mascarpone - 11293 przepisów (strona:273/753)

Sernik na zimno z brzoskwiniami 179

składniki biszkopt * 2 jajka * 1/4 szklanki cukru * 1/4 szklanki mąki pszennej * 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżeczka soku z cytryny masa * 500 g mascarpone * 500 g serka śmietankowego * 250 ml śmietany kremówki * 120 g cukru pudru * 3 łyżki żelatyny dodatkowo * 1 puszka brzoskwiń w syropie * 1 paczka małych okrągłych biszkoptów * 1 łyżka żelatyny Sposób wykonania biszkopt Oddzielić białka(...)Piec w temp.180 stopni około 20 min. Wyjąć z formy, zdjąć papier i wystudzić na kratce. masa Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości wody, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej. Mascarpone, serek śmietankowy, cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Dodać do masy 6 łyżek syropu brzoskwiniowego i zmiksować. Rozpuszczoną żelatynę połączyć z 3 łyżkami masy twarogowej, a następnie połączyć

Mix smaku
Na dobry początek roku 204

Nowy Rok, pełen radości i szczęścia, wśród ludzi nam bliskich i życzliwych. Sernik karmelowy z sosem toffi składniki; 200 g ciasteczek korzennych 90 g masła 250 g serka mascarpone 500 g twarogu śmietankowego 4 jajka sos toffi 150 g cukru 150 ml śmietany 50 g masła Wykonanie Ciasteczka miksujemy na piasek. Dodajemy do nich roztopione masła i mieszamy. Wykładamy nimi(...)toffi. Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem i stawiamy na gazie. Gdy się rozpuści dodajemy do niego ciepłą śmietanę i masła. dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Ser mascarpone i twaróg ubijamy mikserem z jajkami. Pod koniec ubijania dodajemy do sera połowę sosu toffi. Gotową masę serową wykładamy na spód z ciasteczek. Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Przysmaki Karolki
Ciasto „Tulipan” 497

upieczeniu i przestygnięciu przekroiłam na 2 blaty. Przygotowałam masę z: - 250 ml śmietanki kremówki (dobrze schłodzonej) - 1 galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szklance wrzącej wody - 250g serka mascarpone - 3 łyżek cukru pudru Ubiłam śmietankę z cukrem pudrem, wmieszałam mascarpone, dodałam ostudzoną, tężejącą galaretkę, delikatnie wymieszałam. Blaty ciasta lekko posmarowałam dżemem morelowym i przełożyłam masą (uwaga – szybko tężeje). Wierzch

mojewypiekiinietylko
Krakersy z łososiem 256

musimy jednak trochę więcej uwagi poświęcić na sposób ich podania. Idealnie do przygotowania przystawek nadają się krakersy i … Składniki: - opakowanie krakersów solonych - łosoś wędzony w plastrach - ser feta - serek mascarpone - rukola, skórka z limonki, cytryny, świeży rozmaryn - świeżo mielony pieprz   Łososia dzielimy na nieduże porcje. Na krakersy nakładamy serek mascarpone, najlepiej przy użyciu woreczka i tylki w kształcie gwiazdki

mojewypiekiinietylko
Ciastka francuskie z truskawkami 208

francuskie z truskawkami.   Składniki na 8 sztuk: - 1 opakowanie ciasta francuskiego 375g - 1 jajko do posmarowania ciastek - brązowy cukier (Demerara) Masa śmietanowa: - 500ml fresh double cream - 250g serka mascarpone - 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: - truskawki - kilka szt. borówek - listki mięty - cukier puder do oprószenia - skórka z cytryny   Ciasto wyjmujemy z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut (łatwiej(...)cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185°C na 20 minut. Upieczone, studzimy na kratce. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy, dodając 2 łyżki cukru pudru. Następnie należy delikatnie wmieszać serek mascarpone. Gotową masę nakładamy (woreczkiem z tylką w kształcie gwiazdki) na ostudzone ciastka. Na masie śmietanowej układamy pokrojone truskawki, borówkę, niteczki skórki cytrynowej (oczywiście cytryna uprzednio musi być wyszorowana i wyparzona

mojewypiekiinietylko
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 157

mąki tortowej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1/3 szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki kakao - ekstrakt waniliowy - ¼ szklanki wrzątku - szczypta soli (do białek) Składniki na masę: - 500ml fresh double cream - 250g mascarpone - 1 łyżka cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody) - mielone, niesolone pistacje Dodatkowo: - 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do babeczek)   Przesiewamy obie mąki(...)galaretkę cytrynową w 150ml wrzątku, dolewamy 135ml zimnej wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy biszkopt wystygnie, ubijamy 500ml śmietany z 1 łyżką cukru pudru. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, mieszamy. Następnie wlewamy wystudzoną, lekko skrzepniętą (ale płynną) galaretkę. Delikatnie łyżką łączymy składniki masy. Wystudzony biszkopt rozwijamy, nakładamy kilka łyżek masy przy dłuższej krawędzi, rozsmarowujemy i układamy obrane, banany. Dokładamy

mojewypiekiinietylko
Mini serniczki cytrynowo czekoladowe 148

proste i nie zajmie wiele czasu. Składniki daję takie, jakie akurat mam.   Składniki: - 110g dowolnych herbatników - 2 łyżki mielonych migdałów - 60g masła - 2 łyżeczki kakao Masa serowa: - 400g mascarpone - 200g creme fraiche - 2 jajka - trochę więcej jak ½ szklanki drobnego cukru - 1 budyń waniliowy bez cukru - sok z 1 cytryny - esencja cytrynowa Dodatkowo: - 125g czekolady 81% Papilotki układamy w foremkach(...)rozpuszczamy w mikrofali i gorące wlewamy do zmielonych herbatników. Łączymy składniki widelcem. Gotowe ciasto przekładamy do papilotek i delikatnie dociskając, wyrównujemy powierzchnię. Do pojemnika (dzbanka, plastikowej miarki) przekładamy serek mascarpone, śmietanę creme fraiche i wciskamy sok z cytryny – miksujemy blenderem z końcówką „żyrafą”. Cały czas miksując dodajemy porcjami cukier, a potem budyń. Przy pomocy plastikowej łopatki oczyszczamy ścianki pojemnika

mojewypiekiinietylko
Włoskie bezy z kremem kiwi 177

krem zaczerpnęłam od Sandry z bloga Ooomnomnomnom! Wykonanie – z moimi modyfikacjami i bez dodatku barwnika.   Składniki: - bezy ( upieczone z przepisu ), kupne też mogą być Krem: - 250g serka mascarpone - 300g śmietany kremówki 30% lub 36% ( mocno schłodzonej ) - 2 łyżki cukru pudru - 1 galaretka o smaku kiwi (77g)   Przepis na bezę włoską już podałam tutaj . Teraz dalsza jego część(...)oczywiście nie tylko, to w ogóle dobry sposób na bardzo szybki deser dla wszystkich. Dzisiaj zrobiłam tylko krem i to też w ekspresowym tempie. Ubiłam śmietanę, dodałam serek mascarpone, wsypałam galaretkę i cukier puder. Na najniższych obrotach połączyłam robotem składniki. Kremem przybrałam bezy, udekorowałam listkami mięty i suszoną żurawiną. Włoskie bezy z kremem kiwi, to deser dla amatorów słodkości

mojewypiekiinietylko
Tiramisu 161

Połówka stwierdziła, że nigdy tak dobrego tiramisu nie jadła :) Polecam też efekt uboczny tego deseru (zostają 4 białka) - bezy z poprzedniego wpisu. Składniki (na 5 porcji): 250 g serka mascarpone 4 żółtka 4 łyżki cukru pudru 10 okrągłych biszkoptów 100 ml mocnej kawy z ekspresu lub z 3 łyżeczek rozpuszczalnej 50 ml likieru kawowego łyżka kakao Przygotowanie: Przygotowujemy kawę, którą(...)studzimy do temperatury pokojowej . Wlewamy do niej likier i mieszamy. Żółtka wraz z cukrem umieszczamy w wysokiej misce i miksujemy 5 minut. Dodajemy mascarpone i ponownie chwilę miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Biszkopty moczymy w mieszance kawowo-likierowej (ok. 2 sekundy) i umieszczamy po jednym na spodzie kieliszka, wąskiej szklanki lub pucharka. Do każdego nakładamy ok. 2 łyżek masy

Zakręcony Widelec
Tiramisu 168

Włochy" autor Linda Doeser.   składniki ( 6 -8 porcji) 2 jajka, oddzielone żółtka od białek, + dwa żółtka dodatkowo 100 g cukru 5 kropli aromatu waniliowego  500 g serka mascarpone 175 ml mocnej kawy espresso 125 ml rumu lub brandy 24 biszkopty "języczki" 2 łyżki kakao 2 łyżki startej czekolady (opcjonalnie) przygotowanie 4 żółtka, cukier i aromat waniliowy wymieszać(...)trzepaczką. Miskę zdjąć z kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia, ubijając od czasu do czasu, aby górna warstwa nie zastygła. Do przestudzonej masy dodać serek mascarpone i dobrze wymieszać. Ubić pianę z białek i ostrożnie połączyć z masą. w odpowiednim wielkością do moczenia biszkoptów naczyniu, połączyć kawę z rumem. Moczyć kolejno biszkopty i układać

Stare Gary
Babeczki pomarańczowe z cynamonowym kremem 210

jajka 2 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Skórka otarta z dwóch pomarańczy 50g kropelek czekoladowych Na krem: 500ml śmietany kremówki 36% 4 łyżki serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu Przy pomocy miksera ucieramy masło wraz z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim cały czas miksując. Następnie dorzucamy przesianą mąkę(...)muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do „suchego patyczka”. Wyjmujemy i odstawiamy do ostudzenia. Śmietana kremówka, jak i mascarpone powinny być schłodzone w lodówce. Zimne składniki kremu umieszczamy w misce i ubijamy do otrzymania sztywnego kremu. Uważamy, by nie „przebić” śmietany. Krem przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego

Kolizje Smaków
Drożdżówki z makiem 212

wilgotne. Również drugiego i trzeciego dnia wspaniale smakowały… Zapraszam na pyszne drożdżówki z makiem..:) Drożdżówki z makiem Składniki: 500 g mąki pszennej 100 ml mleka 60 g serka mascarpone 80 g masła 60 g drobnego cukru 7 g suchych drożdży 1 cukier waniliowy lub kilka kropli esencji waniliowej 2 jaja – lekko roztrzepane widelcem szczypta soli olej rzepakowy(...)szklanka cukru pudru sok z połowy cytryny odrobina gorącej wody 1. Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże. W rondelku podgrzać mleko z masłem. Jak masło się rozpuści dodać serek mascarpone i go również rozpuścić. Do przesianej mąki z drożdżami dodać lekko ciepłe mleko, cukier, szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka. Wszystko wyrobić aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić

UgotujmyTo.pl
Rolada we wzory 268

białko 40 g mąki pszennej 30 g drobnego cukru 30 g masła czerwony barwnik spożywczy(odrobina) SKŁADNIKI NA KREM: 400 ml śmietany kremówki 36 % 2 czubate łyżki serka mascarpone 8 czubatych łyżeczek cukru pudru 35 dag truskawek (mogą być mrożone) WYKONANIE: WZÓR: Wszystkie składniki na masę wymieszaj dokładnie w małej miseczce.  Przełóż do woreczka i odetnij róg(...)pozostaw w ścierce do ostygnięcia. KREM: Składniki na krem powinny być wcześniej schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodaj do niej cukier puder oraz 2 łyżki serka mascarpone i dokładnie zmiksuj.  Truskawki pokrój w drobne kawałeczki i dodaj do ubitej śmietany. Ostrożnie wymieszaj szpatułką.  MONTAŻ: Ostudzoną roladę delikatnie rozwiń ze ściereczki i posmaruj gotowym kremem śmietankowo

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort bezowy z Advocatem 237

dużych białek  420 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki bialego octu winnego lub spirytusowego SKŁADNIKI NA KREM Z ADVOCATEM: 300 ml kremówki 36% 250 g serka mascarpone 7 łyżek likieru Advocat 70 g płatków migdałowych 1 łyżka cukru pudru WYKONANIE: BEZA: Białka muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do 120 stopni C . Blaszkę wyłóż papierem pergaminowym(...)wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. KREM: Składniku do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej serek mascarpone oraz cukier puder i likier, i krótko wymieszaj jeszcze mikserem. Wsyp wcześniej uprażone na suchej patelni płatki migdałowe i wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką. SKŁADANIE TORTU: Dolny blat bezy ułóż

Słodko-Słony Świat Ilony
Sernik cytrynowy z lemon curd 411

schłodzenie w lodówce. Ale warto poczekać... Jest fantastyczny... Gorąco polecam! SKŁADNIKI: 700 g serka śmietankowego z wiaderka (ja użyłam "Naturalnego" Delfiko, do kupienia np. w Netto) 250 g serka mascarpone 1 i 1/4 szklanki cukru 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta z 3-ch małych cytryn ziarenka z 1 laski wanilii 1 łyżeczka esencji waniliowej  DEKORACJA(...)wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dno piekarnika zaś wstaw naczynie z zimną wodą.  W misce ubij krótko na średnich obrotach ser śmietankowy i mascarpone. Dodaj cukier i miksuj około 1 minuty. Wbij po 1 jajku, krótko miksując po każdym dodanym.  Teraz dodaj mąkę, skórkę z cytryn, esencję waniliową oraz ziarenka z laski wanilii. Całość miksuj

Słodko-Słony Świat Ilony