mascarpone - 11293 przepisów (strona:300/753)

TORT CZAPKA 104

pomarańczy (1 łyżka) ekstrakt z wanilii (1 łyżeczka) sól (szczypta) Poncz: herbata zaparzona (pół szklanki) sok z pomarańczy (3 łyżki) Krem krówkowy: masa kajmakowa orzechowa (500 g) serek mascarpone (250 g) orzechy włoskie posiekane (40 g) Krem maślany na bezie: białka (6 szt.) cukier (400 g) masło (500 g) minimum 82% tłuszczu w temp. pokojowej sól (szczypta) barwnik spożywczy najlepiej(...)cieńszym biszkopcie odkrawamy tylko przyrumienioną górę. 2.) Poncz . Zaparzamy pół szklanki herbaty, dolewamy sok z pomarańczy do wystudzonej herbaty, mieszamy i odstawiamy. 3.) Krem krówkowy. Masę krówkową, serek mascarpone i orzechy posiekane miksujemy do uzyskania jednolitej masy.  4.) Składanie tortu. Tort najlepiej składać w rancie, wtedy nie ma ryzyka, że wyjdzie krzywo. Na pierwszy blat wybieramy ten cieńszy biszkopt

RITA food channel
Makaron na słodko z kremem pistacjowo - czekoladowym 89

wstążek  Goliard 80 g cukru pudru 120 g łuskanych orzechów pistacjowych solonych  100 mleka 3,2% 100 g białej czekolady  30 g masła 40 g serka mascarpone Przygotowanie:   Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź Do naczynia miksującego wsyp cukier puder i orzechy pistacjowe. Zmiksuj na drobny proszek.  Przesyp mieszankę do średniego(...)garnka, dolej mleka i gotuj na małym ogniu, aż wszystko się zagotuje.  Zmniejsz ogień do minimum, dodaj masło, czekoladę, serek mascarpone, cały czas mieszając gotuj ok 3 minut. Gotową masę pistacjowo-czekoladową ostudź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj posiekaną pistacją, malinami i świeżą miętą  Smacznego

Niezły Młynek
Tort śmietankowy z mascarpone i dżemem tuskawkowym 101

barwnikiem spożywczym  oraz zwierzątkami cukrowymi. Składniki:  3 blaty biszkoptowe o średnicy 26-28 cm 8 łyżek dżemu truskawkowego 600 ml śmietany kremówki 36%  250 g serka mascarpone pół szklanki wody przegotowanej z łyżeczką cukru i soku z cytryny kilka kropel barwnika spożywczego niebieskiego  2-3 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem(...)łączymy z serkiem mascarpone mikserem na najniższych obrotach. Jeden z biszkoptów nasączamy kilkoma łyżkami wody.Nakładamy  4 łyżki dżemu,równo smarujemy. Na dżem dajemy 5 łyżek masy śmietanowej.Przykrywamy drugim biszkoptem.Nasączamy i smarujemy dżemem oraz smietaną.Nakładamy 3 biszkopt  i również go nasączamy.Odkładamy część masy i dajemy do niej kilka kropel barwnika spożywczego.Nakładamy

Przepisy mojej mamy
Torcik miętowy 114

Orzeźwiający i lekki torcik z kremem na bazie śmietanki,mascarpone i cukierk ów miętowych. Idealny na upalne ,letnie dni! Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm. Składniki: Na biszkopt: 3 jaja pół szklanki oleju ¼ szklanki wody ½ szklanki cukru + 3 łyżki 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Wodę,olej ,cukier i kakao mieszamy razem(...)jajek i delikatnie mieszamy.Wylewamy do natłuszczonej formy i pieczemy ok.35-40 minut w 180°C. Studzimy. Masa miętowa: 20 dag landrynek miętowych 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% ok.2 łyżki żelatyny* Landrynki  wsypujemy do ¾ szklanki wody, podgrzewamy i rozpuszczamy cukierki. Nie gotujemy! Do ciepłego płynu wsypujemy i rozpuszczamy  żelatynę. Studzimy. Śmietanę ubijamy

Przepisy mojej mamy
Torcik truskawkowy na czekoladowym biszkopcie z masą śmietanową i mascarpone 121

Przepyszny torcik na biszkoptowym czekoladowym spodzie ,z galaretką truskawkową i bitą śmietaną z dodatkiem białej czekolady i mascarpone. Przepis na biszkopt kakaowy podejrzałam u waniliaikardamon.blogspot .  Dzięki temu że dodajemy olej ,ciasto jest naprawdę wilgotne.  Wszystko razem daje naprawdę niesamowity efekt !  Rozpływa się w ustach... Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jaja pół szklanki oleju(...)wyjęciem galaretki. Jeśli chcemy aby galaretka była mniejsza od biszkoptu używamy garnka o średnicy mniejszej niż tortownica. Masa śmietanowa: 0,5 l śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 biała czekolada Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.Dodajemy serek i delikatnie mieszamy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej ,przestudzamy i wlewamy do bitej śmietany.Mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Biszkopt umieszczamy

Przepisy mojej mamy
Deser z czereśniami,bitą śmietaną i wiśniówką 106

Jeden z najlepszych deserów,które robiłam.        Składniki: 300 g czereśni  mały cukier waniliowy 1 czubata łyżeczka cynamonu 1 galaretka wiśniowa 250g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 36% 8 biszkoptów 100 ml wiśniówki migdały i starta czekolada do dekoracji Czereśnie myjemy,drylujemy,przecinamy na pół i wrzucamy do garnka.Dodajemy cukier waniliowy,cynamon i chwilę(...)smażymy,aż czereśnie puszczą sok.Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody.Wlewamy do czereśni,dodajemy połowę wiśniówki. Śmietankę ubijamy,dodajemy mascarpone,mieszamy. Do pucharków wkładamy biszkopt,nasączamy wiśniówką.  ¾ części śmietany dzielimy i rozkładamy do pucharków.Gdy galaretka zacznie tężeć,wylewamy na śmietankę.Na wierzch dajemy pozostałą część śmietany .Dekorujemy migdałami i czekoladą. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Tort z bitą śmietaną i galaretką 104

bardzo szybko znikł,dlatego nie zdążyłam zrobić zdjęcia torta w przekroju :-) Tort zrobiony według tego przepisu  https://dziuniagotuje.blogspot.com/2018/02/moje-torty-z-dzemem-i-bita-smietana.html  . Do bitej śmietany można dodać  serek mascarpone. Wierzch tortu udekorowałam galaretką truskawkową. Przygotowanie: biszkopt z 6 jajek 500 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 6 łyżek dżemu truskawkowego 2 galaretki(u mnie

Przepisy mojej mamy
STEFANKA ( bez pieczenia ) 128

Ciasto Stefanka na herbatnikach, więc nie wymaga pieczenia. Szybka, prosta i smaczna propozycja dla niecierpliwych :)    herbatniki czekoladowe 250-300 g mascarpone 500 g słodzone mleko skondensowane 400 g kakao 2 łyżki    Blaszka 29 X 12 cm wyłożona folią do żywności. Zarówno mleko jak i serek powinny być schłodzone. Serek mascarpone miksujemy na puch. Potem, ciągle miksując

Smaczne moje
Szarlotka orzechowa z biszkoptami i masą mascarpone 86

łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju cukier waniliowy 1 łyżeczka cynamonu 2 garści posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek Krem: 500 ml śmietany 30 % 250 gram mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka żelatyny 1 garść posiekanych orzechów włoskich 4 kostki białej czekolady, do starcia i posypania wierzchu ciasta. Masa jabłkowa: 5 średnich jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej(...)rozpuszczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, pozostawiamy do napęcznienia. Rozpuszczamy ją następnie, nie dopuszczając do zagotowania - ja robię to w mikrofalówce. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno. Serek mascarpone ucieramy w misce, dodajemy do niego ubitą śmietanę i miksujemy na najniższych obrotach, wlewając powoli żelatynę. Do gotowej masy wsypujemy orzechy włoskie ( dobrze robi im wcześniejsze podprażenie ). Mieszamy całość delikatnie

Kronika Piekarnika
Najlepszy z tortów kawowych 79

masę z kukułkowym kajmakiem. Wlewamy czekoladę, ponownie miksujemy. Na koniec powoli wlewamy kremówkę, miksujemy jeszcze przez krótką chwilkę. Gotową masę wkładamy do lodówki. Masa nr 2 - kawowa: 250 gram mascarpone 200 gram śmietany kremówki 30 % 2 - 3  łyżki cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku Wszystkie składniki ucieramy jednocześnie mikserem na najwyższych obrotach, do uzyskania gładkiej konsystencji(...)układamy ściśle, jeden przy drugim, porządnie nasączone w drugiej połowie ponczu biszkopty. Pomiędzy biszkopty wkładamy żelkę powidłową. Staramy się wypełnić wszystkie luki pomiędzy biszkoptami. Teraz wykładamy delikatnie masę z mascarpone i kawą. Wygładzamy wierzch i posypujemy go dokładnie startym biszkoptem czekoladowym. Ja brzegi ciasta ozdobiłam dodatkowo wiórkami biało - kawowej czekolady. przestrzenie pomiędzy biszkoptami  wypełnione żelką powidłową

