szczegóły przepisu. Składniki Biszkopt 7 jajek 7 łyżek oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem słony karmel 200 g serka mascarpone 100 ml kremówki 36%, schłodzonej 130 g masy słony karmel Krem z cukierków truflowych 200 g serka mascarpone 100 ml kremówki 36%, schłodzonej 200 g rozdrobnionych w mikserze cukierków truflowych Krem
gotuj ze mnąszklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli Krem: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 500 g serka mascarpone * 1 łyżeczka żelatyny * 1/3 szklanki wody * 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: * 2 galaretki o smaku owoców leśnych * 800 ml wody * 350 g mrożonych jagód (mogą być też świeże) Wykonanie: Białka oddzielić(...)pół. Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje. W kubku wymieszać żelatynę z wodą, pozostawić na około 5 minut, w tym czasie żelatyna napęcznieje. Następnie zawartość kubka
Zrób to smaczniektoś zamiast folii używał plastikowych podkładek na stół i również się sprawdziły folia spożywcza, blender\malakser. Składniki: Masa serowa: 200ml śmietanki kremówki 1kg sera mielonego z wiaderka 500g serka mascarpone 1 bezbarwna galaretka 4-6 łyżek cukru pudru Chrupka czekoladowa: 200g kremu czekoladowego nutella 120g płatków kukurydzianych Żelka owocowa: 200g owoców (u mnie borówki i porzeczki)+ 1/3 szklanki wody(...)lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową. Galaretkę bezbarwną rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy ser mielony oraz ser mascarpone, mieszamy i pomału dodajemy zimną galaretkę, ponownie dokładnie mieszamy. Całość dosładzamy cukrem pudrem do smaku *** *** 1/3 masy serowej odkładamy do osobnej miski i mieszamy z pozostałą frużelinę owocową (jeżeli frużelina stężała
Blog z Apetytemznajomymi będzie idealna. Jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia? Malinowa chmurka przepis Malinowa chmurka bez pieczenia to tylko jeden z wielu przepisów na to pyszne ciasto. Malinowa chmurka bez mascarpone, malinowa chmurka na biszkoptach, bez galaretki, bez malin. I mój przepis czyli malinowa chmurka bez bezy. Jeżeli ciasto z malinami ma być bez pieczenie to z bezą już bez pieczenia(...)żadną postacią i nawet jeśli zrobię ciasto z bezą ( na życzenie) to beza z mojej porcji idzie na bok. 😉 Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia, na herbatnikach, bez serka mascarpone jak zrobić? Zapraszam na przepis 🙂 Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach Składniki: herbatniki Petit około 250 g Pierwsza masa serek z wiaderka 500 g galaretka
Dieta moja pasjadobre. spód migdałowy: 200 g migdałów zmielonych 60 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 100 g czekolady gorzkiej masa serowa: 3 szklanki jagód 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 450 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek żelatyny 100 ml wody galaretka jagodowa: 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wody(...)gorący spód wykładam kawałki czekolady i ponownie wstawiam do gorącego piekarnika. Czekolada roztopi się i będzie można łyżką ją rozsmarować. Odstawiam do przestudzenia. Sernik: Jagody myję i miksuję blenderem. Mascarpone, serek homogenizowany, śmietanę,cukier przekładam do miski i ubijam aż masa zgęstnieje. Dodaję jagody i mieszam. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie 100 ml i podgrzewam w kąpieli wodnej żeby się
wesoła kuchniałyżek ksylitolu/cukru 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem: 250 g chudego twarogu 150 g serka /skyru waniliowego 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 250 g mrożonych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać(...)czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu. Krem: Twaróg zblendować z serkiem/jogurtem i ksylitolem. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Dolny blat biszkoptu posmarować warstwą kremu. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować resztą kremu. Następnie ułożyć wiśnie. Na wierzch wylać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę*. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą
Healthy food explorerlata. Pysznie smakują i przywołują wspomnienia….Bardzo polecam jest pycha! Składniki na 5 porcji/ Panna cotta: 250 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 10 dag białej czekolady 4 dag cukru 4 listki żelatyny Dr.Oetker 1 laska wanilii Dr.Oetker Frużelina z owoców lata: 35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała(...)rondelku, dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii, wsypać cukier i całość mocno podgrzać-nie gotować! Zdjąć z ognia, do gorącego dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz serek mascarpone, i namoczoną oraz odciśniętą z wody żelatynę, całość dobrze wymieszać rózgą aż do rozpuszczenia a najlepiej zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę ale nadal płynną rozlać
Wanilia i KardamonSkładniki: ciasto: 4 jajka 2 białka 100 g cukru 100 g mąki 3 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g gorzkiej startej czekolady krem: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa: 100 g czekolady 30 g masła dodatkowo: duża garść czereśni Przygotowanie: ciasto: 4 białka ubijamy na sztywno(...)ścierkę lekko obsypaną cukrem. Papier zdejmujemy a ciasto zwijamy ze ściereczką w roladę. Zostawiamy tak do ostygnięcia. krem: Śmietanę ubijamy z cukrem , a następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ostudzoną roladę rozwijamy delikatnie ze ścierki. Na środek ciasta nakładamy krem, na kremie układamy wydrylowane czereśnie i ponownie zwijamy ciasto w roladę. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. polewa: Czekoladę
