proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki kakao 1 szklanka maślanki czerwony barwnik spożywczy Składniki kremu 500 g serka mascarpone 500 g śmietany 30% lub 36% (kremówka) 3/4 szklanki cukru pudru Dodatkowo bezy do dekoracji ( z tego przepisu ) Jak przyrządzić? Rozgrzewam piekarnik do temperatury 190 stopni Celsjusza. Miękkie masło ucieram(...)biszkopty. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Następnie dodaję stopniowo cukier puder, miksując po każdego dodanej porcji, aby cukier się rozpuścił. Po zużyciu całego cukru dodaję porcjami także serek mascarpone i łączę w gładki, jednolity krem. Schładzam go w lodówce przez około 1-2 godziny. Kiedy krem nieco stężeje w lodówce, przekładam nim ciasto. Dekoruję boki oraz wierzch, na którym
W kuchni Karmel-itkijajek, jest równie pyszny a co najważniejsze szybcjie się go przygotwuje. SKŁADNIKI : 660 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 3 łyżki cukru 250 g mascarpone 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów ( słodkich ) 2 filiżanki mocnej kawy rozpuszczalnej 100 ml likieru tiramisu 2 duże łyżki żelatyny namoczone w wrzątku ( 1/4 szklanki wody ) i rozpuszczone(...)odkładamy aż ostygnie. Wlewamy likier tiramisu. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Zimną śmietanę wlewamy do misy robota, wsypujemy cukry i ubijamy na najwyższych obrotach. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i chwilę jeszcze miksujemy. Następnie stopniowo wlewamy ostudzoną żelatynę i szybko miksujemy aby nie zrobiły się grudki. Biszkopty maczamy w kawie i układamy w podłużnym naczyniu. Na biszkopty rozkladamy część
Kulinarne Fantazje MarioliIdealny krem na zimowe miesiące, gdy dostęp do naprawdę smacznych owoców jagodowych jest mocno ograniczony i musimy ratować się ich mrożoną wersją Składniki*: 250g mascarpone 250ml śmietany 36% 3-4 łyżki sosu owocowego (np SOSU MALINOWO-TRUSKAWKOWEGO ) mascarpone i śmietanę ubijaj kilka minut aż otrzymasz gęsty krem, który trzyma kształt (uważaj, by go nie przebić i nie zrobić masła) dodaj
SandraFrej.cominstastory ). Składniki na bezy: 2 białka 120 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z limonki Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone utrwalacz do bitej śmietany np. śmietanfix dowolny aromat do ciasta u mnie jaśminowy + granat i limonka do dekoracji Jak zrobić minipavlove z granatem? Białka – najlepiej w temperaturze pokojowej – ubijamy w mikserze(...)Blaszkę wkładamy do piekarnika rozgrzanego na 120 stopni, pieczemy ok. pół godziny, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy przez godzinę. Kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone do uzyskania jednolitej sztywnej konsystencji. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder wymieszany z utrwalaczem do bitej śmietany. Na koniec dodajemy odrobinę ulubionego aromatu (można pominąć lub zastąpić np. pesteczkami wanilii
CiastkozercySkładniki 200 g łososia surowego 1 awokado 100 g serka Mascarpone 100 g serka śmietankowego (Philadelphia) 5 łyżek śmietany 1 szalotka oliwa z oliwek 1 łyżka oliwy truflowej (opcjonalnie) sok z cytryny sól i pieprz szczypta szczypiorku do dekoracji Przygotowanie Posiekaj na drobne kawałeczki łososia. Posiekaj cebulę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek(...)jeśli masz pod ręką oliwę truflową, doda ona "pepsu" przystawce. Pokrój awokado w kostkę i skrop sokiem z cytryny. Ser Mascarpone wymieszaj z serkiem Philidalphia i śmietaną. Użyj metalowej obręczy o kształcie koła do podania przystawki. Umieść na dnie miks serków, następnie kawałeczki awokado, a na szczycie tatar z łososia. Całość przyprósz szczypiorkiem
KUCHNIA POLSKADeserki warstwowe uwielbiam. I jeść i robić. Ta propozycja łączy w sobie cudne smaki. Zapraszam Co nam trzeba? na 4 porcje: pucharki / szklanki 200ml 400 ml śmietany kremówki opakowanie mascarpone-250g łyżka czubata cukru pudru Male anyżki- około 15 sztuk na porcję 4 ptasie mleczka powidła śliwkowe – po 1 łyżce czubatej na porcje czubata łyżka rozpuszczonej mlecznej czekolady(...)trzeba rozpuścić całą tabliczkę- na łyżeczce masła) orzechy włoskie- po kilka na porcję tarkowane migdały – po łyżeczce na porcje Robimy ! Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i mieszamy z mascarpone Na dno każdego pucharku układamy około 12 -13 anyżków. Wykładamy na nie czubatą łyżkę masy kremówkowej Na to łyżka powideł, łyżka masy, łyżka czekolady, orzechy włoskie i łyżka masy
Latosiowydomłyżka cukru, 50ml amaretto. Krem kajakowym z ajerkoniakiem: 400g masy kajakowej z puszki, 350g masła, 125ml ajerkoniaku, 300g bezików. Ponadto: 500ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru, 250g serka mascarpone, 50g wiórek czekoladowych. Ajerkoniak : Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mleko, a następnie spirytus. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć(...)Krem: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak, nie przerywając ubijania Śmietana : s chłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Wykonanie : Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy krem kajmakowy z pokruszonymi bezami. Chłodzimy w lodówce przez
