powierzchnię maku), zostawiamy na 20 - 30 minut i odsączamy. Następnie mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę. Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej(...)częścią ciasta. Strucle - każdą z osobna - zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą, a następnie rozprowadzamy na wystudzonych struclach. Posypujemy skórką, migdałami lub makiem
Czary - gary w kuchniwszystkim na zdrowie. Na zdrowie i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. SKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda) sól pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie wmasować(...)wierzchu ułożyć świeże gałązki tymianku, cząbru i rozmaryn. Rękaw zamknąć z obu stron i wstawić całość na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia, rozciąć z góry rękaw, polać mięso wytopionym tłuszczem, przez co nabierze z wierzchu złocistego koloru. Po upieczeniu, wyjąć mięso z rękawa
Kuchnia w opałachcienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor(...)koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut
zadanie-gotowaniesmak Składniki: 2 małe goloneczki 3 litry bulionu warzywnego ziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna 3 marchwie 2 pietruszki seler cebula biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa(...)ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemy też zapiec w piekarniku podlewając piwem. Do tak przygotowanej goloneczki idealnie pasują musztardy ROLESKI . Idealne dopełnienie całości
Z Majeczką w kuchniłyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną(...)mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty. Warstwa biała: Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieramy
Wanilia i KardamonSkładniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, por 4 duże, marchew 2 średnie pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową(...)gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką i na termoobiegu w 150 C piec 10 minut kiełbasa jest smaczna, soczysta i dobrze smakuje
W Mojej Kuchni Lubięprzez około 10 minut tak żeby się zeszkliła . Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam . Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso , podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone) . Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , musztardę , majeranek , sól ( dwie duże szczypty) pieprz ( dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam(...)sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę . Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami : Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pieczeń
Uwaga Babcia Gotujezimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką(...)okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. piec 15-18 min do złotego koloru (u mnie 18 mm). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, delikatnie wyjąć z foremki. Budyń cytrynowy: 300 ml mleka
moj przepis naburaków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jak na blaszce jest jedna warstwa buraków, ja potrzebowałam 3 blaszek, aby zmieścić 10 kg surowych buraków. Buraki piec do miękkości w 180 przez około(...)piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli
moj przepis nadrożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy(...)cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm. 4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut
Szefowa kuchnizapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika. Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej. Składniki 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju 50 g startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Kaszę ugotować według instrukcji(...)mięso i smażyć. Na koniec włożyć przecier pomidorowy, doprawić majerankiem , solą i pieprzem. Gotowe mięso wymieszać z kaszą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec aż ser się rozpuści. Kaszę podawać posypaną szczypiorkiem. kasza zapiekana z mięsem
O kuchni z uczuciemmiodu Składniki na ciasto : 160 g mąki pszennej 165 cukru pudru po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 2 jajka około 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 5 łyżek oleju szczypta soli, 5 dag pokruszonych orzechów włoskich około 100 ml gęstego, jogurtu naturalnego 75 g kandyzowanego imbiru - pominęłam, bo u mnie raczej go nie lubią(...)plastry i włożyć do garnka z roztopionym masłem i miodem, wsypać kardamon i cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić Mąkę wymieszać z proszkiem, kardamonem i cynamonem Piekarnik nagrzać do 180 *C Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc
Proste Potrawymiękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 duże jajka 650 g twarogu dwukrotnie mielonego 140 g mleka skondensowanego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na polewę: 400 g śmietany 18% 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na sos toffi: 200 g śmietany(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni, bo to zajmuje najwięcej czasu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia
My Culinary Artmożna kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini 1. szklanka sezamu 1/2 szklanki oleju sezamowego Sezam rozsypujemy na blaszce i wrzucamy do piekarnika, aby się uprażył. Około 10 min 180 stopni. Nie może zbrązowieć. Warto od czasu do czasu potrząsnąć blaszką, aby się wszystkie ziarenka uprażyły równomiernie. Następnie wyjąc i odstawić na chwilkę(...)powstanie pasta. Hummus 1 puszka ciecierzycy (lub cieciorki) Thaini 2 ząbki czosnku Sok z polowy cytryny. Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako
Smaki Przyprawy i KoloryPrzepis na wędzone banany do przygotowania w wędzarniach Bradley Smoker . Składniki: 4 banany. Nieobrane przecięta wzdłużnie na połowę 4 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4 łyżeczki migdałów olej roślinny Przygotowanie: Rozgrzać wędzarnie Bradley Smoker do około 100 ° C. Umieścić nieobrane połówki bananów na półkach wędzarni i wykorzystują brykiety Bradley Bisquettes o smaku(...)obrać ze skórki i wyłożyć je balsze posmarowanej olejem. Nad każdym bananem rozprowadzić wymieszany miód z sokiem z cytryny i cynamonem oraz posypać migdałami. Tak przygotowane banany włożyć do piekarnika albo grilla i je zarumienić. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Wszystkie produkty marki B radley Smoker można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się
naRuszcie