mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:173/400)

Pumpkin pie 212

pudru • 2 żółtka • szczypta soli Masa dyniowa • 2 szklanki puree z dyni • 250 g serka mascarpone • 3/4 szklanki cukru • 2 żółtka • 1 jajko • 1/2 łyżeczki cynamonu • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Ciasto kruche • Mąkę wymieszać z cukrem pudrem i zagnieść jak najszybciej z masłem i żółtkami. • Kulę ciasta wstawić do lodówki(...)tylko kroję i łączę kawałki ze sobą. • Pozostawić część ciasta kruchego, z którego wyciąć ozdobne ciasteczka listki do dekoracji pumpkin pie. • Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. Masa dyniowa • Mascarpone wymieszać mikserem z cukrem. • Dodać puree z dyni, żółtka, jajko, przyprawy i zmiksować wszystko razem

To co kocham
Tort śmietankowo -kokosowy princessa 229

tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka.  Gdy wbijemy patyczek i jest suchy wyciągamy biszkopt z piekarnika i zrzucamy go z niewielkiej wysokości na podłogę-ze trzy razy :-)  tzw. biszkopt rzucany :-)  Powietrze wyjdzie i biszkopt nie opadnie. Nożem odważamy boki i wyciągamy biszkopt z tortownicy(...)śmietanę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę. Zimne spody ponczujemy niewielką ilością likieru kokosowego, przekładamy cienko śmietaną.  Potem cały tort smarujemy śmietaną. Wafelki kokosowe mielimy w malakserze lub rozdrabniamy wałkiem na bardzo drobno. I obtaczamy nimi boki tortu. Tort dekorujemy według własnej inwencji :-)  Ja tylko porobiłam rozety z bitej śmietany, udekorowałam je kuleczkami

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik „Janeczki” z truskawkami i galaretką - wspaniały 163

dziwo!) lub mrożonych. W przypadku tych drugich, ułożyłabym je na cieście gdy są lekko rozmrożone i dobrze trzymają swój kształt. Szklanka = 250ml Składniki: 1 kg sera białego śmietankowego (trzykrotnie mielonego) 10 jaj 1 szklanka cukru brązowego pół kostki masła 2 budynie waniliowe (proszek) 15-16g cukru waniliowego (opakowanie) 3 łyżki skórki pomarańczowej  2 galaretki truskawkowe 500ml(...)budyń, miękkie masło oraz sok z cytryny. Do masy serowej dodajemy ubite białka, skórkę pomarańczową i delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w 160*C przez 90 minut, następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy sernik na godzinę. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i wstawiamy do lodówki. Studzimy sernik w temperaturze pokojowej, na letnim układamy gęsto truskawki i wkładamy do lodówki. Zalewamy tężejącą galaretką

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka Makaronowa z Mięsem w Sosie Pomidorowym 248

kroję i dodaję do cebuli. Przygotowanie sosu: Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę razem z czosnkiem przez kilka minut tak żeby cebula się zeszkliła. Do zeszklonej cebuli dodaję mielone mięso i całość smażę jeszcze około 10 minut. Na koniec do sosu dodaję przecier pomidorowy, doprawiam przyprawami, mieszam i smażę jeszcze około 5 minut – zakręcam gaz sos jest(...)dodaję sos i całość dokładnie mieszam. Do naczynia żaroodpornego nakładam połowę makaronu, wyrównuję i posypuję połową żółtego sera i nakładam pozostały makaron. Górę posypuję pozostałym serem. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 20 minut. Zapiekanka makaronowa z mięsem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Strucla makowo - marcepanowa 175

powierzchnię maku), zostawiamy na 20 - 30 minut i odsączamy. Następnie mieszamy mak z cukrem, skórką i pokrojonymi figami, dodajemy pokruszoną masę marcepanową i dwukrotnie mielimy. Dodajemy jajka, aromat i wyrabiamy jednolitą masę.  Ciasto drożdżowe dzielimy na dwie części. Jedną z nich rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 20x30 cm, smarujemy go połową masy makowej(...)częścią ciasta. Strucle - każdą z osobna - zawijamy w papier do pieczenia i odstawiamy na  kolejne 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie pieczemy 30 - 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  Cukier puder dokładnie mieszamy z gorącą wodą, a następnie rozprowadzamy na wystudzonych struclach. Posypujemy skórką, migdałami lub makiem

Czary - gary w kuchni
SOCZYSTA PIERŚ Z KURCZAKA 160

wszystkim na zdrowie. Na zdrowie i to w dosłownym tego słowa znaczeniu. SKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda) sól pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie wmasować(...)wierzchu ułożyć świeże gałązki tymianku, cząbru i rozmaryn. Rękaw zamknąć z obu stron i wstawić całość na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia, rozciąć z góry rękaw, polać mięso wytopionym tłuszczem, przez co nabierze z wierzchu złocistego koloru. Po upieczeniu, wyjąć mięso z rękawa

Kuchnia w opałach
Musaka - grecka zapiekanka. 157

cienkie plastry. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć kolejno warzywa. Usmażone odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Na drugiej patelni podsmażyć mięso mielone, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dusić przez chwilę, dodać koncentrat pomidorowy i doprawić do smaku. W rondlu przygotować sos beszamelowy. Rozgrzać masło, dodać mąkę i przesmażyć na złoty kolor(...)koniec dodać jajko, energicznie mieszając. W naczyniu żaroodpornym układać warstwami: ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso, ziemniaki, cukinia, bakłażan, mięso. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 30 minut

zadanie-gotowanie
GOLONKA GOTOWANA 182

smak   Składniki: 2 małe goloneczki 3 litry bulionu warzywnego ziela ang, listek laurowy, pieprz czarny ziarna 3 marchwie 2 pietruszki seler cebula biała piwo- niekoniecznie sól, pieprz czarny mielony D podania z musztardami ROLESKI Wykonanie: Golonki oczyszczamy, myjemy, osuszamy. Dobrze nacieramy solą i pieprzem.Odkładamy na min. noc do lodówki. Na drugi dzień zagotowujemy bulion, dokładamy obrane warzywa(...)ubywa płynu, dolewamy, aby golonki były cały czas zakryte. Po dwóch godzinach gotowania zamiast uzupełnić płyny bulionem możemy podlewać piwem. Ugotowaną golonkę podajemy z musztardą. Możemy też zapiec w piekarniku podlewając piwem. Do tak przygotowanej goloneczki idealnie pasują musztardy ROLESKI . Idealne dopełnienie całości