Kronika Piekarnika
Sernik na zimno z białą czekoladą 79

zamiast w tortownicy ulokować w pucharkach. Lepsza niż śmietankowe lody. Składniki: na tortownicę o średnicy 24 cm Masa serowa: 500 gram tłustego sera wiaderkowego na serniki 250 gram mascarpone 350 gram śmietany kremówki 30 % 1 saszetka śmietanfix-u 350 gram białej czekolady ( tak, naprawdę aż tyle - każda zażałowana kosteczka sprawi, że masa się nie zetnie właściwie ). skórka cytrynowa starta(...)być gładka i kremowa. Jeśli się zważy, dolejcie jeszcze troszkę śmietany i energicznie mieszajcie. Pozostałą część śmietany ( mocno schłodzonej ) ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec miksowania śmietanfix. Ser mascarpone przekładamy do dużej miski, dodajemy twaróg, skórkę z cytryny i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia się składników. Teraz, łyżka po łyżce dolewamy rozpuszczoną białą czekoladę, cały czas miksując na niskich

Kronika Piekarnika
Sernik - i piękny i pyszny. 89

ilości docierających do nas informacji ze świata. Składniki: na tortownicę o średnicy 23 cm -24 cm masa serowa: 900 gram sera twarogowego sernikowego z wiaderka 250 gram sera mascarpone 200 gram śmietany kremówki 36 % 170 gram jogurtu naturalnego 4 jajka 1 pełna szklanka cukru pudru (można dodać dodatkowo około 1/4 szklanki) 1 opakowanie cukru waniliowego skórka starta z cytryny(...)dnie i dociskamy łyżką. Wkładamy tortownicę do lodówki, na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa: Do miski wkładamy ser z wiaderka ( z pozostałych 100 gram można zrobić pastę serową :), mascarpone, ścieramy skórkę z całej cytryny, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy i zaczynamy miksowanie na wolnych obrotach. Mieszając cały czas, wlewamy jogurt, dodajemy śmietanę, wsypujemy proszek budyniowy. Nie przerywamy miksowania

Kronika Piekarnika
Tort serowo - agrestowy w czekoladowej polewie 92

chałwowego na poncz:  sok z połowy cytryny, łyżka cukru, 1/2 szklanki wody Składniki masy serowej: 1 szklanka czerwonego agrestu 1 łyżka cukru 4 łyżeczki żelatyny 250 gram sera mascarpone 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 1/2 szklanki cukru pudru Składniki polewy czekoladowej: 1 mały kubeczek śmietanki kremówki 30 % - 200 gram 50 gram czekolady kawowo - białej ( kupuję(...)stężeje, podgrzewamy ją do rozpuszczenia ( najwygodniej w mikrofalówce ) i wlewamy większą część do przetartego musu agrestowego. Mniej więcej jedną łyżkę zostawiamy, by dodać ją później do polewy. Ser mascarpone ucieramy w misce z cukrem pudrem, wlewamy śmietankę i miksujemy, do momentu aż masa zgęstnieje i uzyska strukturę kremu. Do musu agrestowego dodajemy dwie łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy

Kronika Piekarnika
Tort pomarańczowy z makiem i kajmakiem 96

mąki pszennej 50 ml soku z pomarańczy skórka starta z 1/2 pomarańczy cząstki z pomarańczy obrane z białej błonki, pokrojone w kosteczkę 1 pełna łyżeczka żelatyny 250 gram serka mascarpone Wykonanie: Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, mieszamy i odstawiamy.  Gdy napęcznieje, rozpuszczamy ( nie zagotowujemy )  w mikrofalówce lub kąpieli wodnej.  Żółtka mieszamy w szklance z mąką(...)drobne grudki - użyjcie blendera i zmiksujcie masę na gładko. Teraz dodajemy rozpuszczoną żelatynę i łączymy ją dokładnie z budyniem. Odstawiamy całość do zupełnego przestudzenia. Do wystudzonej masy dodajemy serek mascarpone  i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodajemy pokrojone cząstki pomarańczy. Składniki masy kajmakowej: 1/2 puszki masy krówkowej kajmakowej 4 łyżki przygotowanej przed chwilą masy z pomarańczami

Kronika Piekarnika