mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:125/400)

Seromakowiec tortowy 1067

wyłożonym gazą lub pieluchą tetrową. Mielimy min. 2 razy w maszynce do mięsa. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem. Dodajemy po odrobinie maku aż do całkowitego wykorzystania, mąkę, kakao, olejek rumowy, bakalie oraz ubite na sztywną pianę białka. Mieszamy delikatnie i przekładamy do tortownicy, której spód wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st

Kuchnia w czekoladzie
Pieczone jabłka z krówkami 407

jabłek 6 cukierków krówek cynamon mielony Wybrać jabłka tej samej wielkości i umyć. Na wysokości 3/4 każdemu jabłku ściąć czapeczkę. Za pomocą łyżeczki ostrożnie wyciągnąć gniazdo nasienne, ale zostawiając spód. W każde zagłębienie umieścić po jednej pokruszonej krówce. Oprószyć delikatnie cynamonem i przykryć czapeczką. Ustawić jabłka w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego

https:KKuchniaMniam
CZEKOLADOWE MINI SERNICZKI 244

sztuk) 3 jajka 500g mielonego twarogu 16 ciasteczek oreo lub innych (np. bezglutenowych) 200 ml śmietany kremówki 200 g gorzkiej czekolady 6 łyżek mleka 100 g cukru 40 g niesłodzonego budyniu czekoladowego (proszek)  1 łyżka kakao Śmietanę razem z czekoladą rozpuszczamy , nie dopuszczając do gotowania. Dodajemy mleko, mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Jajka

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pstrąg pieczony z bobem i ziemniaczkami 142

świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz Nieco oleju Ziemniaki myjemy, a następnie wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Lekko solimy i stawiamy na gaz. Kiedy zaczną się gotować, czekamy 10 minut i wyłączamy gaz. Ziemniaki odcedzamy i przekładamy do formy do pieczenia, polewamy delikatnie oliwą oraz oprószamy solą i pieprzem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni

Kolizje Smaków
porcje kurczaka z piekarnika na ostro... 222

czosnek, kucharek, papryka ostra, pieprz mielony, czosnek niedźwiedzi, przyprawę w płynie dobrze wymieszać porcje kurczaka: 4 duże udka, 4 skrzydełka dokładnie natrzeć marynatą i schować do lodówki na kilka godzin przed pieczeniem w naczyniu żaroodpornym do porcji kurczaka dodać kawałki cebuli, wlać sok pomidorowy (ja mam swój domowy, można dać kupny), wstawić do piekarnika bez przykrycia piekarnik nagrzany

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka z warzywami, pulpecikami i serem 333

cukinii. Pulpeciki: Mięso mielone mieszamy z jajkami, posiekaną cebulką, szczypiorkiem oraz bułką tartą, doprawiamy do smaku sola i pieprzem , masę dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na wierzchu zapiekanki. Sos: Śmietankę roztrzepujemy z jajkiem, doprawiamy przyprawami do smaku, polewamy zapiekankę. Posypujemy rozdrobnionymi serami. Zapiekamy w rozgrzanym do 180*c piekarniku przez 45 minut. Podajemy gorące

Wanilia i Kardamon
pieczeń z łopatki z czosnkiem niedźwiedzim i na ciepło i na zimno... 156

papryki, czosnek niedźwiedzi, kucharka, pieprz mielony, wsypać tartą bułkę, pokrojoną w kostkę cebulę dobrze wszystko wyrobić na jednolitą klejącą masę keksówka 30 cm, wysmarować olejem, posypać tartą bułką i nałożyć masę do blaszki, dobrze ubić aby powietrza nie było w masie, nożem maczanym w wodzie ponacinać skosy na wierzchu i obsypać tartą bułką piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie

W Mojej Kuchni Lubię
Faszerowane muszelki. 108

się zeszkli dodajemy mięso mielone i doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Smażymy tylko do zrumienienia mięsa. Ciasto francuskie, rozwijamy i kroimy na 6 kwadratów (można mniejsze)- przekładamy na wyłożoną papierem blachę i wykładamy na nie farsz, następnie zaklejamy ciasto z dwóch stron (tak aby powstała muszelka). Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 20 minut.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym) 125

siły stać przy piekarniku. Dlatego eksperymentuje z różnymi deserami i... babeczkami, których przygotowanie trwa parę minut. Dziś zapraszam Was na kukurydziane babeczki dla dwojga (bez jajek, z olejem rzepakowym). Takie babeczki idealnie sprawdzą się na wieczór spędzony sam na sam z ukochaną osobą. Ich przygotowanie zajmie Wam dosłownie chwilkę, więc będziecie mieli czas tylko dla siebie (lub na wyszykowanie

Słodkie okruszki
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszkami… 216

