wtorkowy szybki obiad, jak i świąteczne ucztowanie z całą rodziną. Serdecznie polecamy. Ilość porcji: 3-4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Polędwica wieprzowa ok: 500g ½ słoika suszonych pomidorów ½ opakowania mascarpone (o wielkości 250g) ¼ szklanki białego wina 2 łyżki sosu sojowego ½ pęczka natka pietruszki Polędwice wieprzową płuczemy oraz odcinamy białe błonki. Kroimy na plastry o grubości 1 cm. Rozgrzewamy dużą patelnię(...)kawałki i zalewamy je winem. Całość podgrzewamy w małym garnuszku i po chwili zdjmujemy z ognia, odstawiamy na bok. Do mięsa dodajemy pomidory i wszystko mieszamy. Następnie dokładamy mascarpone i czekamy, aż się połączy z sosem. Kosztujemy i doprawiamy w razie konieczności. Podajemy z ziemniakami posypane natką pietruszki. Smacznego
Kolizje SmakówDziś na imieniny Taty upiekłam klasyczny ,typowy sernik .... Sernik jest z dodatkiem serka mascarpone , jest lekki i puszysty ...dość słodki ale jak ktoś woli mniej to wystarczy zredukować ilość cukru . Można również zwiększyć ilość brzoskwiń ,będzie bardziej "soczysty " :) Składniki : - 1kg sera białego może być z wiaderka - 250 g serka mascarpone - 1,5 szklanki cukru - 8 jajek
Wypieki Reneszkl masa makowa 100 g maku 400 ml mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka skórki pomarańczowej 1 łyżka rodzynek 1 łyżka suszonej żurawiny dip 2 łyżki serka mascarpone 200 g śmietanki 30 % 1-2 łyżki cukru pudru ekstrakt waniliowy dodatkowo olej do smażenia 1. Pracę najlepiej zacząć od przygotowania masy makowej. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy około 30 minut(...)temperaturze 180 stopni. 7. Śmietankę ubijamy z serkiem, cukrem i wanilią. Podajemy z pierożkami. Smacznego! Kategoria: Przekąski , Przepisy Tagged: bita śmietana , Boże Narodzenie , dip , Indie , mak , naleśniki , pierogi , serek mascarpone , Wigilia , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatylistek żelatyny mus z ciemnej czekolady: 80 g ciemnej czekolady (58%) 200 ml śmietany kremówki (38%) 1 listek żelatyny dodatkowo: 250 ml śmietany kremówki (38%) 60 g serka mascarpone srebrny pyłek srebrne i białe perełki cukrowe cukrowe śnieżynki 200 g białej czekolady Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać cynamon i starty na tarce o dużych oczkach marcepan(...)Białą czekoladę zatemperować, przełożyć do rożka z papieru do pieczenia. Na papier do pieczenia wyciskać czekoladę w formie choinek. Pozostawić do całkowitego zastygnięcia, oprószyć srebrnym pyłkiem. Kremówkę ubić z mascarpone na sztywny krem. Zdjąć z ciasta obręcz tortownicy, przełożyć je na paterę. Posmarować wierzch i boki ubitą śmietaną. Wierzch oprószyć pyłkiem, udekorować cukrowymi perełkami i śnieżkami. Boki udekorować choinkami
Pożeraczka, czyli raz adobrzeteż będzie dobrze. Deser jest pyszny, bardzo więc polecam. składniki (4 - 6 porcji) 250 g suszonych moreli ( najlepiej organicznych) 500 ml gorącej, mocnej herbaty Earl Grey 200 g serka mascarpone cukier lub ksylitol do smaku przygotowanie Zaparzyć mocną herbatę ( 4 - 5 torebek herbaty zalać 500 ml wrzątku) - niech dobrze naciągnie. Morele włożyć do miski, zalać gorącą herbatą, odstawić przynajmniej(...)ogniu tak długo, aż mniej więcej połowa odparuje a płyn lekko zgęstnieje. Takim sosem zalać ponownie morele. Ostudzić i wstawić do lodówki na parę godzin (maksymalnie 2 dni) Serek mascarpone ubić z cukrem na gładką puszystą masę. Jeżeli masa wydaje się nam zbyt sztywna można dodać trochę śmietany kremówki lub łyżkę sosu herbacianego. Do naczyń, najlepiej przezroczystych, nałożyć porcję moreli
Stare GarySkładniki: 1op herbatników maślanych 0,5 kubka mielonych orzechów włoskich 0,25 kostki masła 0,5 kg mielonego twarogu 1 op serka mascarpone (200-250g) 0,5 kubka cukru 0,5 kubka rodzynek 3 jajka 5 łyżek likieru Baileys Przygotowanie: kruszymy herbatniki, np. miażdżąc je wałkiem. Dodajemy posiekane orzechy, stopione masło i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy lub prostokątnej(...)foremki podpiekamy w nagrzanym do 200*C piekarniku przez 10-15 minut mascarpone i twaróg przekładamy do dużej misy i ucieramy na gładką masę dosypując cukier oraz wbijając jajka dolewamy Baileys oraz dorzucamy rodzynki. Całość mieszamy, a następnie wykładamy na wcześniej podpieczony spód. Ciasto pieczemy w piekarniku przez ok. 45 min. w temperaturze 180°. Po upieczeniu zostawiamy
Luźna Kuchniaświątecznym stole. Spróbujecie? Sernik waniliowy z musem czekoladowo-pierniczkowym Składniki: spód: 155 g pierniczków czekoladowych bez lukru 60 g masła masa serowa: 200 g serka mascarpone 400 g serka kremowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 200 g mleka skondensowanego słodzonego 4 jajka mus czekoladowo-piernikowy: 250 ml śmietany kremówki (38%) 90 g ciemnej czekolady(...)rozpuścić, przestudzić, wymieszać z pierniczkami. Masą wyłożyć spód i boki formy do 1/3 wysokości. Schłodzić w lodówce przez 20 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut, przestudzić. Mascarpone, serek kremowy, ekstrakt, mleko i jajka dokładnie wymieszać, tylko do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód, wyrównać wierzch. Piec w 180 st. C. przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzegram plus ekstra do posypania olej kokosowy – 60 ml ( można użyć również słonecznikowy czy inny ) jajko – 1 sztuka proszek do pieczenia – pół łyżeczki cukier brązowy – 70 gram serek mascarpone – pół opakowania – 125 gram cynamon – pół łyżeczki PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać 60 gram cukru ( resztę zostawić do masy serowej ). Dodać olej i wbić jajko. Wszystko(...)razem wyrabiać ręką kilka minut. Blat posypać mąką i przełożyć masę. Oprószyć mąką i rozwałkować. Wycinać kółka – najlepiej użuć odwróconej szklanki. Przygotować nadzienie. W misce umieścić serek mascarpone. Dodać 10 gram brązowego cukru i cynamon. Wymieszać. Nakładać na środek wycietych kółek. Zalepiać po bokach tak, żeby powstał kształt pierożka. Przełożyć na papier do pieczenia. Piec w 180º z termoobiegiem przez
kuchniabellissima.wordpress.comnaprawdę wydaje mi się, że każdy będzie tu pasował). Ciasto łatwe do zrobienia i bez pieczenia. Składniki: herbatniki 180 g masło 80 g śmietanka 30% 200 ml mascarpone 250 g cukier 2 łyżki tabliczka czekolady mlecznej dżem lub marmolada 1 pełna łyżka Herbatniki pokruszyć bardzo drobno (ja zrobiłam to przy pomocy blendera i ten sposób polecam, ale można(...)całkowitego rozpuszczenia (warto pamiętać, żeby nie podgrzewać jednorazowo dłużej niż 15 sek ponieważ czekolada zamiast płynna zrobi się twarda). Śmietankę ubić na sztywno z cukrem a następnie dodać mascarpone i miksować do połączenia. Na koniec cały czas miksując na najwyższych obrotach wlać czekoladę. Całą masę przełożyć na herbatniki a na nią ułożyć pokrojone brzoskwinie. Teraz rozpuścić dżem
Kuchnia Vikikupicie ciasto bez konserwantów i dziwnych dodatków, to pozwoli Wam to zaoszczędzić w kuchni sporo czasu). Serowa tarta z jabłkami – składniki: 500g gotowego sera na sernik 120g serka mascarpone 1 jajko 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki cukier puder 2-3 jabłka (w zależności od wielkości) cukier do dekoracji karmel (przepis na karmel znajdziecie TUTAJ(...)Serowa tarta z jabłkami – przepis: W misce miksujemy do połączenia się składniki: ser na sernik, serek mascarpone, cukier, cukier waniliowy, mąkę i jajko. Formę do pieczenie tarty wyklejamy ciastem francuskim , przekładamy przygotowaną chwilę wcześniej masę serową i na wierzchu układamy obrane, pokrojone w półplasterki jabłka. Wierzch jabłek posypujemy odrobiną cukru. Tartę pieczemy w 180 st. C przez
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!szklanka wiórek kokosowych - 1 duża płaska łyżka mąki ziemniaczanej - kilka kropel olejku waniliowego i migdałowego - 2 paczki Raffaello ( ok 23 sztuki ,reszta do ozdoby na wierzch ) Na wierzch : - serek mascarpone 250 g - 2 duże łyżki cukru pudru - wiórki kokosowe - kilka kulek Raffaello Sposób wykonania : Ciastka zmiksujemy i mieszamy z roztopionym masłem ,wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i owiniętą(...)blaszkę w wodą i zmniejszamy temperaturę do 120 stopni, pieczemy 90 minut. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Ostudzony wstawiamy na ok 2 godziny do lodówki . Serek Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy wierzch sernika ,posypujemy wiórkami kokosowymi i układamy pozostałe połówki Rafafaello ale już z migdałami. Wstawić do lodówki na kilka godzin . Smacznego
Wypieki Reneskład czy ciasto jest przygotowane na maśle, tylko wtedy będzie smaczne! Składniki na 12 rurek: blat dobrej jakości ciasta francuskiego (na maśle!) 200 ml śmietanki 30% 125 ml mascarpone 1 galaretka pomarańczowa 2 łyżki puree z dyni 1 małe jajko 3 łyżki cukru + 0,5 łyżeczki cynamonu do posypania masło do nasmarowania foremek Przygotowanie: Krem: Galaretkę rozmieszać w szklance wrzątku(...)Odstawić do wystygnięcia. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, ubić śmietankę, dodać mascarpone, puree z dyni, galaretkę i jeszcze chwilę zmiksować. Odstawić do lodówki na minimum godzinę. W tym czasie przygotować rurki. Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki na rurki posmarować odrobiną masła. Jajko
Ze smakiem i z pasjąszczypta soli Składniki na biszkopt: 6 jajek 135 g mąki (90 g pszennej+45 g ziemniaczanej) 55 g kakao 120 g cukru szczypta soli Składniki na krem: 500 g mascarpone 350 ml śmietany kremówki 35% 150 ml adwokata 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 1 pomarańcza 5 łyżek dżemu z pigwy lub innego 160 g gorzkiej czekolady(...)pozostałą pianę i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180`C 35-40 minut do suchego patyczka. Studzić w foremce mascarpone rozluźnić ubijając z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewać porcjami śmietanę kremówkę, cały czas ubijając. Na koniec wmieszać dolewając porcjami adwokata przygotować poncz. Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać przez sitko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!małe ilości dostarczają organizmowi potężną dawkę wartości odżywczych. Kokosowe bułeczki francuskie z chia. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g (2 opakowania) serka mascarpone - 340g wiórków kokosowych - 3 żółtka - 2 białka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem) * - ekstrakt waniliowy Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta (zostanie z przygotowanej masy(...)jajko do smarowania bułeczek - cukier puder lub zamiennik do oprószenia (Ksylitol puder) * Przygotowujemy masę. Wiórki kokosowe mielimy w młynku lub w blenderze. Serki mascarpone przekładamy do miski. Dodajemy zmielone wiórki, cukier (zamiennie stevia* lub ksylitol*), ekstrakt waniliowy oraz 3 żółtka i 2 białka (białek nie ubijamy). Składniki mieszamy dokładnie łyżką. Rozwijamy arkusze ciasta francuskiego (ok. 10 minut wcześniej wyjmujemy
mojewypiekiinietylko