zimnego masła 200 g cukru pudru 50 g kakao 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jaja szczypta soli sernik: 1 kg sera twarogowego (mielony z wiaderka) 200 g miękkiego masła 150 g drobnego cukru 1 opakowanie cukru z wanilią 4 jaja- żółtka i białka oddzielnie 2 opakowania budyniu waniliowego szczypta soli dodatkowo mleczna czekolada(...)masy serowej. Na kruchy spód wylać masę, a na wierzchu zetrzeć na dużej tarce ciasto z zamrażalnika. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni. Piec 50 minut, wyłączyć piekarnik, nie otwierać go, tylko zostawić sernik w zamkniętym piekarniku przez 30 minut, kolejno uchylić i zostawić do całkowitego wystudzenia, a kiedy już wystygnie włożyć do lodówki na minimum 6 godzić
Kraina Miodem Płynącażółtego sera oraz sałatki warzywnej. Danie to przygotowywane jest w foremkach do zapiekania, w których warstwami układane są frytki, shoarma oraz ser. Całość zapieka się przez kilka minut w piekarniku, do momentu roztopienia się sera i podaje z sałatką oraz sosem. Jeśli chodzi o sos, z którym podawany jest kapsalon to jest to najczęściej sos czosnkowy oraz jakiś pikantny(...)mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Kapsalon z kurczakiem Składniki na kapsalon. 50 dkg piersi z kurczaka 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka oregano 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka mieszanki 7 przypraw 2 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
MeCooksciężar kamienia świadczy o jego stabilności oraz wytrzymałości. Szamot w przeciwieństwie do granitu dużo łatwiej naruszyć, czy w ogóle zbić. Minus jednak oczywiście jest - dużo trudniej wyjąć go z piekarnika i może wyginać kratkę (wtedy należy używać go na dnie pieca). granit jest polerowany, co na początku dawało wrażenie, że gorzej wchłania wilgoć Najpierw upiekłam pizzę na stronie polerowanej(...)łyżka oliwy z oliwek na czubku łyżeczki soli morskiej sos: puszka pomidorów w zalewie przyprawy kuchni włoskiej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku pół łyżeczki soli morskiej świeżo mielony pieprz czarny dodatki: 4 małe kabanosy tarczyński czerwona papryka cebula żółty ser/ wiórki mozzarelli pomidor Mąkę przesiewamy do miski. Drożdże rozcieramy z glukozą i wlewamy do mąki. Dodajemy oliwę
Kuchenna Kontrrewolucyaprzekornie zachciało się grilla. A konkretnie kolorowych szaszłyków. Magicznych, przypominających lato, słońce i ciepło. I są. Co prawda nie robione na grillu w słonecznym ogrodzie, ale z piekarnika w ciepłej kuchni. Niby to nic odkrywczego czy trudnego, robiłam tak już nie raz. Kilka składników dobrze doprawionych, nabitych na patyczek, po wyjęciu z pieca roztacza w kuchni niesamowity zapach. I już(...)ogórki kiszone Marynata - kilka łyżek oleju - łyżka domowej wegety lub innej ulubionej przyprawy do grilla/mięs - 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej - 1/2 łyżeczki papryki chili - 1 łyżeczka czosnku mielonego - szczypta majeranku i kminku mielonego Wykonanie Mięso myję, osuszam, oczyszczam ze zbędnego tłuszczyku i błonek, kroję w średniej wielkości kostkę. Przekładam do miski, dodaję olej i przyprawy
Kuchnia z widokiem na ogródcukru pudru 15 dag białych wiórek kokosowych Krem śmietanowo-kawowy: 500 ml śmietanki kremówki 25 dag serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki kawy naturalnej mielonej 50 ml wrzątku 2 listki żelatyny Malinowa galaretka: 2 galaretki malinowe 700 ml gorącej wody 500 g mrożonych malin Kawowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki 36% 5 łyżek cukru(...)łyżeczki rozpuszczalnej kawy 3 listki żelatyny 100 ml wrzątku Gorzkie kakao do oprószenia Sposób przygotowania: Blaszkę o podanych wymiarach wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Piekarnik nagrzać do temp 180*c na grzaniu góra dół. Białka jaj-jeśli używamy mrożonych należy rozmrozić do temp pokojowej, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy białka będą sztywne
Wanilia i Kardamonlubię, gdy smaki się przełamują i są wyraziste. Jeśli jednak zależy Wam na przygotowaniu łagodnego pasztetu, wówczas można te dodatki pominąć. Wszystkie ugotowane składniki pasztetu mielę w maszynce do mielenia mięsa . Można jednak użyć też blendera, jednak trzeba pamiętać, by nie zmielić warzyw na papkę. Powinny to być bardzo drobne kawałki. Szukasz prostych i zdrowych przepisów? Dobrze trafiłaś! Zapisz się(...)mielenia mięsa. To samo robimy z ugotowaną kaszą i podsmażoną cebulką. Powstałą masę mieszamy. Dodajemy świeży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz: jajko, żurawinę, mąkę owsianą, sól i majeranek. Całość mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Jeśli masa będzie za rzadka, można dodać jeszcze odrobinę mąki. Formę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę, wyrównujemy łyżką. Pieczemy w piekarniku
