mascarpone - 11293 przepisów (strona:279/753)

Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 175

muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną).  Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC. Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 1 tabliczka białej czekolady Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem musimy schłodzić

Smakowity Blog Kulinarny
Truskawkowe tiramisu 390

Składniki: 200 g biszkoptów "kocie języczki" 250 g serka mascarpone 3 jajka 3 łyżki cukru kakao 150 g truskawek +kilka do dekoracji 50 ml likieru Advocaat Przygotowanie: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z cukrem przez 15 minut. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Białka ubijamy na gęstą pianę i dodajemy do kremu. Mieszamy. Truskawki miksujemy do uzyskania musu, dodajemy Advocaat

Smakowity Blog Kulinarny
Cake pops czyli słodycze na patyku 258

stronę internetową, gdzie znajdziecie kopalnię inspiracji. Przepis na moje pierwsze cake pops pochodzi ze stony Mojewypieki.com Składniki: 400 g suchego ciasta, pokruszonego (babka piaskowa) 120 g serka mascarpone 80 g Nutelli 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 2 łyżki oleju kolorowe posypki patyki do lizaków Przygotowanie: Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy. Ser mascarpone

Smakowity Blog Kulinarny
Babeczki makowe z reniferem Rudolfem 215

oleju 2 jajka Trochę skórki pomarańczowej Wykończenie babeczek: 12 precelków 12 wiśni kandyzowanych 24 draży w białej czekoladzie ½ kostki ciemnej czekolady Krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W misce umieszczamy suche składniki, czyli mąkę, cukier, mak, proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową. Całość delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki i mieszamy szpatułką(...)papilotek do mniej więcej 2/3 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 25 minut. Wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia. Przygotowujemy krem: zimną kremówkę miksujemy z mascarpone i cukrem na sztywny krem. Nakładamy przy pomocy szprychy na babeczki. Precelki przecinamy na pół i ustawiamy jako „poroże”. Następnie wstawiamy draże, jako oczy oraz wisienki, jako nos. Czekoladę delikatnie roztapiamy

Kolizje Smaków
Większa sprawa - tort 161

Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) biszkopt: 10 jajek 400 g cukru 180 g mąki pszennej 90 g mąki ziemniaczanej 50 g kakao krem ajerkoniakowy: 250 g serka mascarpone 75 g cukru 200 ml ajerkoniaku 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki zimnej wody 75 ml gorącej wody 500 ml śmietany kremówki (38%) nasączenie: sok z 1/2 cytryny 4 łyżki zimnej(...)minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt zrzucić na ziemię (w formie) z wysokości 60 cm, po czym wystudzić w uchylonym piekarniku. Krem: Mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wlać ajerkoniak, zmiksować. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać ciepłą, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.  Wlać żelatynę wąskim strumieniem do masy ajerkoniakowej, cały czas miksując. Schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z niespodzianką 153

truskawkową niespodzianką (na zimno) Składniki: (na formę o średnicy 24 cm) biszkopt: 2 jajka 80 g cukru 45 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej masa serowa: 250 g mascarpone 600 g serka kremowego 250 g jogurtu naturalnego 150 g cukru pudru 8 listków żelatyny galaretka truskawkowa: 650 g truskawek 2 łyżki cukru pudru 200 ml gorącej wody 2 galaretki(...)dosłodzić. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć folią spożywczą tak, żeby końce wystawały ponad brzegi formy. Galaretkę przelać do formy, ostrożnie wstawić do lodówki, schłodzić przez noc. Masa serowa: Mascarpone, serek i jogurt zmiksować na gładką masę. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, odcisnąć i rozpuścić na parze. Przestudzić. Do ostudzonej żelatyny dodać kilka łyżek kremu, wymieszać. Przelać całość do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 186

chciałabym podziękować Maggie , Oli ,  Siaśce ,  Lejdi ,  Martynosi  oraz  Wojciechowi . Potrójnie czekoladowe rożki sernikowe Składniki: (na 6 rożków) 250 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 110 g cukru 1 jajko 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 430 ml śmietany kremówki (38%) 5 listków żelatyny 80 g białej czekolady 80 g mlecznej czekolady orzechowej 1 łyżka likieru(...)prostym do siebie, przyciągnąć do niego jeden z bozostałych końców. Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą.  Tak samo złożyć pozostałe trójkąty. Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml.  Żelatynę namoczyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik z migdałami 167

amaretti Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) spód: 100 g ciasteczek amaretti 70 g ciastek digestive 50 g masła masa serowa: 900 g serka kremowego 250 g mascarpone 5 jajek 160 g cukru 100 g mielonych migdałów 60 ml amaretto skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny do dekoracji: 50 g ciasteczek amaretti 100 g cukru(...)dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać.  Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch. Piec w 160 st. C. przez 1,5 godziny. Ostudzić w piekarniku. Ostudzony sernik

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 151

cytryny 1 łyżeczka cynamonu spód: 200 g podłużnych biszkoptów 40 g płatków migdałowych nasączenie: 80 ml herbaty owocowej (niezbyt mocnej) 35 ml amaretto krem: 250 g serka mascarpone 180 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, lekko podprażyć. Miód, amaretto(...)część się nie rozpadnie. Ostudzić. Herbatę wymieszać z amaretto. Moczyć w niej krótko biszkopty, pokruszyć i rozłożyć rónomiernie na dnie szklanek. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na puszystą masę. Dodać 8-10 łyżek całkowicie ostudzonych jabłek, delikatnie wymieszać. Na migdały wyłożyć jabłka, na wierzch krem. Schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Noworoczne postanowienia. I makaroniki. Kawowe 148

wody 125 g cukru 100 g białek galaretka: 200 ml mocnej, gorącej kawy 3 listów żelatyny 20 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem: 100 g serka mascarpone 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka wrzątku Migdały z cukrem pudrem zmielić w młynku do kawy, a następnie przesiać przez drobne sitko(...)wymieszać. Ostudzić. Wlać ekstrakt, wymieszać. Płyn wylać do prostokątnego naczynia (10x20 cm) na grubość 1 cm. Wstawić do lodówki do stężenia. Kawę zalać wrzątkiem, wymieszać, ostudzić. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem pudrem, dodać kawę, wymieszać. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Z zastygniętej galaretki wycinać koła o średnicy 1,5-2 cm. Na spodzie makaronika

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Fioletowe serce na talerzu 276

jagodowy: 450 g jagód (mogą być mrożone) 125 g cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny ziarenka z 1 laski wanilii masa serowa: 200 g serka kremowego 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie galaretki cytrynowej 200 ml wrzącej wody 200 g borówek amerykańskich dodatkowo: 50 g borówek amerykańskich Jagody wypłukać (mrożone rozmrozić(...)masłem.  Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na to wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Galaretkę rozpuścić we wrzątku ostudzić. Serek kremowy, mascarpone, kremówkę i cukier puder zmiksować na gładką masę. Powoli wlewać ostudzoną galaretkę, cały czas miksując. Na końcu wsypać borówki, delikatnie wymieszać łyżką. Na schłodzony spód wyłożyć 2/3 musu jagodowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wiosna, wiosna, wiosna, ach to ty! I wiosenne serniczki 127

wiórków kokosowych 30 g masła masa serowa: 200 g serka kremowego 150 ml mleka kokosowego 60 g cukru 2 białka dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki 100 g serka mascarpone 10 truskawek 5 łyżek chipsów kokosowych 2,5 łyżeczki cukru kokosowego kwiaty: 1/2 świeżego ananasa Przygotować kwiaty: Ananasa obrać, pokroić na jak najcieńsze plastry: 2-3 mm grubości. Ułożyć(...)formą. Piec w 130 st. C. przez 30-35 minut. Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Ostudzone serniczki schłodzić w lodówce przez 3-4 godziny. Kremówkę ubić na sztywno z mascarpone. Wyłożyć na serniczki, udekorować truskawkami, kwiatami z ananasa i chipsami kokosowymi, posypać cukrem kokosowym. Podawać zaraz po udekorowaniu. Smacznego! A teraz pora zacząć upodabniać się do człowieka, bo za chwilę muszę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort dla Natalki 176

pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 łyżeczki proszku do pieczenia 285 ml mleka czerwony barwnik spożywczy w paście poncz: sok z 1/2 cytryny 2 łyżki zimnej wody krem: 250 g mascarpone 400 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżeczki cukru waniliowego krem maślany na bazie bezy szwajcarskiej: 250 g miękkiego masła 3 białka 205 g cukru 200 g truskawek 50 ml wody(...)pieczenia. Piec w 190 st. C. przez 15-20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie wyjąć z form. Wymieszać ze sobą składniki na poncz. Kremówkę ubić z mascarpone i cukrem waniliowym na sztywną masę. Na podstawce ułożyć najciemniejszy blat ciasta, skropić ponczem, rozsmarować 1/3 kremu. Zapiąć wokół obręcz tortownicy. Na tym ułożyć drugi w kolejności blat, skropić ponczem, rozsmarować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Malinowy sernik na Dzień Taty 166

kremowego 50 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 opakowanie galaretki malinowej 200 ml wrzątku 200 g świeżych malin wierzch: 200 ml śmietany kremówki (38%) 50 g serka mascarpone 50 g świeżych malin Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem i solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć w palcach na kruszonkę. WBić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Wstawić(...)ubić na sztywno, partiami dodawać do masy serowej. Na końcu delikatnie wmieszać maliny. Masę przełożyć na spód, wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ubić pozostałą kremówkę z mascarpone, wyłożyć na wierzch. Zrobić wzorki grzebień do dekoracji. Wierzch udekorować pozostałymi malinami i ciasteczkami. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeszcze tylko tydzień roboczy, i jedziemy! Nie jestem podekscytowana podróżą (dwanaście godzin

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lody żurawinowe wyjątkowo chrupiące 121

następne lody! Lody żurawinowe z migdałami i białą czekoladą Składniki: (na 1 l lodów) 250 g świeżej lub mrożonej żurawiny 210 g cukru 2 łyżki wody 100 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (38%) 2 białka 50 ml limoncello 100 g białej czekolady 50 g płatków migdałowych Żurawinę włożyć do garnka (mrożonej nie rozmrażać), wsypać 100 g cukru, wlać(...)Zdjąć miskę z garnka, miksować, aż masa całkowicie ostygnie, a beza stanie się sztywna i błyszcząca (około 10 minut).  Mus z żurawiny dokładnie wymieszać z mascarpone, kremówką i alkoholem. Dodać białka, delikatnie połączyć. Masę przelać do maszyny do lodów. W czasie pracy maszyny uprażyć migdały na suchej patelni, a czekoladę niezbyt drobno posiekać. Gdy maszyna skończy pracę, dodać migdały

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania