mascarpone - 11293 przepisów (strona:258/753)

Biszkopt z kremem mascarpone i truskawkami 309

manną. Gotową masę biszkoptową przelać do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Krem: 300 g mascarpone 300 ml kremówki 2 – 3 łyżki cukru pudru Składniki powinny być schłodzone. Kremówkę i mascarpone ubić na gęstą masę, pod koniec ubijania dodać cukier i chwilę miksować na najmniejszych

Niebieski kubek z kawa
Jeżynowe Tiramisu 165

Delikatnie słodki serek marcarpone przełamany kwaskowatym smakiem jeżyn ,całość idealnie uzupełniają ciasteczka Oreo o lekkim słonawym smaku .....idealny na letnie upały. Składniki na 6 dużych pucharków : - 500 g serka mascarpone - 500 g jeżyn ( połowa może być mrożona ) - 250 g ciasteczek Oreo - 80 g cukru pudru do masy serowej ( jak lubimy słodsze smaki można dodać więcej) - 1 łyżka cukru do frużeliny(...)zagotować wodę i ustawić na nim miseczkę z żółtkami) , ubijać na jasną masę , dodać cukier puder nadal ubijając , zdjąć z garnka i wystudzić masę ,do ostudzonej masy dodać serek mascarpone i delikatnie wymieszać ,już nie ucierać żeby serek nie zrobił się za rzadki , w drugiej misce ubić białka na sztywno i połączyć z masą serową delikatnie mieszając ,nie za długo

Wypieki Rene
Arbuzowa "pizza" 170

wycięty z małego arbuza o grubości 2-3cm* 3 duże truskawki, pocięte w krążki garść borówek amerykańskich listki mięty do dekoracji 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Jogurt naturalny lub serek mascarpone dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Na talerzu kładziemy plaster arbuza, smarujemy go przygotowanym

My Culinary Art
Deser z truskawkami i białą czekoladą 888

deser :) Jeśli aktywnie  śledzicie Euro 2016 to zamieńcie kolejność warstw i otrzymacie  deser idealny dla kibica hehe :) Składniki: (na 2 porcje) 100 g białej czekolady 125 mascarpone 50 jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 250 g truskawek 1 łyżka cukru pudru 1/2 opakowania galaretki truskawkowej Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Do ciepłej, (ale nie gorącej czekolady) dodać mascarpone

My simple kitchen
Lody truskawkowe 256

potrzeb, zrezygnowałam z dodatku octu balsamicznego i kilka godzin później mogłam cieszyć się pysznymi lodami :) Składniki: (na około 700 ml lodów) 400 g truskawek 100 g cukru 125 g mascarpone 100 ml pełnotłustego mleka Truskawki obrać z szypułek i umyć. Pokroić na mniejsze kawałki i zasypać cukrem. Odstawić przynajmniej na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie dodać mascarpone oraz wlać

My simple kitchen
Penne ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 176

żałujcie w nim pestek słonecznika. Naprawdę warto je dodać. Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu np. typu penne ok. 10 kawałków suszonych pomidorów duuuuża garść szpinaku spora łyżka mascarpone 2 łyżki słonecznika ser dojrzewający do posypania sól pieprz ziołowy W garnku nastawić wodę na makaron. Gdy zawrze, posolić i wrzucić makaron. Gotować al dente. W czasie gotowania makaronu przygotować(...)małego garnka wlać ok. pół szklanki wody i wrzucić porwane na kawałki suszone pomidory. Zagotować. Zmniejszyć ogień. Gdy pomidory zmiękną, dodać ser mascarpone. Wymieszać. Wrzucić szpinak i gdy tylko zobaczycie, że płyn wrze, zdjąć garnek z palnika. Doprawić sos do smaku solą i pieprzem ziołowym. Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Makaron odcedzić. Wrzucić z powrotem do garnka i dodać

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser z ciasta francuskiego 240

Pomysł na taki deser podpatrzyłam  tutaj. 2 op. ciasta francuskiego 500 g serka mascarpone 1,5 szkl śmietany 36% 1 szkl cukru pudru 1 łyżeczka wanilii sok z połowy cytryny 5 łyżeczek żelatyny kieliszek ajerkoniaku dowolne owoce Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Jeden płat ciasta upiec w całości, drugi pokroić na równe prostokąty/kwadraty i również  upiec. Żelatynę rozpuścić(...)szkl wrzątku, przestudzić.Do serka mascarpone dodać sok z cytryny, wanilie, ajerkoniak, cukier puder  i zmiksować. Śmietanę ubić, wymieszać z serkiem.Dodać żelatynę i wymieszać. Masę wyłożyć na upieczony cały płat ciasta, wyłożyć owoce -wciskając w ciasto[ ja owoce dodałam do masy i wymieszałam razem] wyrównać masę.Ułożyć upieczone kwadraciki ciasta.Odstawić do zastygnięcia

Moje domowe kucharzenie
TORT CZEKOLADOWO-MIĘTOWY 332

cukru 1/4 szklanki cukru (zwykłego) 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% SKŁADNIKI NA KREM MIĘTOWY: 300 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej 400 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru (dałam 4,5 łyżki) 1-2 łyżeczki ekstraktu lub aromatu miętowego (zamiennie używam kropli miętowych z apteki, około 1,5-2 łyżeczek do smaku) odrobina(...)każdą formę z osobna po około 20-25 minut.  Upieczone ciasto pozostaw do przestudzenia. KREM MIĘTOWY: W misce ubij na sztywno kremówkę. Dodaj w partiach mascarpone miksując krótko po każdym dodaniu, dorzuć cukier puder i barwnik. Zmiksuj krótko. Na samym końcu dodaj krople miętowe. Zmiksuj ponownie chwilę. PONCZ: Zaparzoną miętę wymieszaj z odrobiną cukru i kilkoma kroplami soku

Słodko-Słony Świat Ilony
Bezy czekoladowe z kremem mascarpone 158

Kruche bezy przełożone kremem z mascarpone i Nutelii, podawane schłodzone w towarzystwie filiżanki kawy... małe przyjemności przygotowane na urodziny Mamy : ) Ciasteczka być może wyglądają na skomplikowane, ale zapewniam, że takie nie są. Pieką się krótko, a krem nie wymaga wyjmowania miksera - zdążycie przygotować zanim przyjdą goście :)   Bezy: 3 białka jaj 100 g cukru pudru 125 g gorzkiej czekolady Czekoladę(...)dokładnie). Przełożyć masę do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem. Wyciskać bezy równej wielkości. Piec 30 minut w 150*C. Wyjąć, wystudzić. Krem: 250 g mascarpone 1 łyżeczka Nutelii 2 łyżeczki cukru pudru  Wymieszać łyżką do połączenia. Wystudzone bezy przekładać kremem. Podawać schłodzone. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Tort tiramisu 163

który jest niezwykle prosty w przygotowaniu :) Jedynie wygląda na skomplikowany ze względu za dekorację zewnętrzną. W środku znajduje się nieopadający biszkopt, bez proszku do pieczenia. Krem to niezawodne połączenie mascarpone i ubita śmietanka kremówka - szybki i bardzo trwały. Jako nasączenie wykorzystałam smakowy alkohol o smaku kawy. Wierzch posypany jest ciemnym kakao... Całość prezentuje się zjawiskowo i zachwyci każdego solenizanta :) Biszkopt(...)papierem wykładamy samo dno) o średnicy 22 cm (moja ma 18 cm). Wyrównać. Piec 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć wystudzić.     Krem : 500 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru Schłodzoną śmietankę ubić. Po łyżce dodawać cukier puder i miksować krótko. Dodać serek i zmiksować. Przechowywać w lodówce do czasu dekoracji

Chocolate Muffin Blog
Tort Pavlova 196

przed miksowaniem). Używajmy drobnego cukru i pieczmy w niskiej temperaturze, aby wysuszyć bezę. Składniki: 10 białek  2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej  szczypta soli 250g serka mascarpone 330ml śmietany 36% cukier waniliowy Owoce według uznania sok z wyciśniętych malin płatki migdałowe (opcjonalnie) Przygotowanie: Białka ubijamy ze szczyptą soli do momentu kiedy piana zaczyna być gęsta(...)godziny. Uwaga- beza może popękać. Najważniejsze, aby w środku była dobrze wysuszona i nie mokra. Studzimy przy lekko otwartym piekarniku. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Do serka mascarpone dodajemy partiami śmietanę i łączymy składniki (należy szybko je zmiksować, aby nie zmieniły konsystencji na płynną). Dół bezy wykładamy na paterę i smarujemy 1/2 masy. Wykładamy ulubione owoce i przykrywamy górną warstwą

ChilliJemy
rolada z kremem z mascarpone i kokosem 172

ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem kokosowy: 80 g wiórków kokosowych 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki likieru kokosowego wykonanie: Serek mascarpone miksujemy z wiórkami kokosowymi oraz likierem. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę

Domowy Smak Jedzenia
Tiramisu 183

zostaną polecam zrobić pyszną bezę :) Spróbujcie :)   Składniki: 9 żółtek (użyłam dużych prosto od kury) duże opakowanie ciastek biszkoptowych do tiramisu pół szklanki wody kakao 3 opakowania serka mascarpone (po 250g) 240g cukru 300ml espresso (w oryginale było 250ml, ale okazało się zbyt małą ilością) 60ml syropu amaretto (w oryginale alkohol) 70g cukru (w oryginale 90g)   Przygotowanie: Kawę rozpuścić(...)około 2 minuty). Syrop powoli małym ciurkiem wlewać do żółtek, cały czas ubijając jajka. W ten oto sposób masa jajeczna powinna podwoić swoją objętość i być bardzo puszystą. Serek mascarpone przekładamy do osobnego naczynia i mieszamy szpatułką, aby konsystencja była jednolita. Dodajemy delikatnie partiami do żółtek i mieszamy (serek należy jedynie połączyć z jajkami, aby się nie rozwodnił). W dużym

ChilliJemy
Zmiany, łóżko i babeczki. Z czekoladą i truskawkami 180

cukru pudru 190 g mąki pszennej 1.2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego krem: 300 ml śmietany kremówki (38%) 150 g serka mascarpone 100 g białej czekolady dodatkowo: 2 łyżki liofilizowanych truskawek 3 truskawki Masło rozpuścić, a następnie podgrzewać, aż nabierze złoto-brązowej barwy i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Zdjąć z palnika, przestudzić. Mąkę, proszek(...)Ostudzić. 50 ml kremówki zagotować. W tym czasie posiekać czekoladę, przełożyć do miseczki. Zalać czekoladę gorącą kremówką, wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, połaczyć. Powoli wlewać czekoladę, miksując na najniższych obrotach. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie dużej gwiazdy. Wyciskać na babeczki. Liofilizowane truskawki zmielić lub rozetrzeć na pył. Przed

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Deser Bajeczny : Gruszki w karmelu z ricottą i orzechami włoskimi. 179

łyżki ekstraktu waniliowego  100 ml śmietanki 30 % 1 łyżeczka cynamonu 4-5 szt goździków ok.40 g ciemnego cukru trzcinowego  4 łyżki wody  250 g serka mascarpone  Wykonanie:  1. Gruszki obieramy i kroimy w kostkę ok. 2 cm. Do rondla lub na patelnię wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Nie mieszamy!!. Zmniejszamy ogień(...)dnie pucharków wykładamy warstwę biszkoptów i polewamy sosem karmelowym, następnie wykładamy gruszki. Gruszki przykrywamy warstwą ricotty, i posypujemy orzechami. Proces powtarzamy do wyczerpania składników. 7. Wierzch dekorujemy ubitym serkiem mascarpone i posypujemy wiórkami czekoladowymi

vaniliowoczekoladowa