Przyznam szczerze, że jakoś nie po drodze mi ostatnio z pieczeniem ciast. Po części dlatego, że piekarnik mi szwankuje i zwyczajnie wolę nie zaczynać niczego bardziej

brunetkawkuchni
KURCZAK PO KARAIBSKU 141

łyżeczka soli - pół łyżeczki mielonego pieprzu - 50 ml oleju - 50 ml białego rumu RYŻ, ANANAS I BANAN wymieszaj razem z przyprawami (zostaw 0/5 łyżeczki soli).  Nafaszeruj umytego i wysuszonego kurczaka i dokładnie zaszyj (użyj nici lub wykałaczek) PRZEŁÓŻ KURCZAKA DO naczynia żaroodpornego uprzednio wysmarowanego olejem. Kurczaka także natłuść i przypraw solą. NAGRZEJ PIEKARNIK DO 180 STOPN I. Kurczaka

Kuchnia bezglutenowa Loli
Makowiec przekładany kremem z mascarpone (przepis na biszkopt makowy). 443

chemicznej, nie parzymy ani nie mielimy) Suche składniki tj. mąki, proszek do pieczenia i mak połączyć dokładnie ze sobą. Białka ubić na sztywną pianę, kiedy białka będą ubite dodawać łyżka po łyżce cukier ciągle miksując a następnie żółtka (jedno po drugim). Wyłączyć mikser, stopniowo i delikatnie wmieszać mieszankę suchych składników. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec

Poezja Smaków - blog kulinarny
Świąteczne babeczki 127

zielony barwnik spożywczy Wykonanie: Ser mielimy trzykrotnie i przekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni,  tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp

Malinowe Pocałunki
Serniczki z czereśniami i bezą 152

pozostawiamy w lodówce do schłodzenia. Mielimy twaróg. Odsączamy czereśnie. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, roztopione masło i miksujemy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na kilka minut. Cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki. Wykładamy nimi foremki. Na dno każdej foremki nakładamy czereśnie. Wypełniamy masą twarogową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Sernik pod truskawkową pianką 138

będzie zupełnie gładka, można tradycyjnie mielić ser w maszynce, ale schodzi dużo więcej czasu. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto.  3. Białka ubijamy z cukrem na puszystą masę, pod koniec ubijania dodajemy kisiel i dokładnie miksujemy. Masę z białek wylewamy na sernik, a następnie na wierzch ścieramy trzecią ostatnią warstwę jasnego ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas

Apetyczna babeczka
pasztetowa z domowej wędzarni 206

wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni. Teraz do rondelka wlewamy wywar, odlany z garnka w którym gotowaliśmy kurczaka i warzywa.  Zagotowujemy wywar, wsypujemy do niego kaszę manną i gotujemy na małym ogniu, przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki lekko studzimy, mięso kurczaka oddzielamy od kości i całość jeszcze ciepłą, mielimy w maszynce  do mięsa

Miód i pieprz
Beziki 107

będziemy mieli na nie ochoty nie ma co liczyć. Podam wam jeden ze sposobów jak je robimy. Robiąc te beziki korzystałam z mamą z rad cukiernika Giovanni Pina . Sugeruje on że jeśli chce się uzyskać bardziej chrupkie bezy, należy część cukru zastąpić cukrem pudrem i piec je w uchylonym piekarniku. Co też zrobiłyśmy. Te beziki smakowały nam najbardziej

Lili w kuchni
Malinowe serniczki 123

leje się z nieba, więc piekarnik jest ostatnią rzeczą o jakiej myślimy :) Ale coś słodkiego możemy przygotować bez jego użycia :) Składniki: - 300 g malin - 1/2 szklanki cukru pudru - 1 i 1/2 łyżki żelatyny - 400 g sera białego - 2 łyżeczki cukru waniliowego - 1 szklanka cukru pudru - 1 i 1/2 łyżki żelatyny Przygotowanie: Ser biały mielimy i mieszamy z cukrami oraz

Zainspirowana w kuchni
Zapiekanka z mięsem mielonym i makaronem 152

Natka pietruszki Przyprawa do mięsa mielonego Sól i pieprz Łyżka oleju do smażenia 1-2 ząbki czosnku Przygotowanie: Makaron ugotować i odcedzić. Mięso mielone podsmażyć na oleju. Doprawić przyprawą do mięsa mielonego, solą i pieprzem. Następnie  dodać posiekaną cebulkę, natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek.   Dodać sos i smażyć jeszcze chwilę. Połowę(...)makaronu ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, polać go połową sosu, posypać startym żółtym serem,  przykryć drugą częścią makaronu,  polać resztą sosu i posypać serem. Zapiec w piekarniku w temperaturze ok. 180*C do momentu kiedy ser ładnie się przypiecze

The Sweet Damsel
Zrazy mielone z niespodzianką. 331

trochę więcej czasu, więc nareszcie mogę eksperymentować na większą skalę. Zrazy mielone to tradycyjne polskie mięsko, ale dlaczego go trochę nie wzbogacić? Przygotowałam mielone z niespodzianką. SKŁADNIKI: 0,80dag.łopatki mielonej kawałek pora 1/2 papryki czerwonej, żółtej kulka młodej mozzarelli lub ser żółty 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 jajka bułka tarta ulubione przyprawy(...)formujemy płaski kotlet z mielonego mięsa,  na środek kładziemy warzywa i ser(u mnie żółty dziś),   formujemy podłużny kotlet,obtaczamy w bułce tartej, smażymy na maśle klarowanym na bardzo małym ogniu około 10 min. z każdej strony,(na koniec można podlać wodą, albo bulionem i gotować do wyparowania wody lub włożyć do piekarnika na 30min.- mięso

Kuchnia Beaty
Faszerowana węgierska papryka ze szpinakiem i mięsem z indyka 220

wydrążyć gniazda. Mięso mielone podsmażyć na oleju, następnie dodać świeży szpinak. Doprawić do smaku solą, pikantną pastą paprykową, czosnkiem, oregano i bazylią. Sparzone pomidory bez skóry zredukować do konsystencji gęstego sosu, doprawić solą i ziołami prowansaldzkimi.   Paprykę szczelnie wypełnić farszem i umieścić w naczyniu żaroodpornym wraz z sosem pomidorowym. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem około 20 minut

MarciochaKucharzy
Muszle makaronowe faszerowane mięsem mielonym i cukinią 206

dodać do niej mięso mielone i chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cukinię i oliwki. Wszystko razem wymieszać i dusić przez kilkanaście minut. Dodać pastę Bomba i pozostałe przyprawy. Wymieszać i spróbować czy jest odpowiednio doprawione. Makaron odcedzić. Muszle nafaszerować i ułożyć w naczyniach żaroodpornych. Pomiędzy wlać wcześniej przygotowany sos pomidorowy Piec w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez

MarciochaKucharzy
Pieczarki faszerowane 193

nieco zmiękną dodaję mięso mielone razem z przyprawami i całość podsmażam. Oczyszczone kapelusze pieczarek wydrążam dodatkowo łyżeczką i z zewnątrz smaruję oliwą. Kiedy mięso na patelni jest już "ścięte" a jeszcze nie gotowe dodaję kaszę i wszystko mieszam jeszcze raz smakując. Gotowy farsz wkładam do pieczarek z lekką górką i zapiekam w piekarniku w temp. 190 oC przez

Mechanik w kuchni
Makówka z bakaliami 178

duża chałka (czerstwa)* 30 dag mielonego maku 1300ml mleka 3.2% 100ml śmietany kremówki 30% 3 – 4 łyżki cukru lub miodu Bakalie: 100g migdałów 100g orzechów włoskich 200g rodzynek Ewentualnie wiórki kokosowe * Czerstwa chałka lepiej wpija mleko. Jeśli macie świeżą, najlepiej przed zrobieniem makówki, pokroić ją na kromki, rozłożyć na blaszce i podsuszyć w piekarniku. Mleko i śmietanę zagotowujemy razem

Smakowy Raj
Bakłażany nadziewane makaronem. 121

posypujemy czarnuszką i oregano. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C i zapiekamy ok. 25 min. Po upieczeniu podajemy z surówką. My np. podaliśmy do tego surówkę z roszponki z kukurydzą, pokrojonym ananasem i pomidorkami koktajlowymi. Bakłażany możemy też polać jakimś fajnym sosem, my polecamy tajski słodko-kwasny z chili. Chyba, że będziecie mieli chęć na jakiś inny to proszę

vegetanie
Biscotti Bożonarodzeniowe 170

każdym z suchych owoców (mielimy żurawinę, morele, brzoskwinie i imbir). Masło ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno po jednym jajku, następnie dorzucamy suszone drobno posiekane owoce i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto rolujemy w długi cienki pasek i w foli wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto przekładamy do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodkie Przyjemności
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 160

prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym ogniu około 40-50 minut, co jakiś czas mieszając. Można przygotować mięso dzień wcześniej.6. Naczynie żaroodporne 35×25 cm smarujemy olejem. Wykładamy mięso z sosem (jeśli jest za rzadkie zostawiamy część sosu) a na wierzch wykładamy ziemniaczane puree. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni

UgotujmyTo.pl
Sernik z makiem 447

wykładamy papierem pergaminowym i nagrzewamy piekarnik na 180 CciastoW mikserze ucieramy żółtka z cukrem i masem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, wodę i ubite białka na sztywną pianę. Ciasto dzielimy na dwie części i wykładamy spód naszych blach.masa makowaMak zalewamy wrzątkiem - odstawiamy na 15 minut, odcedzamy wodę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia 2x na najmniejszych oczkach. Do maku

