małych roladek) 1 duży dojrzały bakłażan 1/2 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska nadzienie 1/2 opakowania sera feta o obniżonej zawartości tłuszczu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub włoskich 2 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kuminu świeżozmielony pieprz sos 300ml passaty pomidorowej 3 łyżki octu balsamicznego 2 gałązki świeżego rozmarynu(...)cienkie kilkumilimetrowe plastry. Bakłażana z obu stron oproszyć papryką wędzoną i solą oraz skropić delikatnie oliwą. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (plastry muszą zmięknąć i dać się be problemu zwijać). W miseczce rozgnieść widelcem ser feta, dodać zmielone orzechy, przeciśnięty przez praskę czosnek, listki tymianku, kumin oraz
DefinicjaSmakułodygi rabarbaru, pokrojone 50 g płatków migdałów 2 łyżeczki brązowego cukru kwiaty czarnego bzu do dekoracji Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodajemy do niej mielone migdały, cukier, cynamon, startą skórkę z cytryny i wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy ekstrakt waniliowy, olej, jajka i jogurt. Wlewamy masę do suchych składników i mieszamy(...)pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej przygotowane ciasto. Na wierzchu układamy pokrojony rabarbar, ćwiartki truskawek, następnie posypujemy płatkami migdałów i brązowym cukrem. Wkładamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C z termoobiegiem (lub 190 stopni bez termoobiegu) i pieczemy 50 minut lub do czasu, aż patyczek wbity w środek ciasta po wyjęciu będzie suchy. Przepis bierze
Smakowity Blog KulinarnyCiasto: Mąkę, masło, wodę i 1 łyżeczkę soli zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Wyklej nim formę, obciąż i zapiecz w temperaturze 180 stopni ok. 15 minut. Paprykę umieść w piekarniku razem z pieczonym spodem tarty. Po 15 minutach przelej ją zimną wodą, usuń z niej skórkę i pokrój w kostkę. Śmietanę wymieszaj z majonezem, jajkami i dopraw do smaku solą(...)oleju kujawskim pokrojony boczek. Na ciasto wyłóż paprykę, boczek, pokrojone śliwki. Całość zalej masą śmietanowo- jajeczną. Wierzch naszej tarty obsyp gałązkami świeżego tymianku, dodaj pomidorki koktajlowe, tarty ser i mielony pieprz kolorowy. Całość zapiecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem paprykowym. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytlodówki.Po tym czasie ciasto szybko wałkujemy na dużej, kwadratowej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 15 minut w 185`C.Masa serowa:Ser wrzucamy do malaksera i mielimy. Dodajemy cukier i cukier z wanilią, mieszamy i odstawiamy.Do drugiej miski wbijamy żółtka i miksujemy razem z cukrem na gładką masę, następnie do żółtek dodajemy rozpuszczone masło, łączymy. Kolejnym krokiem(...)ubijamy białka na sztywną, puszystą pianę, a następnie partiami dodajemy do masy serowej.Do blaszki z kruchym spodem wylewamy ciasto, które wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy do złotego koloru - około 30 minut.Studzimy w piekarniku, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego wystudzenia, dekorujemy ulubionymi sezonowymi owocami - podajemy na zimno.Smacznego
Słodkie Przyjemnościcukru1 budyń śmietankowy lub waniliowego1/2 szklanki oleju2 żółtka + 3 całe jajka2 szklanki mleka, a jeśli ser wilgotny to mleka mniej1 paczka wiórek kokosowych -100 g - na wierzch ciastaPrzygotowanie :Ser mielimy, jajka ucieramy z cukrem - mikseremDo masy jajecznej dodajemy stopniowo ser, budyń, mleko i olej- ucieramy mikserem około 15 min.Piekarnik nagrzewamy do 180 *CDużą foremkę o wymiarach 36x25 cm smarujemy(...)ubijamy pianę, wykładamy ją na podpieczony sernik, posypujemy wiórkamiDopiekamy około 15 min., wiórki muszą przybrać złoty kolor. Sernik studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Proste Potrawyjajka 250 g mąki, przesianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem migdałowy 4 żółtka 60 g drobnego cukru 50 g mąki 1/2 litra tłustego mleka 100 g mielonych migdałów 2 krople esencji migdałowej Przygotowanie: Śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na ćwiartki. Tortownice o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia tak aby zachodził na ścianki(...)gładką masę. Następnie dodajemy po kolei jajka, mąkę i proszek do pieczenia- cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto wykładamy do formy równamy wierzch i układamy śliwki. Czas pieczenia:Nagrzewamy piekarnik na 180 C góra-dół i pieczemy 50-60 minut sprawdzając ciasto wykałaczką Odstawiamy ciasto do ostygnięcia a w tym czasie przygotowujemy masę migdałową. Migdały w blenderze
Niezły Młynekpopołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki esencja waniliowa 1 łyżeczka szczypta soli Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem do białości stopniowo dodając po jednym jajku , cały(...)pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną z formy i studzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnych upodobań .Ja oprószyłam cukrem pudrem
Ala piecze i gotujeDanie dla osób zapracowanych, wymaga tylko od nas przyprawienia i wstawienia do piekarnika, takie można powiedzieć danie jednogarnkowe. Lekko pikantny indyk, soczysty w środku, a z wierzchu przypieczony, pomidorowy ryż z nutą kardamonu i słodkie delikatnie chrupiące warzywa. Według mnie idealne danie obiadowe, smaczne i do tego cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą(...)średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż: 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć) 1/2 łyżeczki bazylii 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego 2 szklanki ryżu basmati
