śmietany 36 % 3) 4 łyżki cukru pudru Krem czekoladowy: 1) 250 g serka mascarpone 2) 200 g czekolady mlecznej 3) 200 g śmietany 36% 4) łyżka cukru pudru Do dekoracji(...)odstawiamy do ostygnięcia. 5. Przygotowujemy krem czekoladowy: podgrzewamy śmietankę i dodajemy do niej połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy serek mascarpone z cukrem i ze śmietanką połączoną z czekoladą. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką i wstawiamy na chwilę do lodówki. 6. Przygotowujemy krem sernikowy: twaróg sernikowy miksujemy
Na kulinarnym poligoniecake pops Składniki: 1) 200 g suchego ciasta biszkoptowego (może też być np. kruche albo babka) 2) 120 g mascarpone 3) 70 g czekolady gorzkiej 4) 3 łyżki nutelli (lub innego ulubionego kremu czekoladowego(...)blenderem na bardzo drobne okruszki. 2. 70 g gorzkiej czekolady roztapiamy (najlepiej w kąpieli wodnej) i odstawiamy do wystygnięcia. 3. Do pokruszonego ciasta dodajemy serek mascarpone, roztopioną i ostudzoną czekoladę oraz 3 łyżki nutelli i wszystko zagniatamy. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ją z lodówki i formujemy z niej
Na kulinarnym poligoniecukru pudru 5) 1 łyżka śmietany 18% Nadzienie: 1) 100 g serka mascarpone 2) 100 g białej czekolady 3) 100 g konfitury z płatków róży 4) Kilka kropli różowego barwnika (opcjonalnie) Dekoracja(...)patelni. 4. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostudzenia, a następnie dodajemy do niej konfiturę z płatków róż i mieszamy. Na koniec stopniowo dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Tak przygotowany krem wykładamy na wystudzony spód mazurka i dekorujemy prażonymi płatkami migdałów. Smacznego
Na kulinarnym poligoniezimnego dla ochłody. I właśnie na takie dni polecam na deser lekką, puszystą piankę z owocami. Pianka truskawkowa 1) 250 g serka mascarpone 2) 200 g śmietany 36 % 3) łyżka cukru pudru 4) galaretka truskawkowa(...)przygotowania: 1. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć. 2. Truskawki kroimy na małe kawałki. 3. Serek mascarpone i śmietankę oraz łyżkę cukru pudru przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy tężejącą galaretkę i miksujemy aż składniki się połączą. Na koniec dodajemy
Na kulinarnym poligoniesezon w pełni więc zapraszam do przygotowania tego lekkiego, soczystego w smaku idealnego deseru. Zapewniam, że podbije Wasze serca i podniebienia Składniki: 300g podłużnych deserowych biszkoptów 500g serka mascarpone 300ml śmietany kremówki 30% 500-600g świeżych truskawek 3 łyżki likieru amaretto - opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki cukru kryształ 2 łyżeczki(...)cytryny, 3 łyżki cukru zagotować do lekkiego rozgotowania owoców. Do gorącego musu dodać żelatynę i bardzo dokładnie ją wmieszać ( już nie gotować) wystudzić. Śmietanę ubić z serkiem mascarpone oraz cukrem pudrem na gęstą masę dodając pod koniec likier. Składanie deseru: Biszkopty maczać w przygotowanym musie truskawkowym , ułożyć pierwszą warstwę na dnie formy/naczynia, dodatkowo posmarować ułożone biszkopty aby mus ładnie wypełnił
W garach u Gositrzeba używać proszku do pieczenia, mąka jest rewelacyjna, puszysta i leciutka idealna do wypieku biszkoptu. Mus czekoladowy: 200g czekolady deserowej i mlecznej pół na pół 500g serka mascarpone 500ml śmietany kremówki u mnie 36% 2łyżki cukru pudru Przygotowanie: Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej czekolady wmieszać porcjami serek mascarpone. Schłodzoną śmietankę ubić z dodatkiem cukru
W garach u Gosiczasie przy uchylonych drzwiczkach pozostawić bezę w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Beza może lekko popękać. Do dekoracji: Ulubione sezonowe owoce, świeża mięta Składniki masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 300 g słodkiej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego Kilka łyżeczek soku z limonki z Limmi w zależności jak intensywny smak chcemy uzyskać. Opcjonalnie dla koloru(...)pół łyżeczki zielonej herbaty matcha, konfitura malinowa. Przygotowanie: Schłodzoną śmietanę ubić z serkiem mascarpone, z cukrami oraz opcjonalnie z dodatkiem herbaty. Pod koniec ubijania dodać odpowiednią ilość soku z limonki. Tak przygotowaną masą śmietanową wyłożyć zagłębienia w bezie, w kremie robić dołeczek, do którego nałożyć konfiturę malinową. Górę bezy dowolnie udekorować owocami. Najlepiej podawać w dniu przygotowania Normal
W garach u Gosizostało mi sporo białka, a że przepadam wprost za bezą powstało 5 chrupiących z wierzchu i piankowych w środku śnieżnobiałych mini bez. Do tego pyszny krem ze śmietanki i mascarpone, na wierzch sezonowe owoce i powstał obłędnie pyszny deser. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Beza – mini beza Pavlova z owocami Składniki Składniki na bezę: 6 białek 240 g drobnego cukru(...)łyżeczka soku z cytryny szczypta soli Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietanki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: owoce dla ozdoby Instrukcje Białka umieszczamy w misce (musi być sucha), dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie partiami łyżka po łyżce dodajemy cukier, cały czas ubijając. Cały proces ubijania trwa dość długo (około
To co lubię - gotuję i polecamdwie spore szlanki: 4 sztuki maracui ok 100 g czekoladowych ciasteczek (u mnie były to dość ciężkie czekoladowe ciasteczka dodatkowo z czekoladowymi kropelkami. Zużyłam 8 sztuk) 150 g mascarpone 150 ml śmietanki kremówki 30% łyżka cukru pudru (do smaku) skórka z jednej cytryny lub łyżka soku z cytryny (do smaku) chipsy lub wiórki kokosowe Jak widzicie po składnikach dużo tego(...)Maracuje przecinam na pół i wyciągam miąższ. Ciasteczka siekam na mniejsze i większe kawałki. Krem: do miski wrzucamy wszystkie składniki tzn. mascarpone, śmietankę, cukier puder i skórkę lub sok z cytryny. Energicznie mieszamy wszystko trzepaczką lub inną łyżką, żeby masa stała się jednolita. Oczywiście można użyć do tej czynności miksera ale i bez niego się obędzie. Składniki są gotowe. Teraz
Relaxtimemiejscowość wraz z Veneto walczy o tytuł autora tego deseru. Tiramisu tradycyjne i najsmaczniejsze Składniki na ok. 6 – 9 porcji 250 g biszkoptów 2 filiżanki espresso 500 g mascarpone 4 żółtka 2 białka jaj 100 gramów cukru pudru 1 łyżka ulubionego likieru (ewentualnie szczypta wanilii) 2 łyżki niesłodzonego kakao w proszku Sposób przygotowania: Zaparz espresso. Odstaw je do przestygnięcia(...)ubij na sztywno z 40 g cukru. Piana powinna być sztywna. W drugiej misce ubij żółtka z resztką cukru. Ubijaj do czasu aż powstanie ,,piana”. Następnie dodaj zimne mascarpone oraz likier i całość miksuj na wolnych obrotach miksera. Powinnaś uzyskać kremową konsystencję. Do tak powstałego kremu wmieszaj delikatnie białka. Czas na składanie ciasta. Przygotuj naczynie (może to być zaczynie
365 dni dookoła kuchniłyżka kakao Masa budyniowa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych bez cukru 1/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 2 łyżki cukru waniliowego 250 g serka mascarpone Dodatkowo: 1 opakowanie galaretki truskawkowej 1 opakowanie galaretki agrestowej 1 opakowanie galaretki jagodowo - jeżynowej 3 x po 200 ml gorącej wody 2 wafelki Grześki Przygotowanie: Biszkopt ciemny- na spód(...)margaryny dodać cukier i cukier waniliowy, ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. Masę waniliową podzielić na 2 części. Do 3/4 masy dodać kolorową galaretkę i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam. Wafelki Grześki
Ciastka - domowe słodkości200g mąki tortowej - 140g masła - 40g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 3 żółtka Na krem: - 500g śmietanki 30% lub 36% - 250g sera mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka esencji waniliowej Na galaretkę: - 700g malin świeżych(ew. mrożone) - 3 galaretki malinowe - 900ml gorącej wody Na bezę: - 6 białek - 250g cukru drobnego(...)samym składaniem ciasta. Dlatego robię to wtedy, gdy maliny w galaretce zwiążą się już całkowicie w lodówce. Krem musi być ubijany z bardzo mocno schłodzonych składników. Umieszczśmietankę i rozdrobnione mascarpone w misce robota i ubijam na najwyższych obrotach, krótko, żeby nie zważyć śmietany, o co przy opałach nietrudno. Do już gęstego kremu dodaję przesłany cukier i wanilię. I ostatnie
I tu będę miała takie tejajka (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki drobnego cukru 40 g mąki ziemniaczanej szczypta soli krem kokosowy 125 g białej czekolady 160 g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 baton, np. snikers kilka sztuk kinder chocolate garść czekoladowych jajeczek garść żelek(...)Pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: biszkopt wyrośnie poza formę . Ewentualnie wyrównać brzegi biszkoptu, aby był takiej samej szerokości. Schłodzony krem ganache przełożyć do miski robota kuchennego. Dodać do niego schłodzone mascarpone i całość połączyć ze sobą. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż do utworzenia się gęstego kremu. Pod sam koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie połączyć ze sobą. Przestudzony
Ugotowaćfolią spożywczą foremki (ok. 18 cm średnicy). Wstawiamy do lodówki aby stężała. składniki na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej (użyłam 64%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, rozpuszczoną lekko studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy lekko ciepłą czekoladę
Domowy Smak JedzeniaOdstawiamy do lekkiego przestudzenia. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan 3 łyżeczki żelatyny rozrobione na ¼ szklanki gorącej wody cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Pod koniec stopniowo dodajemy ostudzoną, ale nie tężejącą żelatynę, delikatnie mieszając
Domowe ciasta