Z Majeczką w kuchni
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 397

łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko oraz olej, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną(...)mieszamy całość rózgą od miksera lub mikserem na najniższych obrotach, ciasto ma pozostać pulchne. Wylewamy do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika, pieczemy około 35 minut-do suchego patyczka. Upieczone studzimy, kroimy wzdłuż, na dwa blaty. Warstwa biała: Jajka ubijamy z cukrem pudrem do otrzymania pulchnej puszystej piany. Miękkie masło ucieramy

Wanilia i Kardamon
pysznie upieczona biała kiełbasa w porach z marchewką... 171

Składniki: kiełbasa biała wieprzowa 5 sztuk, olej rzepakowy 5 łyżek, kucharek 1/2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, por 4 duże, marchew 2 średnie pory dobrze umyć i pokroić dość drobno do naczynia żaroodpornego, obrane marchwie pokroić obieraczką "julienne" na cienkie wiórki, dodać przyprawy, olej i wymieszać białą kiełbasę surową(...)gotować z 5 minut na małym ogniu, wywar można zostawić jako bazę do żurku, kiełbasę włożyć do warzyw i delikatnie wymieszać naczynie przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół i piec 35 minut, następnie zdjąć przykrywkę, zamieszać łyżką i na termoobiegu w 150 C piec 10 minut kiełbasa jest smaczna, soczysta i dobrze smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Pieczeń Rzymska z Ziemniakami 281

przez około 10 minut tak żeby się zeszkliła . Umyte i osuszone mięso kroję na mniejsze kawałki . Umytą i osuszoną natkę pietruszki drobno siekam . Teraz w maszynce do mielenia mięsa mielę razem pokrojone mięso , podsmażoną cebulę i ugotowane ziemniaki (wystudzone) . Do zmielonej masy dodaję natkę pietruszki , jajka , musztardę , majeranek , sól ( dwie duże szczypty) pieprz ( dwie duże szczypty) i całość dokładnie mieszam(...)sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Tak przygotowaną masę przekładam do foremki ,delikatnie ugniatam i wyrównuję górę . Pieczenie pieczeni rzymskiej z ziemniakami : Foremkę z pieczenią wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 70 minut , góra po upieczeniu powinna być rumiana . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Pieczeń

Uwaga Babcia Gotuje
Kruche babeczki z cytrynowym budyniem 190

zimnego masła (u mnie klarowane) 20 – 60 gr cukru pudru 1 duże jajko (rozmiar L) Wszystkie składniki posiekać nożem, szybko zagnieść. Można też użyć malaksera i mielić do momentu, aż ciasto zacznie się zbrylać i tworzyć jedną całość. Ciasto rozpłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą, schować do lodówki na godzinę. Foremki dokładnie wysmarować masłem. Po tym czasie oprószyć stolnicę mąką(...)okręgi szklanką lub foremką. U mnie o średnicy 13 cm. Delikatnie przełożyć wykrojony krążek, delikatnie wcisnąć w dno foremki. Zrobić kilka nakłuć widelcem. Foremki wstawić do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 st. piec 15-18 min do złotego koloru (u mnie 18 mm). Wyjąć z piekarnika, całkowicie ostudzić, delikatnie wyjąć z foremki. Budyń cytrynowy: 300 ml mleka

moj przepis na
Buraczki na zimę 332

buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce od piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Najlepiej jak na blaszce jest jedna warstwa buraków, ja potrzebowałam 3 blaszek, aby zmieścić 10 kg surowych buraków. Buraki piec do miękkości w 180 przez około(...)piec się 90 min, a mniejsze około 60 min. Buraki lekko przestudzić, jeszcze ciepłe obrać ze skórki, odkroić ogonki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli

moj przepis na
Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym 299

drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.  2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy(...)cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.  4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut

Szefowa kuchni
Kasza zapiekana z mięsem 140

zapiekaną z mięsem, a do tego ogórek konserwowy ze słoika. Ja użyłam kaszy jęczmiennej, ale możecie użyć dowolnej swojej ulubionej. Składniki 300 g kaszy jęczmiennej perłowej 500 g mięsa mielonego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 cebula 1 łyżka majeranku 2 łyżki oleju 50 g startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz Kaszę ugotować według instrukcji(...)mięso i smażyć. Na koniec włożyć przecier pomidorowy, doprawić majerankiem , solą i pieprzem. Gotowe mięso wymieszać z kaszą i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Posypać startym serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Piec aż ser się rozpuści. Kaszę podawać posypaną szczypiorkiem. kasza zapiekana z mięsem

O kuchni z uczuciem
Ciasto imbirowe z gruszkami 244

miodu Składniki na ciasto : 160 g mąki pszennej 165 cukru pudru po 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 2 jajka około 2 łyżeczek sproszkowanego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 5 łyżek oleju szczypta soli, 5 dag pokruszonych orzechów włoskich około 100 ml gęstego, jogurtu naturalnego 75 g kandyzowanego imbiru - pominęłam, bo u mnie raczej go nie lubią(...)plastry i włożyć do garnka z roztopionym masłem i miodem, wsypać kardamon i cynamon, pogotować chwilę ostrożnie, osączyć na sicie i wystudzić Mąkę wymieszać z proszkiem, kardamonem i cynamonem Piekarnik nagrzać do 180 *C Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, a następnie dodawać powoli olej i delikatnie miksować Dodawać na przemian mąkę i jogurt, zaczynając od jogurtu, a kończąc

Proste Potrawy
Sernik dyniowy 211

miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 duże jajka 650 g twarogu dwukrotnie mielonego 140 g mleka skondensowanego 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Składniki na polewę: 400 g śmietany 18% 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na sos toffi: 200 g śmietany(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni, bo to zajmuje najwięcej czasu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym ząbkowanym nożem kroimy dynię na równe kawałki, układamy na kratce i pieczemy 40-50 minut, aż dynia będzie miękka. Wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia

My Culinary Art
Hummus 166

można kupić w sklepie, ale można też zrobić ją samemu do czego bardzo zachęcam. Thaini 1. szklanka sezamu 1/2 szklanki oleju sezamowego Sezam rozsypujemy na blaszce i wrzucamy do piekarnika, aby się uprażył. Około 10 min 180 stopni. Nie może zbrązowieć. Warto od czasu do czasu potrząsnąć blaszką, aby się wszystkie ziarenka uprażyły równomiernie. Następnie wyjąc i odstawić na chwilkę(...)powstanie pasta. Hummus 1 puszka ciecierzycy (lub cieciorki)  Thaini 2 ząbki czosnku Sok z polowy cytryny. Sól i pieprz do smaku Wrzucamy wszystkie składniki do blendera i mielimy, aż powstanie pasta. Można do całości dodać suszone pomidory, lub bazylię. Można dodać chili lub kumin. Możecie dodać te przyprawy, które lubicie. Warto zrobić np. trzy rożne smaki. Polecam bardzo jako

Smaki Przyprawy i Kolory
Wędzone banany 238

Przepis na wędzone banany do przygotowania w wędzarniach Bradley Smoker . Składniki: 4 banany. Nieobrane przecięta wzdłużnie na połowę 4 łyżeczki płynnego miodu 4 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 4 łyżeczki migdałów olej roślinny Przygotowanie: Rozgrzać wędzarnie Bradley Smoker do około 100 ° C. Umieścić nieobrane połówki bananów na półkach wędzarni i wykorzystują brykiety Bradley Bisquettes o smaku(...)obrać ze skórki i wyłożyć je balsze posmarowanej olejem. Nad każdym bananem rozprowadzić wymieszany miód z sokiem z cytryny i cynamonem oraz posypać migdałami. Tak przygotowane banany włożyć do piekarnika albo grilla i je zarumienić. Podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną. Wszystkie produkty marki B radley Smoker można kupić w sklepie DYNAMIC Centrum Grilla mieszczącym się

naRuszcie
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 292

chrupiącą skórką Składniki dla 4 osób: 6-8 udek kurczaka - ok. 1kg ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ¾ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki mielonych ziaren kolendry ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu ½-¾ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka mąki 150 ml białego wina(...)bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Podsmażyć ok. 5 minut aż skórka zbrązowieje, przewrócić na druga stronę, podsmażyć jeszcze 3 minuty, przełożyć na talerz. Najlepiej mięso obsmażyć

Pełny talerz
Chipsy jabłkowe z cynamonem 198

oprószyć cynamonem ułożyć w suszarce i voila! Jak raz je zrobicie, to na pewno będą kolejne:) SKŁADNIKI 2 duże, twarde i słodko- kwaśne jabłka ( np. odmiany ligol) 1 łyżeczka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jabłka myjemy, usuwamy ginazda nasienne i kroimy razem ze skórką w cienkie plasterki. Można również zetrzeć jabłka na szatkownicy. Plasterki owoców oprószamy cynamonem i układamy suszarce(...)suszymy dwa razy po 10-12 h. Już po 10h suszenia chipsy są dobre do jedzenia, ale po drugim suszeniu nabierają wspaniałej chrupkości. Chipsy można przygotować również w piekarniku, nastawiamy go na niską temperaturę 60-80 stopni, wstawiamy jak najwyżej i suszymy. Sprawdzamy co 2-3h na jakim etapie suszenia są owoce. Smacznego

DefinicjaSmaku
Migdałowy biszkopt z nadzieniem serowym i truskawkami 225

serowego tj. serek śmietankowy, jajko oraz cukier. Masa po wymieszaniu powinna być płynna. Odstawiamy ją na bok. W dużej misce umieszczamy miękkie masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mielone migdały, jogurt, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli. Całość ucieramy mikserem. Truskawki odszypułkowujmy i kroimy w plasterki. Okrągłą formę do tortownicy ( nasz miała śr. 23 cm) wykładamy papierem(...)truskawek oraz wykładamy połowę masy sernikowej. Na to delikatnie wykładamy pozostałe ciasto i ponownie obsypujemy truskawkami i wykładamy masę serową. Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym na 160 stopni (termoobieg) do tzw. suchego patyczka. Smacznego

Kolizje Smaków
Szynka po staropolsku 171

bardzo proste, co w ferworze świątecznych przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy(...)przeciskamy przez praskę i dodajemy do mieszanki. Mieszamy i nacieramy nią mięso. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy

Marder&Marder Manufacture
Mielone inaczej ;) 199

już dość zwykłych mielonych ;) wyszły pyszne ;) Składniki (na około 20 kotlecików): około 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 3 jajka 3 łyżki serka wiejskiego (gęstej części) 3 łyżki mielonych otrębów garść świeżego szpinaku 0,5 czerwonej papryki kilka sztuk oliwek (dałam około 5 sztuk) 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek wg. smaku PORCJA(...)oliwki i paprykę kroimy w drobną kostkę mieszamy ze sobą wszystkie składniki za pomocą łyżki formujemy kotleciki teraz możemy wybrać jedną z dwóch dróg działania, możemy upiec kotlety w piekarniku lub też usmażyć je na teflonowej patelni na małym ogniu (pod przykrywką, żeby mięso ładnie się dosmażyło) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bawarskie pieczarki z grilla 246

przygotować w warunkach polowych, na pikniku, czy rodzinnym zjeździe. Podaję przepis na 10 sztuk, ale zwykle przygotowuję co najmniej 20. 10 średnich pieczarek 150 g sera feta czosnek granulowany mielony pieprz 2 listki bazylii lub bazylia suszona Pieczarki umyć i odjąć im nóżki :) Można się posłużyć nożykiem lub płaskim wąskim trzonkiem łyżeczki. Serek feta pokroić na 10 kostek. Każdą(...)pieprzem i czosnkiem granulowanym. Bazylię pokroić drobniutko, nałożyć na serek i lekko docisnąć palcem. Pieczarki grillować 20 minut lub wg uznania. Poza sezonem grillowym można upiec takie pieczarki w piekarniku. Pieczone w piekarniku powinny być ułożone w otwartym naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Temperatura 175 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 30 minut. Pieczarki w piekarniku warto upiec przy okazji