Kuchcik gotujewidelcem lub palcem będzie nadal lekko elastyczne, zaś nakłute szpikulcem w najgrubszym miejscu wyda z siebie albo już przezroczysty, albo jeszcze delikatnie krwisty płyn. Po wyjęciu mięsa z piekarnika dajemy mu jeszcze kilka minut „odpocząć”, a potem kroimy w plastry (jeśli się za bardzo pospieszymy, może po pokrojeniu upuścić zbyt wiele soków). To danie atrakcyjne i smakiem i wyglądem, więc(...)450g) mały brokuł (350g, bez łodygi i łyka) 250g pieczarek 250g brukselki 1 gruszka kilka rzodkiewek 150ml bulionu mięsnego lub warzywnego masło 1 łyżka oliwy sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Brokuła dzielimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do dość dużej ilość osolonego wrzątku. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy na dość miękko przez ok. 10 minut. Następnie odcedzamy
Kulinarna Pokusamnie je znajdą :) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki sody 1 i 1/2 (lub 2) łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka suszonych żurawin sok i skórka otarta z 1 pomarańczy 1 jajko 4 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka brązowy cukier Wykonanie: Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić(...)skórkę pomarańczową oraz żurawiny. Dodać do mąki i wymieszać krótko. Przenieść masę do formy muffinkowej z papilotkami i wypełnić je do około 2/3 wysokości. Posypać brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec 20 minut
zadanie-gotowanieSkładniki: kurczak 1,5 kg, bio papryka słodka granulowana Royal Brand 2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, kminek mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, garam masala Royal Brand 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, śmietana gęsta 250 ml, woda 1/2 szklanki kurczaka podzielić na cztery porcje, odciąć nadmiar tłustych skór, kuperek, opłukać(...)naczynia żaroodpornego i obsypać przyprawami, natrzeć z każdej strony, odstawić do lodówki na 2-3 godziny gęstą śmietanę 18% wymieszać z wodą, przyprawą w płynie i polać porcje kurczaka piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, temperatuta 200C, pod przykryciem piec około 55-60 minut, kurczaka wyjąć z wywaru, wywar przelać do garnuszka, wsypać 1 łyżkę mąki, dolać z 2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubięskładu dodatkowy olej? Przecież wiadomo, że wszystkie produkty są naturalną skarbnicą tłuszczu. Dlatego ja zaryzykowałam i zrobiłam bez oleju, ale za to z wodą, która pozwoliła mielonemu lnu i jajkom zadziałać jak spoiwo. Dzięki czemu wypiek można było kroić na kromeczki. A więc wszystkie składniki mieszamy razem, orzechy łamiemy na mniejsze kawałki, a śliwki(...)jajkami i solą i wyłożymy do blaszki z papierem do pieczenia. Proponuję te cząstki śliwek które będą wystawać na wierzchu wepchnąć głębiej i przykryć nasionami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie blaszkę, przewracamy na blachę z piekarnika , ściągamy papier i pieczemy około 20 - 30 min aż się
Dieta moja pasjasię, że ciasteczka są BOSKIE! Bardzo sycą i smakują wszystkim :) Cynamonowe kwadraciki do mleka czyli Pixie Puffs 400 ml mąki pszennej 100 ml mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml mielonych orzechów włoskich po 1/2 łyżeczki sody i proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cukru 2 łyżki miodu 1/2 kostki masła 250-300 ml jogurtu naturalnego Do miski(...)następnie tniemy na paski o szerokości 1-2 cm, i na mniejsze kwadraty. Rozdzielamy je i rozkładamy na blaszce tak, aby nie były zbyt blisko siebie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 st.C ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka studzimy i chowamy do zamykanego pojemnika. Zjadamy z ulubionym mlekiem
Dzieje kuchennej Wiewiórymielona kolendra 1 łyżeczka soli 5-6 suszonych pomidorów 1/2 szklanki orzechów włoskich chili w płatkach do posypania wierzchu Na oleju z suszonych pomidorów smażę posiekaną niedbale cebulę i czosnek. Wątróbkę pozbawiam dodatkowych błonek i żyłek i smażę razem z cebulą na dużym ogniu, nie dłużej niż minutę. Po tym czasie mielę usmażoną wątróbkę z dodatkami. Mielę(...)niej połowę przygotowanej masy. Następnie układam na środku pokrojone suszone pomidory i posiekane orzechy. Nakładam pozostałą masę, wyrównuję wierzch i dekoruję płatkami chili oraz pozostałymi orzechami. Pasztet piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 75 minut, po upieczeniu studzę w formie do temperatury pokojowej a następnie w lodówce przez całą noc. Podaję mocno schłodzony, na przykład z konfiturą cebulową
Mango PapajaPrzepis na gładki , aksamitny pasztet z dodatkiem , drobiowych wątróbek . Jest pyszny , doskonały na kolację , czy śniadanie . W zasadzie na każdą okazję , a jaki zapach roztacza wokół po wyjęciu z piekarnika..jak nic na świecie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego chlebuś z chrupiącą skórką i..mniam..po prostu " class="wp-smiley" style="height(...)drobiowe ( tzw. L ) 0,5 kg łopatki wieprzowej ( dość tłustej ) 1 opakowanie boczku wędzonego nie parzonego ( plastry ) 1 marchewka 1 cebula – duża lub dwie małe 1,5 łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mielonej gorczycy białej Łopatkę i udka od kurczaka , myjemy i wkładamy razem do brytfanki , dodajemy cebulę
Ogrodnik w podróży