deserem na domowej imprezie Sylwestrowej. Szczęśliwego Nowego Roku! Zdrowia, miłości, czułości i spełnienia marzeń! Składniki na 20 szt: 200 g masła orzechowego 100 g płatków kukurydzianych 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie) garść posiekanych orzechów (u mnie pistacje i orzechy włoskie) 200 g czekolady mlecznej Przygotowanie: Płatki kukurydziane drobno kruszymy- najlepiej umieścić(...)worku i zmiażdżyć wałkiem. W misce mieszamy ze sobą: masło orzechowe, mascarpone, cukier i ekstrakt z wanilii. Dodajemy pokruszone płatki kukurydziane, dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (około 20 szt), układamy je na talerzu i chowamy na przynajmniej pół godziny do zamrażalnika. Przed wyjęciem kulek z zamrażalnika rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, przygotowujemy wykałaczki
Smakowity Blog Kulinarnylitrze gorącej wody, kiedy wystygnie dodajemy lekko rozmrożone maliny. Odstawiamy do czasu, aż zacznie tężeć. Składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietanki 30 % lub 36 % 500 ml serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny czubate 3 łyżki cukru pudru Instrukcje Ciasto: Ciasto: Żółtka ucieramy z cukrem i masłem na jasną, puszystą masę. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)drugim. Krem: Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody i odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Zalewamy gorącą wodą 2/3 szklanki i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. Zimną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder przekładamy do miski miksujemy na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę, chwilę miksujemy. Do żelatyny można dodać odrobinę kremu i rozmieszać ją w niewielkim naczyniu i potem
To co lubię - gotuję i polecamniezawodne połączenie smakowe. Polecam! Składniki: Beza: 4 białka 230g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Krem: 250g słodkiej śmietanki 30 lub 36% 250g serka mascarpone 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej pół szklanki orzechów włoskich Do ozdoby: połówki orzechów włoskich opcjonalnie wiśnie lub maliny (u mnie rozmrożone wiśnie) listki mięty do ozdoby kawa rozpuszczalna lub kakao do posypania(...)czystą ściereczkę) i przekładamy na niego bezę odwracając ją do góry dnem. Z góry odrywamy delikatnie papier i odkładamy bezę do całkowitego wystudzenia *** *** Śmietanę miksujemy wraz z serkiem mascarpone oraz kawą rozpuszczalną do momentu, aż otrzymamy gęsty i jednolity krem. Nie ma potrzeby dosładzać kremu, gdyż beza jest bardzo słodka *** *** Orzechy włoskie drobno siekamy i dodajemy do kremu *** *** Całość dokładnie
Blog z Apetytem100g mlecznej czekolady 100ml mleka 2 jajka 150g cukru 250g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1/2-3/4 słoika konfitury śliwkowej 250g mascarpone 330g śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie ciasta: Piekarnik nagrzewamy do 180C (z termoobiegiem). W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z 100g mlecznej czekolady. Studzimy. Jajka (żółtka razem(...)Składanie kopca kreta: Z wystudzonego ciasta odkrawamy górę, zostawiając ok 2 cm spodu ciasta. Odkrojone ciasto kruszymy w misce. Gorzką czekoladę tarkujemy na grubych oczkach tarki. Do miski wkładamy mascarpone, wlewamy śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy startą czekoladę. Spód ciasta smarujemy warstwą konfitury, na środek kładziemy ubitą śmietanę i formujemy półkole. Oblepiamy pokruszonym
CookYourselftyle, że wszystkie składniki "nie przegryzą" się ze sobą. Rozwałkowujemy na wielkość blaszki 23x33 cm i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C. Krem kawowy: 250 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka kawy mielonej 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1/4 szklanki wody(...)Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowy 100 g. czekolady mlecznej Mascarpone, kremówkę, puder, przekładamy do miski i ubijamy. Kawę rozpuszczalną i ziarnistą zaparzamy razem w 1/4 szklance wody. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i rozpuszczamy w gorącej kawie. Studzimy. Gdy będzie lekko ciepła wlewamy do śmietany i miksujemy razem. Na ostudzony piernik wykładamy powidła, a na nie krem, polewamy
Cynamonowe szczęścieprzyprawy do piernika 1 łyżeczka płaska kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru muscovado krem cappuccino: 80 g kawy cappuccino 250 g serka mascarpone 4 łyżeczki żelatyny płaskie 400 ml śmietany kremówki 30 % przełożenie: 300 g kremu krówkowego nasączenie: 125 ml wina czerwonego 1 cytryna 50 ml wody dekoracja: pierniki, bezy, polewa czekoladowa(...)wylewam ciasto. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 40 minut. Po upieczeniu wyjmuje ciepły biszkopt z formy i układam do na desce górą do dołu. Krem: Mascarpone, śmietanę, kawę przekładam do miski i ubijam mikserem.Nie dodaję cukru bo w kawie już trochę jest, a po drugie krem korówkowy jest bardzo słodki. Wykonanie: Biszkopt kroję na trzy blaty
wesoła kuchniapieczenia, takie ciasta lubimy. Bita śmietana z mascarpone, czekolada w kruchym spodzie i kwaskowe granaty lub w okresie letnim czerwone porzeczki. Spód kruchy : kakaowe herbatniki 300 g masło lub margaryna 110 g 1 czekolada 100 g mleko 3-4 łyżki Nadzienie: śmietana 30 % 200 ml serek mascarpone ( lub z wiaderka ) 250 g 4 płaskie łyżeczki żelatyny woda gorąca
Smaczne mojetortownicę o wym 24 cm Ciasteczkowy spód: 25 dag kruchych ciastek użyłam Brześć 70 g roztopionego masła Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu z wiaderka używam Piątnica ½ kg serka mascarpone 5 jajek 1 budyń śmietankowy-40g 30 dag cukru 16 g cukru z wanilią Czekoladowy mus: 10 dag gorzkiej czekolady 10 dag mlecznej czekolady 3 łyżki wody(...)płynnym masłem wyłożyć do tortownicy wyłożonej pergaminem –samo dno, dobrze ugnieść i wygładzić łyżką. Włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Twaróg połączyć z serkiem mascarpone, wsypać cukier i cukier waniliowy oraz proszek budyniowy, krótko zmiksować tylko do połączenia, cały czas miksując na niskich obrotach wbijać stopniowo po jednym jajku. Aż masa będzie jednolita i gładka
Wanilia i Kardamonolejek migdałowy. Z tego pieczemy biszkopt w 180° ok. 35 minut ale to zależy od piekarnika. Krem kokosowy: 300ml śmietany 36% ubijamy na sztywno, do ubitej śmietany 1 serek mascarpone, 1 puszka masy kokosowej (lub można zrobić ją też samemu) Masa kokosowa zrobiona samemu: 1 opakowanie wiórek kokosowych + szklanka mleka + szklanka cukru lub mniej. Gotować to dopóki nie zgęstnieje(...)wolnym ogniu. Potem wystudzić i dodawać do ubitej śmietany z serkiem mascarpone. Poncz: Pół szklanki likieru kokosowego, 1/4 szklanki wody przegotowanej Dżem wiśniowy do przełożenia tylko dolnej warstwy. Autor przepisu: Żaneta Wątór Artykuł Tort kokosowy pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisyprzepis tutaj Pyszny, tradycyjny, delikatny sernik z brzoskwiniami na idealnym kruchym cieście. Doskonały na co dzień i na święta. Wygląda cudownie a smakuje jeszcze lepiej. SERNIK Z SERKIEM MASCARPONE NA KRUCHYM CIEŚCIE Z KONFITURĄ PORZECZKOWĄ I KRUSZONKĄ- przepis tutaj Przepis na sernik z dodatkiem serka mascarpone na kruchym cieście z konfiturą porzeczkową i kruszonką. Serniczek wyszedł rewelacyjny
Zrób to smacznieszklanki cukru 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki otartej skórki z pomarańczy Krem 600 ml śmietanki kremówki 3 śmietan fix 130 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Orange curd Całe jajko wraz z żółtkiem rozmącić w rondelku dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, gdy cukier się całkowicie rozpuści(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka. Krem Śmietankę ubijać z cukrem pudrem i śmietan fix gdy zacznie gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie gęsty krem. Upieczone ciasto wystudzić następnie przekroić na trzy równe blaty części. Pierwszy dolny blat ciasta przełożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć sokiem z pomarańczy, posmarować
Andzia Pichcitrufle możecie zapakować w piękne dekoracyjne pudełko i podarować komuś bliskiemu pod choinkę Ot taki prezent od serca ! Składniki: – 125 g gorzkiej czekolady min. 80% – 125 g serka mascarpone – 50 ml likieru baileys – kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpielo wodnej i ostudzić. Dodać likier i serek mascarpone . Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 4 h aż masa
I LOVE LIFEłyżka miodu 1 łyżka masła 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny suszonej 150 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego masa serowa: 250g serka mascarpone 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g sera śmietankowego 1/2 szklanki cukru pudru Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną(...)owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu do masy makowej i mieszam. Masa serowa: Do miski przekładam ser mascarpone, ser śmietankowy, cukier, budyń, jajka, cukier waniliowy i mieszam mikserem około minutę aż wszystko się połączy. Na podpieczony spód kruchy zimny wykładam konfiturę żurawinową, i na przemiennie dwie łyżki
wesoła kuchniaszklanki cukru drobnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z cytryny 2 łyżki wiórek kokosowych Krem: 400 ml śmietanki 36% 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej Cukier puder do oprószenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nagrzać piekarnik do 140*c Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera(...)blacie kuchennym i oprószoną wiórkami kokosowymi wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Dobrze schłodzoną śmietankę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubić na puszysty krem . Blat bezowy posmarować kremem śmietanowym nałożyć kleksami frużelinę , pomagając sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić 30 minut
Wanilia i Kardamonrumu Krem: 300g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć) 140g wiórków kokosowych 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 140g konfitury morelowej Do ozdoby: około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM . 7. Około połowę kremu odłożyć na brzeg i wierzch tortu. Z pozostałego kremu
Mała Cukierenka