Trzeci talerz
Mini serniczki bananowe na kakaowym spodzie 214

jajko 1 duży banan 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Dodatkowo: Płatki czekoladowe Śmietana kremówka (30 lub 36%) - ok. 250 ml Herbatniki lub markizy dokładnie mielimy na drobny piasek. Dodajemy roztopione masło i dokładnie mieszamy, po czym wylepiamy dno papilotek i wkładamy do lodówki na min. 15 minut. Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski (banana(...)kostkę czekoladę (polecam gorzką!) i mieszamy wszystko dokładnie ręcznie bądź przy pomocy miksera, tylko do połączenia się składników. Przelewamy masę na schłodzony spód do ok. 3/4 papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na około 20-25 minut. Po upieczeniu chłodzimy. Przed podaniem ubijamy śmietanę kremówkę - ja ubiłam bez dodatku cukru, ale możecie dodać trochę cukru pudru. Smacznego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Muszle z mięsnym nadzieniem 376

układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek. Gdy cebula się lekko zarumieni dodajemy mięso mielone, posypujemy przyprawą do mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę z pomidorami, pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy(...)żaroodpornego. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym i układamy w naczyniu.     Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim z wierzchu muszle. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Cytrynowy zawrót głowy 191

chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko na jutro(...)naprawdę bardzo, ale to bardzo chcę już nosić szorty. O.Dzisiaj jednak, nie bacząc na moje wczorajsze poczynania, chcę Wam napisać o cieście z początku tygodnia, które przygotowałam, żebyśmy mieli coś słodkiego do podjadania w urodziny C. (i nic nie szkodzi, że tak się najadłam w restauracji, że ciacho jedliśmy dopiero dnia następnego).Jakiś czas temu zaczęłam z fascynacją oglądać Baking

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczeń rzymska z jajkami 297

Odstawić do przestygnięcia.Natkę pietruszki drobno posiekać.Jajka ugotowane na twardo obrać i poodkrawać końcówki tak, aby żółtko było widoczne z obu stron.W dużej misce wymieszać ze sobą mięso mielone, surowe jajo, natkę pietruszki, bułkę tartą, zimne mleko, podsmażoną cebulę i dokładnie wyrobić masę. Dodać sól i pieprz do smaku.Keksówkę wysmarować margaryną i na jej spód wyłożyć(...)zagłębienie i ułożyć w nim jaja ugotowane na twardo tak, aby ich końcówki się ze sobą stykały. Tak ułożone jaja przykryć pozostałym mięsem, dokładnie upychając je po bokach.Piec w piekarniku rogrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 1 godzinę.Po upieczeniu odlać wytopiony tłuszcz i odtawić do lekkiego ostygnięcia na minimum 10 minut.Podawa

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z serem feta 416

olej wrzucamy cebulę i paprykę. Kiedy cebula się zeszkli, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do momentu aż woda wyparuje a warzywa zmiękną. 2. Kiedy woda wyparuje, wrzucamy mięso mielone. Dodajemy paprykę w proszku (słodką i ostrą) oraz przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Kiedy mięso się usmaży, wlewamy pomidory z puszki i dusimy jeszcze kilka minut. W międzyczasie(...)miski i mieszamy.3.  Do zwartości garna dodajemy ser feta i całość przelewamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy jajko i mieszamy. Całość posypujemy pietruszką i startym żółtym serem.4. Zapiekamy w piekarniku, przez 30 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
Śliwki w kruszonce 186

pochłania bardzo:) Zgodnie z obietnicą testowaliśmy dla Was tym razem coś z magazynu "Moje Gotowanie". Placek rewelacja...polecamy naprawdę szczerze:)Składniki; 30 dkg maki, 10 dkg cukru, łyżeczka mielonego cynamonu, 15 dkg zimnego masła, 1 jajko, 50 dkg śliwek Po przyprawy zapraszamy do SKWORCUWykonanie;Masło, cukier i cynamon mieszamy razem. Dodajemy pokrojone masło i jajko, Zagniatam ciasto opuszkami(...)czasie myjemy i drylujemy śliwki. Połowę kruszonki wysypujemy na dno tortownicy, naciskając wylepiamy gładki spód,Na nim rozkładamy śliwki i posypujemy resztą kruszonki. Pieczemy 35=40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.     /źródło " Moje Gotowanie" wrzesien

Anioły w kuchni
Zapiekane spatzle na sposób Madame Edith. 184

spaetzle ( użyłem gotowych ) 10 dag szynka konserwowa 2 cebule 10 dag ser roquefort 10 dag ser ementaler 2 jajka 2 łyżki masło 1 łyżka oliwy pieprz świeżo mielony "Madame" -  spatzle  wykonała osobiście, ja poszedłem na łatwiznę i kupiłem niemieckie eierspatzle  już przygotowane. Trzeba wrzucić je do wrzątku na 3 minuty, odcedzić i gotowe. Cebule pokroić(...)kostkę. Ser ementaler zetrzeć na łezce, połowę odłożyć.  Wszystkie składniki  wymieszać ze" szpeclami" i włożyć do naczyń w których będziemy zapiekać. Wierzch posypać pozostałym ementalerem. Zapiec w piekarniku około 10 minut. Na każdym położyć jajko sadzone

Kulinarny karnet Christophera
Orechowki - bułgarskie ciasteczka orzechowe, bez mąki 285

Gorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam  tutaj, tylko proporcje trochę zmieniłam.  Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę(...)mieszając). Gdy masa przestygnie formujemy ciasteczka mokrymi rękami, na środek każdego z nich wbijamy jednego migdała. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni

Ze smakiem i z pasją
Zapiekanka z makaronem i mięsem mielonym 322

nieźle. Składniki:  500 g mięsa mielonego cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju puszka pomidorów opakowanie makaronu kolanka sól, pieprz 20 dag żółtego sera opakowanie Sosu beszamelowego do zapiekanek (Winiary) 200 ml wody 300 ml mleka Wykonanie: Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i podsmażyć. Następnie dodać puszkę(...)sekund ciągle mieszając. Do posmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego wyłożyć mięso, a na nim cały makaron. Całość zalać sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Zapiekać przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.C