Wiszniówkakompotu Składniki : składniki suche: 1,5 - 2 szklanki mąki przestrzennej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia składniki mokre: 180 g twarożku sera białego (mielonego - z wiaderka) około 130 ml kefiru 2 jajka 1/4 szklanka oleju dodatkowo: wiśnie z kompotu kruszonka Przygotowanie : Do jednej miski przekładamy suche, do drugiej mokre i mieszamy(...)składniki mokre i dokładnie je łączymy. Uzyskanym ciastem uzupełniamy do 3/4 wysokości papiloty, nakładamy odsączone z kompotu wiśnie, posypujemy kruszonką. Wstawiamy muffiny do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut do zarumienienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimielimy na sitku o drobnych oczkach. Wszystko przekładamy do miski, wbijamy jajka, wlewamy wywar z mięsa, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem, masę dokładnie wyrabiamy. Suszone śliwki kroimy na mniejsze kawałki, razem z suszoną żurawiną sparzmy gorącą wodą, dodajemy do masy i ponownie wyrabiamy. Przekładamy do foremek aluminiowych i wyrównujemy wierzch maczając łyżkę w zimnej wodzie. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna Kuchniatofu naturalnego 25 g mąki kokosowej łyżka wegańskiego zamiennika jajka w proszku + 2 łyżki mleka roślinnego (można spróbować z "jajkiem chia" lub po prostu dodać łyżkę lnu mielonego) szczypta soli kopiasta łyżka wiórek kokosowych kilka kropel ekstraktu waniliowego łyżeczka oleju kokosowego do natłuszczenia formy łyżka syropu z kwiatu kokosa mała persymona nerkowce i orzechy piniowe do dekoracji (ja kupuję(...)PureRaw.de ) Tofu zmiksować na gładką masę z "wegańskim jajkiem" i solą. Dodać mąkę kokosową, ekstrakt i syrop. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać wiórki kokosa i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie natłuścić, ułożyć pokrojone w plastry 2/3 persymony. Następnie przełożyć doń masę, a na wierzchu ułożyć dwa pozostałe plastry owocu. Piec około 30 minut w trybie "ciasto" (grzanie
Poranek na słodkopodsypania 3 g proszku do pieczenia 7 g cukru waniliowego 90 g masła 2 duże jajka puszka (900 g) masy makowej ok. pół kilograma śliwek ok. pół łyżeczki mielonego kardamonu Mąkę wymieszać w misce z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Masło pokroić na kawałki i dodać do suchych składników. Jajka rozbełtać widelcem i dodać do reszty składników. Wszystko(...)razem wyrobić ręką na gładką masę. Blat roboczy podsypać mąką. Wyłożyć na nią ciasto i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 2 cm dłuższych niż wymiary formy. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. Masę makową wyłożyć do miski i wymieszać. Śliwki umyć, przepołowić i pozbawić pestek. Na ciasto wyłożyć masę makową. Równo rozprowadzić. Na wierzchu masy makowej ułożyć połówki śliwek
Weekendy w domu i ogrodzieczerwone porzeczki, i oto mam. Pyszne, ekspresowe placuszki twarogowe, do których czerwone porzeczki pasują rewelacyjnie. Placuszki można upiec na patelni na oleju, lub w wersji odchudzonej upiec część w piekarniku. Posypane cukrem pudrem lub polane pysznym syropem Toffi Viktoria Cymes zniknęły w migu(...)PRZYGOTOWANIE : Twaróg przekładamy do miski, dokładnie rozdrabniamy widelcem lub mielimy wcześniej w maszynce. Dodajemy 2 jajka, wlewamy mleko rozmieszane z drożdżami i cukier. Mieszamy, następnie wsypujemy mąkę i porzeczki, dokładnie mieszamy trzepaczką aż powstanie jednolite, gładkie ciasto. Na patelni rozgrzewamy olej ( nie za dużo, tyle aby dno nie było suche ), nakładamy po łyżce ciasta, formując placuszki. Pieczemy kilka minut
Kulinarne Fantazje MarioliMąkę, sól skórkę z cytryny, cukier mieszamy, Dodajemy pokrojone masło i wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy śmietanę/jogurt/maślankę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wkładamy do lodówki na godzinę. NADZIENIE 250 g mielonego twarogu lub ricotty ( niekoniecznie, tę warstwę można pominąć) 1 żółtko 2,3 łyżki cukru pudru 1/2 kg śliwek 1, 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka łyżek marmolady śliwkowej(...)Śliwki myjemy , kroimy w ósemki. Dodajemy cukier, cynamon i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Ser łączymy z żółtkiem i cukrem pudrem, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na blachę , na której układamy papier do pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli
WYSPA SZCZĘSLIWAniewielkiej ilości oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, a po chwili - pieczarki (pokrojone w kostkę, ale nie drobną). Całość lekko posolić, oprószyć pieprzem i dusić do miękkości. Następnie dołożyć mięso mielone i mieszając - doprowadzić do jego delikatnego obsmażenia. Na końcu dodać pomidory w puszce oraz bazylię. Wszystko razem wymieszać, doprawić do smaku i poddusić dodatkowe kilka minut - do momentu(...)odrobinę zgęstnieje. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Na jego dnie ułożyć połowę kaszy i kolejno: warstwę mięsną oraz pozostałą kaszę. (Wszystko powinno być układane równomiernie.) Zapiekać (w rozgrzanym piekarniku) około 15-20 minut w 180 stopniach. Pod koniec zapiekania - wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiekankę wyjąc z piekarnika po rozpuszczeniu się sera. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Di gotujeNajzwyklejsze, najprostsze, bez specjalnych dodatków kotlety mielone. Wszyscy bardzo je lubimy i bardzo często kotlety mielone goszczą na naszym stole. Często dodaję do nich różnych kasz, ryżu, warzyw, robię w formie gołąbków. Dzisiaj najbardziej klasyczne. Najlepiej nam smakują z ziemniakami i buraczkami zasmażanymi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, szynka) 2 żółtka 2 ząbki czosnku(...)mielenia mięsa. Szczypiorek posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, bułkę namoczyć w wodzie - jak wchłonie wodę odcisnąć porządnie. Do zmielonego mięsa dodać żółtka, szczypiorek, czosnek, koncentrat pomidorowy, bułkę, przyprawy i dokładnie wymieszać ręką. Doprawić do smaku jeśli jest za mało soli lub pieprzu. Z masy mięsnej formować małe kotlety i smażyć na oleju (lub smalcu). Kotlety można również upiec w piekarniku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieprzed pieczeniem) i pestki granatu z połowy owocu (po upieczeniu ciasta). Przepis podstawowy S kładniki na małą blachę (20 cm x 20 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki(...)gorącej wody 1 1/3 szklanki brązowego cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej
Qlinarnie i QlinarnieSKŁADNIKI: - 360 g mąk bezglutenowych (u mnie mieszanka gryczanej, ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) - 320 ml ciepłej wody - 1 duże jajko - 25 g świeżych drożdży - łyżeczka soli - łyżeczka cukru - łyżeczka mielonego siemienia lnianego - łyżeczka babki płesznik - 2 łyżki oleju WSZYSTKIE SKŁADNIKI (oprócz oleju) wsyp do miski, zalej wodą i dokładnie wymieszaj. Ja używam robota, jeśli robisz to ręcznie najlepiej(...)łyżki.Pod koniec mieszania dodaj olej. NACZYNIE ŻAROODPORNE wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niego masę chlebową, odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ROZGRZEJ PIEKARNIK NA 200 stopni, włóż naczynie z wodą. Kiedy ciasto wyrośnie wstaw je do zaparowanego piekarnika. Po 30 minutach wyjmij chleb z naczynia żaroodpornego, połóż z papierem na kratce, piecz jeszcze
Kuchnia bezglutenowa Lolimielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek, oprószyć odrobiną mąki i ułożyć na blaszce do pieczenia. Odczekać jeszcze pół godziny a następnie wstawić do piekarnika
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamielenia mięsa i dodać do kaszy gryczanej ) . Następnie dodaję przestudzoną cebulę , jajka , 4 łyżki oleju , doprawiam solą ( dwie duże szczypty ) i całość dokładnie mieszam , można łyżką lub ręką. Najłatwiej jest wymieszać ręką . Do foremki wysmarowanej masłem przekładam masę , delikatnie ugniatając . Górę smaruję olejem – biorę trochę oleju na dłoń i smaruję górę golasa olejem . Pieczenie golasa : Foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika
Uwaga Babcia Gotujelitra soku). 10 kg pomidorów, u mnie Bawole serce Pomidory umyć, wykroić białe części, pokroić na takie części aby można je było zmielić. Zmielić pomidory w maszynce do mielenie mięsa z bardzo drobnym sitkiem. Przygotować dwa 5 litrowe garnki. Gotować przez 3 godziny od momentu zagotowania się sosu na dość dużym ogniu. (u mnie w skali 1-9, gotowałam(...)Gotować, do momentu aż zmielone pomidory zmniejszą swoją objętość dwukrotnie, to jest aż większość wody odparuje. Gorący sos, nakładać do czystych i wyparzonych słoików, dokładnie zakręcić. Piekarnik zagrzać do 110 st, z termoobiegiem (jak bez termoobiegu to 115 st.). Piec przez 15 min. Wyjąć z piekarnika odwrócić do góry dnem, lub zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego
moj przepis nastarty imbir, drobno posiekany por i pietruszkę, czosnek, papryczkę chili i sos sojowy. Dodatki te sprawiły, że farsz nabrał orientalnego charakteru. Składniki: 6 dużych kapeluszy pieczarek 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 szklanki drobno posiekanego pora pęczek posiekanej natki pietruszki 1/2 torebki ugotowanego ryżu 1 łyżka tartego świeżego imbiru 2 posiekane ząbki czosnku 1 drobno pokrojona papryczka chili(...)łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Kapelusze pieczarek oczyszczamy suchą ściereczką. Wszystkie składniki farszu mieszamy i napełniamy nim pieczarki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczarki pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Bardzo dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnycukinii wydrążyć środki miąższ pokroić w drobną kostkę 2. -ugotować ryż cebulę pokroić w kostkę dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć aż się zeszkli dodać mięso mielone czosnek przeciśnięty przez praskę kostkę rosołowa smażymy aż się mięso zrumieni dodać pokrojony miąższ z cukinii smażyć do odparowania wody 3. - wymieszać z ryżem doprawić solą pieprzem(...)kostką wymieszać z farszem faszerować cukinię i paprykę przykryć kapelusikami poukładać na blachę kostkę rosołowa rozmieszać w 12 l wody wlać na blachę włożyć do piekarnika 180 stopni p iec ok 40 minut gdy woda odparuje z blachy dolać trochę gorącej wody 4. - powstały sos zlać z blachy dolać troszkę wody wody zagotować rozrobić 1 łyżkę czubatą
W królestwie smaków Beatymigdały SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Oczyszczone truskawki ( duże kroimy na pół ) zasypujemy 30 g cukru oraz mąką, mieszamy, wkładamy do naczynia do zapiekania. CIASTECZKA: Mąką bardzo dokładnie siekamy z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy 3/4 śmietany i szybko wyrabiamy na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość(...)pomocą kieliszka wycinamy okręgi. Układamy na przygotowanych owocach, smarujemy delikatnie resztą śmietany i posypujemy kokosem oraz posiekanymi ( obranymi ze skórki ) migdałami. Wkładamy do nagrzanego na 170C ( z termoobiegiem ) piekarnika na ok. 25 minut. Uwaga! Jeśli zobaczymy , że kokos za bardzo się rumieni górę przykrywamy folią. Podajemy z lodami lub bitą śmietaną! Pycha
Ostra na Słodkotarty nie musicie sobie zawracać tym głowy:) Przy okazji życzę wszystkim szczęśliwego, słodkiego Nowego Roku 2014. Składniki: 1 opakowanie (275 g) gotowego, świeżego ciasta francuskiego 500 g gładkiego, mielonego twarogu 4 łyżki soku pomarańczowego skórka starta z 1 pomarańczy 5 łyżek cukru pudru 2 pomarańcze do dekoracji Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm, wyłożyć nim prostokątną blachę(...)pieczenia o wymiarach 23x39 cm (wcześniej wysmarowaną masłem), ciasto musi zachodzić na ścianki blachy. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki na 30 min., aby się schłodziło. Piekarnik rozgrzać do 200 ° C. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchą fasolą lub specjalnymi kamyczkami. Piec 15 min. Po tym czasie zdjąć papier i piec kolejne 10 min. do zrumienienia. Odstawić
Domowa Cookierenka AgiNastępnym razem tak właśnie zrobię :) Składniki (na ok. 24 szt.): 250 g mąki 250 g zimnego masła (lub mniej, patrz: wstęp) 250 g mielonego półtłustego twarogu szczypta soli 3 jabłka cukier puder do posypania cynamon do oprószenia jabłek Przygotowanie: Do mąki dodać szczyptę soli, twaróg, posiekane masło i szybko zagnieść ciasto. Owinąć je folią spożywczą(...)włożyć do lodówki (niecierpliwi mogą ten etap pominąć). W międzyczasie umyć jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić je w ósemki. Dwie blachy z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok. 4 mm (w razie potrzeby podsypać mąką) i szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku (tuż przy brzegu) położyć cząstkę jabłka i posypać ją cynamonem
Domowa Cookierenka Agi