Niezły Młynek
Pieczona dorada w pomarańczach 181

soli morskiej oraz czarnego świeżo mielonego pieprzu, sól i pieprz dodałem w niewielkiej ilości również do wnętrza ryb. Pozostałą część natki koperku również włożyłem do wnętrza ryb. Dość gruby plaster pomarańczy przekroiłem na pół i włożyłem po jednym półplasterku do każdej z ryb. Ryby delikatnie skropiłem oliwą, a na nich położyłem plasterki pomarańczy. Piekarnik rozgrzałem do 200 stopni

Wyprawy kulinarne
Domowa vegeta 156

suszarki warzywa możemy suszyć w piekarniku w temperaturze 70 stopni, przy lekko uchylonych drzwiczkach. Po zakończeniu suszenia warzywa powinny być całkiem suche i sztywne. U mnie suszenie trwało około 6 godzin. Wszystkie składniki na przyprawę wkładamy partiami do blendera i miksujemy, do uzyskania żądanej konsystencji.  Ja nie lubię całkiem zmielonych warzyw, więc nie mielę ich na pył, tylko zostawiam

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 154

doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny

sama złodycz
Kurczak pieczony na butelce 4095

łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można także namoczyć na noc butelkę od piwa w wodzie – wtedy etykieta sama odejdzie. Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC

Poezja smaku
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 251

cukru pudru,50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych),2 żółtka gotowane,2 żółtka surowe,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy. Siostra Anastazja nie podała ani czasu ani temperatury, więc ustawiłam piekarnik na 160 stopni i piekłam około

Miksturownik
Pasztet drobiowy z warzywami 467

tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez

Delicious Titbits
Suszone pomidory w oleju 144

małych poszukiwań, chociaż ostatnio zauważyłam w Tesco, na regałach ze zdrową żywnością, całkiem pokaźny zbiór suszonych przypraw ziołowych. Czego ja używam: czubrycy zielonej (zamiast soli), suszonego czosnku niedźwiedziego, świeżo mielonego pieprzu, przyprawy naturalnej pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim, bądź zamiennie pomidorowo-czosnkową z czarnuszką. Dodatkowo w tym roku do połowy słoików dorzuciłam świeży, zielony pieprz, który zamrożony czeka właśnie(...)szklanki oleju, 1,5 szklanki niegazowanej wody, dodaję łyżkę czubrycy zielonej i po czubatej łyżeczce pozostałych, wyżej wymienionych przypraw. Pieprz mielę na oko, ale zdecydowanie dodaję go najmniej (do partii gdzie dodałam świeży, zielony pieprz, zrezygnowałam w ogóle z mielonego pieprzu). Całość mieszam i podgrzewam do momentu aż zalewa będzie gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować. Tu często

gutfut
jabłka pod kruszonką czyli jałbkowe crumble 159

Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę  i wykroić gniazda nasienne.Pokroić jabłka w grube plastry i wrzucić  je do miski, wymieszać z  cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do  w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie(...)okruchy, a następnie wymieszać z cynamonem, cukrem i migdałami, które wcześniej należy dość drobno posiekać ręcznie.Posypać jabłka równomiernie kruszonką, docisnąć ręką i widelcem.Wstawić  na środkową półkę piekarnika i piec przez 35-40 minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.Po wyjęciu zostawić  na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać

Stare Gary
Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem 62

push({}); Składniki: 800 g mieszanego mięsa mielonego 1 czerstwa kajzerka 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka 7 jajek 2 łyżki ostrej musztardy olej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pieczeni zaczynamy od ugotowania na twardo sześciu jajek (jedno odkładamy), przestudzenia ich i obrania ich. Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy(...)wodzie.","text":"Kajzerk\u0119 moczymy w zimnej wodzie.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pieczen-rzymska-czyli-pieczen-z-jajkiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-62a047b187e4b","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Mi\u0119so mielone przek\u0142adamy do miski, wbijamy surowe jajko.","text":"Mi\u0119so mielone przek\u0142adamy do miski, wbijamy surowe jajko.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pieczen-rzymska-czyli-pieczen-z-jajkiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-62a047b187e4c","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Czosnek

ProstePesto.pl
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 262

oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa. Żeberka(...)łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego

karmelowy
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 135

łyżeczki kakao- ekstrakt waniliowy- ¼ szklanki wrzątku- szczypta soli (do białek)      Składniki na masę: - 500ml fresh double cream- 250g mascarpone- 1 łyżka cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody)- mielone, niesolone pistacje Dodatkowo:- 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do    babeczek) Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno(...)ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które upiekłam jednocześnie z biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z formy. Obracamy

mojewypiekiinietylko
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 229

znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-)Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie jej na świeżo też nie jest zbyt pracochłonne. Gotowanie(...) czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego)- 1 łyżeczka kurkumy- 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek)- ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek- chili z młynka (kilka obrotów)- mielona wędzona papryka (ok.1/3-1/2 łyżeczki)+ dodatkowo ziarna sezamu lub siemienia lnianego do posypaniaKaszę ugotować według tego przepisu lub użyć już ugotowaną (u mnie ostatnio prawie zawsze czeka w lodówce ugotowana

Smaczne Zdrowe
Fit burger wołowy 160

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 160

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 174

przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone jabłka pełne śmietankowych orzechów 145

zaczyna wydostawać się z piekarnika...;) Zatem jedyne co pozostaje, to razem z zaprzyjaźnionym dziadkiem do orzechów rozłupać kilka sztuk włoskich i wydrążyć jabłka. Wspaniały efekt gwarantowany! Pieczone jabłka nadziewane śmietankowymi orzechami 3 porcje Potrzebujesz: 3 średniej wielkości jabłka 40g orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka wody 3 szczypty mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Klopsiki wesołe żółwiki 159

Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte ale nie za suche. Z przyprawionego mięsa mielonego uformować dość duże klopsy.  Z końcówek parówek zrobić nóżki nacinając końcówki jak łapki oraz główki nacinając buźkę i wcisnąć w uformowany(...)klopsik. W główkę żółwika wcisnąć ziarenka pieprzu jako oczka. Ze środkowych części parówek zrobić ogonki.  Tak przygotowane żółwiki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.  Po tym czasie wyjąć blaszkę i ułożyć na żółwikach krateczkę z sera żółtego imitującą skorupkę żółwika . Pieczemy kolejne 20minut.  Najlepiej sprawdzić mięso

W garach u Gosi
Pieczone ziemniaczki POTATKI 112

łyżeczki pieprz mielony: 1 łyżeczka suszone zioła : tymianek, oregano, majeranek wg. uznania 125 g sera mozzarella pomidorki koktajlowe ( cherry, czereśniowe )     Przygotowanie   Ziemniaki umyłem dokładnie. Nie obrałem ich, chciałem, aby skórka się przypiekła. Marynata : wymieszałem oliwę z ziołami, solą, pieprzem, papryką. Połączyłem marynatę z ziemniaczkami. Odstawiłem na pół godziny. W międzyczasie rozgrzałem piekarnik do 200 stopni. Ziemniaczki

R'n'G Kitchen
Bezglutenowe domowe hamburgery z wołowiny 122

wołowego sól, pieprz, ostra mielona papryka, kolendra warzywa: sałata, szpinak, pomidor, cebula, cukinia Cebulę drobno posiekaj. W misce wymieszaj mięso, bułkę tartą, roztrzepane jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wymieszaj i uformuj burgery. Odstaw na 30 minut do lodówki by się dobrze schłodziły. Po tym czasie mięso usmaż na patelni grillowej lub upiecz w piekarniku. Bułki do hamburgerów podpiecz

Kuchnia bezglutenowa
Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na śniadanie we dwoje 161

mielony pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu. Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku

Menmagazine
Jajka po benedyktyńsku, czyli pomysł na śniadanie we dwoje 175

mielony pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania sosu. Żółtka ubijamy na gładką masę razem sokiem z cytryny, solą i pieprzem. W garnku rozpuszczamy masło, które następnie dodajemy ciągle mieszając do ubitej masy. Sos powinien zgęstnieć i mieć konsystencję majonezu. Bagietkę przekrajamy na pół i grillujemy na patelni lub opiekamy w piekarniku

Menmagazine
Pieczeń rzymska z quinoą, przepiórczymi jajami i suszonymi pomidorami 133

kawałki, lub w paski. Mielone mięso mieszamy z quinoą i surowym jajem kurzym, przyprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami, dodajemy podsmażoną cebulę i wszystko razem dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Wykładamy ją stopniowo do małej keksówki (lub innej formy), poszczególne warstwy przekładamy przepiórczymi jajkami i suszonymi pomidorami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Quinoa Raz!
Rogale z migdałowym nadzieniem czyli Niedzielne Śniadanie odc.82 154

czasie robimy masę migdałową. Migdały mielimy w blenderze. Miksujemy razem z pozostałymi składnikami na gładka masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Każda z nich rozwałkowujemy na okrąg. Kroimy w 8 trójkątów. Na każdym z nich układamy po łyżeczce nadzienia. Zawijamy rogale, układamy na blasze wyłożonej papierem i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 180 st.C. Po pół