Słodki Zakątekszkl. mąki, 1 szkl. cukru, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 330 ml kremówki, 1 gorzka czekolada, 2 łyżki cukru pudru Krem oreo: 250 g mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, kilka ciasteczek oreo Polewa: 3 łyżki mleka, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru, 3 łyżki masła, 3 łyżka śmietany 18% Dodatkowo: dżem(...)Odstawiamy do wystudzenia, a następnie wkładamy do lodówki a najlepiej na całą noc. Ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Krem oreo: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone ciastka. Polewa: Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy
słodki bratekłyżka soku z cytryny 12g żelatyny odrobina zimnej wody 250g mleka 250g śmietany 30% 8g cukru waniliowego 1 łyżka cukru SKŁADNIKI NA ŚMIETANĘ: 100g śmietany 30% 250g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 30g jagód (do ozdoby na wierzch) WYKONANIE: 1.Na patelni umieszczamy jagody, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny, ściągamy z ognia gdy cukier się rozpuści. Następnie, jagody przecieramy(...)całkowitego rozpuszczenia, następnie dodajemy sok z jagód, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 4. Rozlewamy do szklanek czy pucharków (u mnie do 4), wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. 5. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną 30%, pod koniec dodajemy cukier puder. Przygotowaną śmietanę kładziemy na masie jagodowej, polecam za pomocą szprycy. Wierzch ozdabiamy świeżymi owocami
Dziś Ja gotujemleka 6 żółtek 1 całe jajko 100 g masła opakowanie cukru wanilinowego 40 ml spirytusu skórka otarta z 1 cytryny pół łyżeczki soli Masa oreo: 250 g serka mascarpone 10 zmielonych ciasteczek Oreo Dodatkowo: polewa mleczna Helio 10 pokruszonych ciasteczek Oreo Wykonanie: Najpierw robimy rozczyn: Do miseczki wlewamy 3 łyżki mleka, 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, dodajemy drożdże(...)było miękkie i elastyczne. Miskę z wyrobionym ciastem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny). W międzyczasie przygotowujemy krem. Serek mascarpone mieszamy ze zmielonymi ciasteczkami. Po tym czasie z wyrośniętego ciasta odrywamy około 50g kawałki i formujemy kulki. Następnie pączusia odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut do podwojenia swojej objętość
Podróż w kulinariamarsali nie wspominając, dlatego szukałam przepisu, który nie będzie zawierał alkoholu. W moim przepisie, alkohol zastąpiony jest octem winnym. Podobnie, jeśli nie macie ricotty, świetnie sprawdzi się nadzienie z mascarpone lub mascarpone i bitej śmietany. Ilość cukru w kremie jest bardzo umowna. My nie lubimy za słodkich ciast, więc krem nie wychodzi słodki. Jeśli preferujecie słodsze smaki, dodajcie więcej cukru
Mieszam w GarnkuBrownie,10szt Peanut Butter,5szt Golden) 60g roztopionego masła MASA OREO: 500ml mleka 350ml śmietany 30% 4-5 kropli aromatu cytrynowego 25g żelatyny 115g mleka(do żelatyny) DEKORACJA: 250g mascarpone 100g śmietany 30% około 1/2 łyżki cukru pudru kilka ciastek oreo WYKONANIE: 1. Ciastka przepoławiamy, wyjmujemy z nich krem. 2. Ciastka mielimy. Dzielimy je na pół, jedną połowę zostawiamy(...)chwile czekam aż będzie gęstnieć i dopiero wylewam ją do formy, następnie odstawiam w tortownicy do całkowitego zesztywnienia, najlepiej na całą noc, później posypuje drugą połową pokruszonych ciastek. 7. Mascarpone ubijamy wraz ze śmietaną, dodajemy cukier puder, ozdabiamy wierzch (najlepiej rękawem cukierniczym) na koniec układamy ciasteczka na śmietanie
Dziś Ja gotujezależy tylko od Was. Zapraszam do przepisu. Składniki 4 jajka 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem 300 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru owoce do dekoracji( maliny, winogrona, borówki itp) Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Białka ubić na sztywno, dalej ubijać dodawać po łyżce cukru. Dodać żółtka ,wymieszać(...)minut. Nie wypiekać zbyt mocno, bo będą się łamać. Gotowe układać np. na wałku aby przybrały potrzebny nam kształt, wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem. Na koniec dodać mascarpone i wymieszać na sztywny krem. Wstawić na chwilę do lodówki. Przygotować sobie biszkopty na desce oraz dodatki do dekoracji. Krem nałożyć do rękawa cukierniczego i połowę biszkopcika udekorować kremem.Na wierzch
gotuj ze mnąCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na tartę z kremem na bazie kremówki i mascarpone. Tarta została wykończona świeżymi figami, które można teraz kupić w świetnej cenie! Część składników na pewno macie w domu. Tarta jest błyskawiczna w przygotowaniu i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Tartę przygotowałam na warsztatach, w których ostatnio miałam przyjemność brać udział. Ale o nich(...)mąki pszennej 150 g masła 150 g białego sera 1 żółtko 1/2 laski wanilii Kamis Krem śmietankowy: 200 g śmietany kremówki 30 % – dobrze schłodzonej 250 g serka mascarpone 1/2 laski wanilii Kamis 2 płaskie łyżki cukru pudru świeże figi – 5 szt. Wykonanie: Laskę wanilii przetnij wzdłuż i wyskrob nasionka. Do tego zawsze używam łyżeczki – za jej pomocą najłatwiej
Moja pasja smaku