Bon appetit mon amiewiśniami. Lekko kwaśne wiśnie i słodka galaretka idealnie do siebie pasują. Składniki (forma o wymiarach 21x21 cm): opakowanie herbatników kakaowych 250 g chudego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g serka waniliowego lub gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki ksylitolu/cukru ok. 300 g mrożonych wiśni 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i odstawić(...)przestudzenia. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki. Twaróg zblendować z serkiem/jogurtem i ksylitolem. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Pół masy wyłożyć na spód, na to znów położyć warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Gdy galaretka przestygnie wrzucić mrożone wiśnie (wtedy galaretka bardzo szybko zacznie tężeć, więc trzeba ją od od razu wylać
Healthy food explorerpieczenia FRUŻELINA: 1 kg wydrylowanych czereśni 1/4 szklanki soku z cytryny 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki żelatyny KREM: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru + 1 opakowanie podłużnych biszkoptów WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO CIASTA. 1. Przygotuj biszkopt: całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę; 2. Następnie(...)jeszcze gorącą frużelinę i wyrównaj; 10. Następnie poukładaj biszkopty i odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia i stężenia; 11. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno; 12. Dodaj cukier puder i mascarpone, ponownie zmiksuj krem na gładką i jednolitą masę; 13. Wyłóż krem śmietanowy na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc. SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9RZmXkfu5q4eTpKYD9ZsrWfZqhteOlNCACLcBGAsYHQ/IMG_3972.jpg" style
Prosty przepis nakrótko zmiksować (tylko do równomiernego rozprowadzenia kakao). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Krem: 200 g serka mascarpone 300 g masła 200g czekolady gorzkiej 1 łyżka żelatyny 1/4szklanki wody pól szklanki mleka Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do mleka(...)mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do czekolady. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Co jakiś czas zamieszać. Masło utrzeć do białości, połączyć z serkiem mascarpone. Porcjami dodawać wystudzoną czekoladę. Ucierać ostrożnie, aby masa się nie zważyła. Jeżeli komuś masa wyda się jednak zbyt gorzka, można dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam. Gotowym kremem przełożyć
Praktyczna plCudo <3 Bo dobre chwile trzeba celebrować A czekolada jest do tego najlepsza <3 Zgodzicie się? Składniki: 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 110 g czekolady 125 g mascarpone opcjonalnie naturalne kakao i/lub cukier puder do smaku do podania: ciasteczko, owoce i listki mięt Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wykorzystałam to co miałam pod ręką: kawałek mlecznej(...)gorzkiej i kinder czekoladki). Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone. Dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę, kakao (opcjonalne np. 1 łyżeczkę) i miksujemy wszystko do połączenia. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej kakao lub dosładzamy cukrem pudrem i miksujemy. Te dodatki są jedynie opcjonalnie i zależą od indywidualnego smaku oraz użytej czekolady. Ja dziś dodałam jedynie odrobinę kakao. Nasz deser można podać od razu
Słodkie okruszkizimnego masła 2 łyżki cukru szczypta soli 1-2 łyżki zimnej wody żółtko Składniki na krem : 250 ml śmietany kremówki 30 % łyżka cukru pudru cukier waniliowy 250 g serka mascarpone Przygotowanie Suche składniki dajemy na blat, następnie dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. To tak posiekanego masła dodajemy jajko oraz wodę. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już(...)minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni. Wykonanie kremu Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietanka będzie już ubita małymi porcjami dodawać serek mascarpone. Przygotowanym kremem posmarować wystudzoną tarte i poukładać dowolne owoce. Artykuł Tarta z malinami pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia
Pomysłowa kuchniaziemniakami (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z ziemniakami ), pączki kryzysowe (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki kryzysowe ), oponki serowe (link: Waniliowe Improwizacje: Oponki serowe ), mini pączki z serka mascarpone (link: Waniliowe Improwizacje: Mini pączki z serka mascarpone ), pączki z marmoladą (link: Waniliowe Improwizacje: Pączki z marmoladą ) i inne. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacjeciasto: 3 jajka 3/4 szkl cukru 3/4 szkl mąki 3 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 80 g czekolady gorzkiej 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 30% duża garść czereśni 3 banany Przygotowanie: ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, dodając partiami cukier. Do lśniącej piany z białek dodajemy żółtka i olej(...)blaty. Jeden blat zostawiamy na spód ciasta, drugi kruszymy na drobne kawałki. krem: Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Śmietanę ubijamy, a potem dodajemy do niej serek mascarpone. Krem mieszamy ze startą czekoladą i wydrylowanymi i odsączonymi z nadmiaru soku czereśniami (czereśnie można zastąpić wiśniami wtedy słodki smak bananów będzie przełamany lekko kwaśną nutą). Ciasto czekoladowe lekko skrapiamy
Bon appetit mon amie