Pasja Smaku
Tarta cukiniowa 182

ziół prowansalskichNadzienie:- średnia cukinia- średnia cebula- 2 ząbki czosnku- puszka krojonych pomidorów- 1 jajko i białko- olej- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 25 dkg sera żółtego- przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprzPrzygotowanie:Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę(...)doprawiamy do smaku. Na drugiej patelni gotujemy pomidory z zalewą aż zgęstnieją. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią.Formę do tarty (bądź małą kwadratową)wylepiamy ciastem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 10 minut. Lekko studzimy a nastepnie wykładamy pomidory i farsz z cukinii.Jajko i białko mieszamy ze śmietaną i połową startego żółtego sera. Polewamy tartę

Zainspirowana w kuchni
Niemiecki chleb wiejski / Kräftiges Bauernbrot 281

miąższu. Mój niemiecki chlebek wyszedł nieco za jasny, skórka powinna być nieco grubsza i ciemno-brązowa, obawiałam się jednak, że będzie przesuszony i twardy. Poza tym mam nowy piekarnik i jeszcze ostrożnie testuję jego wszystkie możliwości. ;) Chlebek można z powodzeniem potrzymać dłużej w piecu i dopiec skórkę, będzie jeszcze bardziej wyrazisty. Jest idealny na śniadanie, wspaniale smakuje z serem, twarogiem(...)pszennego 2 g świeżych drożdży  ciepła woda 1 pełna łyżka soli 1 płaska łyżka cukru lub miodu 2 łyżki oleju słonecznikowego lub kukurydzianego 1 płaska łyżeczka grubo mielonego kminku 1. ZACZYN - dzień wcześniej, wieczorem , "nastawiamy" zaczyn - z 760 g mąki pszennej odsypujemy 200-250 g, dodajemy zaczyn, cukier lub miód, dolewamy tyle ciepłej wody, aby uzyskać konsystencję gęstej

Kuchnia Prezydentowej
Co zrobić z mięsa z rosołu? 401

rosołu, zintensyfikuje to smak. Ale tego mięsa jest sporo, trzeba by je jakoś spożytkować. Pół biedy jeśli robimy rosół na kurczakowych udkach. Można je po prostu zapiec w piekarniku i razem z ziemniakami będą idealnym drugim daniem. Ale jeśli robimy rosół na innych częściach? Wtedy nie bardzo jest co z tym mięsem zrobić. Można oczywiście dać psom czy kotom(...)Dobrej Kiełbasy Boczek gotujemy w niewielkiej ilości wody z 1 liściem laurowym i 3 kulkami ziela angielskiego. Bułkę solidnie namaczamy w wodzie. Mięso z rosołu, boczek, cebulę i czosnek mielimy w maszynce do mięsa (sitko ok. 3 mm). Do zmielonej masy dodajemy odsączoną z wody bułkę, bułkę tartą, przyprawy od Dobrej Kiełbasy i wodę po gotowaniu boczku. Wodę dodajemy ostrożnie

Marder&Marder Manufacture
ciasteczka pełnoziarniste z bakaliami 199

miodu 100 g cukru 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 45 g suszonej żurawiny 35 g suszonych śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Bakalie siekamy. Ziarna orkiszu mielimy na mąkę. Przekładamy na stolnicę. Dodajemy masło, proszek do pieczenia, cukier oraz miód i siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto i stopniowo dodajemy posiekane bakalie. Formujemy kulę. Odrywamy po kawałeczku ciast(...)sporych odstępach, gdyż podczas pieczenia ciasteczka się „rozpłyną”, delikatnie spłaszczamy. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 10 – 15 min., na rumiano. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i pozostawimy na blaszce, aż stwardnieją

Domowy Smak Jedzenia
pulled lamb - udziec jagnięcy długo pieczony 182

chili*, 1/2 łyżeczki cynamonu, 100 ml miodu (u mnie lipowy), sok z jednej cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, garść siekanej natki pietruszki, garść siekanej natki kolendry, sól, świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy), 1 cebula, 4-5 łyżek oliwy, Udziec umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem. Czosnek posiekać. Wymieszać wszystkie zioła i przyprawy z miodem i sokiem(...)dwie godziny. Cebulę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W naczyniu do zapiekania rozgrzać oliwę, włożyć mięso, obsmażyć na rumiano. Dodać cebulę i resztę marynaty. Zagotować. Przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 - 130 stopni na 6 – 7 godzin. Po dwóch godzinach pieczenia wlać około 300 ml wody. Po 4 godzinach w razie potrzeby (zależy to od szczelności naczynia do zapiekania

królestwo garów
Naleśniki zapiekane z kurczakiem i fasolą. 186

kurczaka 6 naleśników 1 czerwona papryka 420 g fasoli czerwonej konserwowej papryka ostra mielona, sól, bazylia mozzarella 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego słodka papryka mielona, oregano, sól Pierś z kurczaka oraz paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy na odrobinie oleju kiedy już mięso nam się zrumieni dodajemy fasolę wraz z zalewą - przyprawiamy papryką, solą oraz bazylią(...)przekładamy do naczynia żaroodpornego. Śmietanę oraz koncentrat mieszamy wraz z solą papryką słodką oraz oregano - wykładamy na nasze naleśniki. Tak przygotowane danie wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy 25 minut. Smacznego

Moje-pitraszenie
NADZIEWANE MUSZLE SEREM I SZPINAKIEM 153

PRZYGOTOWANIE :  Na oleju podpiekamy czosnek i cebulę, dodajemy pomidory z puszki, przecier i chwilkę gotujemy. Kiedy płyny odparują, doprawiamy do smaku. Sos mielimy blenderem, wtedy będzie gładki i bez grudek. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. W garnku podpiekamy na oleju pokrojoną cebulę i przeciśnięty czosnek. Dodajemy rozmrożony szpinak i ogrzewamy aż płyny troszkę odparują. Do ostudzonego szpinaku(...)smaku, mieszamy farsz.  Nadziewamy muszle masą szpinakowo - serową. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy sos pomidorowy, na nim układamy nadziane muszle makaronowe, posypujemy serem i zapiekamy. w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut, aż ser dobrze się rozpuści. Muszle podajemy ciepłe.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Polędwica z plamiaka pieczona w szynce szwarcwaldzkiej 267

mielony pieprz kolorowy - olej rzepakowy Z umytych i osuszonych filetów, pozbawionych skóry wykrajamy „polędwiczki” (grubsze kawałki). Oprószamy lekko wędzoną solą (szynka jest słona, więc nie przesadzajmy) i świeżo mielonym pieprzem. Plastry szynki układamy w prostokąt, zakładając je na siebie (na długość ryby). Rybę kładziemy na szynce wzdłuż dłuższego boku. Na wierzchu kładziemy listki świeżej szałwii i zawijamy. Całość(...)układałam szynkę), zawiązujemy końcówki (jak cukierki) i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy rozpakowane roladki. Skrapiamy lekko olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190° C na ok. 30 minut. Co jakiś czas obracamy je, aby równomiernie się upiekły. Wyjmujemy rybę i kroimy ukośnie na porcje. Podajemy… z czym kto lubi. Polędwica

mojewypiekiinietylko
Pieczony kurczak z kokosowym kuskusem curry 200

mokra" surówka równoważąca płynącą z nich ostrość i możecie organizować tzw. proszony obiad ;-)  SKŁADNIKI Kurczak: 1 kurczak ok. 1,4 kg 2 łyżeczki garam masala 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry 1 - 1,5 łyżeczki soli (zależy jak bardzo słone mięso lubicie) szczypta chili 2 łyżki masła Kuskus: 1/2 szklanki kuskusu 1/2 szklanki mleka kokosowego(...)osuszamy, nacieramy w środku i na zewnątrz zmieszanymi ze sobą przyprawami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Po tym czasie wstawiamy kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę. Następnie wyłączamy, smarujemy kurczaka masłem i wstawiamy do wyłączonego już piekarnika na 15 - 20 minut. Kuskus mieszamy z curry, cynamonem, solą

Czary - gary w kuchni
Pieczeń z jajkiem 145

jajek 3 bułki kajzerki (najlepiej czerstwiejące) 2 cebule 2 łyżki oleju sól, pieprz (świeżo mielony) dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do formy 4 jajka gotujemy na twardo, pozostałe zostawiamy surowe. Bułki moczymy w wodzie. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie mielimy w maszynce mięso, odciśnięte z wody bułki i cebule, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy surowe(...)niej układamy rzędem, jedno za drugim obrane jajka na twardo. Po bokach jajek i na wierzchu umieszczamy resztę mięsa dociskając, by nie powstały w środku dziury. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 - 75 minut (przed wyjęciem najlepiej sprawdźcie czy patyczek nie jest oblepiony niedopieczonym mięsem

Czary - gary w kuchni
Bułeczki drożdżowe a’la pizza na śniadanie 184

biała cebula pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku,pokrojony w cienkie plasterki 10 plasterków salami  10 plasterków boczków wędzonego  10 sztuk zielonych oliwek  1 pomidor świeżo mielony pieprz  + żółtko + 1 łyżka mleka  Na rozwałkowanym cieście układamy na dłuższym boku salami, boczek wędzony, cebulę i czosnek, na to oliwki i pokrojonego w plasterki pomidora, doprawiamy(...)oleju. Ciasto kroimy w plastry, każdy około 2 -3 cm grubości. Wkładamy do otworów na muffiny w formie. Każdy kawałek smarujemy wymieszanym żółtkiem z mlekiem.  Wstawiamy do zimnego piekarnika, odpalamy piekarnik na 180 C. Ciasto będzie nam rosło razem z nagrzewającym się piekarnikiem. Pieczemy około 30 minut. Podajemy na ciepło lub na zimną.  Smacznego !  Bułeczki drożdżowe

Kuchnia na wzgórzu
ŻURAWINKI 192

Składniki: 40 dag mąki 20 dag masła 20 dag cukru 1 żółtko 1 cytryna szczypta soli 20 dag suszonej żurawiny ( możemy zastąpić rodzynkami lub ulubionymi bakaliami) 50 g mielonych migdałów Wykonanie: *Mąkę wymieszać z solą, przesiać. *Z cytryny zetrzeć skórkę, dodać 3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny. * Masło zmiksować na puch , dodać żółtko wcześniej utarte z cukrem. Dodać mąkę(...)części. Z każdej uformować wałek, obtaczać go dokładnie w pomielonych migdałach. Gotowe wałeczki ciasta zawinąć oddzielnie w folię aluminiową. Odłożyć do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 170 st. Każdy wałek pokroić na ok 2 cm plastry, układać na blasze, piec ok 20 minut, do zrumienienia

Z Majeczką w kuchni
Wieniec drożdżowy- strucla z nadzieniem orzechowym, Potica orzechowa 206

skórką. Mieszamy aż całość się rozpuści. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do niej drożdże i pozostałą masę mleczno-jajeczną. Wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Nadzienie Orzechy mielimy. Ja użyłam przystawki do blendera. Zmielone orzechy zalewamy gorącym mlekiem. Dodajemy cukier, bułkę, masło, śmietankę, żółtka, cynamon. Mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do masy i mieszamy łyżką do jednolitej(...)struclę. Jeśli chcemy mieć oryginalną poticę, zawiniętą struclę układamy w okrąg i przekładamy do formy na babę z tzw. kominkiem. Pozostawiamy do wyrośnięcia i na przed włożeniem do piekarnika smarujemy jajkiem. Jeśli chcemy mieć wianek, struclę po długości tniemy na dwie części, zostawiając jeden koniec nieprzecięty. Przeplatamy wzajemnie ze sobą warkocze strucli. Oba końce strucli łączymy w kształt okręgu. Pozostawiamy

