepszaczami nie ma to jak domowe, 100% pewne i zdrowe wędlinki.Schab dotychczas piekłam w piekarniku, tudzież suszyłam w skarpecie (polecam!). Tym razem wzięłam się za wersję gotowaną i przyznam, że to chyba najlepsze rozdanie! Mięso wyszło mięciutkie i soczyste nie tracąc jednocześnie na aromacie, dzięki(...)gotowany. Schab gotowany Składniki:Przygotowując opierałam się na recepturze z bloga: wkuchennymoknie.   ok. 1,20 kg schabu do nacierania: 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej ¼ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 3 łyżeczki  majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich  2 duże zęby  czosnku do gotowania: 2 łyżki soli  1 łyżka cukru

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała

Proponowane wyszukiwania