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szynka pieczona (wersja II) 145

suszonego majeranku 1/4 łyżki mielonego pieprzu Mięso myjemy i osuszamy, a następnie związujemy sznurkiem lub umieszczamy w siatce masarskiej. Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi szynkę. Następnie wkładamy ją do miski, zakrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Czary - gary w kuchni
Wielkanocny sernik na herbatnikowym spodzie 189

lodówki. 2. Ser albo mielimy przez maszynkę albo dajemy do miksera i ucieramy, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, następnie dodajemy jogurt, śmietanę, budyń i po jednym jajku cały czas ucieramy. 3. Na sam koniec dajemy rodzynki, żurawinę suszoną i olejek cytrynowy, delikatnie mieszamy łopatką. 4. Ser wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej dajemy

Kuchnia u Bietki
Pasztet z królikiem. 177

drobnej końcówce, maszynką do mielenia mięsa zmielić dwa razy wątróbkę, następnie 1 raz zmielić pozostałe składniki: mięso, jarzyny, bułki oraz czosnek. Do masy wbić 2 jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem - pasztet powinien być lekko słony i lekko pikantny. Foremki natłuścić smalcem. Włożyć w nie pasztet. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet zapiekać

Poezja Smaków - blog kulinarny
PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ 137

pomidory pelati sól pieprz mielony kminek masło pietruszka jajko Kapustę pokroiłam i ugotowałam do miękkości, odcedziłam. Na maśle podsmażamy cebulę i pod koniec dodajemy jabłko pokrojone w kosteczkę, smażymy jeszcze chwilę, dodajemy do kapusty i przyprawiamy, nakładamy na krążki razem z kawałkiem pomidora i posypujemy pietruszką. Zlepiamy, smarujemy jajkiem i wstawiamy do gorącego piekarnika. Pieczemy na złoty kolor

harrisa
Pierś z kurczaka z pomidorami. 18003

kurczaka tymianek ostra papryka mielona szczypta soli plasterek sera żółtego oliwa Pierś z kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki. Posypujemy tymiankiem i papryką. Do każdej kieszonki wkładamy plasterek pomidora oraz kawałek plastra sera - solimy. Kropimy oliwą. Tak przygotowaną pierś układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej folią aluminiową i posmarowanej oliwą. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy

Moje-pitraszenie
Parówki zapiekane w masie jajecznej w kokilkach. 140

zioła włoskie grubo mielony pieprz sól WYKONANIE: kokilki smarujemy masłem, wykładamy szynką parmeńską. przygotowujemy masę jajeczną:jajka rozbić, dolać mleka, dodać przyprawy, dokładnie wymieszać, parówki pokroić na kawałki, ser i szynkę na drobne paski, pomidorki na ćwiartki, wszystko wymieszać,  wlać do kokilek, posypać serem i szczypiorkiem,  włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika zapiekać

Kuchnia Beaty
Batoniki daktylowe 206

poście odchudzającym pisałam o tym , co jem na śniadanie. W pracy najczęściej granolę z jogurtem naturalnym, ale czasami zamiast granoli wychodzi coś innego :) Na przykład takie batoniki na bazie mielonych daktyli. To przede wszystkim one "trzymają" pozostałe składniki. Do tego jogurt, owoc i można iść do pracy :) Albo na zakupy... czapki nowe dzieciom kupić ;)  Składniki: 200 g suszonych(...)syropem lub miodem mielimy na gładką masę przy pomocy blendera.  Dodajemy resztę składników i miksujemy razem przez chwilę (przez to płatki i bakalie też się trochę zmielą).  Blaszkę o wymiarach ok. 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę  i wyrównujemy ją za pomocą łyżki (lub palcami). Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

bistro mama
Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką i pastą z bakłażana – Lubelski Kociołek X śliwki 196

grillowane jednak wersja z piekarnika smakuje równie wspaniale Przepis dołączam do Lubelskiego Kociołka Pod hasłem śliwki - mam nadzieje, że suszone też się wliczają Marta - Niebieska Pistacja Gosia- Jedz i smakuj Joanna - Sekrety małe i duże Karolina - Sto kolorów kuchni Edyta - Pasja smaku Julianna - Obiad gotowy! Serbskie szaszłyki z suszoną śliwką Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny 1 cebula 2 papryki

sierotka maRysia w kuchni
Ciasteczka dyniowe 147

Primavika 40g płatków żytnich mielonych na mąkę jajko cynamon, imbir, kurkuma Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki, odkładamy ciasto na kilka minut, żeby płatki spęczniały na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę na kształt ciastek (może uda wam się lepić je w rękach) na wierzchu możemy zrobić widelcem paski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Granola z dynią 174

momencie, gdy z piekarnika zaczął dobywać się niebiański zapach korzennych przypraw... Musicie tego spróbować! Dyniowa granola Składniki: (na 2 l granoli) 400 g płatków owsianych 75 g ziaren dyni 100 g orzechów włoskich 40 g złotego siemienia lnianego 200 g musu z dyni 65 ml syropu klonowego 50 ml oleju 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 166

farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 1 łyżka masła - 1 słoiczek sosu pomidorowego (300g) - sól, pieprz, chili Składniki na ok. 40 sztuk kopytek. Składniki na 3-4 porcji. Jeżeli nie mamy puree z dyni to bierzemy 1 kg surowej, obieramy kroimy w kostkę i pieczemy w piekarniku ok. 20 minut aż zmięknie. Dynię

Kuchenne Wariacje
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 199

oleju następnie dodać mięso mielone. Smażyć ok 10 minut. Dobrze doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gdy mięso będzie gotowe dodać ugotowany ryż i dokładnie wymieszać. Papryki przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne. Napełnić przygotowanym farszem. Na wierzchu posypać startym żółtym serem. Papryczki ułożyć w naczyniu żaroodpownym i podlać wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Tarta z rumowym kremem dyniowym 157

imbiru - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - 3 jajka - 150 ml kwaśnej śmietany 18% - 1 łyżeczka aromatu rumowego Przygotowanie rumowego kremu dyniowego: Mus mieszamy z cukrem i przyprawami oraz aromatem. Następnie miksujemy masę z dodawanymi po kolei jajkami.Potem, już za pomocą szpatułki, łączymy ją ze śmietaną. Masę wylewamy na schłodzone ciasto. Całość pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez

Życie zamknięte w smaku
Ziemniaczana zapiekanka z kapustą, mięsem i grzybami 174

kiełbasy i razem z mielonym mięsem podsmażamy na patelni do zrumienienia. Mięso również należy doprawić do smaku. Kapustę, mięso i pieczarki mieszamy. Ziemniaki ścieramy w maszynie lub ręcznie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym,  dodajemy czosnek niedźwiedzi. Łączymy ziemniaki z mieszanką kapusty, mięsa i pieczarek i wszystko mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Pieczona karkówka z czosnkiem 199

łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach i włożyć w nie czosnek. Vegetę, granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni

Trzeci talerz
Gołąbki z młodej kapusty 166

dużej misce wymieszaj ryż, mielone i surową salsiccia (rozetnij flak i wyjmij farsa, który następnie zgnieć widelcem). Dodaj sól, pieprz i zioła i dokładnie wymieszaj farsz. Na każdy liść nałóżporcję farszu i zwiń w rulon. Ułóż gołąbki jeten obok drugiego na blasze. Podlej lekko bulionem, a na wierzchu ułóż kawałki masła. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180ºC

codojedzenia
Makowiec na kruchym spodzie z bezą i kruszonką 198

pszennej - 2 łyżki mielonych orzechów laskowych   dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania formy Forma: duża prostokątna 24 x 40 cm   Przygotowanie: Składniki na ciasto szybko zagniatam. Zawijam w folię i odkładam na godzinę do lodówki. Już schłodzone rozwałkowuję na grubość około 0,5cm. Wkładam do formy. Ciasto nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku.   Temperatura piekarnika

Kuchnia co dnia
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 145

temperatur na zewnątrz znowu uruchomiłam piekarnik, co zresztą dodatkowo przydało się też bochenkowi chleba, któremu brakowało słońca, by wyrosnąć :) Tych ciastek byłam bardzo ciekawa, tak samo jak jednego ze składników - płatków teff*. Wykorzystałam je już w owsiance, ale przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam spróbować. Jak na ciasteczka kokosowe są nietypowe, bo wiórki mieli się dodatkowo w blenderze

FitKot
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 161

sera białego, mielonego 250 ml śmietany 30% 1,5 łyżeczki żelatyny + 3-4 łyżki wrzącej wody 4-5 łyżek cukru pudru do smaku 300 g obranych i umytych truskawek MUS RABARBAROWY: 600 g umytego rabarbaru 2-2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wrzącej wody około 5 łyżek cukru truskawki do dekoracji      Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Rozpustne gotowanie
Kanapki z ciasta francuskiego 171

fety suszone pomidory drobno mielone suszona bazylia suszona pietruszka suszone nitki chilli do ozdoby pieprz czerwony do dekoracji Kroimy ciasto francuskie na kwadraty, każdy plasterek szynki szwarcwaldzkiej kroimy na pół. Układamy na kwadratach z ciasta francuskiego. Kroimy fetę i układamy ją na szynce. Dodajemy przyprawy (oprócz pieprzu czerwonego i nitek Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni

dlaSmaQ
Chleb bez mąki - z samych ziaren. Źródło zdrowia z domowej piekarni. 278

płatków owsianych 10 łyżek mielonego siemienia lnianego 1 i 1/2 szklanki zimnej wody 1 łyżka syropu klonowego, syropu z agawy lub miodu 5 łyżek oleju kokosowego lub rzepakowego dobrej jakości 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy w misce i odstawiamy na co najmniej 2 godziny do wchłonięcia wody (może być cała noc). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę

Kuchnia po mojemu
Sernik królewski 341

Masło rozpuszczamy i studzimy. Twaróg mielimy (ja zrobiłam to tylko raz) i wraz z żółtkami, cukrem, budyniem dokładnie mieszamy trzepaczką, wlewamy masło i jeszcze chwilkę mieszamy, dodajemy ubite białka i ostrożnie mieszamy całość łyżką silikonową. Masę serową wylewamy na ciasto, wyrównujemy i ścieramy (lub skubiemy) drugą kulkę ciasta. Pieczemy sernik ok. 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wielkanocna babka mięsna z sosem chrzanowym 180

cebule, przyprawę do mielonego, natkę pietruszki i kaszę. Mięsną masę doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy tyle bułki tartej aby masa uzyskała gęstą konsystencję jak na kotlety. Połowę masy mięsnej wykładamy do formy na babkę, na tym układamy ugotowane i obrane jajka    i przykrywamy drugą częścią mięsa. Pieczemy ok 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pieczeń z mięsa kiełbasianego. 302

Można też dodać szczyptę mielonego jałowca, wtedy nasza pieczeń będzie miała jałowcowy smak. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą. Pozostawić w lodówce (3-6 C) na 24 godziny. Następnie mięso wyłożyć do dwóch małych aluminiowych foremek, lekko ugnieść, posmarować białkiem, można posypać kminkiem. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 C) i piec około

Przepisy i porady kulinarne
TARTA Z MIĘSEM MIELONYM 147

mielone – 400 g* czosnek – 3 ząbki* cebula – 2 szt* marchew – 2 szt* mleko – 200 ml* jajko – 2 szt* ser żółty – 100 g* sól* pieprz* paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :CIASTO :Z mąki , masła , śmietany i szczypty soli zagniatamy ciasto.Wylepiamy nim formę do tarty ( 26 cm ).nakłuwamy widelcem i wkładamy do mrożenia.FARSZ:Piekarnik nagrzewamy

Ostra na Słodko
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 193

rozgrzanym piekarniku na 180 C aż się zarumienią ok 10-20 minut.  Gotowe orzeszki możemy przechowywać w zamkniętych puszkach i przechowywać nawet o 3 miesięcy. mak pitny Wodę gotujemy i pozostawiamy do ostygnięcia (temperatura ok 35 C) W tym czasie mak zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 15 min i odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych

Niezły Młynek
Chleb na zakwasie z mielonym lnem 207

dodanie ok. 3 łyżek mielonego lnuWszystko wrzucam do maszyny do pieczenia chleba i ustawiam na najlepszy na świecie program - 1,5 godziny mieszania i wyrastania.Po tym czasie przekładam ciasto do formy (natłuszczonej i wysypanej np. kaszką manną).Chlebek musi sobie rosnąć przez około 6 godzin, im cieplej tym krócej. Po tym czasie nagrzewam piekarnik do 250 stopni, i wkładam

Z butelką mleczka w tle
Brazylijskie bułeczki 150

cukrem, wiórkami kokosowymi i mielonymi orzechami. Mieszając czekać aż wiórki wchłoną mleko i masa zgęstnieje. Ostudzić ją.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość rozwałkować je i pokryć masą. Zrolować i pokroić na 12 części. Zawijasy z ciasta układać na blaszce i smarować rozbełtanym jajkiem. Zostawić by jeszcze wyrosły. Piec przez około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni

Moje domowe kucharzenie
Kebab z mięsa mielonego 207

mięsa mielonego   Składniki: 400 g mięsa mielonego wołowego ½ czerwonej cebuli 1 duży pomidor 1/3 kapusty pekińskiej ½ zielonej części cebulki dymki 4 chlebki pita Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do kebaba 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu Worhestershire szczypta mielona kolendra (można rozgnieść ziarna lub dodaćposiekana świeżą) szczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku szczypta kminu rzymskiego szczypta mielonego(...)kroimy w kosteczkę.Mięso mielone mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę. Kapustę pekińską szatkujemy, pomidora kroimy w grubsze plastry, dumkę siekamy. Zamarynowane mięso formujemy w płaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni

Mania Gotowania
Łosoś zapiekany ze szpinakiem 131

małe jajkasól prowansalska Kamisczosnek granulowanyewentualnie mielony pieprz czarny lub kolorowyŚmietanę wymieszać z jajkami, doprawić do smaku przyprawami wedle uznania. Łososia pokroić w drobną kostkę. Szpinak pokroić niezbyt drobno. Pokrojone składniki dodać do masy śmietanowo-jajecznej i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do foremek, mogą być kokilki lub duża forma na muffiny. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje