tortownicę o średnicy 24 cm ( ważne - sery i jajka - w temperaturze pokojowej ) Na masę serową: 750 gram dobrego sera sernikowego wiaderkowego ( polecam Piątnicę ) 250 gram mascarpone 80 gram śmietanki kremówki 36 % 2/3 szklanki drobnego cukru 5 jajek L 200 gram białej czekolady skórka i sok z połowy cytryny 1 opakowanie budyniu waniliowego szczypta soli ciasteczka na spód(...)miski wbijamy całe 5 jajek, wsypujemy cukier, szczyptę soli i miksujemy na wysokich obrotach, krótko, tylko do dokładnego połączenia i delikatnego napuszenia masy. Dodajemy twaróg, ser mascarpone, sok i skórkę startą z połowy cytryny i ponownie krótko miksujemy, już na najniższych obrotach. Wlewamy ostudzoną białą czekoladę, wsypujemy opakowanie budyniu i miksujemy, tylko do momentu połączenia się
Kronika PiekarnikaCoś dla wielbicieli chałwy – delikatny deser chałwowy z owocami. Prosty, szybki, pyszny. Składniki Krem 2 śmietanki kremówki 30% po 250 ml 2 duże chałwy 250 g 2 serki mascarpone 2/3 łyżki cukru pudru Dodatkowo ciastka/herbatniki owoce i dodatki wedle uznania Przygotowanie Ubić schłodzoną śmietankę. W osobnej misce zmiksować serek mascarpone, chałwę i cukier puder na jednolitą masę. Ubitą śmietankę
Wasze PrzepisyCIASTO 250 g mąki pszennej 180 g masła 150 g cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu MASA ŚMIETANKOWA 250 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 3 łyżki cukru pudru 1 śmietan-fix DODATKOWO 4 jabłka 100 ml śmietanki kremówki 100 g gorzkiej czekolady Wykonanie Miękkie masło zmiksować z cukrem na puszystą(...)pokrojone w ósemki jabłka, lekko dociskając. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez 50 minut, do suchego patyczka. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na puszystą pianę. Pod koniec dodać śmietan-fix, wymieszać. Gotową masę wyłożyć na przestygnięte ciasto, wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Czekoladę rozpuścić w kąpieli
Alle Dobre!PRZEPIS Składniki Biszkopt 4 jajka (temp. pokojowa) 100 g mąki pszennej 40 g kakao 140 g cukru szczypta soli Masa LION 500 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 4 łyżki kajmaku 2 łyżki cukru pudru 4 batony LION 1 śmietan-fix Dodatkowo 1/2 słoika dżemu porzeczkowego ok. 20 krakersów poncz (zaparzona herbata z cytryną do nasączenia biszkopta) kakao(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 25 minut (grzanie-góra-dół) do tzw suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawić do przestygnięcia. Masa LION: Schłodzoną śmietankę kremówkę, serek mascarpone oraz cukier puder zmiksować do powstania gęstego, sztywnego kremu. Następnie dodać kajmak oraz posiekane na małe kawałki batony LION. Całość wymieszać do połączenia za pomocą szpatułki. Na koniec wsypać śmietan
Przepiski.plzyskują one niebywałego aromatu. Sernik cappuccino Sernik to ciasto, które może być przygotowywane zarówno w klasycznej wersji, jak i w nieco bardziej szalonej postaci. Popularne ciasto na bazie mascarpone z dodatkiem kawy doskonale łączy słodkie i gorzkie smaki. Całość warto urozmaicić kruchym spodem, który polepsza konsystencję całej propozycji. Brownie z kawą Nie od dziś wiadomo, że kawa doskonale łączy(...)słodkich propozycji na bazie pobudzającej mieszanki. Tiramisu kawowe to alternatywa dla osób, które nie chcą przygotowywać tego ciasta z dodatkiem alkoholu. Aby przyrządzić taki deser, wystarczy wykorzystać biszkopty, serek mascarpone, świeże żółtka, cukier, kakao oraz oczywiście aromatyczne espresso lub kawę z kawiarki. Całość warto podawać w szklanych naczyniach, dzięki którym wszystkie warstwy tiramisu są widoczne. Jak widać, kawa posiada wiele
Słodkie okruszkicukru 8 łyżek oleju 190 g mąki pszennej 65 g ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli morskiej krem kawowy: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30 % 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki kawy mielonej 4 łyżki cukru pudru 50 ml wody zimnej 4 banany 1 łyżka soku z cytryny galaretka kawowa(...)drugi dzień pokroić. Krem kawowy: Kawę zaparzam w 80 ml wody i studzę.Żelatynę namaczam w 50 ml wody. Rozpuszczam w mikrofalówce albo w kąpieli wodnej.Schłodzoną śmietanę i mascarpone razem z cukrem ubijam mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wlewam kawę razem z fusami do śmietany. Do gorącej żelatyny dodaję dwie łyżki śmietany w ten sposób ją hartuję. Cienkim
wesoła kuchniaupadki . Składniki: (blaszka okolice 25/20cm) maślane herbatniki na dwie warstwy wielkości wybranej foremki - zależnie od wielkości, u mnie: 20 sztuk; 300ml śmietanki 36%, takiej do ubijania; 250g opakowanie mascarpone - jest łatwiejszy do ubijania doprowadzony do temperatury pokojowej; łyżeczka ekstraktu waniliowego; 2-3 czubate łyżki cukru pudru, do smaku; duża puszka ananasa w kawałkach lub krążkach (425g, 260g po odcedzeniu); cukier(...)pieczenia do wyłożenia foremki Przygotuj wybraną blaszkę - wyłóż papierem do pieczenia, tak by część wystawała poza brzegi. Wyłóż warstwą herbatników. Dokładnie odcedź ananasa, a następnie pokrój drobniutko. Wyłóż mascarpone do sporej miski i rozbij/lekko zmiksuj mikserem. Wlej śmietankę i wanilię, wsyp cukier i zmiksuj do czas, aż masa będzie trzymała kształt. Wmieszaj ananasa. Wyłóż masę do foremki, delikatnie
Lejdi of the housemąki ziemniaczanej odrobinka soli MASA WISNIOWA: 1 galaretka wiśniowa 300 ml kompotu z wiśni 150 ml gorącej wody 350 g wiśni z kompotu SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody 8 malutkich(...)wydrylowane wiśnie i wylewamy tężejącą galaretkę. Przekładamy blaszkę do lodówki ,aby galaretka całkowicie stężała. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wrzącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę, ale cały czas płynną. Miksujemy chwilę na niskich obrotach, aby składniki się dobrze połączyły. Masę śmietanową przekładamy na stężałą
Olcia gotuje!dowolnego makaronu (u mnie fusilli corti bucati) 250 g pomidorków koktajlowych lub innych drobnych 3 ząbki czosnku oliwa z oliwek przyprawa ziół włoskich sól, pieprz 1 pełna łyżka mascarpone parmezan świeże listki bazylii Sposób wykonania: 1. Pomidorki umyć, większe przekroić na połówki lub ćwiartki. Włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrany czosnek - najlepiej posiekany, bo moje całe ząbki nie zmiękły podczas(...)minut. 2. W połowie pieczenia nastawić wodę na makaron, ugotować w osolonym wrzątku. 3. Po upieczeniu pomidorki rozgnieść widelcem, można też całość zblendować na gładko. Dodać mascarpone, pieprz, posiekane listki bazylii i trochę parmezanu. Wymieszać. 4. Sos wymieszać z ugotowanym makaronem, rozłożyć na talerze i oprószyć parmezanem. Smacznego
Kuchnia domowa Animąki ziemniaczanej odrobinka soli MASA WISNIOWA: 1 galaretka wiśniowa 300 ml kompotu z wiśni 150 ml gorącej wody 350 g wiśni z kompotu SKŁADNIKI NA MASĘ ŚMIETANOWĄ: 250g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody 3 łyżki cukru pudru DODATKOWO: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody 8 malutkich(...)wydrylowane wiśnie i wylewamy tężejącą galaretkę. Przekładamy blaszkę do lodówki ,aby galaretka całkowicie stężała. Żelatynę rozpuszczamy w 60 ml wrzącej wody. Pozostawiamy do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę wraz z serkiem mascarpone miksujemy na gęstą masę. Następnie dodajemy cukier puder i ostudzoną żelatynę, ale cały czas płynną. Miksujemy chwilę na niskich obrotach, aby składniki się dobrze połączyły. Masę śmietanową przekładamy na stężałą
Olcia gotuje!SUSZONYMI POMIDORAMI Składniki: (2 porcje) 4-5 szt. młodej cukinii (zielone i żółte) lub 1 średniej wielkości dojrzała zielona 5-6 pomidorów suszonych 1 mała cebula 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietany 18% ulubiony makaron (najlepiej typu wstążki lub spaghetti) 1-2 łyżki startego parmezanu do posypania sól, pieprz oraz suszony tymianek do przyprawienia Przygotowanie: Cukinie myjemy(...)patelni rozgrzewamy oliwę (może być oliwa z suszonych pomidorów), na której szklimy posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone suszone pomidory i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę. Mieszamy, a kiedy wszystkie składniki się połączą zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ugotowany makaron oraz upieczoną cukinię. Przed podaniem makaron
Bon appetit mon amiełyżek oleju 200 g cukru 170 g mąki pszennej 50 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem malinowy: 400 g jogurtu greckiego 250 g serka mascarpone 300 g malin 3 łyżki żelatyny 1/2 szklanki cukru 200 g konfitury malinowej nasączenie: 125 ml smakowej wódki u mnie wiśniowa 175 ml wody przegotowanej tynk: 210 g masła(...)Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej i na drugi dzień pokroić. Krem: Maliny 200 g przekładam do garnka, wsypuję cukier i podgrzewam. Dodaję żelatynę i rozpuszczam. Przecieram przez sito. Mascarpone i jogurt mieszam mikserem, dodaję sos malinowy i mieszam dalej. Dolny blat nasączam , wykładam połowę kremu,wciskam w niego maliny 100 g. Układam drugi blat, nasączam, smaruję pozostałym kremem
wesoła kuchniaprzepisu na coś nieskomplikowanego do kawki to gorąco polecam wypróbować przepis na deser Snickers. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Deser Snickers: 200 g śmietanki kremówki 30% 125 g serka mascarpone 200 g masy kajmakowej 50 g orzeszków ziemnych solonych 2 batony Snickers 50 g białej czekolady + 1 łyżka mleka 12 słonych krakersów 1 pasek gorzkiej czekolady + 1 łyżka śmietanki(...)dodać łyżkę mleka i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną słodką śmietankę przelać do miski, ubić na sztywno. Następnie zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce serka mascarpone. Miksować do połączenia składników. Kolejno dodać przestudzoną białą czekoladę i masę kajmakową (pozostawić około 2 łyżek do dekoracji), zmiksować na niskich obrotach do połączenia składników. Połowę orzeszków ziemnych posiekać nożem
Danka PichciDelikatne i rozpływające się w ustach kluseczki kochają i duże i małe łasuchy. Są świetną propozycją na słodkie drugie danie lub podwieczorek. 220 g sera białego 250g mascarpone duże jajko szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego ok 1,5 szkl mąki pszennej Do miski przełożyć ser, mascarpone, jajko. Dodać ekstrakt i szczyptę soli, zmiksować blenderem. Dodawać stopniowo mąkę
Smakołyki Asi