MASA SEROWA -750g sera białego zmielonego -300g masła -cukier waniliowy -niepełna szklanka cukru pudru DODATKOWO -500ml śmietanki 36% -1/3 szkl cukru pudru -250g serka mascarpone -2 słoiczki dżemu porzeczkowego -czekolada deserowa do posypania ciasta Na początek robimy bazę ciasta kakaowego. Do garnka dajemy olej, cukier, wodę i kakao-mieszamy i gotujemy. Zagotowaną masę studzimy. Żółtka(...)też smarujemy dżemem porzeczkowym Ciasto wstawiamy do lodówki i przygotowujemy śmietankę . Do miski dajemy dobrze schłodzoną śmietankę 36% i ubijamy ją, gdy lekko zgęstnieje dodajemy cukier puder i serek mascarpone-wszystko miksujemy do całkowitego zgęstnienia. Krem wykładamy na dżem porzeczkowy, wyrównujemy. Ciasto posypujemy startą czekoladą gorzką lub deserową. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki by smaki się przegryzły. Następnego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuszpinakowe: 300g świeżego szpinaku baby lub szpinaku mrożonego 2 jajka 125g cukru (pół szklanki) pół szklanki oleju 200g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 250ml schłodzonej śmietanki 30-36% 2 łyżki cukru pudru Wierzch ciasta: 1 galaretka truskawkowa 350ml gorącej wody garść rodzynek w czekoladzie *** Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy(...)przez około 35 minut – do suchego patyczka. Studzimy *** *** Galaretkę rozpuszczamy w 350ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego ostudzenia *** *** Gdy ciasto i galaretka wystygną, przygotowujemy krem. Śmietankę, serek mascarpone oraz cukier puder miksujemy razem do momentu uzyskania gęstego kremu *** *** Krem śmietankowy wykładamy na ciasto, wyrównujemy i całość umieszczamy w lodówce na około 20-30 minut *** *** Po tym czasie
Blog z Apetytemokoło 6 dodatkowych ładnych sztuk do ozdobienia 2 łyżki cukru do jeżyn i 1 łyżka do skórki cytrynowej sok z połowy cytryny około 10 ciasteczek owsianych 250g sera mascarpone 330ml kremówki 3 łyżeczki cukru pudru skórka otarta z połowy cytryny 4 listki bazylii Zaczynamy od przygotowania jeżyn – szklankę jeżyn przekładamy do rondelka, dodajemy do nich sok z cytryny(...)cukru cytrynowo-bazyliowego. Do miski wlewamy dobrze schłodzoną kremówkę i zaczynamy ubijać, dodając po trochu cukier puder. Kończymy ubijać gdy kremówka będzie puszysta i sztywna. Do niej dodajemy mascarpone oraz około 2/3 cukru cytynowo-bazyliowego – resztę zostawiamy na posypanie deseru z wierzchu. Ubijamy mikserem do połączenia. Serową masę rozdzielamy po równo między słoiczkami, wierzch wyrównujemy. Na górę
Smaczna Stronaszczegóły przepisu. Składniki Biszkopt 7 jajek 7 łyżek oleju 1 szklanka cukru 2 szklanki przesianej mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem słony karmel 200 g serka mascarpone 100 ml kremówki 36%, schłodzonej 130 g masy słony karmel Krem z cukierków truflowych 200 g serka mascarpone 100 ml kremówki 36%, schłodzonej 200 g rozdrobnionych w mikserze cukierków truflowych Krem
gotuj ze mnąszklanki cukru * 3/4 szklanki mąki pszennej * 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej * 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia * szczypta soli Krem: * 600 ml śmietany kremówki 36% * 500 g serka mascarpone * 1 łyżeczka żelatyny * 1/3 szklanki wody * 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: * 2 galaretki o smaku owoców leśnych * 800 ml wody * 350 g mrożonych jagód (mogą być też świeże) Wykonanie: Białka oddzielić(...)pół. Do miski wlać śmietanę, wymieszać mikserem. Na początku na najmniejszych obrotach miksera, potem zwiększyć jego obroty. Kiedy śmietana lekko się ubije, ale będzie jeszcze płynna dodać serek mascarpone i wsypać cukier puder. Mieszać na wysokich obrotach miksera, aż krem zgęstnieje. W kubku wymieszać żelatynę z wodą, pozostawić na około 5 minut, w tym czasie żelatyna napęcznieje. Następnie zawartość kubka
Zrób to smaczniektoś zamiast folii używał plastikowych podkładek na stół i również się sprawdziły folia spożywcza, blender\malakser. Składniki: Masa serowa: 200ml śmietanki kremówki 1kg sera mielonego z wiaderka 500g serka mascarpone 1 bezbarwna galaretka 4-6 łyżek cukru pudru Chrupka czekoladowa: 200g kremu czekoladowego nutella 120g płatków kukurydzianych Żelka owocowa: 200g owoców (u mnie borówki i porzeczki)+ 1/3 szklanki wody(...)lodówki *** *** Przygotowujemy masę serową. Galaretkę bezbarwną rozpuszczamy w 150ml gorącej wody i odkładamy do całkowitego wystudzenia. Po tym czasie śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy ser mielony oraz ser mascarpone, mieszamy i pomału dodajemy zimną galaretkę, ponownie dokładnie mieszamy. Całość dosładzamy cukrem pudrem do smaku *** *** 1/3 masy serowej odkładamy do osobnej miski i mieszamy z pozostałą frużelinę owocową (jeżeli frużelina stężała
Blog z Apetytemznajomymi będzie idealna. Jak zrobić malinową chmurkę bez pieczenia? Malinowa chmurka przepis Malinowa chmurka bez pieczenia to tylko jeden z wielu przepisów na to pyszne ciasto. Malinowa chmurka bez mascarpone, malinowa chmurka na biszkoptach, bez galaretki, bez malin. I mój przepis czyli malinowa chmurka bez bezy. Jeżeli ciasto z malinami ma być bez pieczenie to z bezą już bez pieczenia(...)żadną postacią i nawet jeśli zrobię ciasto z bezą ( na życzenie) to beza z mojej porcji idzie na bok. 😉 Ciasto malinowa chmurka bez pieczenia, na herbatnikach, bez serka mascarpone jak zrobić? Zapraszam na przepis 🙂 Malinowa chmurka bez pieczenia na herbatnikach Składniki: herbatniki Petit około 250 g Pierwsza masa serek z wiaderka 500 g galaretka
Dieta moja pasjadobre. spód migdałowy: 200 g migdałów zmielonych 60 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka kakao 100 g czekolady gorzkiej masa serowa: 3 szklanki jagód 250 serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 450 g serka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 5 łyżek żelatyny 100 ml wody galaretka jagodowa: 1 szklanka jagód 1 galaretka jagodowa 1 szklanka wody(...)gorący spód wykładam kawałki czekolady i ponownie wstawiam do gorącego piekarnika. Czekolada roztopi się i będzie można łyżką ją rozsmarować. Odstawiam do przestudzenia. Sernik: Jagody myję i miksuję blenderem. Mascarpone, serek homogenizowany, śmietanę,cukier przekładam do miski i ubijam aż masa zgęstnieje. Dodaję jagody i mieszam. Żelatynę namaczam w zimnej wodzie 100 ml i podgrzewam w kąpieli wodnej żeby się
wesoła kuchniałyżek ksylitolu/cukru 5 łyżek mąki ryżowej 2 łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao szczypta soli Krem: 250 g chudego twarogu 150 g serka /skyru waniliowego 150 g serka mascarpone 1/2 szklanki ksylitolu/cukru Dodatkowo: ok. 250 g mrożonych wiśni 1 galaretka o smaku wiśniowym Wykonanie: Galaretkę rozpuścić w 300 ml zagotowanej wody i zostawić do ostudzenia. Biszkopt: Piekarnik nagrzać(...)czasie wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty i odciąć/wyrównać wyrośnięty wierzch biszkoptu. Krem: Twaróg zblendować z serkiem/jogurtem i ksylitolem. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Dolny blat biszkoptu posmarować warstwą kremu. Przykryć drugim blatem, wierzch posmarować resztą kremu. Następnie ułożyć wiśnie. Na wierzch wylać przestudzoną, lekko tężejącą galaretkę*. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą
Healthy food explorerlata. Pysznie smakują i przywołują wspomnienia….Bardzo polecam jest pycha! Składniki na 5 porcji/ Panna cotta: 250 ml mleka 150 ml śmietanki kremówki 36% 25 dag serka mascarpone 10 dag białej czekolady 4 dag cukru 4 listki żelatyny Dr.Oetker 1 laska wanilii Dr.Oetker Frużelina z owoców lata: 35 dag mieszanych owoców lata: wiśnie, malina, porzeczka biała(...)rondelku, dodać wydrążone ziarenka z laski wanilii, wsypać cukier i całość mocno podgrzać-nie gotować! Zdjąć z ognia, do gorącego dodać połamaną na kawałki białą czekoladę oraz serek mascarpone, i namoczoną oraz odciśniętą z wody żelatynę, całość dobrze wymieszać rózgą aż do rozpuszczenia a najlepiej zmiksować blenderem. Zostawić do całkowitego wystygnięcia. Zimną masę ale nadal płynną rozlać
Wanilia i KardamonSkładniki: ciasto: 4 jajka 2 białka 100 g cukru 100 g mąki 3 łyżki kakao 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 30 g gorzkiej startej czekolady krem: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru polewa czekoladowa: 100 g czekolady 30 g masła dodatkowo: duża garść czereśni Przygotowanie: ciasto: 4 białka ubijamy na sztywno(...)ścierkę lekko obsypaną cukrem. Papier zdejmujemy a ciasto zwijamy ze ściereczką w roladę. Zostawiamy tak do ostygnięcia. krem: Śmietanę ubijamy z cukrem , a następnie łączymy z serkiem mascarpone. Ostudzoną roladę rozwijamy delikatnie ze ścierki. Na środek ciasta nakładamy krem, na kremie układamy wydrylowane czereśnie i ponownie zwijamy ciasto w roladę. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki. polewa: Czekoladę
Bon appetit mon amiewiśniami. Lekko kwaśne wiśnie i słodka galaretka idealnie do siebie pasują. Składniki (forma o wymiarach 21x21 cm): opakowanie herbatników kakaowych 250 g chudego twarogu 250 g serka mascarpone 200 g serka waniliowego lub gęstego jogurtu naturalnego 1/2 szklanki ksylitolu/cukru ok. 300 g mrożonych wiśni 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Obie galaretki rozpuścić w 500 ml zagotowanej wody i odstawić(...)przestudzenia. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć herbatniki. Twaróg zblendować z serkiem/jogurtem i ksylitolem. Przełożyć do miski, dodać serek mascarpone i zmiksować. Pół masy wyłożyć na spód, na to znów położyć warstwę herbatników. Następnie wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Gdy galaretka przestygnie wrzucić mrożone wiśnie (wtedy galaretka bardzo szybko zacznie tężeć, więc trzeba ją od od razu wylać
Healthy food explorerpieczenia FRUŻELINA: 1 kg wydrylowanych czereśni 1/4 szklanki soku z cytryny 0.5 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki żelatyny KREM: 330 ml śmietanki 30% 250 g mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru + 1 opakowanie podłużnych biszkoptów WYKONANIE: ZOBACZ FILM Z MOIM WYKONANIEM TEGO CIASTA. 1. Przygotuj biszkopt: całe jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę; 2. Następnie(...)jeszcze gorącą frużelinę i wyrównaj; 10. Następnie poukładaj biszkopty i odstaw ciasto do całkowitego wystudzenia i stężenia; 11. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno; 12. Dodaj cukier puder i mascarpone, ponownie zmiksuj krem na gładką i jednolitą masę; 13. Wyłóż krem śmietanowy na wierzch ciasta i wstaw całość do lodówki - najlepiej na całą noc. SMACZNEGO :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9RZmXkfu5q4eTpKYD9ZsrWfZqhteOlNCACLcBGAsYHQ/IMG_3972.jpg" style
Prosty przepis nakrótko zmiksować (tylko do równomiernego rozprowadzenia kakao). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Piec 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na trzy blaty. Krem: 200 g serka mascarpone 300 g masła 200g czekolady gorzkiej 1 łyżka żelatyny 1/4szklanki wody pól szklanki mleka Czekoladę połamać na kawałki, wrzucić do mleka(...)mieszając do momentu rozpuszczenia czekolady. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, dodać do czekolady. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Co jakiś czas zamieszać. Masło utrzeć do białości, połączyć z serkiem mascarpone. Porcjami dodawać wystudzoną czekoladę. Ucierać ostrożnie, aby masa się nie zważyła. Jeżeli komuś masa wyda się jednak zbyt gorzka, można dosłodzić cukrem pudrem. Ja nie słodziłam. Gotowym kremem przełożyć
Praktyczna plCudo <3 Bo dobre chwile trzeba celebrować A czekolada jest do tego najlepsza <3 Zgodzicie się? Składniki: 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 110 g czekolady 125 g mascarpone opcjonalnie naturalne kakao i/lub cukier puder do smaku do podania: ciasteczko, owoce i listki mięt Przygotowanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (ja wykorzystałam to co miałam pod ręką: kawałek mlecznej(...)gorzkiej i kinder czekoladki). Zimną śmietankę miksujemy z mascarpone. Dodajemy naszą rozpuszczoną czekoladę, kakao (opcjonalne np. 1 łyżeczkę) i miksujemy wszystko do połączenia. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej kakao lub dosładzamy cukrem pudrem i miksujemy. Te dodatki są jedynie opcjonalnie i zależą od indywidualnego smaku oraz użytej czekolady. Ja dziś dodałam jedynie odrobinę kakao. Nasz deser można podać od razu
Słodkie okruszki