upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksuję, dodaję cukier puder, mascarpone i czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej – cały czas miksując. 1 słoiczek dżemu porzeczkowego 1 czekolada
MojaQchnia.plrodzaje mąki. Na gotujące się mleko wlać mieszankę mączną i mieszając ugotować budyń. Wystudzić. Zimny zmiksować z masłem. Masa śmietanowa 500 g schłodzonej śmietany 36% 250 g mascarpone łyżka cukru pudru Śmietankę ubić na sztywno, dodać mascarpone i cukier, zmiksować. Ponadto puszka masy krówkowej 10 krakersów, pokruszonych tabliczka gorzkiej czekolady, startej na tartce Biszkopt przekroić na pół. Ułożyć w tortownicy
Słodkie inspiracjecukru łyżka rumu Kawę wymieszać z cukrem do rozpuszczenia, wystudzić. Dodać rum i wymieszać. Krem czekoladowy 100 g gorzkiej czekolady 250 g kremówki łyżka cukru pudru (opcjonalnie) 250 g mascarpone Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem na sztywno, dodać mascarpone. Dodawać rozpuszczoną czekoladę, ciągle miksując. Polewa karmelowa 75 g masła 75 g cukru trzcinowego
Słodkie inspiracjezaparzonej kawy łyżka cukru 3 łyżki ciemnego rumu Do kawy dodać cukier, wymieszać, aż się rozpuści. Wystudzić, dodać alkohol. Krem 500 g śmietany 36% 3 łyżki cukru 375 g mascarpone 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki zmielonej kawy Śmietanę ubić do zgęstnienia, dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę. Dodać mascarpone i kawę rozpuszczalną, ubić do zgęstnienia kremu. Wsypać kawę zmieloną
Słodkie inspiracjeŁatwy przepis na intrygującą i jednocześnie smaczną dekorację stołu na imprezę Halloween'ową. Baza to sprawdzone, mocno czekoladowe, wilgotne ciasto, obłożone nutellowym kremem z mascarpone i udekorowane ciastkami. Składniki (forma 20x20 cm) 2 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka niepełna szklanka cukru 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao Jajka dokładnie(...)Dodać mleko, cukier, znów wymieszać. Dosypać proszek, sól, mąkę, kakao, wymieszać. Przelać całość do foremki, piec godzinę w temp. 180 st. C. Krem 150 g kremówki, schłodzonej 250 g mascarpone 2 łyżki nutelli 1 łyżka kakao Ubić śmietankę na sztywno, dodać pozostałe składniki i zmiksować. Dodatkowo kilka pokruszonych ciasteczek czekoladowych kilka ciasteczek w kształcie nagrobków, z napisem RIP Ostudzone ciasto
Słodkie inspiracjepiekarniku nagrzanym do 170 st. C. Wystudzić. krem robimy, gdy wszystkie ciasta mamy już przygotowane i wystudzone Krem 300 g schłodzonej śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 300 g mascarpone ziarenka z 1/2 laski wanilii Śmietankę ubić z cukrem, aż będzie gęsta, dodać mascarpone i ubijać całość, aż krem będzie sztywny. Na koniec dodać wanilię i jeszcze raz szybko ubić
Słodkie inspiracjeprzemian z suchymi składnikami. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami, przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok. 20-25 min. Krem 250 g serka mascarpone łyżka cukru z wanilią pokruszone pierniczki Mascarpone zmiksować z cukrem. Wystudzone babeczki udekorować kremem (ja nakładam łyżką i rozsmarowuje, można też przełożyć krem do folii i tylką dekoracyjnie wyłożyć krem), posypać
Słodkie inspiracjepapilotek. Piec 20 min. Wystudzić i udekorować kremem. Krem 250 g śmietanki 36% łyżka cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru (mniej lub więcej, do smaku) 250 g mascarpone czerwony barwnik spożywczy Śmietankę ubić do gęstości z cukrem waniliowym i pudrem. Dodać serek mascarpone, wszystko ubić na sztywno. 2-3 czubate łyżki kremu przełożyć do woreczka z tylką gwiazdką
Słodkie inspiracjekawałku batonika i przykrywać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 min. Krem 125 g śmietanki 36%, schłodzonej 3 łyżki cukru pudru 250 g mascarpone 1/2 szklanki wiórków kokosowych cukierki / pokrojone batonik bounty do dekoracji Śmietankę ubić z cukrem na gęsto, dodać mascarpone oraz wiórki i ubić raz jeszcze. Wystudzone babeczki udekorować kremem i batonikami. Przechowywać
Słodkie inspiracjepiekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25-30 min. Ostudzić. Krem orzechowo-mleczny 100 g orzechów laskowych 125 g śmietanki 36% 100 g cukru pudru 600 g mascarpone 100 g mleka w proszku, pełnego 1 płaska łyżeczka kakao + 1 łyżka Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić. Śmietankę ubić mikserem, dodać cukier, mascarpone, mleko w proszku, orzechy
Słodkie inspiracjeopakowanie galaretki o smaku agrestowym 250 g jogurtu greckiego 250 ml gorącej wody Wierzch: 2 łyżeczki niebieskiego cukru galaretka rubinowa Wodzisław 125 g mascarpone 1 brzoskwinia z syropu czekoladowe ażurki 2 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki czekoladowej posypki niebieski i różowy cukier opcjonalnie do dekoracji Wykonanie : 1. Ciasteczka mielimy(...)rozpuszczamy różową galaretkę w 375 ml wody. Odstawiamy na ostygnięcia. Stężały Wierzch masy jogurtowo -agrestowej delikatnie posypujemy intensywnie niebieskim cukrem, a następnie zalewamy tężejącą rubinową galaretką. 6. Mascarpone ucieramy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Kokosem ozdabiamy brzegi ciasta. Z kremu wyciskamy zgrabne rozetki na wierzch kładziemy kawałki brzoskwini. Rozetki posypujemy kolorowym cukrem. Gotowe
vaniliowoczekoladowałyżki kawy rozpuszczalnej + ok. 1,5 łyżki cieplej wody do rozpuszczenia kawy SKŁADNIKI NA KREM: 350 ml śmietany kremówki 36% lub 30% (bardzo zimnej) 2 pełne łyżki mascarpone (zimnego) ok. 2 -3 łyżki cukru pudru (wg uznania) DODATKOWO: ciemne kakao do oprószenia kremu WYKONANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni(...)babeczki około 20 - 22 minut, do tzw. suchego patyczka. Gotowe wyjmij z piekarnika i pozostaw na kratce do ostudzenia. KREM: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj cukier puder i mascarpone. Zmiksuj całość krótko, ale dokładnie. Gotowy krem wyłóż szprycą lub łyżką na babeczki i oprósz kakao. Gotowe! Smacznego
Słodko-Słony Świat Ilonyprzez 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni – suszymy bezę przez 1 godzinę i 15 minut. Krem: 1 szklanka śmietany 30% 250 g serka mascarpone Miksujemy śmietanę, dodajemy serek. Chwilę jeszcze miksujemy. Upieczoną bezę studzimy. Układamy ją na talerzu lub paterze, nakładamy 1/2 kremu i pokrojone w plastry truskawki. Później druga beza, krem(...)truskawki w połówki Wspaniały deser. Artykuł Beza Pavlova z mascarpone i truskawkami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plPyszny, szybki, zniknął w ciągu godziny Składniki: 1 opakowanie ciastek deserowych (ja użyłam Łakotek kokosowych 168 g) 70 g roztopionego masła 250 g mascarpone 250 g białego sera na sernik 1 szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 galaretki truskawkowe 1 łyżka żelatyny 250 g śmietany 36 % Ciastka kruszę – można wrzucić je d miski i do skruszenia(...)wygładzić powierzchnię. 1 galaretkę rozpuszczam w 1 szkl gorącej wody dodaję żelatynę. Mieszam. Studzę by była letnia. Do miski wlewam śmietanę 36%. Miksuję na sztywno, dodaję ser i serek mascarpone, miksuję nadal. Dodaję cukier i cukier waniliowy. Dodaję wąskim strumieniem galaretkę z żelatyną. Miksuję. Wylewam na spód znajdujący się w tortownicy. Wkładam do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie
MojaQchnia.plpoprzednie pomysły były nieco czasochłonne, tym razem postawiłam na prostotę. Trufelki. Któż z nas ich nie lubi? Robi się je błyskawicznie i stanowią świetną słodką przekąskę. 250 g serka mascarpone 65 g białej czekolady 1/2 szkl. mielonych migdałów 2 wafelki Lusette 1 łyżka mleka w proszku – opcjonalnie 1 pełna łyżeczka skórki pomarańczowej krojonej (suszonej) Dodatkowo: 150 g czekolady mlecznej(...)Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Wafelki siekamy drobniutko (można zmielić na pył, ale wg mnie małe kawałeczki są lepsze). Serek mascarpone przekładamy do miseczki. Miksujemy krótko, około 4-5 sekund. Dodajemy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Dodajemy mielone migdały, posiekane wafelki oraz skórkę pomarańczową i mleko w proszku. Wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia
Smaki Na Talerzu