mascarpone - 11293 przepisów (strona:267/753)

ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM – BEZ PIECZENIA 377

pierniczki – 50 g * kokos – 50 g * kakao – 1 łyżka * marmolada np. truskawkowa – 2 łyżki * ciepłe mleko – ok. 0,5 szkl KREM KOKOSOWY: * mascarpone – 200 g * cukier puder – ok.4 łyżki * kokos – 50 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie ciastka bardzo drobno siekamy albo mielimy w malakserze.Dodajemy marmoladę, ciepłe mleko, łyżkę kakao i wiórki kokosowe. Wszystko(...)folię aluminiową tworząc prostokąt o wym. 25×30 ( wymiary aboslutnie nie muszą być dokładnie takie ). * By ułatwić wałkowanie możemy zrobić to przez drugi kawałek folii aluminiowej. KREM KOKOSOWY: Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem i podprażonymi na suchej patelni wiórkami kokosowymi. CAŁOŚĆ: Przygotowanym kremem smarujemy ciasto i bardzo delikatnie, ale ciasno zwijamy roladę. Całość zawijamy w folię i wkładamy

Ostra na Słodko
Tiramisu a'la Eton Mess 160

pięknie się prezentuje. Inaczej niestety nie da się go za elegancko ułożyć na talerzu.         Składniki : 5 jajek 8 łyżek cukru 500 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki śmietan fix 500 g świeżych truskawek zmielona czekolada małe bezy posypane kawą  filiżanka kawy expresso paczka biszkoptów   Przygotowanie:   Żółtka oddzielamy od białek. Białka(...)ubijamy na sztywną pianę, a żółtka razem z cukrem ubijamy na puszystą kremową masę. Kiedy żółtka są już dobrze ubite powoli dodajemy serek mascarpone cały czas ubijając. Ubijamy śmietanę kremówkę ze śmietan fixem i dodajemy do serka.   Na koniec dodajemy ubite białka delikatnie mieszając.  Do dnie szklanego naczynia, lub kieliszków układamy biszkopty, które nasączamy kawą expresso (mi mama

Lili w kuchni
Tęczowy tort urodzinowy 420

aromatu waniliowego 375 gram mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 355 gram mleka Składniki na krem: 600 ml lub litr kremówki 250- 500 gram serka mascarpone 5 czubatych łyżek cukru pudru Wykonanie ciasta: Warto przed rozpoczęciem pracy zważyć samą  miskę, aby potem zważyć miskę z ciastem. Uzyskamy wagę samego ciasta (dzielimy przez 6, aby każdy(...)również dostępne w żelu. Obydwa rodzaje nadają się. Dodajemy tyle barwnika, aby uzyskać intensywne kolory. Pieczemy w temp. 190 st.C - 15-20 minut, do suchego patyczka. Krem: Serek mascarpone ubijamy z cukrem pudrem, w drugim naczyniu kremówkę. Następnie do kremówki dodajemy stopniowo masę z serka. Każdą warstwę ciasta przekładamy kremem. Kolory układamy w następującej kolejności: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy

tojestpyszne.blogspot.com
Tarta z gruszkami i karmelem 235

nadzienia. Tarta z gruszkami i karmelem Składniki: ciasto kruche 100g (120g) mąki pszennej 50g (60g) masła 40g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii nadzienie 350g serka mascarpone 50g cukru (ja dałam domowy cukier waniliowy) 2 małe jajka 1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej 4 gruszki (około 400-500g przed obraniem) sok z 1/2 cytryny sos karmelowy(...)kształt, każdą połówkę ponacinać z wierzchu nożem - gruszki od razu po pokrojeniu przełożyć do naczynia z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z 1/2 cytryny, zapobiegnie to ciemnieniu owoców - mascarpone, jajka, cukier oraz przesianą mąkę ziemniaczaną krótko zmiksować TARTA Z GRUSZKAMI - na ostudzone ciasto wyłożyć część nadzienia - na cieście z nadzieniem ułożyć w niewielkich odstępach od siebie połówki gruszek, przekrojem

Smakołyki Bereniki
Mus pomarańczowo-dyniowy z orzechami 119

Puszysty, nie za słodki, najlepszy schłodzony. Minimum pracy, maksimum smaku...to lubię!  Składniki: (na 4 porcje) 300 ml śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki miodu 3 łyżki serka mascarpone 200 g puree z dyni, np.  domowej roboty skórka otarta z 1 pomarańczy 3 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu garść orzechów włoskich Przygotowanie: Śmietankę ubić na sztywno(...)dodać miód, cynamon, serek mascarpone, puree z dyni, skórkę oraz sok z pomarańczy. Wszystko dobrze zmiksować. Tak przygotowany mus przełożyć do 4 szklanek/pucharków. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Kostka królowej bez pieczenia 72231

pełne łyżki mąki ziemniaczanej 400ml mleka 200ml śmietany kremówki 150g cukru 1 opak. cukru wanilinowego 200g masła w temperaturze pokojowej szczypta soli Dodatkowo: ok. 170g herbatników 250g serka mascarpone 2-3 łyżki Nutelli lub kremu kakaowo-mlecznego 5 kostek gorzkiej czekolady   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kostka królowej bez pieczenia – Wykonanie: Obie mąki przesiać przez sitko, dodać żółtka i 200ml(...)miksować dalej, by masa była jednolita. Blaszkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć herbatniki, posmarować połową kremu. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i pozostałą część kremu. Wyłożyć ostatnią warstwę ciastek. Mascarpone zmiksować z Nutellą (lub kremem kakaowo-mlecznym) i posmarować nim wierzch ciasta. Całość posypać startą gorzką czekoladą. Wstawić ciasto na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), by masy

Kulinarne Przeboje
Halloween Babeczki Mumie 166

tutaj również ta domowa (i moim zdaniem jest dużo smaczniejsza). Składniki na babeczki Składniki na domową masę cukrową Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) + serek mascarpone, kuwertura czekoladowa lub polewa   Po upieczeniu babeczki odstawiamy do przestudzenia. Lukier przekładamy do woreczka strunowego i wyciskamy na papier do pieczenia kulki na oczy, kiedy lukier lekko zastygnie dodajemy(...)Oreo lub babeczki nietoperze ). W zależności od grubości ozdób będą potrzebowały godziny do kilku godzin na wyschnięcie, można je sobie przygotować dzień wcześniej.   Przestudzone babeczki smarujemy serkiem mascarpone (można też użyć do tego dowolnego kremu, ale nie chciałam, żeby całość była zbyt słodka).   Masę cukrową rozwałkowujemy na cienki placek i pokrywamy nią babeczki ( jak to zrobić

Ciastkozercy
Risotto z melonem, chili i tymiankiem 142

szalotka lub mała c ebula 1 ząbek czosnku pół średniego melona, pokrojonego w kostkę pół łyżeczki chili w płatkach lub pół świeżej papryczki garść świeżego tymianku 1 łyżka mascarpone garść Parmezanu lub innego twardego sera długodojrzewającego sól i pieprz Przygotuj: sporą patelnię garnuszek do bulionu Podaj z: kieliszkiem dobrego białego wina Ja risotto zaczynam zawsze od porządnego przesmażenia ryżu(...)dodaję pokrojony w międzyczasie melon, listki tymianku (kilka zostawiam do ozdoby), chili, i doprawiam pieprzem i solą. Wciąż dolewam bulion po chochelce, mieszając risotto. Na samym końcu dodaję łyżkę mascarpone i ¾ Parmezanu. Nakładam na głębokie talerze i posypuję resztą parmezanu, ozdabiając listkami tymianku. Buon appetito

Bazując na smaku
Najlepsze babeczki urodzinowe czekoladowe z kremem na bazie mascarpone i nutelli 340

mąki pszennej typ 500 2 jaja 1 szklanka kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 200 ml oleju około 2 szklanek mleka Składniki na krem: 500 g mascarpone 100 g masła odrobinę startej fasoli tonki 2 łyżki kakao 250 g nutelli Przepis: Wymieszać suche składniki w jednej misce, a mokre w drugiej. Połączyć ze sobą wszystkie składniki(...)papilotki do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st,  piec ok. 20 min. W tym czasie przygotowujemy krem. Miksujemy masło tak, żeby było lekko białe. Dodajemy mascarpone i miksujemy. Następnie kakao, trochę tonki i na koniec nutella.Wkładamy do lodówki. Muffiny muszą być ochłodzone. Do rękawa cukierniczego nakładamy krem i wyciskamy na każdą muffinę. Wkładamy

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Halloween Babeczki Nietoperze 209

macie kuwertury czekoladowej? Równie dobrze spisze się gotowa polewa. Jedyne co ogranicza Was w przygotowaniu babeczek to wyobraźnia ;) Zapraszam na halloweenowe babeczki nietoperze :) Składniki na proste babeczki waniliowe + serek mascarpone, gotowa polewa czekoladowa lub kuwertura, cukrowe koraliki (można wykorzystać cukrowe posypki lub kolorowy kokos – jak go zrobić można zobaczyć w tym wpisie ). Oczy możecie zrobić na dwa sposoby(...)połowy podanych składników). W obydwu przypadkach można zrobić sobie zapas, dobrze wysuszyć i przechowywać w szczelnym pudełku. Babeczki przygotowujemy według przepisu i odstawiamy do ostygnięcia. Babeczki smarujemy warstwą serka mascarpone (można użyć też dowolnego kremu, ale wtedy babeczki posypane cukrową posypką będą bardzo słodkie). Posmarowane babeczki maczamy w cukrowej posypce lub kolorowym kokosie. Resztę serka przekładamy do małego woreczka

Ciastkozercy
Muffiny kokosowe z kremem i posypką 122

Przepyszne, mięciutkie muffiny z dodatkiem mnóstwa wiórków kokosowych. Przyozdobione aksamitnym kremem na bazie mascarpone i śmietanki kremówki. Obsypane kolorowymi cukierkami. Idealne jako prezent na wyjątkowe okazje :) Składniki: 1 szklanka wiórków kokosowych 1 i 1/4 mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka śmietany 18% 1/2 szklanki oleju(...)Mokre zmiksować w innej. Połączyć zawartość misek i wymieszać delikatnie ciasto. Rozłożyć równomiernie pomiędzy foremki silikonowe lub papierowe. Piec 30-40 minut w 175*C.  Krem: 500 g mascarpone 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru  Schłodzone składniki zmiksować razem na sztywny krem. Udekorować wystudzone babeczki. Posypać kolorowymi cukierkami. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tarta z kremem mascarpone, malinami i borówkami 164

Tarta z kremem mascarpone, z malinami i borówkami... Znika ekspresem! Ciasto: 250 g mąki pół szklanki cukru pudru 150 g masła 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18 % Krem: 500 g serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 250 ml śmietany 30% Dodatkowo: Dowolne owoce Wszystkie składniki na ciasto ugniatamy na gładką kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki

Pelusiowa Kuchnia
Tort Tiramisu 157

wyłożyć papierem, przelać gotowe ciasto. Piec 35-45 min w 170 stopniach, po upieczeniu z wysokości kolan spuścić na podłogę. KREM: 10 żółtek 10 łyżek cukru 1000 g mascarpone Żółtka przekładam do miski, dodaję cukier i ucieram mikserem na najwyższych obrotach przez 8-10 minut, aż zamienią się puszysty kogiel-mogiel o barwie prawie białej. Dodaje mascarpone i miksuje

Pelusiowa Kuchnia
Tarta ananasowa 184

Składniki na ciasto: 1 kopiasta szklanka mąki 1/3 szklanki cukru 30 g masła 30 g margaryny 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 50 g białej czekolady Składniki na dżem ananasowy: 500 g świeżego ananasa 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka żelatyny woda lub: 500 g ananasa z puszki razem(...)prosty w przygotowaniu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (jeśli pomimo mieszania jest gęsta i dalej ma grudki dodajemy 1/2 łyżeczki oleju kokosowego). Wlewamy rozpuszczoną czekoladę do serka mascarpone i miksujemy całość na wysokich obrotach. Czas poskładać całość :) Spód i dżem ananasowy powinny być dobrze wystudzone. Dżem ananasowy nakładamy na ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Całość wkładamy do zamrażarki

Ciastkozercy

Proponowane wyszukiwania