cukierniczym, aby uzyskać równą warstwę kremu. Jeśli nie chcesz używać worka, krem możesz nałożyć łyżką bądź szpatułką. Krem malinowy powstał na bazie przepisu na Krem śmietanowo-owocowy na bazie mascarpone . Dzięki zawartości naturalnych owoców jest to mocno malinowy krem. Zachwyca nie tylko głębią smaku, ale również stabilnością. Uwaga: przygotowując ten krem, zrób trochę więcej pasty malinowej, będzie potrzebna potem. Środkowy(...)środkowy blat biszkoptu. Nasączamy go przygotowanym wcześniej sokiem z cytryny. Następnie smarujemy odłożoną pastą z malin. Masa śmietanowa z serkiem maskarpone Następną warstwą jest tradycyjny krem śmietanowy z serkiem mascarpone. Przepis znajdziesz klikając na zdjęcie. Ostatnia, trzecia warstwa – wierzch biszkoptu. Wierzch biszkoptu musisz nasączyć zanim położysz go na torcie. Kładziemy go, oczywiści spieczoną stroną do góry. Uzyskasz wtedy ładną
SmartBake.plPyszny deser inspirowany słynnym batonikiem Kinder Country. Klika składników, prosty przepis i błyskawiczne wykonanie Składniki na 2 desery: 200 ml śmietana kremówka 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego 3 szt. wafli ryżowych 3 łyżki kremu orzechowego typu Nutella 1 pałeczka pszenna - preparowana 1 baton Kinder Country Przygotowanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier(...)mascarpone W pucharku na dnie kruszymy po jednym waflu ryżowym Następnie kładziemy masę śmietanową a na nią po 1 łyżce kremu orzechowego do pucharka Teraz znowu wafel - pół na każdą z porcji i reszta masy śmietanowej Na koniec po pół łyżki Nutelli na każdą porcję i połowę pokruszonej pałeczki preparowanej Na wierzch wkładamy po pół batonika do każdego pucharka
Alutka-Gotujepszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Masa mleczna: 200 g masła 1/2 szkl mleka 2 szkl mleka w proszku 1/2 szkl cukru Krem czekoladowy: 250 g mascarpone 100 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietanki 30% Biszkopt: Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao(...)masło utrzeć stopniowo dodając na przemian mleko i mleko w proszku. Wyłożyć na nasączony mocną herbatą biszkopt. Krem: śmietankę mocno podgrzać, zalać posiekaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Mascarpone miksować dodając po łyżce masy czekoladowej. Krem wyłożyć na masę mleczną. Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Przed podaniem można posypać gorzkim kakao
Smakołyki Asisuszonych miękkich fig 200 ml soku z pomarańczy 1 łyżeczka mielonego cynamonu Składniki na masę serową 570 g twarogu trzykrotnie mielonego w temperaturze pokojowej 250 g serka mascarpone w temperaturze pokojowej 100 g śmietany 12% w temperaturze pokojowej 180 g cukru drobnego 4 średnie jajka w temperaturze pokojowej, oddzielone białka od żółtek 1 łyżka skórki otartej z pomarańczy z jednej(...)być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę . Do dużej miski przełożyć twaróg , dodać otartą skórkę z pomarańczy , cukier , zmiksować tylko w celu rozdrobnienia masy serowej. Dodać serek mascarpone , śmietanę , żółtka, mąkę ziemniaczaną i ekstrakt waniliowy, zmiksować do połączenia w jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką. Masę serową wylać na schłodzony spód
KUCHNIA POLSKAMazurek wielkanocny pokryty warstwą kremu na bazie mascarpone i pasty tahini. Udekorowany pestkami granatu i posiekanymi pistacjami. Przed samym podaniem polany płynnym miodem. Spód jest kruchutki, delikatny, ale wcale się nie kruszy. Możecie go upiec z wyprzedzeniem, przykryć ściereczką i do czasu użycia przechowywać na kuchennym blacie. Krem najlepiej wyłożyć dzień przed podaniem, udekorować granatem i wstawić do lodówki(...)masła 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka lub 1 jajko mała szczypta soli KREM TAHINI 2-3 łyżki pasty sezamowej tahini 2-3 łyżki miodu 500 g serka mascarpone opcjonalnie, skórka otarta z 1/2 pomarańczy + 2 łyżki soku z pomarańczy DODATKOWO: pestki granatu, pistacje (uprażone na suchej patelni i posiekane), płynny miód WYKONANIE KRUCHY SPÓD : wszystkie składniki umieszczamy
cool and mintyjeszcze przed nami. Smacznego jajka :-) biszkopt: 6 jaj wielkość M 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki cukru krem: 200 g marcepanu 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżeczki żelatyny płaskie 1 łyżka cukru pudru przełożenie: 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki poncz: 125 ml wina białego 1 cytryna 50 ml wody(...)formy. Krem: Śmietanę wlewam do garnka, dodaję marcepan pokrojony i podgrzewam do rozpuszczenia marcepanu na małym ogniu. Odstawiam do przestudzenia i wstawiam na noc do lodówki. Do śmietany dodaję mascarpone, puder,i ubijam mikserem. Żelatynę namaczam w dwóch łyżkach masy śmietanowej i rozpuszczam w mikrofalówce. Do ciepłej żelatyny dodaję kolejne dwie łyżki masy śmietanowej, w ten sposób hartuję ją. Wlewam
wesoła kuchniaczarnej porzeczki Krem: 200 g miękkiego masła 500 g sera z wiaderka 5 łyżek cukru pudru Wierzch: 500 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 4 łyżki serka mascarpone 50 g startej czekolady Wykonanie: Do rondelka wlać olej, wodę, wsypać szklankę cukru oraz kakao i wszystko wymieszać i doprowadzić do zagotowania. Następnie przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. I ubić(...)pierwszym placku. Masę serową przykryć drugim blatem. Ponownie polać całość pozostałym ponczem i posmarować resztą dżemu. Śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec dodać cukier puder oraz serek mascarpone. Zmiksować na gładką masę, którą należy rozsmarować na wierzchu ciasta. Całość posypać startą czekoladą. Odstawić w chłodne miejsce lub do lodówki. Artykuł Ciasto porzeczkowo-serowe pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakucrema all'arancia) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale di pasta lievitata) Babka marmurkowa (Ciambella marmorizzata) Cytrynowa babka z mascarpone (Ciambellone al limone e mascarpone) Wielkanocna babka szampańska (Ciambella allo spumante) Puszysta babka z borówkami i jogurtem greckim (Ciambella con mirtilli e yogurt greco) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato
La grande e la piccola cuocaoczywiście ten składnik pominąć ( w oryginale nie dodaje się żelatyny ), deser będzie wówczas dość luźny, wszystko jednak zależy od dobrej jakości składników i poprawnego wykonania. Składniki: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 4 jajka około 250 g podłużnych biszkoptów ( savoiardi lub ladyfingers ) 50 g drobnego cukru około 350 ml świeżo zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka żelatyny(...)kilka sekund do wrzącej wody. Następnie dokładnie oddzielić białka od żółtek. Do żółtek dodać połowę cukru i utrzeć na bardzo jasną, puszystą, kremową masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i miksować na niskich obrotach miksera do połączenia. Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Można również żelatynę rozpuścić w mikrofalówce. Nie dopuścić
Opowieści z piekarnikaCzas chłodzenia: 15 godzin Składniki: (na tortownicę 16 cm) Spód: 50 g herbatników kakaowych 30 g roztopionego masła Masa serowa: 200 g sera twarogowego zmielonego 250 g serka mascarpone 150 g kwaśnej śmietany 18 % 1/2 szklanki cukru / 110 g 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 średnie jajka 2 łyżki mąki pszennej Polewa: 50 g czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki(...)ugnieć do powstania zwartego spodu. Boki tortownicy posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia, tak aby papier wystawał ok. 2 cm ponad brzegi tortowniucy. Masa serowa: Ser twarogowy, mascarpone, kwaśną śmietanę oraz cukier i cukier waniliowy zmiksuj do połączenia. Najłatwiej będzie użyć miksera z misą obrotową lub robota planetarnego . Dodaj pojedynczo jajka po każdym miksując, ale tylko do połączenia. Wsyp
Słodki Blog100g mąki pszennej 100g masła 1 żółtko 100g cukru pudru czubata łyżka śmietany 18% szczypta soli na masę: opakowanie kremówki 36%- 300ml cukier puder 2 łyżki 1 małe opakowanie mascarpone łyżka żelatyny plus 4 łyżki ciepłej wody na wzorki kawałeczki 2 cukierków karmelowych rozpuszczone w łyżce w 3 łyżkach mleka na zajączka i kleksy: 3 łyżki śmietany kremówki, pół tabliczki(...)lekko się zarumieni. Spód musi się wystudzić, a następnie wypełniamy go masą. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i studzimy Kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mieszamy z mascarpone i dajemy żelatynę. Odstawiamy na pół h do lodówki. Lekko stężeje Wykładamy na nasz mazurek. Tworzymy króliczka (jak ktoś chce) i robimy łyżeczką wzorki dowolne (misz masz) z polewy czekoladowej
Latosiowydomczubate łyżki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 1 jajko Na nadzienie: 100g wiórków kokosowych 150ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru 250g serka mascarpone łyżka likieru kokosowego łyżeczka ekstraktu waniliowego – użyłam domowej roboty, na rumie Do dekoracji: praliny kokosowo-migdałowe 2 łyżki wiórków kokosowych kilka ładnych płatków migdałowych pół łyżeczki dżemu truskawkowego lub malinowego(...)takiego aromatu, spokojnie możemy dodać sklepowy czy to w paście czy w proszku i dodać dodatkowo łyżkę rumu do masy, ale nie jest to wymagane. Do dużej miski przekładamy mascarpone i chwilę ubijamy je mikserem. Miksując, dodajemy do serka masę kokosową i miksujemy do połączenia składników. Gotowym kremem wypełniamy do pełna upieczone tarty. Wierzch wyrównujemy i wstawiamy do lodówki
Smaczna Stronaciasto: – 200 g mąki jaglanej – 3 łyżki erytrytolu – 100 g zimnego masła – jajko – łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: – 125 g serka mascarpone – 100 g gęstego mleczka kokosowego – 2 łyżki masła orzechowego – banan Dodatki: – orzechy włoskie, orzechy ziemne, kiwi Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj pokrojone zimne(...)Formę do pieczenia wypełnij ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w rozgrzanym piekarniku ok. 10-13 min w temp. 180°C. Krem: Mleczko kokosowe połącz z serkiem mascarpone, bananem i masłem orzechowym, a później dokładnie zblenduj do kremowej konsystencji. Do babeczek dodaj mleczno-orzechowy krem, posyp posiekanymi orzechami i plasterkami kiwi. Zjadaj ze smakiem. Jeśli masz pytania, a może chcesz się
Mrs. Endorfinaprzygotowałam tiramisu w wersji wielkanocnej czyli... tiramisu w czekoladowych jajkach. Składniki: JAJKA CZEKOLADOWE: 1 tabliczka czekolady skorupki po 5 jajkach TIRAMISU: 250 g biszkoptów 1 op serka mascarpone 3 duże jajka 50 g cukru 90 ml amaretto 250 ml kawy espresso szczypta soli Przygotowujemy skorupki do jajek: W górnej części jajek wywiercić dziurki tak aby można było tą dziurką(...)delikatnie. Podzielić na mniejsze części i położyć na spód jajek. Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na kremową masę. Dodać mascarpone i utrzeć do połączenia się składników. Dolać likier i wymieszać. Dodawać stopniowo białko i delikatnie mieszać łyżką tylko do połączenia się składników. Masę przełożyć do jajek. Schłodzić w lodówce
Kuchnia w oparachkilka innych pomysłów na wykorzystanie miodu. Mazurek z miodowym serkiem i owocami ciasto: 200 g mąki 100 g masła 50 g cukru szczypta soli jajko nadzienie: 250 g serka mascarpone kopiasta łyżka miodu z maliną Pasieki Rodziny Sadowskich dodatkowo: maliny, porzeczki lub inne owoce wg uznania świeża mięta jadalne kwiaty Mąkę mieszamy z cukrem i solą. Siekamy z masłem(...)ciasteczka do ozdoby). Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy kuleczkami do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut, w zależności od piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Serek mascarpone miksujemy z miodem i smarujemy nim wystudzony spód. Wierzch ozdabiamy owocami i kwiatami. Smacznego :) Miód z czarnuszką i czarnym bzem dodałam do budyniu jaglanego z jagodami. Miód z kurkumą
Mienta blog