mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:173/400)

Sernik pomarańczowy 134

talerzu wiosna! ;) Składniki: Spód czekoladowy: 100 g masła 100 g gorzkiej czekolady 50 g brązowego cukru 1 duże jajko 100 g mąki Masa serowa: 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego 200 g cukru 4 duże jajka 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej skórka starta z 2 pomarańczy sok z 2 pomarańczy Dodatkowo: konfitura pomarańczowa kawałki pomarańczy Spód czekoladowy Masło(...)cały czas mieszając czekamy aż się rozpuści. Dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Masa serowa Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misce i ubijamy mikserem (bądź mieszamy rózgą) do połączenia się składników. Wylewamy na spód i wstawiay

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Cynamonowe rolsy z migdałami 152

misce w ciepłe miejsce na ok. 20 - 30 minut do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tak, aby miało kształt prostokąta. nadzienie: 130 g bardzo miękkiego masła 80 g mielonych lub drobno posiekanych migdałów 3 łyżki brązowego cukru 2 płaskie łyżeczki cynamonu Miękkie masło (może być też stopione) mieszamy z cukrem, migdałami i cynamonem. Masę rozprowadzamy równomiernie na rozwałkowanym drożdżowym(...)mniej więcej 12 części. Powstałe w ten sposób roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, równo obok siebie lub dowolnie rozrzucone. Pieczemy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.  lukier: 1/2 białka 3/4 szklanki cukru pudru  1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Z powyższych składników ucieramy lukier i polewamy nim jeszcze

bistro mama
Piersi kaczki w sosie pomarańczowo imbirowym z anyżem 179

kaczki w aromatycznym sosie pomarańczowym z imbirem, anyżem i goździkami. W sam raz na świąteczny obiad Składniki:2 piersi kaczki1 szklanka soku z wyciśniętych pomarańczy1 łyżka miodu2 goździki1 łyżeczka mielonego imbiru1 mała gwiazdka anyżu1/4 szklanki białego wytrawnego wina1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanejsólpieprzPrzygotowanie:Skórę na piersi kaczki nacinamy w kratkę (nie naciąć mięsa). Od strony mięsa doprawiamy solą i pieprzem. Piersi(...)patelnię i smażymy, aż tłuszcz się wytopi. Gdy skórka ładnie się przyrumieni,  odwracamy na drugą stronę i chwilkę podsmażamy. Wyjmujemy piersi z patelni i wstawiamy (skórą do dołu) do piekarnika nagrzanego do 190’C na 15 minut. Wyjmujemy, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy żeby odpoczęły. Następnie kroimy w plastry.1-2 łyżki tłuszczu po smażeniu piersi pozostawiamy na patelni, resztę zlewamy

Oryginalny smak
Pieczone pierożki z kaszą gryczaną, fetą i papryką 247

dowolne ale to właśnie z kasza gryczaną smakują nam najbardziej, polecam :)200g mąki pszennej80ml ciepłego bulionu (użyłam bulionu warzywnego WINIARY, z grzybowym też wychodzą super)2 łyżki miękkiego masłaszczypta mielonego czosnku0/5 łyżeczki słodkiej paprykiszczypta soli i pieprzu6-8 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej50 g fety1/4 paprykiząbek czosnkułyżka oliwy ziołowejSkładniki na ciasto zagniatamy i rozwałkowujemy.Wykrawamy 6-7 krążków o średnicy(...)papryką, fetą i wyciśniętym ząbkiem czosnku.Na każdym kawałku ciasta układamy po 2 łyżki farszu.Dokładnie zlepiamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Smarujemy oliwą ziołową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.Pieczemy około 25 minut.Smacznego

Mienta blog
1448. Placek z szynką 169

łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki 20 dkg szynki 10 dkg śmietanki wegeta 10 dkg wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować na okrągły placek,ułożyć na blaszce posmarowanej olejem [wyłożyłam do foremki na tartę ] i polać(...)grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką], posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie
Mini serniczki z nutellą i truskawkami 297

łyżki nutelli 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki budyniu waniliowego (proszek) 1/3 szklanki śmietany 30 lub 36% 12 okrągłych biszkoptów 6 dużych truskawek Ser (najlepiej w temperaturze pokojowej) mielimy w malakserze (lub tradycyjnie w maszynce). Gdy będzie gładki dodajemy jajka i pokrojonego na mniejsze części banana – całość miksujemy pulsacyjnie. Następnie dodajemy śmietanę, cukier puder, nutellę i proszek budyniowy(...)rzadka. Do otworów w blaszce na muffinki wkładamy papilotki, a na dno układamy po jednym biszkopcie. Wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy po połówce truskawki bez szypułki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 30 minut. Serniczki urosną ponad poziom papilotek, potem się wyrównają. Gdy wystygną schładzamy co najmniej 1 h w lodówce. Post

Poezja smaku
Zapiekanka mięsno makaronowa 634

Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki i dania jednogarnkowe. Tym razem pyszna zapiekanka z makaronem, mięsem mielonym i dodatkiem sosu beszamelowego. Dzięki temu zapiekanka nie jest zbyt sucha. Pyszności. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki 1 kartonik pomidorów krojonych z bazylią i oregano Pudliszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki 2 łyżki ketchupu pikantnego Pudliszki 3 łyżki kukurydzy(...)wrzenia. Zdjąć i doprawić do smaku dosyć pikantnie.Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną w kostkę cebulę chwilkę podsmażyć  i dodać pokrojony drobno czosnek, lekko zrumienić. Dodać mięso mielone i podsmażyć . Do mięsa wlać pomidory z kartonika, dodać przecier pomidorowy, ketchup, odsączoną kukurydzę,sól, pieprz, paprykę słodką, pieprz ziołowy oraz roztarty w dłoniach majeranek. Całość  wymieszać

Ala piecze i gotuje
Cebularze 115

wiem że jest upał i włączyć piekarnik w taką pogodę to ostatnia rzecz na którą ma się ochotę,ale wierzcie mi,że warto. Cebularze na wieczór do zimnego piwka ! Polecam !       Składniki ciasta : * pół szklanki mleka * pół szklanki ciepłej przegotowanej wody * łyżka cukru * pół kostki drożdży  * 2 jajka ( do ciasta dwa żółtka plus jedno białko i pozostałe(...)białko do posmarowania cebularzy )* łyżka soli * pół kg mąki pszennej plus mąka do podsypywania  * 2 łyżeczki czerwonej papryki mielonej W płynach i cukrze rozetrzeć drożdże.Odstawić do wyrośnięcia.Połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Wyrobić,aż będzie ciasto odchodziło od ręki. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Składniki nadzienia : * 5 dużych cebul * 2 ząbki czosnku * łyżka suszonej bazylii * łyżka

Magiczne Życie Marty
Szaszłyki z kurczakiem i warzywami w ajvarze 347

warzywami są już z nami od majówki. Czasem w samej wersji warzywnej (jako dodatek do karkówki), a czasem w wersji mięsnej. Gdy pogoda nie dopisuje, można upiec je w piekarniku i cieszyć się lekkim obiadem w domu. Marynata ajvarowa sprawdza się do nich doskonale. Najlepiej przyrządzić je kilka godzin lub dzień wcześniej. Gotowe szaszłyki podaję z sosem czosnkowym w wersji(...)duże, wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 3/4 łyżki miodu 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1 i 1/2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeżo mielony pieprz Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały, wyciśnięty ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta soli, pieprzu, cukru, oregano lub czosnku niedźwiedziego Pierś

Poezja smaku
Ciasteczka owsiane 209

być z orzechami, wiórkami kokosa, otrębami, migdałami, żurawiną, rodzynkami, suszonymi śliwkami. Potrzebujemy: 2 szkl. płatków owsianych 1,5 szkl. mąki pszennej 1/4 szkl. cukru 2 łyżki otrębów 1 łyżka mielonego ostropestu 2 jajka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżka mleka szczypta soli Dodatkowo: rodzynki, żurawina, posiekane orzechy, pestki(...)mieszamy. Jajka mieszamy i dodajemy do suchych składników. Dodajemy dodatki. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodajemy mleko. Mieszamy wszystko łyżką. Masa powinna być gęsta ale łatwo odchodzić od łyżki. Piekarnik nastawiamy na 180C i pieczemy na papierze do pieczenia około 15-20 minut, aż ciasteczka będą rumiane. Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Sernik z rosą 362

około 1 szklankę) -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g -1 cukier waniliowy (ok 1 łyżka) -1 szkl cukru -2 jajka całe  -2 żółtka (białka do piany) Ser mielimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy ser i miksujemy. Następnie dodajemy olej, budyń miksujemy  Na końcu dodajemy mleko.  Masę dokładnie miksujemy i wylewamy(...)szkl cukru -6 białek Białka ubijamy i dodajemy cukier, ubijamy do rozpuszczenia się cukru. Po 40 minutach pieczenia sie sernika (gdy widzimy zrumienione boki) wyciągamy go z piekarnika wykładamy pianę, i pieczemy jeszcze około 10 minut do delikatnego zrumienienia się piany. Ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Po wystudzeniu na pianie zaczną pojawiać się śliczne złociste kropelki rosy :-) Ciasto przechowujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bezglutenowy dutch baby z mąki z quinoy z rabarbarem i borówkami 129

gram mąki z quinoy 15 gram mąki gryczanej 10 gram mąki ryżowej 1 łyżeczka mąki z tapioki (lub ziemniaczanej) 2 jajka od szczęśliwych kur 100 ml mleka 2 łyżeczki mielonego kardamonu 3 łyżeczki cukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru(...)obieramy i kroimy na plasterki wkładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy łyżeczką cukru kokosowego. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy do pieczenia, lub na patelnię, której można używać w piekarniku, polecam je wcześniej posmarować delikatnie tłuszczem, na przykład olejem kokosowym. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15 - 20 minut, razem z naleśnikiem, ale w osobnym naczyniu

Quinoa Raz!
Sernik Michałek 151

Dodatkowo do dekoracji: pozostałe 1/4 puszki masy kajmakowej kakaowej 2 łyżki śmietany kremówki 1/2 kostki mlecznj czekolady 5 cukierków Michałki białe Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka mielimy na mąkę, dodajemy do nich cukier puder oraz rozpuszczone masło. Dokładnie mieszamy, a następnie powstałą masą wykładamy spód tortownicy. Masę ciasteczkową dociskamy do dna (ja robię to dłonią). Tortownicę wstawiamy(...)które powinny mieć temperaturę pokojową) łączymy w misce i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40-45 minut. Po upieczeniu sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy do temperatury pokojowej. Składniki polewy wkładamy

Kocham Czekoladę
Placek ze słodkich ziemniaków w rytmie soul food 175

śmietany kremówki 100 g masła ziarenka z 1 laski wanilii skórka z 1 pomarańczy 2 łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków * PRZYGOTOWANIE Kruchy spód Wszystkie suche składniki wymieszaj w misce. Dodaj żółtko i pokrojone w kostkę masło. Zacznij zagniatać ciasto, dolewając powoli mleko. Kruchy spód rozwałkuj na wielkość formy(...)posypaną mąką. Formę wraz z ciastem włóż na 30-60 minut do lodówki. Nadzienie Bataty umyj, przekrój na połówki lub ćwiartki, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz do miękkości 20-30 minut (w zależności od wielkości ziemniaków). Następnie wyjmij i ostudź. Upieczone bataty oddziel od skórki i umieść w malakserze lub robocie kuchennym

Food Square
Kanapkowa karkówka. 140

jakość kosztuje. Dlatego będę Was przekonywać, że warto samemu zrobić szyneczkę, czy upiec pyszne mięsko. SKŁADNIKI: 1.6 kg. karkówki po łyżce stołowej:majeranku, lubczyku po łyżeczce:sól, pieprz grubo mielony, papryka słodka, ostra 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki oliwy 2-3 ząbki czosnku cebula WYKONANIE: przygotowujemy marynatę: majeranek, lubczyk,sól, pieprz, paprykę rozcieramy w moździerzu, tak utarte przyprawy(...)obłożyć cebulą zostawić, w lodówce przykrytą folią aluminiową na noc, mięso przed pieczeniem posmarować musztardą, włożyć do rękawa z marynatą, mięso wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1 godz., następnie wyjmujemy z rękawa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy kolejne 45 min.w temp. 150 stopni, ostatnie 15 min. pieczemy bez przykrycia, aby mięso się zrumieniło

Kuchnia Beaty