Mieszam w Garnku
Sernik z karmelem i orzechami pekan 181

zastąpcie je innymi, które lubicie. Wcześniej ciasto robiłam z włoskimi (moimi "najukochańszymi").     Spód: 200g kruchych ciasteczek lub herbatników 5 dużych łyżek masła/margaryny 1/2 łyżeczki soli Masa: 900g mielonego twarogu 200g cukru 3 jajka  2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (ew. śmietany) 1 łyżeczka cukru waniliowego  skórka z 1/2 cytryny Karmel(...)sól   Przygotować spód. Ciasteczka zmiksować (np. malakserem; na drobno) z masłem/margaryną i solą.   Całość przełożyć na dno formy wysłanej papierem pergaminowym. Spód podpiec (w rozgrzanym piekarniku) 10 minut w 200 stopniach.  Blachę wyjąć z piekarnika a temperaturę zwiększyć do 240 stopni. Przygotować masę serową. Ser wymieszać mikserem (na wolnych obrotach) z cukrami. Dodać skórkę

Di gotuje
Pasztet z indyczych wątróbek w taniej wersji 202

miseczki, a na wytopionym tłuszczu zrumieniamy cebulę, również zbieramy po usmażeniu, a na koniec wątróbkę obsmażamy z dwóch stron lekko ja soląc.  2. W maszynce do mielenia mielimy wystudzoną wątróbkę, skwarki oraz cebulę, ugotowane warzywa, a na koniec chleb. Do zmielonej masy dodajemy resztę tłuszczu z patelni, jaja, mieszamy dłonią na gładka masę dosypując przypraw. Ilość gałki, pieprzu(...)był zbyt mdły warto podkręcić smak przyprawami. 3. Przygotowaną foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia, wypełniłam przygotowana masą i piekłam ok 45-50 minut w tem. 200 C. Po wyłączeniu piekarnika zastawiam lekko uchylone drzwiczki, aby pasztet powoli wystygł

Apetyczna babeczka
zapiekanka z mielonego mięsa, ryżu, pomidorów okraszona ziołami na obiad 187

Składniki: opakowanie mielonego mięsa szklanka ryżu duży pomidor oregano majeranek bazylia curry sól pieprz 3 łyżki oleju dowolny ser do posypania Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso mielone usmażyć na patelni ciągle mieszając aby nie posklejało się w duże grudki z dodatkiem oleju, pod koniec smażenia dodać resztę przypraw do smaku. Ugotowany ryż odcedzić(...)curry i przełożyć na dno naczynia żaroodpornego. Usmażone mięso wyłożyć na ryż. Pomidora pokroić w plasterki i nimi przykryć mięso można do posolić i popieprzyć. Piec nagrzanym piekarniku ok 30 minut, po upieczeniu wyłączyć piekarnik posypać zapiekankę serem i wstawić jeszcze na kilka chwil do piekarnika aby ser mógł się rozpuścić

Pychotkaaa
Zapiekanka makaronowa 159

makaron odcedzić a nast ę pnie odstawić do wystygni ę cia. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną pióra cebulę i czosnek i smażymy przez kilka minut. Następnie wrzucamy mięso mielone i za pomocą widelca rozdrabniamy je na patelni. Gdy mi ę so zbrązowieje wlewamy sos pomidorowy, doprawiamy przyprawami ( sól, pieprz, oregano i bazylia) i dusimy przez około(...)tartą. Wyłożyć na dno naczynia makaron, mi ę so w sosie, z tarkowany ser. P owtórzyć czynność. Na wierzch układamy papryki i posypujemy serem. Zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię

Smaczne Potrawy
KRUCHA SZARLOTKA Z KRUSZONKĄ 236

ółtka   1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Ponadto: ok. 1,5 kg jabłek (moje były słodkie, więc nie dodawałam do nich już cukru. Jeśli będziecie mieli kwaśną odmianę, proponuję dodać łyżkę cukru) sok z cytryny szczypta cynamonu Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na ok 30 minut(...)cytryny i posypać odrobiną cynamonu (jeśli lubimy). Schłodzonym ciastem wylepić blachę (użyć 3/4 ciasta). Na ciasto wyłożyć jabłka, na jabłka pokruszyć resztę ciasta, aby utworzyła się kruszonka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st na 50 minut

Walijskie Pichcenie
Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym 206

Obiad dla łasuchów Zapiekanka z mięsem mielonym pod puree warzywnym SKŁADNIKI: 500 g mielonego mięsa  puszka krojonych pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy zielona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz, papryka ostra Purée kalafiorowo-marchewkowe-selerowe kalafior (ja miałam mrożone różyczki) 2 marchewki pół selera sól, pieprz, masło Purée kalafiorowo- marchewkowe- selerowe: kalafiora podzielić(...)różyczki, marchewki i seler obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości na parze. Dodać masło i rozgnieść praską do ziemniaków, w razie potrzeby doprawić . Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, włożyć pokrojoną w kostkę cebule, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru, mieszając smażyć przez około 2 - 3 minuty, na koniec dodać sprasowany czosnek. Dodać

MarciochaKucharzy
Lasagne w wersji FIT 392

drugą stronę i podpiekamy. Przy każdym kolejnym nabieraniu ciasta naleśnikowego należy je zamieszać ponieważ skrobia osiada na dnie miski. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z mięsem mielonym. Kiedy mięso będzie już upieczone dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Rozmrożony szpinak gotujemy w niewielkiej ilości wody do momentu jej wyparowania. Doprawiamy solą i dodajemy przeciśnięty przez(...)mięsem i przykrywamy kolejnymi dwoma naleśnikami.   Na naleśniki nakładamy szpinak i ponownie przykrywamy naleśnikami, które posypujemy startą mozzarellą.       Naczynie żaroodporne wkładamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 200 stopni i zapiekamy przez 25 minut.   Smacznego

paapilotkaa
Bigos domowy. 193

Składniki : 2 kg kiszonej kapusty 50 dkg kiełbasy ( np. zwyczajnej ) 50 dkg wędzonych żeberek garść suszonych grzybów 3 listki laurowe ziele angielskie pieprz czarny mielony sól 2 łyżki zasmażki kilka łyżek przecieru pomidorowego Sposób wykonania : Kapustę pokroić, ugotować i odcedzić. Żeberka ugotować do miękkości, przestudzone obrać z mięsa. Grzyby (dzień wcześniej namoczyć)  ugotować, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić(...)tłuszczu w patelni. Do ugotowanej kapusty dodać wszystkie składniki, poprawić do smaku pieprzem i solą ,dokładnie wymieszać. Całość włożyć do żaroodpornego naczynia i zapiekać przez około godziny w piekarniku. Można także zapiekać na niedużym ogniu pod przykryciem na kuchence. Najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień. Zamiast kapusty kiszonej możemy dać kapustę świeżą

Przepisy i porady kulinarne
British Apple Pie 142

gustu. Zapraszam na British Apple Pie!"Składniki:150 g masła350 g mąki80 g cukru4 łyżki wody7 jabłek4-5 łyżek cukru1,5 łyżeczki mielonego cynamonu0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżka mąkiłyżka cukru to posypania ciasta + łyżka wodySposób przygotowania:Do robota kuchennego (można do zwykłej miski) wrzucamy pokrojone na kawałki masło, cukier, mąkę i zalewamy to wodą(...)Ciasto dzielimy na dwie części, pierwszą zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika, drugą zaś rozwałkowujemy, a następnie wykładamy nią formę do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 15 minut do zarumienienia - wyjmujemy i lekko studzimy.W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, posypujemy cynamonem i gałką muszkatołową

Słodkie Przyjemności
Kurczak faszerowany 444

sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru-ząbek czosnku-olej     Bułkę moczymy w mleku.Filety z udek przyprawiamy solą i pieprzem.Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.   Natkę pietruszki drobno siekamy.   Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej.Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku(...)Formujemy i obwiązujemy sznurkiem.Posypujemy słodka papryką.  Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju,posypujemy słodka papryką, przekładamy przygotowanego kurczakai skrapiamy olejem.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. Ci pieczemy pod przykryciem przez 60 minut.   Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C, zdejmujemy pokrywę naczyniai pieczemy ok. 20 minut.Gotowe.   Studzimy, zdejmujemy sznurek

Maminek kulinarny
Domowa bułka tarta 208

plastry ulozyc na blaszce do pieczenia i pozostawic do wyschniecia.Bulki moga spokojnie schnac pozostawione na blacie,jednak tuz przed zmieleniem-rozdrobnieniem proponuje wsunac blaszke z buleczkami do piekarnika.Mozna wykorzystac piekarnik np.po pieczeniu lub specjalnie wlaczyc na okolo 100°C na 10 minut.Wylaczyc,a bulki pozostawic w srodku do wystygniecia. Latwiej wtedy robot poradzi sobie z rozdrobnieniem sucharowporcjami miksowac do pozadanej(...)panierowania z dodatkami proponuje zrobic to z mniejsza iloscia bulki tuz przed samym panierowaniem.Bulka bez dodatkow po prostu lepiej sie przechowuje.A smak panierki bardzo uszlachetni np.dodatek wiorkow kokosowych,orzechow mielonych lub ulubionych ziolInna opcja to uzycie maszynki do mielenia miesa.Odradzam jednak,poniewaz sucha bulka bardzo tepi ostrza nozy maszynki.Ewentualnie pozostaje zetrzec bulke na zwyczajnej tarce jarzynowej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane pomidory w greckim stylu 215

sosie jego duże kawałki, co nie jest pożądane. Pod koniec redukowania sosu dodałem posiekaną natkę pietruszki, pozostawiając kilka całych listków do dekoracji. Wydrążone pomidory lekko przyprawiłem wewnątrz świeżo mielonym czarnym pieprzem i oregano. Ser feta pokroiłem w plasterki. Nałożyłem do każdego pomidora po łyżce farszu z mięsa kurczaka i pomidorów. Następnie włożyłem do nich po plasterku sera feta(...)wydrążonego pomidora. Na wierzchu umieściłem po drugim plasterku sera feta. Na wierzch położyłem odkrojone górne części pomidorów. Całość dość obficie skropiłem oliwą - około 1 łyżki oliwy na każdego pomidora. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 140 stopni z włączonym termoobiegiem. Faszerowane pomidory zapiekałem przez 20 minut. Podałem z wcześniej przygotowanym sosem oliwkowo - jogurtowym oraz świeżą bagietką. Udekorowałem listkami natki pietruszki

Wyprawy kulinarne
Ciasteczka maślano-migdałowe z białą czekoladą i krokantem 209

Szybki i prosty przepis na delikatne ciastka maślano-migdałowe, kruche i rozpływające się w ustach.Składniki na dwie duże blachy ciastek: 220 g mąki tortowej 80 g mielonych migdałów  200 g masła  4 łyżki cukru pudru  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Na polewę:  tabliczka białej czekolady  2-3 łyżki mleka skondensowanego, niesłodzonego(...)Ciasto włożyć na min pół godziny do lodówki.  Po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać foremkami dowolne kształty.  Ciasteczka piec na blaszce wyłożonej papierem w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni przez ok 12-15 minut. Zostawić na blaszce do wystudzenia (ciepłe są bardzo delikatne!).  Po ostudzeniu udekorować ciastka polewą. Tabliczkę białej czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej

Ze smakiem i z pasją
Brak tytułu 212

dusić.  Dodać pomidory, doprawić do smaku solą i przyprawą Tandari Masala Royal Brand.Dusić kilka minut.Bułki  - odciąć wierzch, wydrążyć. Wnętrze posamrowac rozmąconym jajkiem i zapiec w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach.Mięso nakładac do miseczek-bułeczek. Podawać na ulubionej surówce.    Tandari Masala Smak: cierpki i pikantny Zapach: podobny do curry, aromat Indii Zastosowanie(...)Przepis: "na oko"1,5 szkl. mleka1 jajko1 szkl mąkiszczypta soliWymieszać składniki - jeśli jest za rzadkie dodać mąki, jeśli za gęste dolać wody.Nadzienie:1 serek waniliowy, np. Danio2/3 szkl. mielonych orzechów laskowychNaleśniki smarować serkiem i zwijać w rulonik.Co więcej:sok z 2 pomarańczy3 łyżki brązowego cukru1/4 kostki masłaMasło rozgrzać na patelni, wlać sok, dosypać cukier - podgrzewać aż cukier się rozpuści

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania